Husk disse 5 essentielle ting og hold dig rask på ferien

Selvom det er fantastisk at tage på ferie, øger det også din risiko for at blive syg – og det ville jo være rigtig ærgerligt. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at tage disse forholdsregler, så du ikke bliver syg.

Udgivet 15.06.2017|Senest redigeret 18.01.2019 reklame

Sommerferien er lige rundt om hjørnet, og det betyder for manges vedkommende et farvel til det tarvelige danske sommervejr og goddag til sol, strand og varme sydpå. Ferien har du sikkert sukket efter siden januar og er et minde, du kan varme dig på langt ind i det regnfulde efterår – hvis ferien da har været et godt minde!

For hvert år bliver mange danskere syge eller kommer ud for uheldige situationer, der kan ødelægge de gode ferieminder.

Vi har derfor lavet en guide til 3 forholdsregler, du skal tage dig på ferien:

  • Husk forsikringen

Det er efterhånden et par år siden, at vi er gået over til at skulle bruge det blå EU-sygesikringskort, når vi rejser på ferie i andre EØS/EU lande. Mange ved dog ikke, hvordan du er sikret, når du har det blå sygesikringskort. Det blå sygesikringskort giver dig i udgangspunktet samme rettigheder, som det pågældende lands borgere. Er der egenbetaling for læge- og hospitalsbesøg, kommer du også til at skulle betale for behandlingen selv. Det kan hurtigt løbe op.

Herudover er du med det blå sygesikringskort ikke dækket i lande udenfor EU, hvor du uanset hvad skal betale for hele behandlingen og eventuel hjemtransport selv.

Et godt råd er derfor altid at undersøge, hvordan sygeforsikringen er i det pågældende land, før du rejser, og herudover bestille en privat rejseforsikring, som dækker dig og din familie i tilfælde af sygdom.

  • Husk vaccination

Når du rejser i udlandet, skal du være opmærksom på madvarer og drikkevarer, som enten er friske eller ikke tilberedt ordentligt. De lokale er vant til de bakterier, der kan forekomme heri og bliver derfor sjældent syge, når de spiser og drikker det – det gør du til gengæld.

Sørg derfor for kun at spise tilberedt mad. Skræl al frugt, undgå salat, som kan være skyllet i vandhanevand, og undlad ligeledes at drikke vand fra vandhanen eller at få isterninger i din drink.

Husk også at tjekke, om du har behov for at blive vaccineret mod sygdomme såsom gul feber, hjernebetændelse og hepatitis. Ofte vil du kunne få hepatitis ved at spise ikke-tilberedt mad,  eller drikke forurenet vand. På seruminstituttets hjemmeside kan du læse mere om, hvilke vaccinationer du bør have for at rejse ud, samt hvilke forholdsregler turister skal tage sig angående mad og drikke.

Befinder du dig i lande, hvor der eksempelvis er malaria eller insekter, der kan give betændte infektioner, så husk desuden at medbringe et myggenet til sengen, malaria piller, myggespray og andet, der beskytter. Du kan blandt andet finde inspiration til dine næste køb her.

  • Husk fornuften

Du bør altid orienterer dig om landets situation, før du rejser til udlandet. Dette kan du gøre på Udenrigsministeriets hjemmeside, såvel som i rejsebøgerne. Her finder du oplysninger omkring politisk uro, terrorrisiko, kriminalitet og farlig færden i byer og i landet generelt. Det er god viden at have i baghovedet, så du ikke tager nogle unødvendige chancer.

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Forfatter for indlægget.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5