Ændr dine kostvaner og spis dig sund

Vi ved alle, at vores kostvaner har en kæmpe betydning for vores sundhed. Vi har dog bare også svært ved at ændre dem. Få gode råd herunder til, hvordan du kan komme i gang med en sund kostændring.

Udgivet 11.07.2017|Senest redigeret 18.01.2019 reklame

Du er hvad du spiser. Det er udtryk som mange kostvejledere og ernærningseksperter bruger, for at præcisere hvad dine kostvaner siger om dig. Det er et rammende udtryk, for ved at få øjne op for sine kostvaner kan du hurtigt spise dig sund.

Og sunde kostvaner har en positiv effekt på både dit helbred og kroppens energi. Læs med og du får inspiration til hvad du skal fokusere på i dine kostvaner, så du spiser dig sund og får mere energi i hverdagen.

Nødder & Mandler

Det første du skal gøre er at spise nødder og mandler. Nødder og mandler indeholder vitaminer, mineraler, fibre og det sunde fedt, der hjælper din krop med at blive sund. Du skal ikke spise nødder og mandler i et væk. For nødder og mandler indeholder også utrolig mange kalorier, der gør at du vil få problemer med dit vægttab. En mængde svarende til en håndfuld om dagen er alt hvad du behøver, for at få de positive effekter fra nødder og mandler.

Spar på sukkeret

Det andet du skal gøre er at spare på sukkeret. Det velkendte sukkerrus klokken 15 om eftermiddagen er noget der skal minimeres fra din daglige kost. Det hjælper hverken på din energi eller vægt med usunde snacks hver eftermiddag. Det kan være svært hvis arbejdspladsen har en snack ordning, hvor der både er chips, slik, kager og andre søde sager. Af den grund er det mere vigtigt at du holder igen og spiser med måde. Du kan godt spise en smule af de usunde snacks, men det er vigtig med selvdisciplin. En god idé er at fokusere på de sunde snacks i stedet. Det kunne for eksempel være den lille håndfuld nødder og mandler, du skal have ind i din daglige kost, eller et stykke frugt. Der findes masser af lækker frugt du kan sætte tænderne i og som kan bruges til en eftermiddag snack.

Fisk

Det tredje du skal gøre er at spise mere fisk. Fisk indeholder masser af vitaminer og omega 3 fedtsyrer, som er godt for din krop. Og med Danmarks kilometerlange kystrækninger er der rig mulighed for at få masse lækre fisk. Du kan nemt finde en fiskehandler som har frisk fisk hver dag. Udover at fisk er nærende så er det både nemt at tilberede og lækkert. Find ud af hvor din nærmeste fiskehandler er og kom i gang. Og som Gunnar vil sige ”det er ikke så ringe endda”.

Naturmidler & Kosttilskud

Det fjerde du skal gøre er at se på naturmidler og kosttilskud. For mange kan det virke som et overkill at købe kosttilskud og naturmidler. Men der findes masser af produkter, der medvirker at du får en sundere krop og mere energi, fordi de er fyldt med mange næringsstoffer såsom protein, vitaminer og mineraler. Via dette link kan du få meget mere information omkring de superfood produkter og næringsstoffer, som du måske har svært ved at få ind i din hverdag.

Drik vand

Den femte ting du skal gøre er at drikke masser vand. Alt for mange drikker simpelthen ikke nok vand i dagligdagen og det er en fejl. I Danmark har vi et ret unikt system, der gør vi roligt kan drikke vand direkte fra hanen. Så der er ingen undskyldning for ikke at drikke vand. Du kan selvfølgelig sagtens drikke andre ting såsom kaffe i løbet af dagen. Kaffe i passende mængde giver dig energi og hjælper dig med at holde den slanke linje. Du kan altid gøre din daglige kopper kaffe til noget specielt ved at besøge dette link. Her du kan du få alt fra kaffebønner til kaffeudstyr, der gør du kan få en lidt mere behagelig tår kaffe.

Søvn

Den sjette ting du skal gøre er at se på din søvn og søvnrytme. Det er ofte en overset faktor, når du gerne vil være tabe dig, blive mere sund eller få mere energi i hverdagen. Sover du egentlig godt, får du rigeligt med søvn og koncentrerer du dig kun om at sove når du ligger i din seng. Alt for mange har dårlige søvnvaner og det går ud over kroppens energi. Derfor er det en god idé at gå i seng på et ordentligt tidspunkt og lad være med at bruge smartphones i sengen så du koncentrerer dig fuldt ud om at sove. Med en god og vedvarende nattesøvn får du hurtigt mere energi.

Med de her råd er du godt på vej til at få en afbalanceret, sund krop, der emmer af mere energi. Derudover sikrer du også ikke bliver ramt af livsstilsygdomme, hvis du er opmærksom på dine kostvaner. Det er både godt for dig og samfundsøkonomien.

Til sidst er der kun at sige: spis med omtanke og få mere energi og en sund krop.

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5