Live Escape Room

Gennem de sidste år er der dukket en ny form for sport indenfor teambuilding, fejring af polterabend eller bare have det skægt til din næste runde fødselsdag – nemlig Live Escape Rooms. Interesseret? Så læs med her.

Escape room
Udgivet 10.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Først så vi det i de amerikanske serier, hvor alt fra de kloge hoveder i Big Bang Theroy, der løser gåderne på 6 minutter til andre og mindre begavede figurer, der kæmper væsentlig længere.

Det er den ultimative test af samarbejde og tillid. Men, hvad er det egentlig?

Hvad er et ’Live Escape Room’?

I bund og grund er det en leg, baseret på et computerspil. Men når du står i det virker det som alt andet end leg og ballade.

Hele konceptet er, at I som gruppe bliver låst inde i et rum sammen og med hinandens hjælp skal I løse en række gåder og finde spor, der leder jer til nøglen, så I kan komme ud.

logo mystery makers

Byens bedste er “Mystery Makers”

Mystery Makers vinder år efter år “byens bedste” oplevelse med deres mystery room og escape rooms. Bl.a. hos Lonely Planet og TripAdvisor.

Besøg Mystery Makers
9.2score
Ad

Hele ideen bager, at I skal lære at arbejde sammen og udnytte hinandens kompetencer, så I, i fællesskab, kan finde vejen ud inden de typisk 60 minutter der er til rådighed er gået.

Der findes en lang række forskellige rum med temaer, der passer til stort set alles smag og interesser, så skal du arrangere en sjov oplevelse for dig selv og nogle venner, så er det en oplagt ide at vælge et rum, baseret på noget I har til fælles og alle vil finde underholdende.

Hvor startede konceptet?

Faktisk har vi kendt til mange forskellige koncepter, der minder om Live Escape Rooms der rækker langt tilbage i tiden. Oddsene for at du selv har deltaget i nogle af dem i din barndom er endog ret store.

For det første er der de amerikanske Haunted Houses, der minder om de danske spøgelseshuse, bare i en mere omfattende og farverige. Det er ikke kun i forbindelse med tivoli du finder dem ’over there’, men også som en stor Halloween tradition, hvor voksne gør meget ud af både deres udklædning og udsmykning af husene.

Den anden ting, som du helt sikkert kender, er skattejagten. Vi har allesammen været til fødselsdage, hvor vi sammen skulle løse gåder eller følge et skattekort til skatten, som var en slikpose eller lignende. Det har vækket glæde hos utallige børn verden over gennem mange år og nu kan Live Escape Rooms gøre det samme for voksne.

Findes der Live Escape Rooms i Danmark?

I løber at de sidste år er der kommet en række forskellige muligheder for at opleve Escape Rooms herhjemme og det er også blevet meget populært meget hurtigt. Rigtig mange bruger oplevelsen som en ny form for teambuilding for mindre grupper ansatte, så de kan lære at arbejde bedre sammen på en sjov og anderledes måde.

Herhjemme kan du ikke kun opleve Live Escape Rooms i København, men her er rig mulighed for at opleve alt lige fra Da Vinci Code til Sherlock Holmes, for det er de store detektiver og gådeløsere, der lægger grunden for de temaer du kan vælge imellem – og Sherlock Holmes er ikke nogen Hr. Hvem-som helst.

logo mystery makers

Byens bedste er “Mystery Makers”

Mystery Makers vinder år efter år “byens bedste” oplevelse med deres mystery room og escape rooms. Bl.a. hos Lonely Planet og TripAdvisor.

Besøg Mystery Makers
9.2score
Ad

Der ligger i øjeblikket den største koncentration af forskellige firmaer i København, der tilbyder Escape Room oplevelser. Men resten af Danmark står ikke tilbage, for der findes i øjeblikket lige i underkanten af 25 forskellige steder, du kan tage hen og afprøve dine evner som udbryder.

live escape

Hvilke former for Live Escape Rooms findes der i København?

Det er som udgangspunkt kun fantasien, der sætter grænser for, hvad en udbyder kan finde på af opgaver og gåder, der skal løses, for at du kan slippe ud igen.

I Danmark er vi rigtig godt med, når det kommer til de helt klassiske Live Escape Rooms. I København kan du endda ved flere af udbyderne vælge mellem flere forskellige rum, så du kan tage samme sted hen flere gange uden at komme til at kede dig.

Det er i høj grad de kendte og genkendelige temaer, der gør sig gældende, men det betyder dog på ingen måde, at det bliver kedeligt eller monotont. De mest populære temaer herhjemme er:

Den gale (videnskabs)mand:

Her er I naturligvis fanget i en gal mands kælder eller laboratorium. Det handler om at være hurtig, før han opdager jer og vender tilbage for at udføre sine modbydelige eksperimenter på jer. I har 60 minutter fra nøglen drejes i låsen og til den gale mand igen vender tilbage.

Nu skal I arbejde sammen for at finde løsningen på de gåder og spor, der skal lede jeg til udgangen og nøglen inden det er for sent.

bedste escape room

Da Vinci Mysteriet

Her skal I sammen løse gåder mod tiden for at undgå at de onde får overtaget og kan udøve deres planer. På samme måde som vi kender det fra de populære Dan Brown bøger.

Igen er det overordnede tema samarbejde og at hjælpe hinanden. I mange tilfælde er det udformet således, at I kan arbejde på flere ledetråde på en gang, hvilket er en fordel, hvis I er flere end to. Så er der ikke nogen, der kommer til at kede sig eller føle sig i overskud. Det er også lavet således, at de forskellige opgaver taler til forskellige kompetencer I har og derfor lægger op til samarbejde, der åbner øjnene for skjulte talenter.

Virtual Reality

Det er en relativt ny og ikke så udbredt form for Escape Room, men bestem ikke mindre nervepirrende end de andre. Her foregår det hele bare virtuelt i stedet for fysisk. I den Københavnske model bliver i gjort vægtløse og skal med jeres hænder i den virtuelle verden samarbejde – i vægtløs tilstand – om at undslippe en rumstation. Det giver en følelse af overhængende fare, at stationen vil eksplodere og at I må undslippe inden tiden er gået.

logo mystery makers

Byens bedste er “Mystery Makers”

Mystery Makers vinder år efter år “byens bedste” oplevelse med deres mystery room og escape rooms. Bl.a. hos Lonely Planet og TripAdvisor.

Besøg Mystery Makers
9.2score
Ad

Den vægtløse tilstand og den nærmest sanseberøvende eller sansesnydende oplevelse VR giver er med til at give oplevelsen ekstra intensitet og få pulsen lidt højere op.

Vi er altså rigtig godt med og der findes muligheder for at opleve super spændende og gennemførte Live Escape Rooms både i København og resten af verden. Har du endnu ikke prøvet det, så er det helt klart værd at overveje som en oplevelse med vennerne eller kollegaerne.

I det store udland er de lidt længere fremme, eller i hvert fald mere avancerede i deres udgaver af Live Escape Rooms. For lige som med alt andet er de bare større, vildere og dyrere – men ikke nødvendigvis bedre.

Live Escape Rooms i udlandet

Det er oplagt at vende blikket mod USA, som er der, hvor de originale Escape Rooms kommer fra. Det er her hele ideen er grundlagt og også her de danske udbydere har hentet en del af inspirationen til de fantastiske, danske varianter.

I USA er det lige en tand mere avanceret, fordi de har længere erfaring og en større befolkning at trække på. Her har de endda lavet en skala over, hvor avancerede de forskellige rum er, ved at inddele dem i ’levels´fra 1-4.

Live Escape Room – level 1

Den form for oplevelse vi kender herhjemme. Sporene her er helt almindelige og skrevne eller talte. De findes på konventionelle steder som under borde eller bag billeder. Desuden er alle låse helt almindelige udgaver af hængelåse eller nøglehuller med tilhørende nøgle.

Live Escape Room – level 2

Nu bliver det lidt mere avanceret, for i denne kategori er der flere gadgets og flere gåder, der skal løses før du får leveret flere spor ved hjælp af elektronik. Du skal altså løse en gåde for at kunne åbne en fil eller lignende og få et spor frem. De kommer ikke af sig selv – du skal arbejde for at få dem frem.

Live Escape Room – level 3

Nu bliver det endnu mere avanceret, for i denne kategori finder du de spil, der er computerbaserede. Det er med andre ord en gamemaster, der står for at styre spillet og spillerne (jer) i den rigtige retning. Der er ikke flere låse og nøgler, for i stedet vil løsningen på en gåde give et spor, der kan lede jer videre i en logisk rækkefølge, så I ender det rigtige sted.

Live Escape Room – level 4

Bum! Nu er det hele computergenereret og du finder hverken håndskrevne sedler eller låse med nøgler. Hele oplevelsen leveres til dig gennem systemer, der er udviklet til at respondere på forskellige ting og derved sikre dig, at du bevæger dig i den rigtige retning gennem spillet og ved hjælp af jeres fælles evner kommer helskindet ud inden tiden rinder ud.

Det lyder næsten for vildt til at være sandt, men det er en realitet, at der allerede findes fuldt automatiserede Live Escape Rooms, der fungerer udelukkende gennem elektronik og teknologi. Der er altså med andre ord ikke meget Sherlock Holmes over dem. Og, bare fordi de er mere avancerede bliver de ikke nødvendigvis mere sjove eller bedre.

Hvornår kan du bruge et Live Escape Room?

Som skrevet før er det en oplagt mulighed, hvis du ønsker at give dine medarbejdere en anderledes teambuilding oplevelse. Netop fordi det handler om samarbejde og fællesskab, så er det en god måde at danne nye relationer og alliancer på kryds og tværs af afdelinger og alder.

Ud over det kan denne form for underholdning også være en helt fantastisk start på en polterabend med drengene, hvor I lige skal have brudt isen og varme op inden der går helt drengerøv i den.

Det er ikke alle steder, hvor de tillader berusede mennesker eller alkohol, så vær opmærksom på det, når I vælger lokation for jeres oplevelse og indret jer efter det. Det kan være sjovt at starte dagen med et hæsblæsende eventyr og så snuppe øllerne bagefter, men kan I ikke vente med de våde varer, så er det måske ikke helt den rigtig ide for jer!

Det er ikke kun herrerne, der kan have det sjovt med et Live Escape Room, kvinder kan have nøjagtig ligeså meget sjov og ballade ud af at løse de spændende gåder og slå tiden på sidste sekund.

Du kan eventuelt booke et rum til:

  • Opvarmning før en stor bytur med drengene/pigerne
  • Familieturen for hele den pukkelryggede
  • Fødselsdagsfejring
  • Par på date
  • Venner, der vil lave noget sjovt sammen

Der er ikke nogen grænser for, hvilken anledning du skal have for at booke en oplevelse i en af de mange Escape Rooms herhjemme. Men det er en oplevelse, der helt klart er værd at opfinde en anledning for. Det behøver ikke at være den helt store runde fødselsdag, der ender med firretters menu og champagne, det kan også bare være fordi du gerne vil fejre, at du har nogle seje venner eller en dejlig familie!

Se også vores artikel omkring Quest room, Mystery Room og Breakout games, som minder meget om dette.

Læs andre anmeldelser 

Vi har samlet 604 anmeldelser til dig fra forskellige hjemmesider.

Hvad koster det?

Priserne er meget forskellige og i nogle tilfælde afhængige af, hvor mange I er og om den er booket på forhånd som en del af en pakke.

Som gennemsnit ligger det på 200-300 korner pr. person, men priserne varierer meget alt efter, hvor og, hvor omfattende det er.

Heldigvis kan du altid forhøre dig, hvis du ringer til stedet, ellers ligger priserne som oftest tilgængelige på nettet, så du kan regne ud, om det er indenfor budgettet.

Hvor findes der Live Escape Rooms udenfor København?

Der findes i skrivende stund lige under 25 forskellige steder, der giver dig muligheden for at booke et Escape Room. De ligger jævnt fordelt over Danmark, men en let overvægt på Sjælland, hvor der alene i hovedstaden ligger omkring 10 firmaer, der tilbyder dig muligheden.

Ellers findes der varianter i både Nordjylland, Aarhus, Odense, Esbjerg og Aalborg, og flere andre steder.

Der skal ikke andet end en hurtig søgning på nettet til, for at du finder det, der ligger tættest på dig. Du kan også gå all in og kigge dem alle igennem, og finde det, du helst vil prøve. Det giver en god mulighed for at opleve en anden by.

Skal du alligevel arrangere en polterabend, hvorfor så ikke gøre det med stil og samle alle gutterne eller damerne i hovedstaden og sparke festen i gang med en af de fede Live Escape Rooms derovre og nyde en del af de andre, spændende seværdigheder og oplevelser som byen byder på. Både for dem, der bor der til hverdag og dem, der kommer forbi på besøg.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5