Anmeldelse af Breakout Games

breakout game spil
Udgivet 01.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Du har sikkert hørt om Escape Rooms eller Mystery Rooms. Men hvad med fænomenet Breakout Games? Det er nogenlunde det samme, men alligevel ikke helt. Her handler det ikke nødvendigvis om at slippe ud af et rum, men det er nærmere et spil, der spilles om bord – men hvor det stadig handler om at løse gåder og mysterier.

Spørgsmålet er om du kan nå at løse alle opgaver inden bomben springer?

Hvordan foregår spillet?

Det er et yderst underholdende og spændingsfyldt spil, der både kræver hjerneaktivitet og samarbejde. Man er en gruppe, der sammen skal løse en række opgaver, der både kan kræve logisk tænkning og kreativitet. Det handler om at holde hovedet koldt og tænke ud af boksen.

Læs vores anmeldelse af Mystery Makers i København

Adrenalinen pumper i takt med at tiden løber. Målet er typisk at nå at løse alle opgaver inden tiden rinder ud og ”bomben springer” eller en anden konsekvens.

Det er et sjovt og udfordrende spil, der kræver særligt samarbejde og tålmodighed. Spillet findes i mange varianter og bliver ofte mikset med konceptet omkring Escape Rooms og lignende detektiv- og gådespil.

logo mystery makers

Byens bedste er “Mystery Makers”

Mystery Makers vinder år efter år “byens bedste” oplevelse med deres mystery room og escape rooms. Bl.a. hos Lonely Planet og TripAdvisor.

Besøg Mystery Makers
9.2score
Ad

Hvor kommer det fra?

Konceptet stammer fra en kategori af videospil, der hedder Escape Games, som handlede om at løse gåder med andre medspillere for komme videre til næste trin. Det første spil hed Crimson Room og er fra 2004. I 2007 begyndte man at udvikle de første live spil, hvor folk sad sammen i et rum for at løse mysterierne indenfor tidsrammen.

Det har udviklet sig til forskellige grene af spillet, inklusiv Breakout Game og andre lignende spil som Escape Room og Quest Room. Inspirationen til spillene kommer ofte fra film eller bøger, hvor det mystiske univers fra krimigenren ofre bruges som overskyggende tema. Nogle gange bevæger det sig helt over i gyserverdenen, hvor sceneriet ikke kun summer af mystik, men også kan være ganske uhyggeligt.

Dette univers inden for spillene er ofte gennemført ned til mindste detalje, for at spillerne får den fulde oplevelse af at være til stede i de forskellige verdener.

Hvor kan man spille det?

Det live Breakout Game koncept startede faktisk i Asien, men har spredt sig til Vesten i løbet af det seneste årti. Nu findes det i stor stil både i hele Europa og Nordamerika.

I Danmark er der også rig mulighed for at udfordre sig selv og sine venner med en Breakout Game oplevelse. I efterhånden rigtig mange byer i Danmark tilbydes der nemlig disse live spil.

Vi anmelder Mystery Room i København

I København er der over 20 forskellige udbydere af oplevelsen, men det kan også opleves i f.eks. Odense, Aarhus eller Aalborg. Faktisk er disse Breakout Games også begyndt at vinde sig ind i landets mindre byer. F.eks. er Varde kommet på listen over byer, der tilbyder disse hjernevriderspil. Og listen bliver kun længere.

Hvordan vælger man?

Alle Breakout Game udbydere tilbyder forskellige muligheder. Alle steder er forskellige i både rum, stemning, gåder osv. Det vil altid være en anderledes oplevelse når du besøger et nyt sted. Hvad der er sjovest for dig, kommer naturligvis an på, hvad lige netop dig og dine venner synes er fedt. Selvfølgelig er der nogle steder, der er mere populære end andre.

Det kræver lidt research, før du kan beslutte, hvilket sted der tilbyder det rette spil for dig og dit team. De mange forskellige variationer af spillet gør, at du kan vælge og vrage mellem landets mange udbydere af det populære spil, så du får lige præcis den oplevelse, du ønsker.

steder tilbyder oplevelser, der er helt unikke for netop det sted. Det er en hel fremmed verden man træder ind i, hvor alt kan ske.

BreakoutRoom.dk

Danmarks største udbyder af spillet hedder Breakoutroom.dk og tilbyder Breakout Games og Live Escape Games i hhv. Rødovre og København. Her kan man booke forskellige slags spil alt efter, hvilken oplevelse man ønsker.

Der er både de populære Escape Rooms, hvor man skal forsøge at komme ud af et rum, og forskellige Breakout Games med bomber og tidsmaskiner. Der er også forskellige rum, det kan foregå i. Du kan vælge om du f.eks. vil være i et hjemsøgt rum med ånder og mysterier om sort magi, eller om det i stedet skal foregå i en sindssyg mands kælder.

Der er mulighed for at tilpasse oplevelsen efter, hvad man selv synes lyder sjovt – eller mest spooky. Hos Breakout Room koster det typisk mellem 1200 kr. og 2400 kr. afhængig af gruppens størrelse og hvilke rum og spil I vælger.

Escape Game Odense

Odense tilbyder disse Breakout Games flere steder. Et af stederne hedder Escape Game Odense. Her tilbyder de to forskelige valgmuligheder med hensyn til valg af rum.

Det første rum er Crime Room eller efterforskningsrummet. Her får man en mystisk sag, hvor man skal undersøge spor, finde skjulte objekter og løse hjernevridende gåder indtil man finder frem til mordvåbenet, der kan fælde den hovedmistænkte. Og alt dette foregår naturligvis på tid, så man skal holde hovedet koldt og hjælpe hinanden, hvis man vil nå frem til de rigtige svar inden morderen går fri.

logo mystery makers

Byens bedste er “Mystery Makers”

Mystery Makers vinder år efter år “byens bedste” oplevelse med deres mystery room og escape rooms. Bl.a. hos Lonely Planet og TripAdvisor.

Besøg Mystery Makers
9.2score
Ad

Det andet rum de tilbyder hos Escape Room Odense, er Spy Room eller spionrummet. Her er en spion blevet dræbt, og deltagernes opgave er så at knække alle de koder og finde de spor, der gør, at de kan få nogle afslørende papirer ud af en aflåst boks. Det koster er mellem 600 kr. og 850 kr. for et rum – igen afhængig af størrelse på gruppen og hvilken oplevelse man vælger.

GetOut Aalborg

I Aalborg kan du bl.a. besøge GetOut, der også tilbyder disse oplevelsestilbud, hvor mysterieopklaring er i centrum. Her kan du enten prøve spillet Korrupt, hvor I skal afsløre en korrupt borgmester inden tiden rinder ud.

Målet er at finde lokationen på en særlig bog inden borgmesteren er færdig med sin tale på Rådhuset. Ellers har I muligheden, der hedder Alice ud af Eventyrland. Her handler det om samarbejde og logik for at redde Alice fra en grusom død – og om ikke at miste forstanden i denne mystiske verden.

Stedet tilbyder også andre ting end Escape Room og Breakout Game. De arrangerer også Walking Rally, der er en slags detektiveventyr rundt i byen, samt PubQuiz, der er en mere afslappet form for Breakout Game, som foregår på pubs rundt omkring i Aalborg. Deres Breakout Games koster mellem 750 kr. og 850 kr. pr. spil. Walking Rally koster blot 25 kr. pr. person, mens deltagelse i PubQuizzen koster 95 kr. pr. person.

EXIT Brætspil

Breakout Game konceptet er også blevet udviklet til brætspil. Grundidéen er den samme som i livespillene – at finde løsningen på forskellige mysterier og gåder.

Eksempelvis har EXIT-spillene skabt en Breakout Game-verden, der er kan opleves hjemme i stuen. Der er udgivet flere versioner af spillet bl.a. Den Forladte Hytte, Det Hemmelige Laboratorium og Faraos Gravkammer – og der er flere versioner på vej. Spillene kan dog kun bruges én gang.

Dette skyldes både, at spillene hver især kun indeholder ét mysterium, hvor der er en masse problemer, der skal løses, men også, at man ødelægger spillet undervejs.

Dette sker, fordi der både skal klippes, tegnes og foldes, så spilmaterialerne er ikke genanvendelige, selvom det måske er en ny gruppe, der vil prøve kræfter med mysteriet.

For at holde fast i Breakout Game stemningen opfordres der også til at gennemføre spillet inden for et bestemt tidsrum. Herved opnår man den samme adrenalinrus og stress som i liveversionerne af spillet. Spillene kræver samme kreative og logiske tænkning, men spillet fås i flere sværhedsgrader. Så selvom man er ny i denne verden af gådespil, kan man sagtens spille med og finde frem til de rigtige løsninger.

Escape Room Brætspil

Et andet brætspil, der centrerer sig omkring Breakout Game konceptet er Escape Room Spillet, der faktisk blev nomineret som årets voksenspil i 2018. Også i dette spil handler det om samarbejde – I taber sammen eller vinder sammen.

Der er 4 forskellige verdener i spillet: Prison Break, Bombetrussel, Aztekertemplet og Virus. I alle spillene skal I sammen overvinde alle udfordringer I møder på jeres vej, og løse alle gåder inden tiden løber ud.

Der medfølger nemlig en Chrono Dekoder, der tæller ned gennem spillet. Kun time har I til at løse gåderne – og timeren tikker højere og højere som tiden går, hvilken kun gør situationen mere stressende. I kan også miste tid, hvis I kommer til at løse opgaverne forkert og placerer nøglerne forkert i Dekoderen.

Det er et intenst spil, der kræver noget af alle deltagere. Det er super sjovt, og er helt sikkert en vinder til en spilaften med vennerne. Og det gode ved dette spil er, at de indeholder alle 4 mysterier, så I kan spille flere gange.

Breakout Game Apps

Hvis man mere er tilhænger af at blive suget ind i den digitale verden, så findes der også flere apps, der tilbyder forskellige versioner af Breakout Games og Escape Rooms. Det kan eksempelvis være appen Castle Breakout. Her er man en sikkerhedsekspert, der skal sørge for at slottet er sikkert. Her bliver man stillet overfor spor og gåder, der gradvist bliver vanskeligere jo længere du når i spillet.

logo mystery makers

Byens bedste er “Mystery Makers”

Mystery Makers vinder år efter år “byens bedste” oplevelse med deres mystery room og escape rooms. Bl.a. hos Lonely Planet og TripAdvisor.

Besøg Mystery Makers
9.2score
Ad

Ellers er der den populære app Escape Room: Mystery Word, som er et spil der også beskæftiger sig man at løse gåder og finde spor. Her er målet hele tiden gennemskue koden til dørene. Der findes et utal af forskellige spil til telefon og computer, så du kan helt sikkert finde et, du synes er underholdende.

Hvorfor er Breakout Games blevet så populære?

Hvorfor drages vi sådan af mysterier? Og hvorfor kan vi godt lide at lade som om vi er i fare? Det handler om at kunne træde ud af sit travle og rutineprægede liv, og leve sig ind i en helt anden verden, hvor man er en helt anden person. Vi lader os forføre af tanken om at kunne træde ud af vores eget liv, og ind i verden af spænding og mysterier, hvor netop vi spiller en afgørende rolle.

Populariteten lægger sig også op ad en helt grundlæggende nysgerrighed i mennesket. Vi drages af mysterier, fordi vi ved, hvor godt det føles, når vi løser dem. Breakout Games bliver ofte brugt som en ramme for teambuilding, hvilket skyldes det høje krav om samarbejde og teamspirit under spillet.

Derfor er det blevet en populær oplevelse for arbejdspladser, til polterabender og fødselsdage, for studiegrupper osv. Man lærer hinanden at kende under spillet, fordi man bliver udfordret på samarbejde under pres – og alles kompetencer kan vise sig uundværlige under spillet.

Så det handler i høj grad også om følelsen af at være en del af et team, og at kunne bidrage med hvad end man nu kan, for at man sammen finder løsningerne på problemerne. Det er et spil, hvor alle kan være med. Det er uanset alder, køn eller IQ – alle har følelsen af at være en del af spillet.

Er Breakout Games noget for mig?

Som sagt handler det ikke om, at du skal være knivskarp for at du kan være med. Hvis du godt kan lide at udfordre måden du tænker på og synes, at det at løse mysterier er interessant, så er du allerede godt på vej. Du skal være forberedt på, at det er udfordrende og frustrerende, og tvinger dig til at arbejde med din tålmodighed.

Hvis du også godt kan lide at samarbejde, er det højst sandsynligt en sjov aktivitet for dig. Det handler nemlig om at kunne samarbejde for at finde frem til de rigtige løsninger. Samarbejde bliver let udfordret, når gruppen kommer under tidspres, så det handler også om at kunne håndtere de konflikter, der opstår undervejs i spillet for at kunne træffe de rette beslutninger.

Kom i gang med at spille

Hvis du synes, at Breakout Game konceptet lyder vildt sjovt og spændende, er det bare om at komme i gang med at spille. Hvad end du er til videospil, apps på mobilen, brætspil eller liveversionen, så er der helt sikkert noget for dig. Kast dig ud i den spændingsfyldte verden af mysterier og gåder og oplev, hvordan adrenalinen pumper, når tiden er ved at rinde ud.

Oplev den følelse af fælles sejr, når I overkommer alle udfordringer og løser alle problemer, I er blevet sat overfor. Lad dig tryllebinde af denne anderledes verden, hvor netop du kan være den afgørende faktor for, om dig og dit team løser mysteriet inden bomben springer. 1, 2, 3 – sæt i gang!

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5