Armbånd og plaster mod køresyge – Virker det?

Har du overvejet at gå med plaster eller armbånd mod søsyge, er du sikkert interesseret i at vide, om det virker. Her kommer vi ind på, hvordan de fungerer, og hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer dem.

armbånd og plaster mod køresyge
Udgivet 09.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Rejser gennem Europa med børnene bag i bilen kan for mange blive en utrolig lang tur, hvis man konstant skal døje med køresyge på både for- og bagsæde. Til sådanne situationer hvor man ved, at man skal rejse meget over et par dage, kan en medicinsk løsning på køresygen være et plaster mod køresyge.

Det mest anvendte plaster er Scopoderm, som blive anvendt ved at placere et lille plaster på et hårløst sted bag øret, da huden her har vist sig særligt velegnet til at optage stofferne fra plasteret. Scopoderm bør ikke anvendes af børn under 10 år, og man må kun have et plaster på af gangen.

Scopoderm

Transportsyge og køresyge

Bestil køresyge eller transportsyge piller og medicin direkte hos Treated. Det kræver ikke tid hos lægen, og du kan få leveret direkte med posten.

Bestil her
Ad

Plasteret skal have siddet på i 5-6 timer før afrejsen, for at det få den optimale effekt, hvorefter plasteret vil hjælpe mod bl.a. køresyge i 3 døgn. Efter de 3 dage er gået, anbefales det, at man tager plasteret af og venter mindst et halvt døgn, før man putter et nyt på.

Plasterets virkning forsætter i noget tid, efter man har taget det af og for at undgå en overdosering, bør man derfor vente de 12 timer, før et nyt plaster puttes på.

Hvordan virker plaster mod køresyge

Når plasteret først er placeret bag øret, vil det begynde afgive enten 1 mg eller 1,5 mg af stoffet hyoscin over 3 døgn, hvorefter plasteret som sagt fjernes.

Da transportsyge skyldes en forvirring i hjernen over, at den både får signaler fra balanceorganet om, at kroppen sidder stiller, mens at bl.a. synssansen fortæller den, at der uden for bilvinduet kan ses bevægelse, kan hyoscin hjælpe ved, at stoffet blokerer for nogle af disse signaler.

På denne måde bliver hjernen ikke overrumplet af forskellige modsatsigende sanseindtryk, og kvalmen udebliver. Scopoderm kan dog med god sandsynlighed have bivirkninger som svimmelhed, træthed og rastløshed, og man skal som bilist derfor være påpasselig med brug af denne form for medicin.

Foruden disse almindelige bivirkninger, kan følgende sjældne bivirkninger også forekomme:

  • Øjenirritation
  • Ubehag på stedet plasteret er placeret
  • Forstyrrelser i balanceevnen
  • Koncentrationsbesvær

Der er ud over bivirkningerne også en række forsigtighedsregler, man bør forholde sig til, før man gør brug af plasteret, og det anbefales, at man først bliver vejledt af sin læge omkring brug af Scopoderm.

Hvis man ikke ønsker at få den sløvende og trættende effekt Scopoderm ofte vil have, er der et mildere og mere sikkert medicinsk produkt kaldet Phenergan, som man kan læse om længere nede i artiklen.

Armbånd mod køresyge

Et armbånd mod køresyge sættes omkring håndleddene, hvor de to buler på armbåndet placeres således, at de presser let ind på et på et bestemt punkt på håndledet.

Armbånd hjælper 8/10 ramte

SEA-BAND mama er den medicinfrie løsning til behandling af kvalme og er særligt udviklet til gravide med morgenkvalme. 

Bestil nu
Ad

armbånd til børnenePunktet findes ved, at placere de tre midterste fingre på undersiden af det modsatte håndled, og så vil punktet ligge under pegefingeren, som gerne skulle være mellem to sener.

Virkningen af armbåndet kan både fungere forebyggende eller hjælpe, hvis symptomerne fra køresygen allerede er indtruffet, og armbåndene kan genbruges et utal af gange, hvis ikke det går i stykker, eller elastikken bliver for løs.

Det er ikke alle, der oplever, at armbåndede hjælper, men de er et forsøg værd, da de er lette at bruge, og modsat medicinske produkter ingen bivirkninger har, samt at de kan koste helt ned til 50 kr.

Phenergan tabletter er effektive

En anden form for hjælpemidler mod køresyge er Phenergan, der i Danmark er kendt som tabeletter mod køresyge. Tabeletterne indeholder det aktive stof promethazin, der er et beroligende lægemiddel.

Phenergan kan bruges mod alle former for transportsyge, da det modvirker, at hjernen opfanger de forskellige sanselige signaler, der skaber køresygen.

phenergan-tabletter-piller

Promethazin er en antihistamin og har den effekt, at det modvirker histamins påvirkning på kroppens celler. Histamin er et hormon, der produceres i kroppen og er en del immunforsvaret.

Bl.a. er det histaminen, der reagerer med vores brækcenter, og får os til at føle kvalme og brække os, hvis kroppen finder det nødvendigt. Phenergan går med sit indhold af promethazin ind og blokerer for histaminens kontakt med brækcenteret, hvilket modvirker kvalmen, som opstår ved transportsyge.

I 2013 blev 12.400 mennesker behandlet med promethazin, og produktet er derfor veltestet og sikkert.

Sådan bruges Phenergan

Man tager en tablet hver dag, hvis man rejser over flere dage. Effekten er bedst, hvis man tager tabeletten 1 time før, man kører, sejler etc. Det anbefales, at man ved indtagelse af tabeletten forholder sig stille og roligt i en time, hvilket vil formindske sandsynligheden for ubehagelige bivirkninger såsom træthed og døsighed. Man bør aldrig tage mere end en pille pr. døgn, og medicinen skal opbevares et tørt og mørkt sted.

Bivirkninger og forsigtighedsregler

I forhold til plastrer mod køresyge vil sandsynligheden og graden af bivirkninger være lavere ved Phenergan, dog vil 1-10% opleve mundtørhed eller døsighed i sammenhæng med indtagelse af medicinen. Nogle få uheldige vil opleve bivirkninger som forstoppelse, svimmelhed, hovedpine og midlertidigt dårligt syn.

Gravide kvinder skal, som ved mange medicinale produkter mod transportsyge, undgå brug af disse, da der er manglende viden om hvilke konsekvenser, dette kan have for den kommende mor og det ufødte barn.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5