Er det svært at leve det sunde liv?

Har du svært ved at komme i gang med at leve sundere, selvom du egentlig godt ved, hvad du skal gøre? Det handler om at tage små skridt henimod et sundere liv og ikke prøve at ændre det hele på en gang.

det sunde liv
Udgivet 10.09.2018 | Senest redigeret 15.01.2019 | Artiklen indeholder ads

I Danmark er der stigende fokus på sundhed, rygning og flere og flere bliver vegetar, både pga. dyrenes velfærd og miljøet. Det kan dog være svært at gennemføre rygestoppet og det kan for flere vegetarer at indtage den nødvendige protein på daglig basis. Uanset om du ønsker at starte ud som vegetar, rygestop eller om du er eksisterende vegetar, er der mulig hjælp at hente nedenfor.

Det er nemmere end du tror

Det er vigtigt at leve sundere og det kan det være mange grunde til, som f.eks. kan det være med til at øge din selvtillid, dit humør og din selvtillid. Det fleste tror at det kan være en stor udfordring at leve sundere når man har en travl hverdag, men det er faktisk nemmere end du tror.

En god start kan være at sørge for at fylde din tallerken med alle regnbuens farver, det vil hjælpe dig til at få en varieret kost med de vitaminer som du har brug for til at blive en smule sundere i din hverdag. Det handler langt hen ad vejen om at tage de små skridt, ikke nødvendigvis at tage springet fra 5 meteren, det kan for rigtigt mange være uoverskueligt at tage det helt store spring.

Du kan evt. starte med at gøre noget ekstra ud at spise sundt i weekenderne, så langsomt gøre det til noget du også gør i hverdagene eller omvendt. Find ud af hvad der fungerer for dig, en anden vigtig ting kan være at skifte smøre og margarine ud med den sunde planteolier.

Kom i gang med rygestoppet

Det kan være svært at komme i gang med rygestoppet, vi har som menneske en tendens til at lave undskyldninger for os selv, og det kan for mange mennesker nemt at accepterer undskyldningerne og falde i igen. Der er desuden flere der oplever at blive irriteret når de stopper med nikotinen på én gang. Hvis du har tendens til at blive irriteret når du går i gang med rygestoppet, kan du med fordel benytte en e cigaret.

Det kan for de fleste være noget helt nyt at skulle have fat i en e cigaret, og det kan være du ikke ved hvad en elektrisk cigaret er. En e cigaret er bygget af forskellige dele, et batteri, en beholder og en coil.

Batteriet findes i et utal af størrelser, batteriet bestemmer hvor lang tid du kan bruge den før den skal genoplades, det findes ofte i størrelser hvor det kan holde fra 0,5 til 2 dage. En coil påvirker hvor meget damp din e cigaret kan producere, des mindre ohm des mindre damp, mere damp giver mere smag i din e cigaret.

Det der gør at e cigaretten er et fantastisk værktøj til rygestoppet er tilpasningsgraden der er til rådighed, du kan selv bestemme hvor meget nikotin du vil have i den, hvilken smag der skal være i den. Det kan hjælpe dig med at trappe ned på nikotinen, da du ikke øjensynligt ryge mindre men du vil til sidst putte væske i uden nikotin og opdage at nu handler vanen bare om at ligge den fra dig.

Få masser af protein som vegetar

Det er ikke nogen hemmelighed at langt de fleste grøntsager ikke indeholder den store mængde protein, der findes dog nogle kilder til protein i planteriget som f.eks. bønner. Hvis du er vegetar eller veganer og føler til tider at det kan være svært at få blandet proteiner ind i din kost, er der heldigvis nogle utrolig nemme løsninger som du måske ikke har hørt om før, nemlig kosttilskud.

Der bliver ofte set ned på kosttilskud, og der bliver ofte brugt mange tilsætningsstoffer og tablethjælpemidler, men i dette tilfælde vil du finde kosttilskud der ikke indeholder sådanne stoffer. Når man er vegetar, veganer eller bare har taget en stilling til hvad du putter i kroppen, kan det ofte være svært at indtage alle de vitaminer og andre byggesten din krop har brug for, men der findes et utal af muligheder ude i det store Danmark.

Der findes nemlig Chlorella og Spirulina som er nogle super gode supplementer, som indeholder 58,4 gram og 57,5 gram protein pr. 100 gram.

Chlorella er en alge, som man i østen fandt ud af at man kunne spise, den er navnlig blevet utrolig populær i japan. Chlorellaen bliver tørret og presset til tabletter, og bliver i deres mest populære form ikke tilsat nogen tilsætningsstoffer. Spirulina er også en alge, som vokser i søer og damme. Selve planten er en spiral formet plante som leverer utrolig vigtige næringsstoffer til kroppen. Begge planter fås som pulver, tabletter og kapsler.

Fagligt godkendt af læge (dr.med.)

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Hun interesserer sig for det menneskelige psyke, og hvordan vi kan leve sundere og længere.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5