Sådan kan du selv øge din chancer for graviditet

Drømmer du om at få et barn, er der en række tiltag du selv kan gøre som kvinde for at øge dine muligheder. Læs mere om, hvordan du kan gøre din krop klar til at blive gravid.

bliv gravid
Udgivet 21.12.17 reklame

For nogle kommer graviditet nemt lige så snart beslutningen om et barn er taget. Men sådan er det desværre ikke for alle. Nogle kvinder har svært ved at blive gravide, men du kan gøre meget selv for at øge dine chancer for en graviditet. Vi har samlet vores bedste råd, til hvad du kan gøre her.

En sund krop er afgørende

Det første, som du skal huske, hvis du gerne vil være gravid er at en sund krop er afgørende for hvor gode dine chancer er for en graviditet. Det er især vigtigt, at være normalvægtig for at have de bedste chancer for en graviditet. Både undervægt og overvægt kan nemlig gøre det sværere for dig at opnå en graviditet, og samtidig kan det også være negativt for barnets udvikling, når du er blevet gravid.

Læs også: Migræne og ondt i hovedet under graviditet?

Det er samtidig vigtigt at du spiser sundt, hvis du gerne vil være gravid. Det er nemlig vigtigt, at få elle de nødvendige vitaminer og mineraler, for at du kan blive gravid og samtidig få en god graviditet. Du kan med fordel overveje at tage kosttilskud, hvis du vil sikre at du får alle de nødvendige vitaminer.

Det anbefales også, at du begynder at tage folsyre dagligt, hvis du gerne vil være gravid. Folsyre hører under gruppen af B-vitaminer og er blandt andet vigtigt for produktion af røde blodlegemer og celledeling. Folsyre er også vigtigt under graviditeten, da der ved mangel på folsyre er risiko for at føde et barn med neuralrørsdefekter.

Få den rigtige mængde motion

Motion er vigtigt for at opretholde en sund krop, men det er samtidig vigtigt at du ikke dyrker for meget motion. Moderat motion er gavnligt for din fertilitet, men mange intense træningstimer kan modsat være negativt for din fertilitet.

Det er derfor vigtigt at dyrke lidt motion, men uden at det bliver for meget.

Drop rygning og alkohol

Det næste trin, til at øge dine chancer for graviditet er at droppe rygning og alkohol. Det skyldes, at især rygning har en negativ effekt på din frugtbarhed, og det er derfor en vigtig faktor at have styr på, hvis du gerne vil være gravid.

Omkring alkohol, er det okay at drikke lidt alkohol, men det skal holdes i moderate mængder, hvis du gerne vil være gravid. Når du er blevet gravid er det til gengæld vigtigt at du lægger al alkoholen helt på hylden, da det kan skade dit barn, hvis du drikker under din graviditet.

Hold øje med din ægløsning

For at blive gravid, er det en fordel, hvis du har en idé om hvornår du har ægløsning. For at blive gravid skal du have samleje med din partner nogle dage før ægløsning til nogle dage efter ægløsning, og det kan derfor være en fordel, hvis du har en idé om, hvornår du har ægløsning.

Når du skal finde ud af, hvornår du har ægløsning, gælder det om at lære din cyklus at kende. Du kan evt. bruge en applikation på din mobil til at hjælpe med at få styr på din cyklus. Der findes i dag mange applikationer, som kan hjælpe med at give et overblik over din menstruationscyklus og dermed også din ægløsning.

Lad være med at stresse

Når du har fået styr på kosten, motionen og ægløsningen, kræver det i mange tilfælde bare lidt længere tid, før du bliver gravid. Selvom man altid gerne vil have at der sker lige nu og her, nu hvor du er klar til en baby er det vigtigt at have lidt tålmodighed.

Hvis du begynder at blive stresset over, at du ikke er blevet gravid endnu, kan det nemlig være med til at gøre det sværere for dig at blive gravid.

Helt generelt, er det vigtigt at du ikke er stresset over noget – hverken arbejde studie eller hvad du nu har gang i, i dit liv lige nu. Hvis du er stresset, kan det påvirke, hvornår du får din ægløsning. Og så kan det helt generelt være sværere at blive gravid, hvis du er stresset i hverdagen. Hvis du mangler et par tips til en afslappende hverdag kan du klikke her.

Overvej at få hjælp hvis der ikke sker noget

Hvis du og din partner har prøvet i over et år, uden at der er sket noget som helst, kan I overveje at få hjælp. Det første skridt er at gå til jeres læge og finde ud af om der er en grund til barnløsheden.

Hvis lægen finder en grund til barnløsheden kan I blive henvist videre til en fertilitetsklinik, som kan hjælpe jer videre med drømmen om at blive forældre.

Der findes i dag flere forskellige former for fertilitetsbehandlinger, som bruges alt efter hvilken årsag der er til barnløsheden. Der er fx reagensglasbehandlinger, inseminering med din kærestes sæd eller donorsæd samt mulighed for ægdonation.

doc24.dk

Artikel godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Lea Josefine Christensen

Lea har taget en kandidatuddannelsen i folkesundhedsvidenskab fra Karolinska Institutet med ph.d. i samfundsmæssige forholds indflydelse på befolkningsgruppers fysiske helbred og generelle sundhed. Lea bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af vores læge- og sundhedsfaglige artikler om lidelser, sygdomme og helbredsspørgsmål.

Find mere information her

Du kan læse mere om inseminering samt de andre muligheder for fertilitetsbehandlinger hos Dansk Fertilitetsklinik.