Hvad gør du, hvis du får akutte tandproblemer på ferien?

Problemer med tænderne kan fuldstændig ødelægge din ferie. Så hvad skal du egentlig gøre, hvis det sker for dig? Hvad kan vente, til du kommer hjem, og hvad skal du have set på nu?

Udgivet 14.09.2016|Senest redigeret 18.01.2019 reklame

Det er ærgerligt at blive syg på ferien, hvad enten det er med diarré, tandpine eller noget helt tredje. Det kan også hurtigt smadre et ellers veltilrettelagt feriebudget – for læge- og tandlægebesøg i ferien kan hurtigt løbe op. Penge, der er meget bedre brugt på oplevelser og fornøjelser. Derudover kommer det faktum, at du skal forsøge at forklare dine symptomer overfor en læge, hvilket ikke altid er nemt, når du ikke taler lokalsproget.

Er det en kortere ferie, du skal på, kan du afværge de værste problemer selv og undgå tandlægebesøg. Vi har samlet en række gode råd fra Tandlægerne i Århus omkring, hvad du bør gøre ved en række almindelige tandproblemer:

Knækket tand

Har du knækket din tand, eller knækket et stykke af tanden giver det ofte ikke anledning til tandpine. Derimod kan det give skarpe tænder, overfølsomhed og sår på løbe og tandkøb, når tanden rammer på. Hvis du er på ferien kan du bruge en neglefil til at slibe de værste kanterne med. Du skal også sørge for at være ekstra grundig med tandbørstningen, da der kan samle sig madrester i og omkring revner og huller i tanden. Når du vender hjem fra ferien bør du ikke lade tanden være ubehandlet, da det kan give caries og gøre tanden udsat, så der knækker endnu mere af.

Tandpine

Når du får tandpine, er det fordi at nerven der er forbundet til tanden er irriteret. Det kan der være mange årsager til såsom tandkødsbetændelse, betændelse i en visdomstand, huller i tanden, revnede tænder og meget andet. Du vil typisk mærke tandpinen, når du eksempelvis drikker koldt, varmt eller spiser. Det vil altid være bedst at søge akut tandlægehjælp, men er det ikke en mulighed, kan du tage en cocktail af smertestillende piller for at dulme smerterne, indtil du kan komme til tandlæge.

Her skal du tage:

  • 3 stk. 200 mg Ibuprufen (eller ipren) samt 2 stk. 500 mg pamol, pinex eller paracemol. Denne kombination må du tage på til 3 gange på en dag, og vil gøre dig smertefri.

Tandbetændelse

Tandpine kan ofte føres tilbage til en tandbetændelse. Her er det nødvendigt at få antibiotika imod betændelsen, så den kan slås ned. I Danmark skal du til en tandlæge for at få en recept på antibiotika, men i udlandet kan du ofte købe det på apoteker uden. Dog skal du være sikker på at det er betændelse, før du påbegynder en antibiotikakur.

Måden du kan vide om der er tale om betændelse er ved at det er ømt, når du trykker på tandkødet, eller at tandkødet omkring tanden er rødt og hævet. Nogle gange vil der desuden komme puds fra der, hvor tanden og tandkødet mødes, når du trykker på tandkødet.

Uanset hvilke tandproblemer du har på ferien, bør du altid aftale tid til tjek hos din tandlæge, når du kommer hjem fra rejsen. På den måde forhindrer du, at tandproblemerne udvikler sig.

 

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5