Solskinsvitaminet D3-vitamin

Vitamin D3 er vigtigt for din krop, og du får det blandt andet fra solen. Men hvordan du sikre, at du får nok D3-vitamin om vinteren? Og hvad sker der, hvis du mangler vitaminet?

d3 vitamin
Udgivet 10.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

D3-vitamin er vigtig for kroppens knogler og muskler. Jo mere D3-vitamin, jo bedre optager og omsætter kroppen den vigtige kalk til knoglerne. Mangler du derimod D3-vitamin, øges risikoen for knogleskørhed, ligesom du kan få svagere muskler og opleve muskelsmerter. Læs her, hvordan du får nok D3-vitamin.

D3-vitamin sikrer et bedre indtag af kalk og calcium i kroppens knogler og muskler. Mangler du D3-vitamin tærer kroppen på reserverne fra calciummet i knoglerne, hvilket i svære tilfælde kan medføre knogleskørhed, muskelsmerter og forringet muskelstyrke.

Hvor får vi D3-vitamin fra?

Det er ikke uden grund, at D3-vitamin også kaldes for solskinsvitaminet. Faktisk er D3-vitamin et hormon, der dannes ud fra kolesterol i huden, når vi får UV-B stråler fra solen. Så huden skal være helt nøgen, for at vi kan danne tilstrækkeligt at D3-vitamin.

Det gør det til en lidt risikabel affære at få D3-vitamin ad den vej, selvom du kun behøver at opholde dig få minutter i solen, når den er kraftigst, for at skabe den nødvendige dagsdosis D3-vitamin. Bruger du solcreme, nedsætter du nemlig hudens modtagelighed for netop UV-B-stråler og forøger derfor den tid, du skal bruge i solen, for at optage nok D3-vitamin.

Hvad er det bedste D3 Vitamin?

Fultium-D3-vitamin

Fultium D3 – Best i test D3 Vitamin

Fultium D3 kapsler indeholder den aktive ingrediens colecalciferol til forebyggelse og behandling D-vitamin-mangel. Det er den klare vinder af vores bedst i test. Perfekt til alle som ønsker et professionelt skud D3 vitamin.

Til butik
Ad
3d vitamin

Natur Drogeriet Super D D3-vitamin – 180 piller

Super D er et kosttilskud, der indeholder 85 mcg D3-vitamin pr. tablet. Det er således det stærkeste D3 vitaminpræparat, der må sælges på det danske marked.

Til butik
Ad

Hvad sker der, hvis du får for meget?

Får du for meget D3- eller D-vitamin, kan du i værste fald begynde at ophobe kalcium i de bløde organer. Det kan føre til øget forkalkning af disse organer, forværre depressioner og aktivere slumrende virusinfektioner.

Faktisk er vinduet meget snævert for, hvornår du har for lidt og hvornår du har for meget D-vitamin i kroppen. Begge dele er lige skadeligt og nyere dansk forskning viser, at du i begge tilfælde øger dødeligheden.

Det er dog farligere – og langt det mest almindelige – at være i underskud end i overskud. Men der er absolut også en øvre grænse for, hvor meget D3- og D-vitamin, du bør have i kroppen og da D-vitamin kan ophobes i kroppen, kan selv et kortvarigt – men stort – overforbrug have indvirkning på kroppen i lang tid.

Så der er alt mulig grund til at være på vagt, for det handler ikke bare om at få så meget D3- og D-vitamin som muligt.

D3-vitamin i kosten

Hvor solens stråler er en af de vigtigste kilder til at få D3-vitamin, kan vi kun i mindre grad få D3-vitamin gennem kosten.

Det gør det lidt problematisk at få nok D3-vitamin herhjemme, hvor det faktisk kun er, når sommersolen er på sit højeste – og den ellers kan få lov til at være det for det danske sommervejr – at vi får nok D3-vitamin fra solen. Selv om vi i nogen grad kan oplagre det solskinsskabte D3-vitamin, er der ikke nok til resten af året. Der er vi nødt til at få det gennem kosten.

Men de naturlige kilder til D3-vitamin i vores fødevarer er yderst begrænsede. Den største bidragsyder er faktisk fed fisk som vildtlevende laks, ørred, makrel, sild, sardiner, ansjoser, ål, hellefisk og andre havlevende dyr, samt gennem levertran. Ikke populære spiser hos de fleste – især ikke hos børn.

D3-vitamin gennem kosttilskud

Derfor findes der en del forskellige kosttilskud på markedet, der gør det nemt for os blege nordboer, at få D3-vitamin nok. Ja, faktisk kan de fleste i dag få deres daglige dosis D3-vitamin bare ved at tage en almindelig multivitaminpille.

Men er du i voksealderen, dyrker du styrketræning eller har du hårdt fysisk arbejde med mange tunge løft, kan det være nødvendigt at supplere med yderligere kosttilskud.

Video: Forskel på Vitamin D og D3?

Traditionelt har man bl.a. taget levertran for at sikre det nødvendige indtag af D-vitamin. Det har været populært siden 1800-tallet, hvor det blev introduceret som vidundermidlet mod engelsk syge, der er en særlig knogleskørhed, der ramte børn på grund af D-vitaminmangel.

I dag kan du fortsat sikre dig din daglige dosis D-vitamin gennem levertran, men hvor det før kun blev solgt som en gullig, grimt smagende, tynd olie, fås det i dag i praktiske kapsler, der minder meget om dem, du kan købe fiskeolie i.

Til helt små børn fås det som særlige D-vitamindråber, der dog tit giver børnene problemer med maven i starten, samt i særlige D3-tabletter, der især tages af mange bodybuildere og seriøse styrketrænere, fordi det både hjælper på muskelopbygningen og styrker knoglerne i kroppen.

Fiskeolie med D3-vitamin

Hører du til en af de mange, der sværger til et dagligt kosttilskud af fiskeolie, for at få nok af de vigtige Omega-3 fedtsyrer og forebygge forhøjet blodtryk, hjerte-kar sygdomme og kredsløbsforstyrrelser, kan du også få fiskeoliekapsler, der er er beriget med D-vitamin.

For normalt frafiltreres A- og D-vitaminer fra fiskeolien, fordi det findes i så høje koncentrationer i de fisk, fiskeolien udvindes fra, at der er risiko for, at du vil få et overindtag af de to vitaminer, hvis du tager fiskeolie sideløbende med f.eks. multivitaminpiller eller andre A- og D-vitaminkilder.

Du skal så blot være opmærksom på, at hvis du tager fiskeolie, der er beriget med D-vitamin, bør du holde igen med multivitaminpiller eller vælge en udgave, der ikke har et særligt indhold af D-vitamin.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5