Hvor lang tid kan jeg være syg, før jeg bliver fyret?

Det er ikke rart at være bange for, at du bliver fyret, når du er syg. Din arbejdsgiver skal kunne give en saglig grund for, at du bliver fyret – og må ikke bare fyre dig, fordi du er syg. Læs mere om det herunder.

Udgivet 18.08.16 reklame

Mange danskere er usikre på, hvordan reglerne er om opsigelse. Ligeledes hersker der ofte stor tvivl om, hvorvidt det er lovligt at blive opsagt eller fyret fra ens arbejdsplads, mens man er syg. Få svaret og bliv klogere på dette emne, hvis du læser artiklen til ende.

En rimelig begrundelse fra din arbejdsgiver

Det er således i Danmark i dag, at som udgangspunkt vil din arbejdsgiver til hver en tid have fri afskedigelsesret. Din arbejdsgiver har derfor ret til at opsige dig, hvis vedkommende ønsker det. Du vil dog afhængig af din ansættelsesform som lønmodtager stadig være godt dækket ind imod usaglige opsigelser.

Der kan være visse undtagelser, hvor du godt kan blive opsagt din stilling grundet sygdom. I dag findes der i funktionærloven en regel, der normalt henvises til som ”120 dages reglen”. Fremgår det i din ansættelseskontrakt, at denne regel er aftalt, vil din arbejdsgiver kunne opsige dig, hvis du inden for en periode på 12 måneder har haft 120 dages sygdom, hvor du vel at mærke har modtaget lån.

Samtidig vil langtidsvarende sygdom i nogle tilfælde også være en rimelig begrundelse for en opsigelse. Det kan eksempelvis være en uforholdsmæssig belastning for virksomheden. Der vil dog i alle tilfælde skulle kræves en konkret vurdering af den enkelte persons sygdom, hvis din arbejdsgiver skal kunne opsige dig grundet sygdom.

Derudover indeholder lovgivningen ligeledes en række beskyttelsesregler, der kommer dig til gode. Uanset længden af din ansættelse på en given arbejdsplads, er du beskyttet mod opsigelse. Din arbejdsgiver må derfor ikke opsige dig grundet graviditet, religion, politisk anskuelse eller seksuel orientering.

Hvis du er i tvivl om begrundelsen er rimelig, bør du tage kontakt enten til din fagforening eller a-kasse for at få juridisk bistand. Er du ikke medlem af en fagforening, bør du tale med en ansættelsesretsadvokat.

Opsigelse under sygdom

Sygdom er lovligt fravær i forbindelse med ens arbejde. Du skal blot huske at melde dig syg til din arbejdsgiver. Du kan være syg i op til 120 dage på et år på din arbejdsplads. Herudover kan din arbejdsgiver fyre dig, hvis det står i din kontrakt.

Arbejdsgiveren kan forlange en læreerklæring, hvis et sygdomsforløb har varet i flere uger. Graviditetsbetinget sygdom er undtaget og behøves ingen læreerklæring til ens arbejdsgiver.

Du kan derfor som udgangspunkt ikke blive opsagt kun grundet din sygdom. Det betyder dog nødvendigvis ikke, at du ikke kan blive opsagt af din arbejdsgiver, mens du er syg. Opsigelsen skal blot være begrundet i et andet rimeligt forhold fra din arbejdsgiver.

Der kan dog være visse undtagelser og dem bør du selv være opmærksom på. F.eks. tillader nogle overenskomster ikke opsigelse under sygdom.

Kilder:

doc24.dk

Artikel godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Find mere information her