Sådan tager du samtalen med ældre om inkontinens

Har du mistanke om, at en ældre person i dit netværk lider af inkontinens, kan det være rigtig svært for dig at tage hul på samtalen. Herunder finder du gode råd og vejledning til, hvordan du kan gribe den svære samtale an.

inkontinens-samtale
Udgivet 11.05.16 reklame

Det er ikke uden grund at inkontinens bliver kaldt for ”den pinlige folkesygdom”. Man estimerer nemlig at hele 400.000 danskere lider af inkontinens. Den er god nok – det er faktisk omkring 7% af alle danskere. Blandt dem der lider af inkontinens er der en overvægt af ældre – men uanset om man er ung eller gammel, så er inkontinens et tabu som ingen ønsker at tale om.

Som pårørende bliver man ofte stillet i en svær situation, fordi hvordan pokker skal man håndtere det hvis man opdager at et familiemedlem er inkontinent uden at vedkommende selv gør noget for at håndtere det?

Herunder kommer en række gode råd til hvordan du kan håndtere situationen, og hvordan både du og din pårørende får taget hånd om problemet med værdigheden i behold.

1. Selvfornægtelse er en naturlig reaktion

Når du opdager at en pårørende har inkontinens kan det ske på en række forskellige måder. En af de klassiske situationer er hvis du har besøg af et ældre familiemedlem, og vedkommende f.eks.:

  • Går på toilettet meget ofte
  • Pludseligt skifter tøj under besøget
  • Bliver siddende på den samme stol hele tiden og ikke vil rejse sig mens du/nogen er i nærheden

Har du mistanke om at f.eks. din mor lider af inkontinens er det vigtigt, at du ikke konfronterer hende med det samme, men at du tager dig god tid til at overveje hvornår og hvordan du vil tage dialogen. Det er vigtigt at tage snakken på et tidspunkt hvor vedkommende ikke føler sig presset, og hvor der ikke er andre mennesker tilstede.

Derudover skal du være forberedt på, at fornægtelse – og selvfornægtelse – er en almindelig og naturlig reaktion. Inkontinens er et stort tabu, og kun få føler behov for at erkende dens tilstedeværelse overfor andre. Derfor skal du tale dig langsomt ind på emnet, og gøre det klart at du ikke bringer emnet op for at være irettesættende eller nedladende, men derimod for at hjælpe personen til at få en bedre livskvalitet med færre bekymringer.

2. Hvilken rolle spiller lægen?

Det første naturlige skridt er at aftale en tid med ens læge. Lægen vil spørge ind til hvornår situationerne opstår, hvor længe det har stået på, og hvilke tanker man selv har gjort sig omkring lidelsen.

I nogle tilfælde vil man blive bedt om at føre en dagbog over ens væskeindtag – herunder blandt andet hvor meget man drikker og hvornår på dagen. Man skal så ligeledes føre en tilsvarende dagbog over ens toiletbesøg. Formålet er at afklare om der eventuelt kan laves små adfærdsmæssige ændringer, som vil kunne bidrage til en bedre hverdag.

Det er også den praktiserede læge der afgør om der skal startes en egentlig behandling. I nogle tilfælde er det muligt at få fjernet enten alle eller i det mindste en væsentlig del af de gener der opstår ved inkontinens og ufrivillig vandladning.

3. Tena voksenbleer er en diskret løsning

På samme måde som fornægtelsen er en helt naturlig reaktion, er det mindst en lige så naturlig reaktion ikke at ville tale med sin læge om problemet. Mange finder emnet for følsomt og pinligt til at man i det hele taget ønsker at tale med nogen som helst om det.

Derfor kan du med fordel præsentere en anden tilgang til problemstillingen, nemlig at bruge bleer til voksne. Voksenbleer er også et tabuiseret område, men det er dog alligevel en løsning som mange efter lidt overvejelser kan acceptere.

Det er vigtigt at nævne at det at bruge voksenbleer selvfølgeligt ikke løser selve problemet, men det tager trods alt hånd om det på en måde der gør, at man som den der har lidelsen kan opretholde en normal hverdag. Voksenbleer gør det også muligt at tage del i sociale aktiviteter uden den evige frygt for pludselige og ukontrollerbare uheld.

Selvom bleer til voksne er et tabubelagt område findes der i dag et meget bredt udvalg af typer og produkter. De to største mærker er henholdsvis Tena og Abena, hvoraf sidstenævnte primært fokuserer på salg til sygehuse og andre institutioner.

Tena bind kan derimod købes på både apoteker og i Matas. I dag er der også gode muligheder for at købe bleer til voksne på internettet og få dem leveret til døren i yderst diskret emballage. Særligt muligheden for at købe dem online har gjort dem mere tilgængelige, fordi mange før har afholdt sig fra at købe dem i fysiske forretninger.

Denne vejledning til håndtering af ufrivillig vandladning er skrevet i samarbejde med LivetSomSenior, som er en af de store forhandlere af inkontinensprodukter.

Link: Køb Tena voksenbleer mod inkontinens på deres hjemmeside

4. Muligheder for behandling

Fordi inkontinens er så udbredt om det er tilfældet bliver der også forsket meget indenfor området. Derfor findes der indtil flere behandlingsformer, og de store medicinalproducenter arbejder på en række forskellige præparater der har til formål at kunne afhjælpe eller kurere lidelsen.

For mere information omkring de aktuelle muligheder for behandling henviser vi til Netdoktor, som har skrevet en artikel omkring området.

 5. Hvor kan jeg finde mere information

Som vi beskrev tidligere, så er inkontinens en svær situation for både personen der er ramt af lidelsen, og for de nære pårørende der ser til fra sidelinjen. Når pårørende af og til taler ud omkring deres oplevelser fortæller de f.eks. om hvordan de har set familiemedlemmer vaske tøj dagen lang, og om hvordan selvsamme familiemedlemmer i højere og højere grad har afskåret sig fra omverdenen og fra deltagelse i sociale aktiviteter.

Derfor er det vigtigt at man ikke blot fortsætter som tilskuer, men gør en aktiv indsats for at tage hånd om problemet. For yderligere information omkring området anbefaler vi, at du blandt andet besøger følgende hjemmesider:

Netdoktor.dk

Kontinensforeningen

doc24.dk

Artikel godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Find mere information her