Tre gode råd til at undgå arbejdsskader

Du kan desværre komme til skade på dit arbejde på utrolig mange forskellige måder. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at beskytte dig selv og dit helbred bedst muligt. Læs mere om herunder hvordan.

Udgivet 29.12.16 reklame

Der er mange måder at pådrage sig arbejdsskader på. Det kan være via fysisk hårdt arbejde, ved arbejde med for ensidige arbejdsstillinger eller på arbejdspladser, hvor man bliver overbelastet rent psykisk.

Det er derfor vigtigt selv at gøre indsats for at undgå arbejdsskader, da det kan påvirke en på længere sigt og ikke kun nu og her.

Hold kroppen i gang

Først og fremmest er det er vigtigt at holde sin krop i gang, så man generelt får aktiveret sine muskler og holder sig i god form. Dette vil hjælpe til, at ens krop kan holde til en del mere, og man vil samtidigt have mindre risiko for at blive ramt af arbejdsskader.

Selvom mange føler at det kan være svært at dyrke motion i sin travle hverdag, er der mange typer af motion, som man kan dyrke uden det går alt for meget ud over dagligdagen. En aftale med en kollega eller en god ven angående en ugentlig løbetur kan være en idé til at hjælpe en med at få dyrket noget motion ugentligt. Derudover kan det også være en fordel for nogle at tage cyklen på arbejde, så man dermed ikke skal tænke på yderligere motion, så snart man er hjemme. Det er nemlig her mange føler, at det er for uoverskueligt at dyrke sport.
Udover at mindske risikoen for arbejdsskader ved at gøre musklerne mere udholdende, kan motion også styrke ens produktivitet, hvilket bestemt ikke er en negativ ting.


Lyt til din krop

Kan man mærke, at noget ikke er som det plejer, og man er ved at få ondt nogle steder, så er det vigtigt at ændre noget i sin arbejdsgang og ikke blot fortsætte, som man plejer.

Det anbefales bl.a. at man undgår alt for ensidige bevægelser i sin arbejdsgang. Hvis man fx sidder foran en computer dagen lang og tager nogle pauser i ny og næ, får kroppen slappet lidt af.
Derudover kan eventuelle mén og arbejdsskader også undgås ved hjælp af planlægning af ens arbejde, så der skal løftes og flyttes så lidt som muligt, hvis man har et arbejde, der er mere fysisk krævende.

 

Udnyt arbejdspladsens udstyr

De fleste arbejdspladser har forskelligt udstyr, der kan hjælpe deres medarbejdere i deres hverdag på job.
På kontorer er det blandt andet hæve-sænke borde samt justerbare stole, der kan hjælpe en med at få en mere korrekt arbejdsstilling og derved undgå arbejdsskader.

På mere fysisk krævende jobs kan sikkerhedssko nogle gange være en hjælp til at undgå skader og beskytte sig selv bedst muligt uden det går ud over ens arbejdsgang.
Mange arbejdspladser tilbyder også oplæring, så kroppen skånes bedst muligt – og hvis man ikke får tilbudt en gennemgang, kan man selv foreslå det til sin arbejdsgiver.

Skulle man alligevel være uheldig og komme til skade, kan man læse mere om arbejdsskadeerstatning her.

doc24.dk

Artikel godkendt af

Ph.d. Karolinska Institute

Dette indlæg har fået 4,5 stjerner - baseret på 14 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm denne artikel

Om skribenten

Forfatter for indlægget.

Find mere information her