Virker migræne piller?

Overvejer du at tage migrænepiller, er du helt sikkert interesseret i at vide om de virker. Virker de for eksempel bedre end almindelige hovedpinepiller? Og hvad mange må du egentlig tage af dem?

migræne piller
Udgivet 24.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Selv om der findes særlige migrænepiller, kan mange migrænikere klare sig med almindelige smertestillende piller, der kan købes i håndkøb, til at dulme deres migræne.

De værst ramte er dog nødt til at tage særlige migrænepiller eller medicin fremstillet til at forhindre gigtsmerter. Det er vigtigt, at du passer på, at du ikke tager for mange piller, da det kan give medicinhovedpine.

Når du får konstateret migræne, handler det om at finde frem til den rette medicin, der gør, at du ikke længere får så store smerter og er så generet af din migræne. Du vil som regel altid starte med at tage almindelige lette smertestillende piller, som du kan købe i håndkøb. For nogle virker de fint, og så er der ingen grund til at bruge mere tid på det.

For andre begynder nu en jagt på at finde frem til de bedste piller mod migræne. For det er forskelligt, hvilken form for piller der passer bedst til hvilke personer. Nogle personer har stor glæde af en type piller, mens andre slet ikke opnår den ønskede effekt ved at tage dem.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Hvilke migrænepiller findes der?

Almindelige smertestillende piller, som du kan købe i håndkøb, kan selvfølgelig også bruges til at slå smerter ved migræne ned. Det er dog ikke alle, der reagerer på de smertestillende piller.

Derefter vil din læge typisk have to muligheder for at ordinere piller til dig. Du kan enten få piller mod gigt, dem der også kaldes NSAID, eller du kan få piller, der er specielt lavet til at give dig lindring, når du lider af migræne, de piller, der kaldes triptaner.

Hvordan virker triptaner mod migræne?

Når du får migræne, udvider blodkarrene i den ene side af hovedet sig, og blodet begynder at løbe hurtigere. Det er det, der gør, at du får ondt i hovedet. Triptaner virker på den måde, at de får blodkarrene til at trække sammen.

Triptaner virker for mellem 60-80 % af alle migrænepatienter. Der er derfor nogle, der kan være nødt til at tage andre former for medicin.

Du må kun tage triptaner ni gange om måneden, ellers kan du risikere at få hovedpine på grund af et stort medicinforbrug. Da effekten af triptaner er kortvarig, kan det være nødvendigt for dig, at du tager flere piller i forbindelse med et anfald.

Hvordan ved jeg, hvilke migrænepiller jeg skal tage?

Når du får konstateret migræne hos din læge, vil han eller hun finde ud af, hvilke smertestillende piller du skal starte med at prøve af, hvis du ikke kan tage almindelige smertestillende piller, som du kan købe i håndkøb.

Det kan tage noget tid at finde frem til de rigtige piller. Hvis du for eksempel ikke er en af dem, der opnår en tilfredsstillende lindring med triptaner, er du nødt til at tage en anden form for medicin.

Du må ikke tage triptaner, hvis du har forhøjet blodtryk, har haft en blodprop i hjernen eller har en hjertelidelse. Det kan derfor også være faktorer, der spiller ind i forhold til valg af medicin.

Hvilke piller mod migræne kan jeg købe i håndkøb?

Når du køber piller i håndkøb mod migræne, kan du bruge alle dem, som du plejer at bruge til en almindelig hovedpine. Det kan for eksempel være Pinex, Panodil og Pamol. Der kan du vælge den, som du har bedst erfaring med.

En anden mulighed er, at du tager brusetabletter som for eksempel Treo. De indeholder koffein, der er med til at trække blodkarrene i hjernen sammen. Når du har migræne, er det netop, fordi dine blodkar i hjernen er blevet forstørret, og der løber mere blod igennem.

sumatriptan mod migræne

4 behandlinger mod migræne

Der findes mere end 100+ produkter mod migræne på markedet. Vi har samlet de fire mest effektive. 9/10 danskere oplever større lindring af deres migræne ved hjælp af disse produkter.

Læs mere her
Ad

Når du taler med din læge om at få medicin mod migræne, vil han eller hun altid først spørge ind til, hvad du har af erfaringer med at tage håndkøbsmedicin mod migræne og ud fra det vurdere, om du skal have en anden form for medicin.

Tag piller for at forebygge migræne

Hvis du får mere end to migræneanfald hver måned, du har nogle meget voldsomme anfald, som du har svært ved at slå ned med medicin, eller dine anfald på anden måde er stærkt invaliderende, kan du tale med din læge om, om du kan få noget forebyggende medicin mod migræne.

Din læge vil højst sandsynligt starte med at spørge ind til din livsstil for at høre, om der er nogle faktorer, der kan gøre, at du får flere anfald. Det kan for eksempel være, hvis du er meget stresset, sover dårligt eller på anden vis har en usund livsstil. Er det tilfældet, vil din læge først bede dig om at rette op på det, inden I fortsætter med en medicinsk behandling.

Hvis du får piller, vil din læge typisk give dig betablokkere. Der starter du som regel med en lav dosis og trapper så langsomt op. Der findes også en række andre former for medicin, der kan være med til at forebygge migræne, men betablokkere er de mest brugte.

Kan jeg tage for mange piller mod migræne?

Når du tager piller mod migræne, er det vigtigt, at du passer på, at du ikke kommer til at tage for mange. Triptaner må du kun tage ni gange i løbet af en måned. Ellers kan du risikere, at du får medicinhovedpine på grund af dem.

Mange migrænikere tager så mange smertestillende piller for at dulme smerterne ved migræne, at de faktisk også lider af medicinhovedpine. Det er rigtig ubehageligt, og hvis du har mistanke om, at det kan være en af grundene til, at du ofte har hovedpine, er det vigtigt, at du taler med din læge om det. Han eller hun vil kunne hjælpe dig til, hvordan du kan begynde at tage færre piller og dermed leve et mere normalt liv uden at have hovedpine og migræne så ofte.

Pas på med at tage pillerne, når du er gravid

piller og gravidHvis du gerne vil være gravid, eller hvis du er blevet gravid, skal du passe på med at tage smertestillende piller under graviditeten.

Mange smertestillende piller kan give misdannelser på fosteret og andre komplikationer i forbindelse med din graviditet.

Nogle gravide får slet ikke migræne under graviditeten. Det er særligt dem, der tidligere kun fik migræne i forbindelse med deres menstruation. Andre får stadig anfald af migræne og har derfor brug for smertelindring.

Hvis du helt vil undgå at tage smertestillende piller under din graviditet, så du er sikker på, at der ikke kommer til at ske dit ufødte barn noget, kan du for eksempel prøve alternativ behandling.

Akupunktur er en af de alternative behandlingsformer, som mange migrænikere har stor glæde af.

P-piller kan forværre migræne

Østrogen er et af de hormoner, der kan være med til at give migræneanfald. I p-piller er der netop østrogen, og du skal derfor være opmærksom på, om dine p-piller påvirker din migræne. Som udgangspunkt kan du sagtens tage p-piller, når du har migræne uden aura. Hvis du oplever, at din migræne bliver værre, bør du dog selvfølgelig stoppe.

Har du migræne med aura, bør du ikke tage p-piller – lige meget om det påvirker din migræne eller ej. Når du har migræne med aura, er din risiko for at få en blodprop generelt højere, end den er normalt. Når du tager p-piller, bliver din risiko forhøjet endnu mere.

Hvis du havde migræne, inden du startede på p-piller, men får et migræneanfald, efter du er startet på p-piller, er det en god ide, at du kontakter din læge, så I kan finde ud af, om det er migræne med eller uden aura. Det afgør, om du kan fortsætte på p-pillerne.

P-piller kan også hjælpe mod migræne

P-piller er dog ikke kun dårlige, når det kommer til migræne. Mange kvinder, der lider af menstruationsmigræne, har stor glæde af dem. Menstruationsmigræne bliver udløst af faldet i hormoner lige inden menstruation og varer typisk i to til tre dage. Det er en meget smertefuld form for migræne, som det kan være svært at gøre noget ved. Der kan p-piller dog hjælpe.

Med p-piller er det muligt for dig at springe din menstruation over. Når du tager pillerne uden at holde pause, kan du for eksempel komme ned på kun at have menstruation hver tredje måned. Samtidig bliver det også nemmere for dig at styre, hvornår din menstruation skal ligge.

Mange er nødt til at tage kvalmestillende piller mod migræne

Udover, at mange migrænikere er nødt til at tage smertestillende piller, når de får et migræneanfald, er der også mange, der er nødt til at tage kvalmestillende piller. Det er selvfølgelig først og fremmest nødvendigt for at dæmpe kvalme, men hvis du kaster op i forbindelse med migræne, kan du ikke holde dine smertestillende piller i dig, og så får du ingen lindring.

Mange starter med at tage kvalmestillende piller, eventuelt som stikpiller, for derefter at tage smertestillende piller. Andre tager smertestillende medicin som næsespray eller tager også det som stikpiller, hvis de har kraftig kvalme.

Lider du af voldsom kvalme i forbindelse med migræne, er det en god ide, at du tager kontakt til din læge, så I sammen kan finde ud af, hvilken kvalmestillende medicin du skal tage.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5