Så meget betyder god søvn

Sover du godt om natten? Der er ofte meget fokus på, hvor meget man sover, og hvorvidt man får sine 8 timers søvn om natten. Det er selvfølgelig også vigtigt, men man kan komme til at glemme, at de 8 timers søvn også skal være af høj kvalitet. Spørgsmålet er ikke kun hvor meget du sover, men også om du sover godt.

Udgivet 29.12.2021 | Senest redigeret 29.12.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hvor godt sover du?

Kvaliteten af vores søvn har en stor effekt på vores hverdag og generelle velvære. Der er nemlig stor forskel på, om du sover 8 timer, hvor du aldrig helt sover dybt, eller om du sover 8 solide timer, som får dig til at føle dig udhvilet. Du skal nemlig gerne gå igennem flere faser under din søvn, såsom REM fasen og den dybe søvn.

Kvaliteten af din søvn kan blive påvirket af ting såsom at vågne en eller flere gange i løbet af natten, at føle sig stresset eller at sove i den forkerte seng. Hvis du tror, sengen er problemet, kan du finde en ny seng hos Nordicdream.dk, så du kan sove godt.

Søvnens effekt på dit mentale helbred

Uden den rette mængde af søvn i høj kvalitet kan dit mentale helbred blive meget påvirket. Din hjerne arbejder nemlig stadig, imens du sover, og det har den ikke mulighed for, hvis du ikke sover godt nok og kommer ind i de forskellige faser under søvnen. Din hjerne har nemlig travlt med at sortere i dagens nye oplysninger og tanker, så de kan passe ind i det system den har over de ting, du allerede ved, og den kan ikke få ro til det, hvis du ikke sover godt nok. Det gør det svært at følge med i nye informationer næste dag, og det kan få dig til at føle dig langsom og ør i hovedet.

Søvnens effekt på din krop

Kvaliteten af din søvn påvirker selvfølgelig også resten af din krop. Kroppen bruger meget tid under søvnen på at regenerere og hele, så dine celler kan forholde sig sunde og velfungerende. Her går det igen galt, hvis kvaliteten af din søvn er lav; kroppen kan ikke følge med, og det kan slide på dig.

Prioriter din søvn

Søvn påvirker vores liv mere, end du måske går og tror, og de 8 timers søvn er alene ikke nok; du skal sove godt imens. Der er forskellige måder, hvorpå du kan tracke din søvn og søvnfaser, så du kan få et bedre overblik over, hvor godt du sover.

Nattesøvnen har betydning for din produktivitet

Produktivitet er vigtigt for de fleste mennesker. Mange har nemlig en travl hverdag, der kræver, at de er effektive og produktive. Sover man ikke optimalt om natten, er det dog svært at opretholde en høj produktivitet i løbet af dagen.

Det er gældende, hvad enten man skal klare en masse huslige pligter eller har travlt på arbejdspladsen. For de fleste er produktiviteten dog særligt afgørende på arbejdspladser, hvor man ønsker at gøre det bedst muligt, så man kan fremme sin karriere.

Er man produktiv og udretter en masse godt arbejde, er der selvfølgelig bedre forudsætninger for en lønforhøjelse eller forfremmelse. Det vil sige, at god søvn faktisk kan have direkte indflydelse på, hvordan din karriere former sig, da det har indflydelse på din produktivitet.

Det vidner om, at det er vigtigt, at man sover optimalt om natten. Gør du ikke det, er det vigtigt, at ændre på det. Desværre er det lettere sagt end gjort, da der kan være utallige faktorer, der påvirker din søvn på negativ vis. Det skyldes derfor ikke nødvendigvis, at du har en dårlig seng.

Det er ikke tilstrækkeligt at få nok søvn

Rigtig mange tror, at det er nok, at de får tilstrækkelig søvn. Det er blevet nævnt et utal af gange, at man skal sove otte timer hver nat. Selvom det er vigtigt, at du får nok søvn, er det dog ikke tilstrækkeligt. Det er nemlig endnu mere afgørende, at du får en god, tung nattesøvn.

Det vigtigste er, at din krop kobler fra, så du får en dyb søvn. Gør du ikke det, vil du hverken føle dig frisk eller veludhvilet om morgenen. Har du ikke en følelse af, at du er det, vil det med stor sandsynlighed påvirke dig i løbet af dagen – blandt andet i form af nedsat produktivitet.

Netop derfor er det også vigtigt, at man arbejder med sin søvn. Du kan nemlig ikke forvente, at den dybe søvn kommer af sig selv, hvis du kan mærke, at den mangler. Du er nødt til at finde ud af, hvad der ligger til grund for, at din krop ikke trænger ind i dette stadie af din søvn. Og det kan der være mange årsager til.

Det kan eksempelvis være, at du har en dårlig vane med at drikke koffeinholdige drikke om aftenen, at du dyrker motion inden du skal sove, eller at du ikke lægger elektronikken væk i optimal tid, inden det er sengetid.

Gode råd til bedre søvn

Hvis du ikke sover godt om natten, er det vigtigt at gøre noget ved det. Som tidligere nævnt, er det dog lettere sagt end gjort. Der kan nemlig være mange årsager til, at du ikke sover ordentligt om natten.

Er du i tvivl om, hvordan du får en bedre nattesøvn, bør du læse med herunder, hvor du præsenteres for en række gode råd til en bedre søvn. Flere af dem er simple, men kan gøre underværker for din nattesøvn.

Hav en fast soverutine

Et af de bedste råd, der kan gives er, at du skal have en fast soverutine. Har du det, så vænner du nemlig din krop til at sove og vågne på de samme tidspunkter hver dag. Det medfører, at din krop programmeres til at være søvnig på et specifikt tidspunkt i løbet af aftenen.

Derudover kan det også hjælpe dig med at stå op om morgenen. Hvis du står op på vidt forskellige tidspunkter, ved din krop nemlig ikke, hvornår det er tid til at vågne. Ved at have et fast tidspunkt, som dit vækkeur ringer på hver morgen, vænner du din krop til at vågne på dette tidspunkt.

Det er selvfølgelig vigtigt, at denne soverutine passer til din hverdag. Du skal derfor ikke forsøge at lade dig diktere af andres rutiner. Derimod skal du fokusere på at skabe en rutine, der harmonerer med de aktiviteter, der er en del af din hverdag.

For at få optimalt udbytte ud af dette råd, er det vigtigt, at du ikke kun følger din soverutine i hverdagen. Du skal også følge den i weekenden. På den måde bliver det nemlig lettere for din krop at komme ind i en fast rutine.

Læg elektronikken fra dig

Føler du, at du har svært ved at falde i søvn om aftenen? Eller føler du ikke, at du er frisk, når du vågner? I så fald kan det skyldes, at du har en tendens til at stirre ind i skærm i de sidste timer af din aften. Det kan være dit fjernsyn, din smartphone eller en computer.

Det er vigtigt, at du lægger elektronikken fra dig, inden du skal sove. Når du udsætter dine øjne for blåt lys fra disse skærme, får din hjerne nemlig besked om, at det er dag. Derfor arbejder den på at holde sig vågen, hvilket den gør ved at producere mere serotonin og mindre søvnhormon (melatonin).

Derfor anbefales det, at du slukker for skærme og skarpt lys omtrent en time inden du planlægger at gå i seng. Dermed kan du vænne dine øjne og hjerne til mørket. Ligeledes vil det resultere i, at din krop begynder at forberede sig på at slappe af og sove.

Hold dig fra koffein om aftenen

Danskerne er rigtig glade for kaffe. Faktisk drikker danskerne i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen. Derfor er der også mange, der er vilde med at nyde en kop kaffe efter aftensmaden, mens en tv-serie kører på fjernsynet i stuen.

Selvom det er rigtig hyggeligt med den faste kop kaffe om aftenen, er det faktisk en rigtig skidt idé. Indtaget af koffein i løbet af aftenen er nemlig medvirkende til, at du har svært ved at falde i søvn. Derudover vil det også have indflydelse på din generelle søvnkvalitet.

Har du en vane med at drikke kaffe (eller andre former for koffeinholdige drikke) om aftenen, er det vigtigt at fralægge dig denne vane. Faktisk anbefales det, at man forsøger at undgå at indtage koffein efter kl. 16.

Læs en bog inden sengetid

Rigtig mange har en tendens til at falde i søvn med fjernsynet kørende. Selvom det kan være hyggeligt, er det ikke en god idé. I stedet anbefales det at læse i en bog, inden man skal sove. Det medfører ikke blot, at man kommer væk fra skærmene, men også, at man bliver træt.

Forsøg derfor at slukke for alle skærme en times tid, inden du skal sove. Tag eventuelt et varmt bad og læs derefter i en bog. Læser du i sengen, kan du naturligvis læse indtil du kan fornemme, at du er klar til at sove.

Læser du ikke i sengen, kan du i stedet gøre en form for rutine ud af det. Det kan f.eks. være, at du læser i 30 minutter eller at du læser 30 sider inden sengetid.

Fagligt godkendt af Lea Christensen
Skriv en anmeldelse
5/5