Få styr på alle rejsevaccinationerne inden du tager på ferie

Skal du udenfor Europa på ferie, er det vigtigt, at du tjekker op på, hvilke former for vaccinationer der er nødvendige. Læs mere herunder om, hvordan du kommer i gang med at få de rigtige vaccinationer i god tid.

Udgivet 30.01.2017|Senest redigeret 18.01.2019 reklame

Skal du på ferie, i Afrika, Asien, Syd – og Mellemamerika eller stillehavsregionen.

I så fald er der lige nogle meget vigtige ting, du skal være opmærksom på, inden du rejser.

Når vi skal ud og rejse, er der nogle ting vi ikke altid får tænkt over som vi i virkeligheden burde. Her kan vi blandt andet nævne vaccination, som vi ofte ikke tænker på, fordi vi oftest er sunde og raske når vi skal ud og rejse

Dog vil de fleste af os helst undgå at blive ramt af sygdom, både på rejsen men også efter rejsen. Det er derfor en rigtig god ide at sætte sig ind i hvilke sygedomme der er forhøjet risiko for under de forskellige rejser.

Ved at huske at blive vaccineret minimere man risikoerne for sygedomme, så det er muligt at få det bedste ud af sin ferie.

Typiske sygdomme du burde være opmærksom på:

  • Gul feber
  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • Meningitis
  • Stivkrampe
  • Malaria

Vaccinationer før din rejse:

  • Husk at undersøge at du har alle de vaccinationer, der er i det danske Børne vaccinationsprogram
  • Spørg din egen læge om det land du skal rejse til, kræver andre vaccinationer.

Der kan være forskellige vacciner, alt afhængig af hvilket land man rejser til og varigheden af ens rejse. Her under kan du se nogle af de faktorer der spiller en rolle for hvilke vacciner der er nødvendige for dig:

  • Hvordan du bor: Turisthotel, vandrehjem, privat eller lokalt hotel
  • Hvor du befinder dig: trekking i junglen, dårlige hygiejne forhold, tæt kontakt til lokal befolkningen eller dyr mm.

Det er vigtigt at du er opmærksom på, at du selv skal betale for de vaccinationer der er nødvendige for din rejse.

 

Hvornår skal man vaccineres?
Det er en rigtig god ide at du planlægger dine vaccinationer minimum 5 uger før afrejse. De fleste vacciner har nemlig langtidsvirkning, så derfor ser vi ingen grund til at udskyde det.
Derudover er det også rigtigt vigtigt at du kontakter din læge i god tid, så du kan få den rette rådgivning inden din afrejse.

Rejseapotek 

Udover vaccination, så findes der også forebyggende medicin, som kan være med til at nedsætte risikoen for sygdom. Det er selvfølgelig ikke muligt at sikre sig mod alle sygdomme eller uheld der kan ske, men derfor er det alligevel en rigtig god ide at medbringe et lille rejseapotek. Det kan f.eks. være imod de små overraskelser såsom diarré, hovedpine eller insektbid.

Andet at være opmærksom på
Lande er unikke og kulturer forskellige, derfor giver det oftest rigtig god mening at bruge lidt tid på at researche lidt om det land du skal til, så du finder ud af om der er noget med befolkningen, sproget, normerne eller lign. du skal være ekstra OBS på. Til research er nettet jo din ven, men gider du ikke bruge tid på at Google rundt har det danske rejsebureau Yaneeda lavet nogle utrolig grundige guides, og besvaret spørgsmål, om nogle af de lande vi danskere rejser mest til.

 

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Forfatter for indlægget.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5