Disse 6 områder skader rygning også

Rygning har langt flere konsekvenser for dit helbred end bare for dine lunger. Det skader også dine tænder, tandkød og dine slimhinder. Som ryger vil du derfor for eksempel også have større risiko for paradentose.

Udgivet 09.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

De fleste tænker nok på lungekræft, når man overvejer konsekvenserne ved rygning. Derimod er det de færreste, der tænker på den skade, som rygningen påfører mundens slimhinder, tænder og tandkød. Når du ryger trækker tandkødet blodkar sig sammen, hvilket svækker blodtilførslen og dit immunforsvar. Det betyder, at dit tandkød bliver sårbart overfor bakterier, som sidder i tandkødsranden. Det kan resultere i infektioner og paradentose. Læs mere om, hvordan rygningen skader dine slimhinder, tænder og dit tandkød her.

Der kan opstå kræft i mundhulen

Man forbinder oftest rygning med lungekræft, men der kan også opstå kræft i mundhulen, som et resultat af rygning. Det er ca. 2% af alle kræftformer, der opstår i mundhulen, hvilket oftest skyldes tobaksrygning. Denne kræftform er altså ikke kun begrænset til cigaretter, men forårsages også af cigar, pibe, vandpibe og snus m.m.

Undersøgelser viser at rygere har op til 4 gange større risiko for at ender op med kræft i munden end ikke-rygere. Hvis rygningen kombineres med et væsentligt alkoholforbrug, så forøges risikoen til 6-15 gange højere hos rygere fremfor hos ikke-rygere uden et stort alkoholforbrug. Dog er der håb forude, da den forøgede risiko for kræftformen forsvinder efter 5-10 år.

Derudover anbefales regelmæssige tandlægebesøg, da det kan være årsagen til at kræft i mundhulen opdages i tide. Kræft i mundhulen opdages ved at være opmærksom på sår der ikke vil hele, smerter, spisebesvær og ømme lymfekirtler på halsen.

Tandimplantaterne kan mistes

Rygningen kan også ødelægge din tandimplantater. Flere undersøgelser viser nemlig, at rygere oftere mister deres tandimplantater, hvis rygningen står på efter tandimplantaterne, er indsat.

Et rygestop kan dog også forhindre, at du mister dine tandimplantater. Det kræver dog bare, at du stopper med rygningen en uge før, at du får tandimplantater og otte uger efter. Det skulle give de samme forudsætninger, som ikke-rygere har.

Tobaksrygning øger risikoen for paradentose

Hvis du ikke ved, hvad paradentose er, så kaldes denne sygdom for de løse tænders sygdom. Denne sygdom begynder oftest med betændelse i tandkødet, som skyldes ophobning af bakterier langs tandkødet. Tobaksrygning øger dine chancer for at få paradentose betydeligt.

Læs også: Sådan undgår du at bide tænder i søvne

Hvis du er ryger, så er dine chancer for behandling dårligere end hos ikke-rygere, da rygningen nedsætter helingen af dit tandkød efter behandlingen. Forsætter du med at ryge efter behandling af paradentose, så er det svært at komme af med sygdommen.

Dårlig sårheling

En af årsagerne til at paradentose og dårlige tandimplantater er en realitet for ryger er grundet nikotin. Niktion gør nemlig, at de små blodkar trækker sig sammen og giver en dårligere sårheling. Desuden giver den dårlige sårheling heller ikke gode forudsætninger for parodontalkirurgi og fjernelsen af dine tænder.

Der er derfor efterhånden en del bivirkninger ved rygning. Hvis ikke disse mere alvorlige konsekvenser har påvirket dig, så kan det være at næste punkt, der giver mere synlige konsekvenser, har betydning for dit rygestop.

Gule misfarvninger

Rygningen kan have skadelige konsekvenser for dig, men det kan også have mindre bivirkninger for dit udseende. Rygning skaber gulfarvede belægninger på dine tænder, som ikke er muligt at fjerne ved almindelig tandbørstning. Derudover skaber rygning også gule farver omkring bakteriebelægninger, tandsten og tandkødet.

Rygning skaber langt kraftigere misfarvninger end f.eks. te, rødvin eller kaffe. De gulfarvede belægninger kan dog fjernes ved hjælp af tandrensninger hos tandlægen. I den forbindelse vil en tandblegning være den mest aktuelle behandling. Du skal dog være opmærksom på at dine tænder vil være meget mere modtagelige overfor misfarvninger efter en tandblegning.

Hvis du bor i københavnsområdet, så kan du f.eks. finde en lokal tandlæge i Herlev, der kan hjælpe dig med alt lige fra regelmæssige tandlægeeftersyn til større behandlinger. De tilbyder bl.a. også tandblegning, og sikrer dig et flot, lækkert og naturligt hvidt smil.

Andre bivirkninger ved rygning

Der er efterhånden blevet gennemgået en del forskellige bivirkninger ved rygning, men det stopper ikke her. Rygere har nemlig også andre problemer, som de skal tænker over. Andre bivirkning kunne f.eks. være dårlig ånde, flere rynker tør og uren hud samt dårlig lugt fra dine fingre og dit tøj. Derudover bliver dine smagsløg og din lugtesans også svækket af tobaksrøgen.

Dermed er der utrolig mange bivirkninger ved rygning, og der findes stadig endnu flere. Undersøgelser viser også at en ryger har 25% flere sygedage om året end en ikke-ryger. Din rygning kan altså også have konsekvenser for dit job.

Derudover påvirker din rygning også din økonomiske tilstand. En pakke med 20 cigaretter koster ca. 42-43 kr. i Danmark. Hvis du ryger en pakke om dagen, så vil du koster cigaretterne dig ca. 14.500 kr. om året. Det kan derfor både betale sig rent økonomisk men også helbredsmæssigt at stoppe med rygningen. Du bør derfor overveje at droppe cigaretten, cigaren, piben, snusen eller vandpibe. Det aldrig for sent at stoppe med rygningen. Det kræver bare at du tager en dag af gange og forsøger at trappe ned.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5