Ondt i halsen og synkebesvær

Mange af os har prøvet at have ondt i halsen, hvor det bliver svært at synke. Især i forbindelse med forkølelse, og når influenzasæsonen er over os, har du sikkert hørt alle de gode råd om supper og te med forskellige midler i, som skulle være lindrende. Men hvad gør du, når uheldet igen er ude eller synkebesværet bliver en permanent tilstand?

ondt i halsen
Udgivet 12.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Te som løsning

Te har gennem alle tider været det bedste husmorråd mod alle typer af ondt i halsen – te skal der til! Teen går ind og lindrer indefra med varme og løsner op for både synkebesvær og irritation  på baggrund af sygdom. I tråd med ovenstående husmorråd, har teen en meget vigtig følgesvend. Hvad bliver der brugt i teen er mindst ligeså vigtig for, at komme ovenpå igen. En af de mest populære ting at komme i sin te, er vidundermidlet honning. Alle tyr til honning som både sødemiddel og fordi honningen har en lindrende og “smørende” effekt. Men hvad det ellers, der er så godt ved honning?

Honningen i teen har en bakteriedræbende effekt, som kan have en helende effekt på ondt i halsen, men det er dog en myte at det skal i den varme te! Honningen mister faktisk sin effekt, hvis den bliver over 40 grader varm, hvorfor teen skal være afkølet inden at du kommer honningen i.

Kamilleteen har lindrende effekt på smerter. Nogle bruger også rom i deres te for at lindre ondt i halsen og alkohol gør at man kan sove bedre. Der er også andre husråd med teen i form af varmt te med citron, da citron er bakteriedræbende og rig på C-vitaminer og grøn te skulle også have en lindrende effekt på ondt i halsen og synkebesvær.

Suppe

En anden løsning for at få noget næring i maven når du har ondt i halsen er suppe og der findes mange forskellige typer af supper, men det er især hønsekødsuppen som bliver anbefalet, når man er syg med influenza eller ondt i halsen.

Men generelt er supper en god ide, da varmen lindrer symptomerne og det at du får lidt kød og grøntsager ind sammen med suppen, får du noget næring, der er med til at holde dig mæt, og som kan være med til at gøre dig hurtigere frisk.  Det er med til at give din krop energi til at bekæmpe bakterierne.

Attylet mod synkebesvær

Te og suppe er gode husråd til når du er syg med halsbetændelse, ondt i halsen eller influenza, men der er også andre tidspunkter hvor at du kan have synkebesvær og det kan være relateret til sygdomme som Parkinson, Alzheimers og ALS eller ved en blodprop i hjernen som har medført at man er lammet enten helt eller delvis som har en betydning for tygge- og synke musklen der ikke fungerer optimalt.

Her kan man bruge Attylet som er et middel fra Toft Care, der går ind og virker ved at du kommer det i din madlavning for at få maden til at få en konsistens der bliver til en blød kost, for folk med disse sygdomme skal helst have deres mad som en blød eller cremet kost.

Derfor bliver Attylet anvendt i f.eks. juicer og andet væske, men også i supper og til grøntsager og frugter der er purerede. Attylet kan også bruges til varme drikke som f.eks. en kop kakao eller te.  Har en du kender en af disse sygdomme, hvor de har synkebesvær og ikke kan tygge deres mad selv, der er Attylet anbefalet da det er udarbejdet i samarbejde med folk med sygdommene.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5