Sådan fester du uden skadelig alkohol

Fest uden alkohol – det er for mange en utænkelig kombination. Men vil man gerne være sund, så ved vi jo godt at alkohol er skidt for kroppen. Så hvad gør man, når man gerne vil feste med venner og familie, men ikke vil drikke alkohol?

Udgivet 23.12.2021 | Senest redigeret 29.12.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Masser af sundere alternativer

Vand, sodavand og juice er måske fint til morgen og frokosten – men det er jo ikke rigtigt festligt. Der findes i dag en masse muligheder som ikke inkluderer alkohol, men som smager og minder om det vi typisk forbinder med alkohol – nemlig øl, vin og spiritus.

Man kan efterhånden få en del gode alkoholfrie øl i supermarkedet – både Carlsberg, Royal Unibrew og flere mindre bryggerier laver glimrende øl uden alkohol eller med 0,5% som stadig betegnes som alkoholfrit.

Så hvis du ønsker en øl til maden, så er der altså ingen problemer i at finde en god øl. Det er straks lidt svære når det gælder en god drink eller cocktail – så er udvalget i supermarkedet typisk ikke særligt godt. Her må man typisk på nettet for at finde en forhandler som har et godt og bredt udvalg, f.eks. Sprit & Co som holder til på Frederiksberg.

 

Sund Gin

Gin er jo kendt for sin smag af enebær og krydderier som appelsin, angelika, peber og koriander – alt sammen smage som passer godt til mad (og tonic), så en god gin-cocktail til maden er blevet meget populær i den senere tid. I dag kan man endda få økologisk gin, hvis man går ind for økologi og gerne være lidt sundere – dog stadig indeholdende alkohol.

Heldigvis findes der nu også muligheder for at nyde en god cocktail, selvom du ønsker en hyggelig stund helt uden alkohol.

Der findes nemlig en del brands som laver en god klassisk gin – destilleret som man kender det – men bare uden alkoholen. Herbie Gin laver deres klassisk gin i en alkoholfri udgave, også kendt som Herbie Virgin Gin, som smager af en rigtig gin med masser krudt i smagen.

 

De bedste brands

 Af andre nævneværdige brands kan nævnes Ginish fra Ish Spirits, som ikke kun laver gin men også rom, spritz, vin samt diverse færdiglavede cocktails. En anden god kandidat til dit alkoholfrie repertoire er Seedlip, som ikke forsøger at imitere et klassisk alkoholprodukt som f.eks. Gin eller Rom, men laver deres egne botanical udtræk.

Seedlip er typisk lidt dyrere, som en god flaske spiritus – men husk på at det jo ikke er alkoholen som er den dyre ingrediens i alkohol i dag, så bare fordi et produkt er lavet uden alkohol, er det ikke nødvendigvis billigere. Alkoholafgiten sparer man dog, så ofte er alkoholfrie produkter ikke voldsomt dyre. 

Har du anskaffet dig f.eks. Seedlip Grove Citrus 42 som byder på en masse citrussmage som bitter orange, blodappelsin, citron, mandarin samt yderlig citrongræs og ingefær. Så anbefaler vi følgende lækre cocktails som du hurtigt og nemt kan lave derhjemme eller hvor festen nu sker:

 

Grove Ginger Highball

6 cl Seedlip Grove 42

20 cl Fever Tree Ginger Ale

1 Skive økologisk appelsin

I et highballglas tilføjes isterninger og herefter Seedlip. Rør rundt i glasset med en lang ske, gerne barske hvis en sådan haves. Herefter hældes Ginger Ale i glasset og der røres rundt igen. Har man en barske, kan man med fordel hælde Ginger ale’en ned langs skaftet, da det vil sprøjte mindre og derved fastholdes noget kulsyren. Til sidst pyntes med en skive appelsin.

 

Citrus Fizz

Her får man en frisk appelsin fizz cocktail, oplagt til nytåret.

5 cl Seedlip Grove 42

3 cl Appelsinmarmelade cordial

Kold danskvand

Først skal du bruge noget appelsinmarmelade – gerne den engelske bitter orange. Bland 150g marmelade med 5 cl kogende vand og rør godt rundt. Filtrer indholdet over i en passende beholder, så du har den rene saft.

 

Når cocktailen skal laves, serveres den i et champagneglas, hvor de to første ingredienser hældes i glasset og til sidst toppes med den iskolde danskvand.

 

Er du mere til en espresso martini, så prøv denne lækre variant:

 

Espresso Marino

6 cl Seedlip Spice 94

6 cl Kold stærk espresso

2 cl Gomme sirup

Shake alle ingredienser i en cocktail shaker, sammen med masser af is. Cocktailen serveres i et coupeglas eller martiniglas.  

 

Der findes mange flere opskrifter på de forskellige brands hjemmesider, så det bliver ikke svært at få nydt en masse cocktails og brugt flasken op.

 

Du kan dog også nemt lave lækre velsmagende drinks uden alkohol og uden brug af alkoholfrie erstatningsprodukter. Her gælder det om at være kreativ og måske købe nogle lækre sirupper som byder på masser af smag – og typisk smage man ikke lige selv nemt kan fremskaffe.

Når man lave alkoholfrie drinks, så skal man tænke på at der skal være godt med power på smagene, så ingredienser som citron, ingefær, appelsin, peberrod, mynte, chili er gode at have klar.

Har man syrlige bær i haven som brombær, ribs eller stikkelsbær kan disses med fordel anvendes da man så har en masse smag og syre at arbejde med. Man kan med fordel lade noget frisk ingefær ligge i en flaske med vand og lidt sukker natten over. Så trækker smagen fra ingefæren ud i vandet og bliver en til en kraftig smagsgiver.

Brug den som var det en spiritus – så omkring 3-4 cl i en mocktail. Det samme kan man gøre med peberrod – der vil jeg dog bruge lidt mindre da smagen kan være meget skarp. Disse to smagsgiver er gode sammen med tonic, æblejuice og danskvand. Så har du f.eks. en flaske mangosirup, så kunne du lave følgende alkoholfrie cocktails:

 

4 cl Hjemmelavet ingefærkoncentrat

2 cl Giffard mangosirup

15 cl Danskvand

Hæld de to første ingredienser i et højt glas fyldt med isterninger. Rør godt rundt med en lang barske og top så med danskvand og rør igen. Denne opskrift kan med fordel også piftes op med lidt frisk citronsaft, en skive appelsin eller anden citrusfrugt. Har du ikke mangosirup, så kan anden frugtsirup som regel sagtens bruges – om det er passionsfrugt eller hindbær.

 

Ævle Bævle i alkoholfri udgave

En god og nem drink du hurtigt kan lave, som har masser af smag.

15 cl God ufiltreret æblejuice

1 teske revet peberrod

1 skive citron

Shake hårdt æblejuicen med peberrod og isterninger i en cocktailshaker. Si herefter over i et højt glas der forinden er fyldt med isterninger. Pynt med en skive citron. Jo længere peberroden er i juicen, jo mere smag vil den afgive. Så vil du have en stærkere, så lad æblejuicen og peberroden være i shakeren i 10-15 min inden du hælder is i og shaker den.

Brug friske urter

Friske urter som mynte og citronmelisse er oplagte at anvende i alkoholfrie drinks, da man får masser af smag som kan passes ind sammen med en masse andre smage. Er man glad for en Mojito, så kan man erstatte rommen med den hjemmelavede ingefær drink, og ellers lave den som ellers ville have gjort.

Det giver en lidt anden Mojito, men stadig med masser af smag og et punch fra ingefæren. Er man til chili, kan man også muddle lidt chilli med og på den måde få et ekstra kick.

 

Alkoholfri Mojito m. Chili

4 cl hjemmelavet ingefærkoncentrat

½ Lime i både

10 Mynteblade

Chili efter smag

Rørsukker (gerne opløst inden, eller en frugtsirup)

 

I et solidt whiskyglas moses limebåde med sukker, chili og mynte med en morter. Top med knust is så glasset er helt fyldt med is. Hæld derefter ingefærkoncentratet i og rør rundt med en barske. Top med lidt danskvand og rør igen.

Denne alkoholfrie cocktail er frisk, sød, stærk og lidt bitter fra mynten. En perfekt kombination, som sagtens kan nydes af alle – også dem som drikker alkohol.

En anden mulighed at kigge efter de mange gode gourmet sodavand der findes på markedet – Fever Tree, Ebeltoft Gårdbryggeri, Fat Dane og mange flere for blot at nævne et par stykker. Her kan man få alt fra myntebrus, til rabarber og nogle af verdens bedste tonics, ginger beer og eksotiske varianter. Ofte vil en god sodavand med noget frisk citrusfrugt som citron, appelsin eller grape fungere godt sammen.

 

Husk at gøre noget ud af pynten

Når man gerne vil feste og have det sjovt, men undgå alkohollen, så er det vigtigt man også gør noget ud af udseende på sin cocktail – så det ikke ligner en omgang danskvand med et sugerør i. Ofte vil en skive citrus sat på kanten af glasset gøre en stor forskel, men har man tiden til det, kan man også bruge en tandstik og sætte forskellige frugter herpå, og derefter sætte den på kanten af glasset.

Det gør det hele lidt mere festligt. Er man kreativ, kan man også skære frugten til forskellige motiver. Prøv at google “Cocktail Garnish ideas” – så får du masser af forslag og guides til hvordan laver en fugl, delfin eller andet flot motiv.

Fagligt godkendt af Lea Christensen
Skriv en anmeldelse
5/5