Sunde fødder med gode støvler – Hvordan?

Vandring er en fantastisk form for motion – så længe du sørger for at have det rigtige fodtøj på. Men hvilket vil det lige være? Læs mere herunder om, hvordan du kan finde de rette vandrestøvler og passe godt på dine fødder.

vandrestøvler
Udgivet 21.03.16 reklame

Hvis du er en af dem, som har prøvet at tage ud på en vandretur, og efter et par dage have helt ødelagte fødder som både er svulmet op samt rynkede, så er der gode råd at hente. Vi har skrevet dette indlæg til, hvordan du bedst mulig passer på dine fødder, når du skal ud og vandre.

En ting er sikkert. Når du skal købe vandrestøvler, skal det ikke være som et impulskøb. Det tager et godt stykke tid at finde de perfekte støvler, og det er en god ide at bruge mindst et par timer.

Noget af det første du skal finde ud af er, hvad støvlerne helt præcis skal benyttes til. Er det blot til engangstur eller skal du bruge dem mange gange over flere dage? Derudover skal du finde ud af, hvor tungt din rygsæk bliver samt om, vejret er tørt eller vådt.

Du vidste det måske ikke, men din fod består af hele 26 knogler og 35 led. Der til skal du lægge 2014 ledbånd og 38 forskellige muskler. Jep. Der er mange ting, og derfor er det vigtigt, at du køber de rigtige støvler.

Vi har talt med den danske forhandler OutdoorPro om, hvilke områder man skal være særlig opmærksom på, når man vil købe vandrestøvle og samtidig sørge for, at fødderne har det godt.

Pasformen er vigtig

Det absolut vigtigste er vandrestøvlens pasform. Når du er i butikken, så find ud af, hvordan støvlerne føles på dine fødder. Som udgangspunkt skal støvlen sidde tæt. Såfremt den ikke gør dette, så kan du komme til at miste balancen, når du vandrer.

Dine tæer skal kunne vrikkes op og ned. Dog ikke til siderne. Spidserne af dine tæer må aldrig røre ved snuden. Du risikerer nemlig at få blå negle, og det er ulideligt på en vandretur.

Din hæl skal være fast i støvlerne. Når du går, skal dine fødder hellere ikke løfte sig fra sålen.

Hvad med materialet?

I branchen deler man vandrestøvler op efter følgende områder:

  • Kernelæder
  • Nubuck
  • Ruskind
  • Syntetiske

En tommelfingerregel går på, at du med læderstøvler får den stærke slidstyrke og længere levetid, hvor de syntetiske lader dine fødder ånde mere og generelt vejer mindre end læderstøvler.

Såler spiller også en rolle

Det er ligeledes vigtigt, at du vælger den rigtige sål til støvlen. Disse deles i mange forskellige lag mellem ydersålen og mellemsålen. Du skal vurdere om din sål er for blød eller hård ved at trykke med fingrene. Det er vigtigt, at sålen trykkes sammen, men den skal kunne give dig modstand, når du trykker.

doc24.dk

Artikel godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn bidrager med viden, og tjekker den faglige kvalitet af alle oplysninger om kroppen, bevægeapparatet og fysiske lidelser i knogler og led. Thorbjørn er uddannet fysioterapeut fra Karolinska Instituttet i Stockholm i Sverige.

Find mere information her