Professionel guide til kostvejledning

Drømmer du om at tage dig og holde kiloene væk, ligger der et stort arbejde foran dig. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at få god kostvejledning, så du kan spise det rigtige. Men hvad er det? Og hvordan foregår kostvejledning?

hjælp til vægttab
Udgivet 27.01.16 reklame

At tabe sig er ingen måde en nem opgave, og derfor kan det være en ide at søge hjælp, hvis man er bange for, at man ikke kan bære opgaven alene. Det er altid en fordel at kunne søge hjælp i sit sociale netværk eller hos sin familie, men man kan ligeledes søge professionel hjælp. Der kan være flere årsager til, at man kan have brug for en støtte

Eksempler på sådanne tilfælde er:

 • Hvis man har brug for nogen til at presse en
 • Når man har brug for en professionel i forhold til kost og motion
 • Hvis man lider af overvægt pga. følelsesmæssige problemstillinger
 • Hvis man har spørgsmål til specifikke metoder til at tabe på
[toc] Dette er blot få eksempler på årsager til, at man ønsker at søge hjælp, og tit vil man ofte blot føle et behov for at have nogle venner/professionelle at snakke med, således at man får overtalt sig selv om, at man for alvor vil gennemføre sit vægttab.

På nettet kan man finde hjælp til vægttab gratis, men det kan blive utroligt forvirrende, og derfor kan det for nogle være en fordel at tage kontakt til professionelle folk, for at finde ud af, hvilke kurer og lignende, der rent faktisk virker.

Kostvejledning

En kostomlægning kan være en svær proces, da det kan kræve en stor viden, hvis man skal ligge en optimal plan for, hvordan man vil spise sundt. Her er det man kan søge hjælpe hos kostvejledere, som typisk vil være professionelt uddannede diætister, med flere års erfaring i at vejlede folk. Er du typen, som har brug for hurtig vægttab, skal du læse denne artikel.

Til kostvejledning kan man få en professionel hjælp til:

 • At ligge en personlig kostplan
 • At vurdere hvilke ting man skal lave om i sine kostvaner
 • Samt, at man vil få en viden og redskaberne til at spise og leve sundt i fremtiden.

For at man kan få det optimale ud af denne hjælp er man dog nødt til efterfølge følgende krave:

 1. Man skal være ærlig når man fortæller om sine kostvaner, og forhold til mad.
 2. Man skal have tillid til, at kostvejlederen er professionel, og derfor ved, hvad der er bedst
 3. Man skal være motiveret, følge kostvejlederens råd og kæmpe for sit vægttab.

Hvis disse tre ting kan blive opfyldt af en, vil man kunne få gode resultater ud af kostvejledning, og være en langt skridt mod sit mål om en lavere vægt.

Hvordan foregår kostvejledning?

En kostvejledning kan eksempelvis være opdelt af en konsultation, hvor man vil:

 • Snakke og analysere ens kostvaner
 • Blive givet vejledning i ændringer og optimering af ens kostvaner
 • Få målt fedtprocent, metabolisk alder (din alder ud fra din krops sundhedstilstand), basalstofskifte, taljemål og udregnet BMI-tal.
 • Blive givet opskrifter og materiale, der kan hjælpe en med at kunne påbegynde et sundere liv.

Dernæst kan man få lavet en personlig kostplan, hvorefter man yderligere typisk vil kunne købe sig til en række opfølgningssamtaler, hvor man vil blive målt for samme ting som ved konsultationen.

Et eksempel på prisniveauer for kostvejledning fra diætisthuset i Århus er at:

 • Konsultationen koster 795 kr.
 • Udarbejdelse af personlig kostplan koster 349 kr.
 • Opfølgende samtaler og målinger koster 345 kr.

Der udover kan man købe samlet pakker, som man kan læse mere om på: http://www.diaetisthuset.dk/klinikker

Her kan man se et kort over, hvor alle klinikkerne er placeret, og læse mere om dem og deres prise.

Hvordan finder du motivation til vægttab?

Motivation er en nøglebrik til at gennemføre et vægttab. Modsat viljestyrke og selvdisciplin vil man som motiveret person ikke gennemføre sit vægttab fordi man skal eller vil, men fordi man simpelthen lyst til det, og man kan se en stor glæde i det man stræber efter. Mange mister motivationen, fordi der kommer noget i vejen for dem under vægttabet, og har derfor brug for at finde frem til motivationen igen.

Video: Sådan holder du motivationen

Det kan være godt at have viljestyrke og være selvdisciplineret, når man skal tabe sig, men uden en dybere motivation, vil de færreste kunne gennemføre vægttabet. Man skal have fokus på den glæde det vil være at blive tyndere, og hvilke muligheder det vil give. Når først man stræber mod at blive gladere, og opnå de dejlige ting man forbinder med at tabe sig, vil man være motiveret.

Nydelsen ved at tabe sig og spise sundt må man heller ikke glemme. Gør dig umage med at finde og lave sund og lækker mad, og i stedet for blot at løbe den samme tur hver dag, så tag ud i naturen med venner og bekendt og rør dig sammen med dem. På den måde bliver hele processen mere glædelig, og du vil på ingen måde miste modet, tværtimod vil din motivation styrkes.

Hvis man får sammenkoblet vægttabet med et utal af positive oplevelser, vil man uden problemer og med stor glæde opretholde sin nye sunde livsstil.

Slanke tips

Der er et utal af slanketips i medierne, og det kan være svært at vælge, hvilke man skal følge. Her er dog nogle af de sikre tips til vægttab, som altid har og vil virke:

 • Følge madpyramiden, og forsøg så vidt muligt at spise en varieret kost, så det ikke blive kedeligt i længden
 • Bevæg i dit daglige liv, hver gang du har muligheden. Cykel på arbejde, tag bussen et stop kortere og gå resten af vejen, eller blot noget så simpelt som altid at tage trapperne
 • Få venner og familie til at støtte dig i dit vægttab, og hvis muligt så gør det sammen med dem.
 • Hvis du møder problemer og forhindringer i din hverdag, der kan gøre det utroligt svært at holde f.eks. din kostplan, så udnyt dit sociale netværk og få hjælp her, og ikke ved at spise sødt eller for meget.
 • Hold målet for øjet og nyd hvert et skridt du tager mod at blive et sundere menneske, forkæl dig selv for dine præstationer, og tag på et hotelophold med din familie, eller noget andet du virkelig nyder at lave.

doc24.dk

Artikel godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Find mere information her