Modermælkserstatning – Stor gennemgang af alle mærker

Når du vil give din baby modermælkserstatning, er det selvfølgelig vigtigt, at det er den allerbedste slags. Men hvilken er det? Læs mere om det i vores store guide til modermælkserstatning herunder.

modermaelkserstatning test
Udgivet 30.06.2021 | Senest redigeret 23.01.2022 | Artiklen indeholder reklamer

Er der forskel på modermælkserstatning? Hvilken modermælkserstatning er bedst? Der er mange spørgsmål, som dukker op.

I denne artikel ser vi nærmere på de mange forskellige slags modermælkserstatning, der findes på markedet. Vi fremhæver både fordele og ulemper, så valget om, hvilken modermælkserstatning dit barn skal have i sin sutteflaske, kan blive nemmere at træffe for dig.

Hvad er modermælkserstatning?

Som navnet også antyder, er modermælkserstatning en erstatning for modermælk. Der kan være mange forskellige årsager til, at amningen ikke er lykkedes, og i sådanne tilfælde er modermælkserstatning et rigtig godt alternativ til amning.

Det anbefales, at barnet får modermælk eller modermælkserstatning i dets første leveår, idet barnet får en masse god næring gennem denne. Modermælkserstatning kan også bruges som supplement, hvis situationen er den, at dit barn ikke bliver mæt nok af mælken fra dit bryst. Derudover bruges modermælkserstatning også ofte, hvis barnet skal passes af andre, og det så får flaske i stedet for bryst.

Modermælkserstatning kan også bruges i babymos, når barnet bliver lidt større og begynder at få ”rigtig” mad. I denne overgangsfase er det nemlig vigtigt, at barnet stadigvæk får de gode næringsstoffer fra modermælk eller modermælkserstatningen.

NYHED: Undgå at din baby får ondt i maven

1 ud af 4 forældre oplever kolik-lignende tilstande hos deres nyfødte og ældre babyer. Du kan undgå en stor del gråd, hvis du bruger en anti-kolik sutteflaske.

antikolik sutteflaske

MAM Anti-colic sutteflaske – TESTVINDER

MAM Anti-kolik sutteflaske er den klare testvinder, når det kommer til anti-kolik sutteflasker. Vi kan varmt anbefale dette produkt, hvis du vil undgå at din baby græder over ondt i maven.

Til forhandler
9.2score
Ad

Modermælkserstatning som færdigblandet og som pulver

Modermælkserstatning fås både som færdigblandet og som pulver. Som pulver skal du selv blande det med vand, ryste det sammen og varme det op. Der medfølger som regel en måleske samt information om blandingsforholdene. Det er vigtigt at afmåle korrekt, da både en for tynd og en for koncentreret blanding kan skade barnet på sigt.

Stor test af øjenvippe serum M2

Færdigblandet erstatning er dejlig nemt, da det bare skal varmes op. Færdigblandet modermælkserstatning er som regel også en del dyrere end pulver. Så hvis dit barn udelukkende skal have næring fra modermælkserstatning, er det klart værd at overveje at bruge pulver, da det økonomisk bedre kan svare sig.

Allomin 1 syrnet

allomin-1-syrnet

Allomin 1 Syrnet

Allomin 1 syrnet er en modermælkserstatning fra Semper, som kan gives til barnet fra det er 0 måneder gammelt, indtil det er omkring et halvt år. Denne modermælkserstatning bliver af mange kaldt for Allomin grøn, idet indpakningen er grøn. Allomin1 syrnet er en pulvererstatning, og du skal derfor selv blande den med vand før den er klar.

Bestil hos Med24
Ad

Fordele

 • Der medfølger både en måleske og en portionsangivelse, hvilket gør afmålingen let.
 • Denne erstatning indeholder bl.a. kostfibrene OS, som gavner barnets mave- og tarmfunktion.
 • Derudover indeholder erstatningen vigtige omega 3- og 6-fedtsyrer, som hjælper med at udvikle hjernen og opbygge barnets muskelvæv.
 • At denne slags modermælkserstatning er syrnet, kan desuden have en rigtig god virkning på barnets mave, hvis det har tendens til at få hård mave af modermælkserstatning. Når det er syrnet, kan det nemlig have en positiv effekt på fordøjelsen. Det er perfekt, hvis din baby har ondt i maven eller lider af kolik.

Ulemper

 • Allomin1 syrnet er en pulvererstatning, og du skal derfor selv blande den med vand før den er klar.
 • Den kan godt finde på at skille eller skumme, når den blandes med vand. Det er dog helt normalt, og flasken skal blot rystes blidt indtil pulveret er opløst.

Allomin 1

allomin 1 almindelig

Allomin 1

Allomin 1 er en anden slags modermælkserstatning fra Sempers Allomin-serie. Allomin 1 dækker ligeledes ernæringsbehovet hos det nyfødte spædbarn, indtil det er omkring seks måneder gammelt.

Bestil hos Med24
Ad

Fordele

 • Allomin 1 indeholder bl.a. kostfibre, som er fremmende for mave- og tarmfunktionen.
 • Derudover er der også nukleotider i erstatningen, som er byggestenene i RNA og DNA.
 • DHA, Omega 6 og ARA er desuden tre fedtsyrer, som hjælper med at udvikle hjernen og synet samt opbygger muskelvævet. Disse tre fedtsyrer er allesammen i denne modermælkserstatning.
 • Der følger både en måleske og en doseringsvejledning med i hver pakke.

Ulemper

 • Da det er en modermælkserstatning på pulver, skal du selv sørge for at blande det med vand.

Allomin 1 Sensipro

allomin-1-sensipro

Allomin 1 Sensipro

Den sidste modermælkserstatning fra Allomin-serien fra Semper er Allomin 1 Sensipro. Den er ligesom de to andre fra serien, som vi har med i denne artikel, en erstatning på pulver. Ligesom Allomin 1 syrnet, er denne modermælkserstatning også syrnet. Allomin 1 Sensipro bliver ofte kaldt for Allomin gul, idet indpakningen er gul.

Bestil hos Med24
Ad

Fordele

 • Erstatningen er syrnet, hvilket mange oplever har en positiv effekt på barnets fordøjelse.
 • Allomin 1 Sensipro indeholder mælkesyrebakterien Lactobacillus reuteri Protectis, som hjælper på maveproblemer hos spædbørn, hvilket Semper selv skriver, er dokumenteret.

Ulemper

 • Der er forskel på, hvordan modermælkserstatning bliver syrnet, og i Allomin-serien er erstatningen syrnet med citronsyre. Nogle oplever, at erstatningen stadig giver mavekneb, mens andre oplever en positiv mave- og tarmforandring.
 • Denne erstatning kan, ligesom Allomin 1 syrnet, desuden finde på at skille og skumme, hvilket dog er helt normalt.

NAN 1

nan 1

NAN 1

NAN er et af de mest kendte mærker inden for modermælkserstatning, og det er Nestlé, der producerer det. Den er, ligesom Baby and Me og Allomin-serien, baseret på komælk. NAN 1 (som også hedder NAN Pro 1) anbefales til børn fra 0 måneder til omkring et halvt år.

Bestil hos Med24
Ad

Fordele

 • NAN Pro 1 indeholder Bifidobacterium lactis, som er en mælkesyrebakterie, der hjælper med at styrke immunforsvaret i barnets tarme.
 • Derudover indeholder erstatningen både fedtsyren DHA og nukleotider, som henholdsvis udvikler hjernen og opbygger muskelvævet samt danner DNA og RNA.
 • NAN Pro 1 findes både som pulver og drikkeklar, hvilket helt klart er en fordel, da du ikke behøver at skifte mærke, hvis du vil gå fra det ene til det andet uden at skade dit barns mave med et skift.

Ulemper

 • NAN Pro 1 er baseret på komælk, hvilket mange spædbørn har udfordringer med at fordøje og kan risikere at få meget ondt i maven og forstoppelse.

NAN HA

nan ha

NAN HA

NAN HA er ligesom NAN 1 produceret af Nestlé. Det der gør, at NAN HA skiller sig ud fra mange andre modermælkserstatninger er, at den er en delvist hydrolyseret erstatning, hvilket vil sige, at nogle af proteinerne er fordøjede på forhånd.

Bestil hos Med24
Ad

Fordele

 • Fordi at nogle af proteinerne i NAN HA allerede er delvist fordøjet, er der mange, som oplever langt færre fordøjelsesproblemer end ved brug af andre erstatninger. Den kan derfor være god at prøve til din baby, hvis han eller hun har en sart mave.

Ulemper

 • Modermælkserstatningen kan godt finde på at skille eller skumme, hvilket er helt normalt. Sørg for at vende flasken stille og roligt i stedet for at ryste den voldsomt.

Änglemark 1

ÄNGLEMARK 1

Änglemark 1 er ligesom Arlas Baby and Me en økologisk modermælkserstatning. Den kan anvendes fra barnet er 0 måneder til omkring de 6 måneder, og den er ligeledes baseret på komælk.

Fordele

 • Ligesom med Baby and Me så får du det reneste og mest naturlige produkt ved at bruge økologisk modermælkserstatning til dit barn, samtidig med at du støtter op om at passe godt på naturen og dyrene.

Ulemper

 • Änglemark forhandles ikke i så mange danske supermarkeder, så det kræver, at du bor nogenlunde tæt på en Coop-butik, for at det giver mening for dig at bruge denne modermælkserstatning.

Baby and Me fra Arla

Baby and Me er Arlas økologiske mærke, som laver produkter til babyer. Ud over både færdigblandet og pulvererstatning, så laver Baby and Me også grød og frugtgrød til de små.

Baby and Me fra Arla

Fordele

 • Baby and Me modermælkserstatningen fra Arla er 100 % økologisk. Det betyder, at der ikke er brugt sprøjtemidler i forbindelse med fremstillingen, ligesom at dyrevelfærden i forbindelse med fremstillingen af erstatningen er god. Erstatningen er altså så ren og naturlig som muligt.
 • En anden fordel er, at erstatningen fås både som pulver og som færdigblandet, så hvis du af og til skifter mellem de to udgaver, vil din baby ikke opleve det i forhold til mave- og tarmbesvær, som ellers kan opstå ved skift mellem forskellige erstatninger.

Ulemper

 • Når det er økologisk, er det oftest lidt dyrere end ikke økologiske modermælkserstatninger.
 • Derudover kan nogle babyer godt opleve at få ondt i maven af at få det, da det ikke er syrnet, og da det er baseret på komælk.

Modermælkserstatning baseret på gedemælk

En af de store grunde til at mange børn oplever problemer med maven og tarmen, når de får modermælkserstatning, er, at erstatningen er lavet på komælk. I andre lande er det normalt at lave erstatning på gedemælk, hvis profil ligger tættere op ad den menneskelige modermælk end komælk gør.

Det gør det i mange tilfælde nemmere for barnet at fordøje mælken, og barnet oplever dermed færre maveproblemer.

Hvor længe kan modermælkserstatning holde sig?

Hvis du er i tvivl om, hvor lang holdbarhedstiden på modermælkserstatning er, så læs med her.

Det sker garanteret af og til, at du får klargjort en flaske, som barnet så alligevel ikke vil have. Hvis det sker, kan du godt opbevare sutteflasken med modermælkserstatningen i et køleskab i 24 timer, hvis dit barn er over to måneder gammelt.

Læs: Vi anbefaler mælkesyrebakterier til alle babyer

Læs: Vores store test af sansegynger til baby og børn

I de første to måneder af barnets levetid er det nemlig vigtigt, at det kun får tilbudt flasker, som er nylavede. Når barnet bliver over to måneder, kan det godt tåle, at flasken er lavet op til 24 timer i forvejen, og har stået på køl i køleskabet, indtil det tages ud og varmes op.

Det gør det lettere for dig altid at have en sutteflaske med erstatning i klar til at blive varmet op. Når barnet er sultent, er det nemlig ikke altid du har specielt god tid til at måle ordentligt af, og det er derfor smart at have færdiglavede flasker stående klar i køleskabet, fra når barnet har rundet de to måneder.

Husk derudover, at modermælkserstatning aldrig må opbevares ved stuetemperatur, da det desværre er rigtig god grobund for bakterier. Af samme årsag skal eventuelle rester i en sutteflaske altid kasseres med det samme.

Hvordan gør man sutteflasker rene?

Hvis dit barn først lige skal til at starte på at bruge sutteflaske, og du er helt nybegynder inden for emnet, kommer her nogle gode råd, du kan tage med dig.

Først og fremmest, så anbefaler vi, at du skaffer omkring 6-8 sutteflasker. Dermed vil du altid have nogle, som du kan gøre klar, mens andre er til vask. Der findes nærmest ikke noget mere træls end en situation, hvor barnet skal til at have en flaske, og der så ikke er nogen rene flasker at tage af.

rene sutterflasker
Det er meget vigtigt, at man gør sutteflaskerne rene, da de kan ophobe mange bakterier.

 

Når du har varmet modermælkserstatningen op, er det vigtig, at du altid drypper lidt på dit håndled, for at tjekke, at det ikke er for varmt. Bliver du træt af at dryppe erstatning på dit håndled, kan du vælge at skaffe dig en infrarød temperaturmåler, som nemt kan måle temperaturen på afstand.

Det er vigtigt at holde sutteflaskerne meget rene. Hver gang dit barn har fået en flaske, skal du hælde det resterende mælk ud, så du undgår, at der dannes bakterier i flasken.

Du kan med fordel rense sutteflasken med salt, som gnides på sutten og flasken for at fjerne mælkerester. Herefter skal du koge flasken i nogle minutter, for at desinficere flasken. Det kan også gøres i en maskinvask på 65 grader, eller du kan anskaffe dig en sterilisator til sutteflasker.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5