Brystrekonstruktion – Alt, hvad du bør vide om brystrekonstruktion

Du har sikkert set den mange gange før. Den lille, lyserøde sløjfe, der befinder sig på alt fra kartofler og proteinboller i Rema, eller som er udformet i forskellige former for metal og solgt i supermarkeder og forretninger.

Udgivet 03.05.2021 | Senest redigeret 03.05.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Den lille sløjfe, der indikerer, at du støtter brysterne. Hvert år bliver omkring 4.700 kvinder og mænd ramt af brystkræft i Danmark.

Det er den kræftsygdom, som flest kvinder bliver ramt af. Men heldigvis er brystkræft en af de kræftformer, hvor overlevelsesraten er højest.

Men selv efter man er erklæret for rask, vil ændringerne i kroppen være synlige, hvis et eller begge bryster er blevet fjernet helt.

Og det kan være svært for mange kvinder at forlige sig med den nye virkelighed, som spejlbilledet viser. Derfor vælger flere kvinder, der har gennemgået en operation for brystkræft, at få en rekonstruktion af brystet.

I denne artikel kan du læse meget mere om brystrekonstruktion. Om de overvejelser, du bør tage inden operationen og om selve indgrebet.

 

Hvad er en brystrekonstruktion?

En brystrekonstruktion er et indgreb, hvor man får rekonstrueret sit bryst, hvis man har fået det fjernet efter kræftsygdom. Det betyder med andre ord, at man ved hjælp af en operation får en efterligning af brystet.

Dette kan foregå på to måder. Enten får man indsat et implantat (såkaldt kunstige bryster), eller også anvendes ens eget væv til at danne et nyt bryst. Ligeledes kan man kombinere de to typer indgreb.

Hvor foretages en brystrekonstruktion?

En brystrekonstruktion foregår på en plastkirurgisk afdeling. Hvis du ønsker at få foretaget en brystrekonstruktion, kræver det en henvisning.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

En sådan henvisning skal du have igennem den praktiserende læge, lægen på den onkologiske afdeling eller lægen på den brystkirurgiske afdeling.

Der er mange overvejelser at gøre sig, hvis man ønsker at få rekonstrueret sit bryst. Derfor er det vigtig, at man tænker sig grundigt om og forhører sig om alle tvivlsspørgsmål hos det faglige personale ved den plastikkirurgiske afdeling.

Det er nemlig dem, der sidder med mest viden, og som kan hjælpe dig bedst. Her vil de sætte dig ind i, hvilke muligheder du har for en brystrekonstruktion, og svare dig fyldestgørende på dine spørgsmål, så du føler dig godt klædt på til at træffe den rigtige beslutning for dig.

Det er vigtigt, at du har sat dig godt ind i sagerne, så du på ingen måde føler, at du har taget en forhastet beslutning.

Du kan få foretaget en brystrekonstruktion på de plastikkirurgiske afdelinger på universitetshospitalerne i Aarhus, Herlev, Odense, Rigshospitalet samt Ålborg. Derudover kan du få foretaget indgrebet på hospitalerne i Aabenraa, Esbjerg, Roskilde og Vejle.

Hvis ventetiden på de offentlige hospitaler er meget lang, kan man desuden få foretaget en brystrekonstruktion på et privat hospital eller en privat klinik. Lang ventetid på offentlige hospitaler er estimeret til mere end to måneder.

Hvilke overvejelser bør du have, inden du får foretaget en brystrekonstruktion

At få en brystrekonstruktion kan være en svær beslutning. Det er derfor vigtigt, at du tager dig god tid til at overveje, om det er det, du ønsker.

Roskilde Privathospital

En af Danmarks ældste og mest populære klinikker indenfor brystoperationer af alle slags (silikone, implantater, BFO, brystløst etc.)

Læs mere
9.1score
Ad

Når man får foretaget et indgreb, er der ingen garantier. Man kan have et ønske om, at resultatet skal se ud på en bestemt måde, eller at man vender tilbage til sit tidligere udgangspunkt.

Men sådan er virkeligheden ikke nødvendigvis. Og en brystrekonstruktion har sine tydelige kosmetiske begrænsninger.

Derfor er det vigtig, at du gennem samtaler med plastikkirurgen får afklaring på alle de spørgsmål, ønsker og drømme, du måtte have.

Herefter vil plastikkirurgen nøje instruere dig i, hvilke muligheder du reelt har, og hvordan hele processen vil komme til at foregå.

Du kan med fordel begynde at skrive dine spørgsmål ned i god tid inden din samtale med kirurgen. Så du føler dig sikker på, at du har fået vendt alle dine bekymringer.

Ved at skrive spørgsmålene ned og tage dem med til samtalen, har du også lettere ved at huske de enkelte spørgsmål, og du skal ikke frygte for, at du glemmer noget.

Du kan også med fordel medbringe en pårørende, der kan hjælpe dig med at stille spørgsmålene og huske svarene.

Man kan godt blive overvældet i situationen, og derfor kan det være rart at have et par ekstra lyttende ører med. Og så har du også støtten ved hånden, hvis du skulle blive usikker.

Hvor længe varer en brystrekonstruktion?

En brystrekonstruktion klares ikke på én gang. Den omfatter flere operationsforløb. Du vil kunne forvente, at hele processen tager cirka et halvt til trekvart år.

Men tiden er afhængig af flere faktorer, blandt andet metoden af rekonstruktionen samt eventuelle komplikationer, der måtte komme efterfølgende.

Du bør derfor være indstillet på et forløb, der bærer sin del af udfordringer. Og som med alle former for kirurgi er det ikke uden omkostninger.

Derfor bør du forlige dig med, at den følgende periode kan være hård, da det tager tid og kræfter. Ikke mindst fordi processen er lang, og resultatet ikke viser sig fra den ene dag til den anden. Derfor bør du være godt motiveret, inden du undergår operationsprocessen.

Brystrekonstruktionens mange faser

En brystrekonstruktion er som beskrevet ikke et indgreb, der kan foretages fra den ene dag til den anden. Det kræver flere operationer.

Derfor er processen oftest opdelt i flere faser, der består af rekonstruktion af brystfylde, rekonstruktion af brystvorte samt – hvis nødvendigt – justering af det raske bryst for at skabe symmetri.

I de følgende afsnit kan du blive klogere på de forskellige faser samt hvilke metoder, der anvendes, når et bryst skal rekonstrueres.

Første fase: Rekonstruktion af brystfylde

Første skridt vil være at få rekonstrueret brystfylden, der er den helt grundlæggende del af det at få rekonstrueret sit bryst. Man kan anvende flere forskellige metoder til at skabe brystfylde ved en rekonstruktion.

Det kan ske ved hjælp af et implantat, med ekspansionsmetoden eller ved brug af patientens eget væv. Man kan også supplere patientens eget væv med et brystimplantat.

Brystimplantatmetoden

Når patienten skal have indopereret et brystimplantat, bliver implantatet opereret ind under brystmuskulaturen.

Implantatet ligger således i en lomme mellem den store brystmuskel og ribbenene. Er der tale om en sekundær brystrekonstruktion, vil kirurgen som regel føre implantatet igennem det tidligere operationsar.

Ofte vil man anvende et dråbeformet implantat, der er meget lig formen på et naturligt bryst, og derved giver det et naturligt udtryk. Men der vil i mange tilfælde ikke være plads til et stort implantat.

Derfor passer metoden bedst, hvis patienten fra naturens hånd har en mindre barm, eller hvis patienten er indstillet på at få opereret det raske bryst mindre på et senere tidspunkt for at skabe symmetri mellem de to bryster.

Hvis man vælger at få rekonstrueret sit bryst med et brystimplantat, vil man kunne forvente, at følesansen i operationsområdet kan blive forringet i forhold til tilstanden før operationen.

Ekspansionsmetoden

Er det ikke muligt at opnå tilstrækkelig med fylde med et almindeligt brystimplantat, kan man vælge at få indopereret et implantat med justerbart rumfang. Et sådant implantat kaldes et ekspansionsimplantat og udmærker sig ved at kunne ekspandere eller udvide sig.

Ligesom det gør sig gældende ved brystimplantatsmetoden, får man ved ekspansionsmetoden opereret implantatet (expanderen) ind i en lomme mellem ribbenene og brystmuskulaturen. Expanderen er sædvanligvis opbygget med et justerbart saltvandskammer.

Dette saltvandskammer kan fyldes ved hjælp af en ventil, der er bygget ind i expanderen, og som kan justere størrelsen. Det betyder med andre ord, at man kan gøre saltvandskammeret større eller mindre ved henholdsvis at fylde eller tappe det for saltvand.

Hvis man vælger et implantat med ekspansion, vil man kunne forvente at skulle ind til en ambulant konsultation og have fyldt saltvand i brystimplantatet cirka en gang om ugen, indtil man har opnået en tilfredsstillende brystfylde.

Det sker en gang ugentlig, for at hud og muskulatur kan udvide sig gradvist og vil for de flestes vedkommende vare nogle uger fra start til slut.

Når man får fyldt saltvand i implantatet, kan det godt give spændingsfornemmelser. Disse er heldigvis forbigående og kan vare mellem blot nogle timer til få dage.

Og når den ønskede størrelse er opnået – hvilket gerne er lidt større end det andet bryst – skal der gå omkring 4 måneder, inden man får foretaget yderligere operationer, blandt andet en finjustering af brystets størrelse.

Ligesom det gør sig gældende ved brystimplantatsmetoden, kan man ved ekspansionsmetoden forvente, at følesansen i det opererede område vil være forringet i forhold til tidligere.

Anvendelse af eget væv

Den sidste måde, hvorpå man kan skabe mere brystfylde i en brystrekonstruktion, er ved anvendelsen af eget væv. Denne metode bliver især anvendt, hvis patienten har gennemgået strålebehandling.

I sådanne tilfælde kan brystvævet nemlig være blevet mindre smidig og elastisk, og det kan være svært at opnå et tilfredsstillende resultat med brystimplantat eller ekspansionsmetoden.

Anvendelsen af eget væv bliver også tilrådet, hvis området, hvor brystet sad, har lidt stor overlast og er plaget af meget arvæv.

Dette skyldes, at det kan være vanskeligt at skabe et tilfredsstillende resultat med et implantat alene, hvis huden har lidt store skader og er plaget af arvæv.

Når man anvender patientens eget væv, kaldes operationen for en ’lap’. Det er forskelligt fra person til person, hvorfra kirurgen vælger at tage en lap hud til at rekonstruere brystet med.

Men denne lap hud vil sædvanligvis stamme fra ryggen, maven, endebalden eller i siden af kroppen. Det kan være nødvendigt at kombinere patientens eget væv med et brystimplantat for at opnå en tilstrækkelig brystfylde.

Denne type rekonstruktion af brystfylden, hvor man anvender patientens eget væv, er klart den mest omfangsrige og langvarige af de forskellige typer rekonstruktioner, da den tillige kræver flere operationsområder rundt omkring på kroppen.

Anden fase: Rekonstruktion af brystvorte

Efter den indledende operation med henblik på at skabe mere brystfylde følger en fase, hvor man får rekonstrueret en ny brystvorte. Denne del foregår, når den genskabte brystfylde er faldet helt på plads, og arrene er helet.

Denne operation vil ofte foregå under lokalbedøvelse, ligesom det ikke er nødvendigt at blive indlagt efterfølgende. Du vil dog kunne forvente at skulle være sygemeldt i 1 til 3 dage efterfølgende.

Selve brystvorten bliver konstrueret af den hud og underhud, der er på det område, hvor man ønsker at skabe brystvorten.

Derefter tatoverer man selve brystvorten og området omkring, så det korresponderer med det raske bryst og får den samme farve og størrelse.

Denne del bliver foretaget af en professionel tatovør, der i overensstemmelse med dine ønsker vælger det område, der skal tatoveres. Det er ikke nødvendigt at blive lokalbedøvet ved denne del af rekonstruktionen.

Pleje af den rekonstruerede brystvorte

Det er vigtigt, at du i de efterfølgende dage holder huden fugtig og hindrer dannelsen af sårskorper. Allerede dagen efter tatoveringen kan du tage forbindingen af og rense huden med vand og sæbe, hvorefter du kan duppe huden tør med en forsigtig hånd.

Du får udleveret en salve på hospitalet, som du bruger til at pleje og beskytte huden med efterfølgende. Denne salve skal påføres 8 til 10 gange dagligt i den efterfølgende uge. Det er uhyre vigtigt, at hudflagen selv får lov til at løsne sig.

Den nye rekonstruerede brystvorte har ikke samme funktioner som den raske brystvorte, og vil heller ikke få samme følesans. Den er blot en kosmetisk justering eller forskønnelse, om man vil.

Tredje fase: Justering af det raske bryst

Til sidst kan man – hvis det findes nødvendigt – få justeret det raske bryst, så der kan skabes symmetri mellem det raske bryst og det rekonstruerede bryst. Dette gør man, fordi det nye, rekonstruerede bryst ofte har en anden form eller størrelse end det raske.

Da et bryst, der er rekonstrueret med et implantat, ofte har mere fylde øverst end det raske bryst, kan kirurgen i nogle tilfælde vælge af operere det raske bryst og indsætte et tilsvarende implantat i det raske bryst, for at skabe symmetri.

Omvendt kan man også vælge at lave en brystreduktion på det raske bryst, såfremt det rekonstruerede bryst er væsentligt mindre end det raske.

Hold øje med dine bryster

Brystkræft er som beskrevet en sygdom, der hvert år rammer knapt 5.000 danskere. Brystkræft opstår som regel i en mælkegang, men det er ikke uhørt, at der kan gå flere år, inden der dannes en knude, man kan mærke.

Det kan være svært at give et konkret bud på, hvad der er årsagen til, at folk udvikler brystkræft. Alligevel er der forhold, der sættes i direkte forbindelse med udviklingen af brystkræft.

Her kan blandt andet nævnes arv, kvindelige kønshormoner, kostvaner, motionsvaner, visse sygdomme, hvornår man går i overgangsalderen og meget mere.

Derfor er det vigtig at holde øje med forandringer i brystet. Så lær dine bryster at kende, så du bedre kan spotte eventuelle forandringer.

Du bør tjekke dine bryster på samme tid hver måned. Lige efter menstruationen er afsluttet. Du kan læse meget mere om, hvordan man selv foretager en brystundersøgelse på sundhed.dk.

 

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5