Pas på dig selv – også på ferien

Når du er på ferie, er din risiko for at blive syg større. Det er derfor vigtigt, at du passer godt på dig selv, så du kan nyde ferien i fulde drag. Læs mere herunder om, hvordan du kan gøre det.

Udgivet 23.03.2017|Senest redigeret 18.01.2019 reklame

Før i tiden kunne man tale om højsæson og lavsæson for, hvornår danskerne tog på ferie. Det kan man ikke længere i samme grad. At tage på ferie er blevet mere tilgængeligt – og derfor rejser mange flere danskere på ferie, end de gjorde før i tiden. Derudover er det blevet lettere at komme længere væk, end det var muligt før hen.

Nu kan vi fra Danmark flyve direkte til Thailand, Vietnam eller andre lande, der før var fjerne. Vi rejser om sommeren og om vinteren – ja, vi rejser året rundt. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi husker at passe på os selv, når vi rejser på ferie i udlandet. Herunder får du nogle tips til, hvordan du kan huske at passe på dig selv, selvom du forlader dine vante rammer.

Pas på solen

Du har helt sikkert hørt det før – det gør dog ikke budskabet mindre vigtigt. Det er ekstremt vigtigt at passe på solens skarpe stråler, når du rejser. Uanset om du rejser på skiferie eller til sydens sol og varme, skal du beskytte dig mod de skadelige UV-stråler. De fleste danskere ved, at de skal beskytte sig mod solen, men alligevel er de ikke gode nok til det. Brug solcreme med en høj faktor og hold dig i skyggen.

Husk vaccinationerne

Når du rejser til udlandet, skal du altid undersøge, om du skal vaccineres for bestemte sygdomme, inden du tager afsted. Faktisk kan det kræve mange vacciner, hvis du vil undgå at blive syg, når du er afsted. Dette gælder især, hvis du eksempelvis rejser til lande i Asien og Afrika. Det kan være svært at overskue hvilke vaccinationer, du skal have. De har meget viden om vaccination på apoteket – så hvis du er i tvivl, kan du forhøre dig på dit lokale apotek. Du kan også klikke her for at se hvilke vaccinationer, du skal have, når du rejser.

Vær opmærksom på maden

Flere har prøvet at tage på ferie og blive syge med opkast og ondt i maven. De fleste, der bliver syge med maveonde på rejsen, har spist noget dårligt mad – eller noget mad, maven ikke har kunnet tåle. Når du rejser, skal du derfor være opmærksom på, hvilken mad du spiser, og hvor du spiser din mad. Selvom det kan være lækkert og spændende at spise på lokale gadekøkkener, er der en større risiko for, at maden er behandlet dårligt.

Køb vand, hvis du er i tvivl om, om din mave kan tåle vandet fra vandhanen. Vær ligeledes påpasselig med at bestille salat, da salaten ofte er skyllet i vand fra vandhanen – og det samme princip gælder isterninger.

Denne artikel er godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Om skribenten

Forfatter for indlægget.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5