Kaffemaskinen er en trussel mod dit helbred

Hører du til en af dem, der dagligt snupper en kop kaffe fra kaffemaskinen, er det vigtigt at læse med her. Manglende rengøring og afkalkning kan nemlig gøre kaffemaskinen til en bakteriebombe, der kan gøre dig syg.

kaffe-sundhed
Udgivet 21.01.2016|Senest redigeret 18.01.2019 reklame

Mug, skimmelsvamp og bakterier i din kaffemaskine kan være årsagen til alt lige fra oppustet mave til uforklarlig allergi. I svære tilfælde kan det endda være medvirkende årsag til flere alvorlige lunge- og mavesygdomme!

Begynder næsen at løbe, får du oppustet mave eller pludselig diarre, kan det meget nemt være fordi, din kaffemaskine trænger til at blive afkalket og de forskellige del af maskinen skal gøres ordentlig rent. Er kaffemaskinen tilkalket, opstår der nemt mug og skimmel i den fugt, der samles omkring kalkaflejringerne i maksinen.

Kan give allergi og alvorlige sygdomme

Er der længe imellem, du bruger din kaffemaskine, er der ekstra god grund til at være på vagt. For så får mug og skimmel for alvor lov til at gro, og der skal mere end bare varmt vand til at slå sporerne ihjel. Udsættes du for mug og skimmel gennem længere tid, kan der opstå alvorlige følgesygdomme eller forgiftninger. Det menes også, at flere alvorlige lunge- og mavesygdomme, kan være forårsaget af eller bliver yderligere accelereret af mug og skimmel.

Du kan også få allergi over for mug. Det giver ikke bare løbenæse og kløende øjne, men menes også at kunne medføre kronisk bihulebetændelse, hovedpine, øget træthed og i ekstreme tilfælde endda både sløret syn og snurren i fingre, arme og ben.

Opstår også i kapsel- og espressomaskiner

Har du ikke en kaffemaskine, men en af de populære kapselmaskiner eller espressomaskiner, er risikoen for mugangreb endnu større. Her er der nemlig mange flere steder, hvor mug, skimmel og andre bakterier kan udvikle sig, fordi disse maskiner er mere tillukkende og derfor ikke er så nemme at rengøre som en traditionel kaffemaskine.

Husk at kalke af

Så ligegyldig om du har en gammeldags kaffemaskine eller en ny smart kapselmaskine, bær du kalke den af og rengøre alle dele regelmæssigt. Hvordan det gøres mest effektivt, kan du finde en god guide via linket nederst på siden.

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5