Hvilken bideskinne er bedst på markedet?

Rigtig mange danskere skærer tænder. Og det er ikke bare irriterende og forstyrrende for en partner, der skal sove ved siden af vedkommende og har vanskeligt ved at falde i søvn for lyden, der kan være ret så høj og generende.

vi tester bideskinner
Udgivet 16.07.2021 | Senest redigeret 29.11.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Nej, det kan også koste dyrt for personen, der skærer tænder, idet det slider kraftigt på tandsættet og kan forårsage skader foruden naturligvis slitage.

I dette tilfælde er det ofte nødvendigt at forebygge såvel skader og slid ved hjælp af en bideskinne. Der er nemlig ingen tvivl om, at der er mange fordele ved at tage aktion før egentlige skader opstår.

I denne artikel gennemgår vi de mange forskellige løsninger, der findes på markedet for bideskinner, ligesom at vi kommer omkring alt det, du skal vide, inden du sætter dig i tandlægestolen og køber en bideskinne pr. anbefaling.

Vi kommer omkring alt fra priser, produkter og de enkelte løsningers forskelligartede anvendelsesmuligheder, så du er klædt på så godt som muligt til at sikre dit tandsæt og forebygge skader og slid, der kan være uhyggelig dyrt og smertefuldt at få udbedret på et senere tidspunkt, når skaden er sket.

Vores artikel tager udgangspunkt i anbefalinger og vejledninger fra anerkendte myndigheder, fagorganisationer og anerkendte producenter, så du kan være sikker på, at du trygt kan vælge et af de produkter, vi anbefaler her i testen.

Har du spørgsmål til vores test af forskellige bideskinner, er du naturligvis mere end velkommen til at kontakte os, hvorefter vi vil gøre vores bedste for at svare eller henvise dig til relevant litteratur.

Første afsnit vil være en gennemgang af vores anbefalede produkter og forhandlere, mens du senere vil kunne blive klogere på, hvorfor du skærer tænder, og hvad risikoen er ved ikke at gøre noget ved problemet.

Test af bideskinner – her er de bedste bideskinner i 2021

Det vigtigste af det hele i vores bideskinne-test er naturligvis gennemgangen af de forskellige produkter. I vores test har vi udvalgt tre af markedets bedste løsninger, der er kendetegnet ved høj kvalitet, anerkendte producenter, konkurrencedygtige priser og selvfølgelig en forudgående medicinsk godkendelse fra de relevante sundhedsmyndigheder.

Du er derfor i gode hænder, uanset hvilken af kandidaterne i vores bideskinne-test du vælger at sætte din lid til.

Nedenfor gennemgår vi fordele, ulemper, funktioner, anvendelsesmuligheder, priser og andre relevante forhold ved de enkelte produkter, så du kan træffe en informeret beslutning i dit valg af bideskinne.

Her kan du også blive klogere på, hvad du kan forvente af det enkelte produkt, ligesom at du finder et link direkte til en forhandler af den pågældende bideskinne.

Er du således allerede klar til at beskytte dine tænder og forebygge slid og skader, kan du nemt og bekvemt anskaffe dig en bideskinne fra vores udvalgte, pålidelige forhandlere.

Vores udvalgte testprodukter indgår i vores bideskinne-test på baggrund af omfattende research og indsamling af brugerbedømmelser fra fx Trustpilot, ligesom vi også har gennemgået såvel forhandlernetværk som producenten.

Afslutningsvist har vi over en længere periode taget stikprøver af priserne på tværs af både apoteker og onlinebutikker, så du er sikret et repræsentativt indtryk af det normale prisniveau for de enkelte produkter.

antibite test

Antibite – Testvinder

Antibite.dk er en dansk virksomhed med lager og kundeservice i København. Produkterne har god kvalitet og prisen er lavere jo flere du bestiller.

Læs mere
9.2score
Ad

Samlet set har vi således gjort fodarbejdet for dig ved at sortere skidt fra kanel, så du står tilbage med de produkter, vi mener, lever op til de strenge kvalitetskrav, vi sætter på vegne af dig, vores læser.

Hvis din bideskinne skal virke efter hensigten, er det nemlig yderst vigtigt, at du vælger en i høj kvalitet, og som er anerkendt af eksperter på området.

Har du spørgsmål til vores udvælgelseskriterier eller vurderingsgrundlag, er du hjertens velkommen til at kontakte os – så står vi selvfølgelig til rådighed.

Med ovenstående på plads er det bare at ønske god læselyst. Efter gennemgangen af de enkelte produkter laver vi en sammenfattet konklusion, hvor du kort får opsummeret de væsentligste dele af testens indhold. Har du travlt, kan du blot hoppe videre til denne del.

Hvis du derimod har god tid, kan vi anbefale at læse de efterfølgende dele af vores bideskinne-test, hvor vi har samlet relevant baggrundsviden om alt inden for verdenen af bideskinner og tænderskæren. God fornøjelse!

Antibite-bideskinne – Testvinder med tårnhøj kvalitet, fair priser og +10.000 glade kunder

Testens første produkt er fra det velrenommerede, danske firma Antibite. Og her er tale om en absolut sværvægter inden for bideskinner.

Den danske virksomhed har her formået at fremstille en bideskinne, som er blandt de mest populære modeller nogensinde, og som også kan erhverves online. Det er ovenikøbet også den bideskinne, der har de klart bedste anmeldelser og bedømmelser.

antibite test

Antibite – Testvinder

Antibite.dk er en dansk virksomhed med lager og kundeservice i København. Produkterne har god kvalitet og prisen er lavere jo flere du bestiller.

Læs mere
9.2score
Ad

Antibite kan nemlig prale af intet mindre end 10.000 tilfredse kunder landet over, hvilket har resulteret i en samlet bedømmelse på 4 ud af 5 ifølge tal fra Trustpilot.

Det er i sig selv en imponerende bedrift og bør være årsag nok til, at Antibite fortjener en plads i vores bideskinne-test.

Og det er ikke blot produktet, der får roser med på vejen af brugerne, som også fremhæver en god service, hurtig respons fra Antibites kundeservice og en udførlig brugervejledning.

Selve Antibite-bideskinnen er fremstillet i neutralt, medicinsk godkendt EVA-plast og er naturligvis CE-godkendt samt fri for smag og lugt, ligesom du desuden kan forvente et produkt uden BPA. Der er således tale om en god standardbideskinne, der kan det, producenten siger, den kan.

Sikkerheden og materialernes beskaffenhed er i top, og du slipper for bekymringer om skadelige stoffer og kemikalier, hvilket er hensigtsmæssigt taget i betragtning af, at bideskinnen jo skal sidde i et relativt udsat område.

En anden fordel ved Antibites bideskinne er prisen. Ikke blot får du mængderabat, hvis du køber mere end én bideskinne. Du er også dækket af en omfattende tilfredshedsgaranti, der sikrer, at du kan få dine penge tilbage inden for hele 60 dage, hvis du ikke er tilfreds med produktet.

Det er en væsentlig opgradering af de sædvanelige 14 dage, du har som forbruger. Hvis du gerne vil spare penge på Antibite-bideskinnen, kan du med fordel overveje at købe flere ad gangen.

Du får nemlig helt op til 50% rabat, hvis du vælger fire bideskinner pr. bestilling sammenlignet med blot en enkelt. Det er en besparelse, der er til at føle, især henset til de i forvejen lave og fair priser, du kan slippe af sted med hos Antibite.

Det eneste punkt, folk generelt sætter spørgsmålstegn ved i forbindelse med Antibite, er selve støbningen. Det kan nemlig godt være en anelse vanskeligt at gennemskue, hvordan du sikrer, at bideskinnen er tilpasset dit tandsæt, hvis man ikke har prøvet det før.

Det er dog ganske nemt, hvis blot du følger brugervejledningen og -instruktionerne. Kort fortalt støbes bideskinnen ved hjælp af kogende vand, hvorefter du ved at indsætte skinnen i munden og bide sammen former den til lige netop dine tænder og din mund.

Det er dog vigtigt, at du følger de vedlagte instruktioner, så du sikrer en tilfredsstillende støbning. Mange vælger i denne forbindelse at købe tre stk., så der er plads til en fejl eller to, selvom du med lidt held kan omstøbe skinnen.

Samlet set er der tale om en eminent bideskinne, der stort set kan alt det, en dyr, specialfremstillet bideskinne til 10 gange prisen kan. Vi har nedenfor kort opsummeret fordele og ulemper ved Antibite-bideskinnen:

Fordele:

 1. Produkt frit for smag, lugt og BPA.
 2. Medicinsk godkendt og CE-godkendt.
 3. Omfattende tilfredsgaranti – tilfreds eller pengene tilbage inden for 60 dage.
 4. Meget konkurrencedygtig pris og muligheder for store besparelser.
 5. Anerkendt producent med højt serviceniveau og udførlige brugervejledninger.

Ulemper:

 1. Enkelte kunder påpeger, at støbningen kan være en anelse vanskelig. Følg instruktionerne for et tilfredsstillende resultat.

På baggrund af ovenstående har vi valgt at give Antibite titlen som testvinder. Du har at gøre med et produkt, der er velegnet til både personen, der skal prøve kræfter med en bideskinne for første gang, og dig, som har brugt en skinne i flere år.

Du får noget for pengene, og sørger du for at få skiftet din skinne hver 6. måned, hvilket anbefales af hensyn til hygiejne, sparer du mange penge – både i forhold til en specialfremstillet udgave, men også hvis du køber flere produkter pr. gang, hvilket nemlig udløser en klækkelig rabat.

Ekulf Nightguard-bideskinne – svensk kvalitet med 50 års erfaring

Den næste bejler i kampen om at vinde din gunst i forbindelse med valg af din næste bideskinne er Ekulf Nightguard-bideskinnen. Du har måske hørt de mange reklamer for Ekulf, der har kørt både på TV og radioen i flere år.

ekulf

Ekulf Nightguard

Ekulf Nightguard Bideskinne er udviklet til at hjælpe personer der døjer med moderat til kraftig tænderskæren samt ved tandpresning.

Læs mere
9.2score
Ad

Og det er ikke uden grund, at rigtig mange synes, at de kan genkende navnet eller produktet. Der er nemlig tale om en bideskinne, der er udbredt både online og i fysiske butikker, hvor Ekulf Nightguard har vundet indpas og ros.

Dette er desuden ikke kommet af ingenting – faktisk har virksomheden bag, Ekulf, eksisteret siden 1969, hvor man har produceret diverse løsninger og produkter i relation til mundpleje.

Ekulf Nightguard indgår i vores bideskinne-test af flere årsager. For det første er der tale om et produkt fra en virksomhed, der har stor erfaring og et godt renomme i branchen. Man arbejder ikke med mundpleje, herunder også bideskinner, i mere end 50 år, hvis man ikke har styr på kvalitet eller funktionalitet.

For det andet er der tale om et produkt, der har været på markedet i mange år, og som er gennemtestet af diverse eksperter, ligesom at forbrugere også i høj grad har taget produktet til sig.

På Trustpilot og andre uafhængige sammenligningssider modtager Ekulf Nightguard-bideskinnen i gennemsnit 3 ud af 5, hvilket er en ganske hæderlig bedømmelse.

Her fremhæves særligt pasformen til tandsættet, den konkurrencedygtige pris og hurtige levering som plusser i kundernes bog.

For det tredje opfylder produktet alle de krav, der med rette kan stilles til en bideskinne som denne i forhold til materialernes kvalitet samt fraværet af skadelige stoffer og lignende, idet den er fremstillet i et gennemsigtigt polymer resin-materiale.

Der er altså tale om en rigtig god bideskinne, der bestemt er en værdig del af vores bideskinne-test. Hvis man skal fremhæve noget, der med fordel kunne være endnu bedre, så er det muligheden for rabat ved indkøb af flere bideskinner.

Prisen for en enkelt bideskinne er en anelse lavere ved Ekulf Nightguard end testvinderen fra Antibite, men dette er ikke tilfældet, hvis du køber flere ad gangen hos Antibite.

Derudover påpeger nogle kunder, at selve støbningen kan være vanskelig og resultere i et knap så heldigt resultat. Her henviser Ekulf til den vedlagte brugsanvisning eller nedenstående videoguide:

Ovenstående bevirker, at Ekulf Nightguard ud fra en samlet betragtning indtager en andenplads, men trods alt er lige i hælene på Antibite.

Det er marginaler, der gør, at de ikke kan iklæde sig titlen som testvinder, men bare rolig – ønsker du at købe Ekulf Nightguaard-bideskinnen, får du på alle måder en rigtig fin bideskinne til langt de fleste behov. Vi har igen kort opridset de vigtigste fordele og ulemper ved Ekulf Nightguard nedenfor:

Fordele:

 1. Fremstillet i polymer resin-materiale – smagløst og frit for latex mv.
 2. Medicinsk samt CE-godkendt.
 3. Fås hos mange forskellige forhandlere, både online og i fysiske butikker.
 4. Erfaren producent med mange år på bagen.
 5. Fine bedømmelser på tværs af platforme.

Ulemper:

 1. Ingen mulighed for rabat ved køb af flere produkter.
 2. Nogle kunder påpeger vanskeligheder ved støbning af produktet.

Ovenstående illustrerer, at der er tale om et rigtig fint produkt, som du sagtens kan købe, hvis du er på udkig efter en bideskinne, der lever op til alle de gængse krav, og som er billigere end en specialfremstillet model lavet hos din tandlæge.

Holdbarheden på 6 måneder er meget normal, og der er således ikke umiddelbart noget alarmerende at sætte en finger på.

Ekulf Nightguard er på alle måder et fint alternativ eller supplement til de øvrige bideskinner i testen, hvis du gerne vil have mere at vælge mellem eller blot vil teste de forskellige produkter på markedet og se, hvad der passer dig bedst.

BeconfiDent Dental Guard-bideskinne – revolutionerende teknologi

Den sidste bideskinne i vores test er fra et svensk firma ved navn BeconfiDent. Her er på flere måder tale om den nye, frække dreng i klassen, idet denne bideskinne på flere fronter adskiller sig væsentligt fra de to andre testprodukter men også fra markedet for bideskinner i det hele taget.

BeconfiDent har nemlig udviklet en bideskinne, der ikke er nødvendig at koge for at tilpasse til dit tandsæt. I stedet er selve den unikke justering baseret på en såkaldt selvjusterende teknologi, der tager afsæt i to puder mellem hhv. de øvre og nedre kindtænder, som har til hensigt og formål at genskabe den naturlige plads i dit tandsæt.

Bideskinnens puder har i alt fire positioner, og det er således ganske nemt at tilpasse skinnen til langt de fleste tandsæt. Hvis du ønsker en mindre, mere tætsiddende pasform, justerer du blot fremad – omvendt hvis du ønsker en større pasform.

Der er desuden en yderligere funktion, hvis du ønsker at justere vinklen på puderne. Der er altså tale om en ganske anerledes teknologi udviklet af en specialtandlæge med mange års erfaring, som adskiller sig markant fra de øvrige bideskinner i testen.

Men duer den så til noget, denne smarte teknologi? Svaret er en smule blandet, og det er også grunden til, at BeconfiDent ikke helt formår at vippe de øvrige produkter af pinden i vores test.

Indledningsvist er det vigtigt at slå fast, at produktet selvfølgelig er CE-godkendt, ligesom selve produktet som nævnt er udviklet af en erfaren specialtandlæge.

Det lader dog til, at kunderne og brugerne ikke er helt enige om, hvorvidt den nye teknologi er revolutionerende og brugervenlig nok til at retfærdiggøre den lidt højere pris, som BeconfiDent tager for bideskinnen.

På den danske Trustpilot beskriver flere kunder en knap så høj kvalitet, lange svartider fra supporten og generel utilfredshed med holdbarheden. Samlet scorer det svenske firma og produkt i Danmark kun 2 ud af 5 mulige, hvilket må siges at være knap så godt.

Et anderledes billede viser sig dog, hvis vi kigger på den anden side af Øresund, hvor bedømmelserne af produkter er væsentligt mere positive med en samlet score på 3,5 ud af 5.

Det mudrede billede af kundernes tilfredshed, en knap så professionel hjemmeside med mange stave- og slåfejl samt kundeservices forholdsvis lange svartider gør dog, at BeconfiDent indtager en tredjeplads i vores bideskinne-test.

Hvis de formår at oppe sig på servicesiden og i højere grad holder brugerne i hånden, er vi sikre på, at konklusionen ville være en anden, da der på overfladen lader til at være tale om et ganske udmærket produkt. Nedenfor finder du vores opridsning af hhv. fordele og ulemper:

Fordele:

 1. Medicinsk samt CE-godkendt.
 2. Ny teknologi – ikke nødvendigt at koge skinnen for tilpasning.
 3. Gode bedømmelser og glade kunder på hjemmemarkedet (Sverige).

Ulemper:

 1. Højere pris end de øvrige produkter i testen.
 2. Ingen mulighed for rabat ved køb af flere stk.
 3. Knap så gode bedømmelser i Danmark – lange svartider, holdbarhed mv.

Sammenfattede må det konkluderes, at der er plads til forbedringer af såvel produktet som kundeservicen. Der lader ikke til at være nogen tvivl om, at teknologien er et frisk pust til et marked, hvor mange brugere har svært ved at tilpasse bideskinnen ved hjælp af kogning.

Det er ærgerligt, at man fra BeconfiDents side ikke har gjort mere for at hjælpe brugerne med at bruge produktet korrekt, ligesom at de lange svartider selvfølgelig heller ikke er holdbart.

Hvis man kunne tage de ting, man tilsyneladende gør godt i Sverige, med til den danske del af forretningen, ville man sandsynligvis være kommet et godt stykke af vejen mod en bedre bedømmelse.

Konklusion

Vi håber, at du med ovenstående gennemgang har fået et overblik og en indsigt i markedet for bideskinner anno 2020.

Samlet set gør alle produkter det rigtig fint, men der er ingen tvivl om, at der på visse områder er ting, du som forbruger skal være opmærksom på, så du ved, hvad du går ind til.

Det bør dog ikke afskrække dig for at prøve kræfter med ovenstående alternativer til en specialfremstillet bideskinne, som du får lavet hos tandlægen.

For det første er det væsentligt billigere, og for det andet slipper du for at skulle besvære dig med at tage fri fra arbejdet eller studiet for at have tid til en eller flere konsultationer hos din tandlæge.

I dette afsnit har vi samlet nogle af de væsentligste konklusioner på produkterne i vores bideskinne-test. Dem får du her:

Antibite-bideskinne:

 1. Testvinder – den bedste bideskinne i testen.
 2. Sublim bideskinne, der er billigst ved køb af flere, og hvor brugerne er klart mest positive med hhv. resultatet og brugsoplevelsen.
 3. Skal især fremhæves på baggrund af den høje kvalitet koblet med muligheden for store besparelser.
 4. Tilbyder en attraktiv fortrydelsesordning og tilfredshedsgaranti, hvor du inden for hele 60 dage kan få dine penge tilbage, hvis du ikke er tilfreds med produktet.
 5. Er produceret og forhandles af et anerkendt, dansk firma, der har mange års erfaring fra branchen og tager sine kunder seriøst.

Ekulf Nightguaard-bideskinne:

 1. Et rigtig godt alternativ eller supplement til testvinderen, hvis du gerne vil være sikker på, at du finder den rigtige løsning til lige netop dig.
 2. Kan købes hos mange forskellige forhandlere, hvilket gør det nemmere at sammenligne priser og kombinere dit køb med andre produkter, så du måske kan spare penge.
 3. Bag produktet står et anerkendt og erfarent firma fra Sverige, der har mere end 50 år på bagen. Det er din sikkerhed for, at de ikke bare er væk i morgen.
 4. Det billigste produkt ved køb af 1 stk.
 5. Vær opmærksom på, at nogle kunder har oplevet vanskeligheder ved støbning.

BeconfiDent-bideskinne:

 1. Ny, revolutionerende teknologi, hvor du ikke skal stå for støbning.
 2. Meget positive bedømmelser og feedback fra brugere i Sverige – dog knap så positivt i Danmark.
 3. Testens dyreste produkt.
 4. Kunder påpeger, at der kan være lange svartider, hvis du har brug for hjælp, ligesom at kvaliteten er varierende.
 5. Spændende alternativ, der dog ikke virker til at være helt klar til Danmark endnu, men som helt sikker på længere sigt bliver en større spiller herhjemme.

Med ovenstående gennemgang og opridsning af de væsentligste elementer af vores bideskinne-test vil vi nu dykke ned i de mere bagvedliggende dele af testen, herunder viden om tænderskæren, forebyggelse, symptomer og anvendelsesmuligheder.

Hvad er en bideskinne?

Inden vi dykker ned i nogle af de relaterede emner til samt viden om bideskinner, bakker vi lige en smule tilbage. For hvad er en bideskinne egentlig?

Det kan virke som et trivielt spørgsmål, men netop selve teknologien og funktionerne, der kendetegner bideskinner, er, som du måske har læst ovenfor, under udvikling og forandring.

En bideskinne er kort fortalt en mindre plastskinne, der indsættes i munden og omkring dine tænder for at afhjælpe og forebygge de gener, du kan opleve, hvis du skærer tænder om natten eller døjer med et mere eller mindre skævt bid.

Såvel tænderskæren som et skævt bid kan forårsage en lang række forskellige komplikationer, som vi har beskrevet nedenfor, og det er disse, som bideskinnen har til hensigt at forebygge eller minimere.

Skinnen fungerer således, at den aflaster tygge- og kæbemusklerne, hvilket medvirker til en mindskelse af sammenbiddet mellem tænderne i over- og undermunden.

Det bevirker, at tænderne i et stort omfang beskyttes mod slitage og afledte komplikationer heraf, og selvom det er umuligt 100 % at komme tænderskæren til livs, så kan en passende bideskinne forhindre størstedelen af det slid, du ellers ville være udsat for.

Desuden sikrer bideskinnen, at kæbemusklerne slapper bedre af, hvilket også er hensigtsmæssigt med ovenstående in mente. Bideskinnen finder i langt de fleste tilfælde anvendelse om natten, da det er her, du oftest skærer tænder eller bider hårdt sammen helt ubevidst.

Det er her, du ikke selv er i kontrol og kan afværge det, ligesom at du som regel heller ikke er bevidst om, at det sker, medmindre din partner lægger mærke til det og gør dig opmærksom på det. Det er derfor også om natten, at bideskinnen gør størst gavn i forhold til at forhindre slitage.

Nogle bruger dog også bideskinnen supplerende og forebyggende til at sikre afslapning af kæbemusklerne, fx ifm. afslapning i hjemmet, transport i bil eller tog eller lign.

Hovedformålet med en bideskinne er således at beskytte dit tandsæt mod unødig slitage, som du ellers ikke har mulighed for at forhindre, da det foregår ubevidst, mens du sover.

Bideskinnen indsættes i munden, inden du går i seng, og tages let ud igen, når du vågner. Typisk skal en bideskinne skiftet en gang hver 6. måned af hensyn til hygiejnemæssige forhold, ligesom det er en god idé at rense den løbende med vand efter brug.

I denne bideskinne-test har vi fokuseret på tre produkter, der er alternativer til specialfremstillede modeller, som mange får lavet ved tandlægen. Disse kan sagtens koste mellem 2.500 og 5.000 kr., og der er derfor anseelige beløb at spare, alt efter hvilken bideskinne du vælger.

Læs også: Vi tester den berømte bakblade 2

Samtlige medicinsk godkendte bideskinner kan det samme som de dyrere, specialfremstillede modeller. Den eneste forskel er som regel, at de specialfremstillede produkter tager afsæt i dit specifikke tandsæt, og at konsultationer hos en tandlæge er inkluderet i prisen.

Hvad er tænderskæren?

Vi har været omkring det et par gange allerede, men den primære grund til, at de fleste anvender en bideskinne, er for at afhjælpe komplikationer og slitage i forbindelse med tænderskæren.

Tænderskæren, der også går under betegnelsen bruksisme, beskriver en omstændighed, hvor underkæben (under et sammenbid) bevæger sig imellem tænderne, eller presses mod overkæben, også kaldet tandpres – som regel ubevidst, mens personen sover.

Det kan dog også ske i dagstimerne, fx i anspændte eller stressede situationer. Groft sagt er der altså tale om, at man enten presser tænderne mod hinanden og skaber spændinger i kæben, eller at man bider relativt hårdt sammen, samtidig med at man bevæger underkæben frem og tilbage.

Dette har den konsekvens, at man kan opleve smerter i kæbeled og -muskulatur, ligesom at det slider på tandsættet. Ved varigt slid kan det medvirke til, at der er behov for et indgreb på de slidte tænder, fx ved at påsætte kroner.

I relation til tænderskæren er en bideskinne relevant, idet denne skåner tænderne, men også sørger for at fordele sammenbidskraften, således at denne er jævn i hele tandsættet.

Tænderskæren sker som nævnt ofte om natten og er typisk ubevidst i forbindelse med de såkaldt lettere søvnstadier. Det største problem er, foruden tandpres og -slid, at lydene og støjen fra, at du skærer tænder, kan være så højlydt, at det forstyrrer din partners søvn.

Omfanget og måden hvorpå tænderskæren optræder er meget forskelligt, og det kan være både sagte og i et mindre omfang, men også frembringe kraftig støj og være intenst.

Hyppigheden af tænderskæren i den danske befolkning er ikke kortlagt 100 %, men ifølge sundhed.dk er der tale om en relativt almindelig tilstand, der rammer mellem 1 ud af 5 og 1 ud af 10 danskere landet over.

Der er altså tale om en søvnforstyrrelse, der kun overgås af hhv. talen i søvne og snorken i forhold til hyppighed og omfang.

Der kan være mange årsager til tænderskæren, hvoraf de mest hyppige er berørt i et senere afsnit.

Hvem kan bruge en bideskinne?

Der er stort set ingen begrænsninger i forhold til, hvem der kan bruge en bideskinne i tilfælde af, at de skærer tænder eller lider af andre relaterede tandproblemer.

De eneste ting, du skal være opmærksom på at opfylde, foruden at være 18 år gammel, er:

 1. Du skal døje med fx bruksisme, skæve tænder, skævt bid eller lign., hvor en bideskinne er velegnet.
 2. Du skal have et sundt tandkød og generelt sunde tænder.
 3. Du bør ikke have en infektion i munden, huller i tænderne eller tandkødssygdomme.
 4. Du bør ikke bruge en bideskinne, hvis du har undergået en tandblegningsbehandling.

Ovenstående er generelle anbefalinger fra producenterne og forhandlerne, hvorfor det er vigtigt at understrege, at brugen af en bidskinne altid bør bero på en anbefaling fra din tandlæge.

Bestil evt. en tid til et tandgennemsyn, inden du køber en bideskinne og forhør dig om vedkommendes anbefalinger i forbindelse med din situation.

Vær desuden opmærksom på, at der kan være begrænsninger i forhold til din mulighed for at bruge en bideskinne mest hensigtsmæssigt, hvis du har protester eller bøjler, ligesom at det ikke er alle modeller, som både kan anvendes i over- og undermunden.

Afslutningsvist er det vigtigt at have for øje, at en bideskinne ikke er nogen garanti for, at du helt kan blive behandlet for dine skavanker eller 100 % kan forebygge slid fra tænderskæren.

Netop af denne grund er det vigtigt, at du løbende går til tandeftersyn, så du kan få en fagmands vurdering af dine tænders helbred og sundhed.

På denne måde er du sikret, at du ikke selv overser noget, der kan have afgørende betydning for din generelle mundhygiejne og -sundhed.

Hvorfor skærer jeg tænder om natten?

Med definitionen af tandskæren på plads kan vi nu dykke ned i, hvorfor du egentlig skærer tænder om natten.

Vi bevæger os ind på et felt, der er af medicinsk og psykologisk karakter, og derfor er det vigtigt, at du er indforstået med, at nærværende afsnit blot er generelt vejledende og ikke kan tage højde for dine personlige forhold.

Hvis du ønsker mere viden om, hvorfor lige netop du skærer tænder, mens du sover, bør du kontakte din tandlæge, praktiserende læge eller psykolog, såfremt der er tale om psykiske forhold. I det følgende afsnit vil vi dog kort beskrive de typiske årsager til tænderskæren.

Når man taler om tænderskæren eller bruksisme, opdeler man som regel de bagvedliggende årsager i hhv. fysiske og psykiske afsæt.

Der kan være rigtig mange grunde til, at man skærer tænder, og det er derfor svært med sikkerhed at fastlægge nogen specifik grund, men ikke desto mindre anses tænderskæren faktisk som en søvnforstyrrelse.

Af fysiske forhold kan blandt andet nævnes dit indtag af kaffe, alkohol eller rygevaner. Det er nemlig centralnervesystemet (CNS), der forårsager selve problemet, og CNS påvirkes i høj grad af disse faktorer.

Hvis du vil gøre dit for at reducere din tænderskæren om natten, kan du derfor passende forsøge at regulere dit indtag af kaffe mv., idet koffeinen har en ikke-ubetydelig indflydelse.

Grunden kan også findes i, at det sted, hvor tyggemusklerne mener, at biddet bør være, i virkeligheden ikke er dér, hvor du rent faktisk bider sammen.

Såfremt dette er tilfældet, kan denne uoverensstemmelse bevirke, at tænderne skaber cirkelbevægelser, hvilket skaber et betydelig pres på dine tænder, når dine tænder kører fra et normal sammenbid til den egentlige yderposition.

Af mere psykiske forhold bør fremhæves stress. Hvis du i forvejen oplever at være stresset, kan det være en katalysator i forhold til tænderskæren – både som en særskilt, fremprovokerende faktor, men også afledt i relation til fx dårlig søvn.

Eksperter mener, at søvnproblemer kan være en årsag til bruksisme, idet det kun er i særlige faser af din søvn, at du vil opleve, at du skærer tænder. Hvis du således sover dårligt eller har en uregelmæssig døgnrytme, kan det altså være årsagen til, at du døjer med tænderskæren.

Det er dog ikke den eneste mere psykiske, bagvedliggende grund til bruksisme. Faktisk kan det også skyldes indtag af udvalgte typer medicin, fx hvis du lider af depression, ligesom at angst eller en dårlig vane også kan ligge til grund herfor.

Afslutningsvist har det vist sig, at genetik også kan spille en rolle, idet forskning har påvist, at bruksisme kan være arveligt.

Sammenfattende er der altså mange mulige årsager til, at du skærer tænder om natten. Det er selvfølgelig relevant at vide, hvorfor lige netop du skærer tænder, og her er det nærliggende at kontakte din læge for en konsultation og undersøgelse.

Hvis det bunder i mere alvorlige forhold såsom stress, bør du arbejde med de momenter i din hverdag, der stresser dig.

Hvorvidt det er nok til at slippe af med problemet, kan være svært at sige, men hvis du kan reducere det og lade en bideskinne klare resten, er du kommet et langt stykke af vejen.

Opsummerende kan det således anbefales at søge professionel vejledning og rådgivning, så du ved, hvad du skal være opmærksom på i dit liv for at undgå, at du skærer tænder mere end højst nødvendigt.

Hvordan ved jeg, om jeg skærer tænder? Symptomerne er mange

Men hvordan opdager du egentlig, at du skærer tænder, hvis det sker ubevidst, mens du sover? Godt spørgsmål. En af de hyppigste måder hvorpå tandskæren konstateres, er når det sker i et sådant omfang, at det forstyrrer en partners søvn.

Det kræver dog, at det er i regelmæssigt omfang, og at den støj, der skabes, er så tilpas højlydt, at vedkommende lægger mærke til det.

Hvis du ikke har en partner, eller at det sker i et omfang, der er svært at høre, fx fordi din partner går i seng, før du gør, eller sover tungt, er der dog heldigvis andre symptomer, der kan afsløre tænderskæren.

Oplever du fx, at dine kæber er anspændte, ømme eller decideret smertefulde, når du vågner? Måske lider du af ømfindtlige og/eller følsomme tænder, særligt efter du har sovet?

Disse er blot et par eksempler på symptomer, der kan indikere, men ikke nødvendigvis med sikkerhed fastslå, at du lider af tænderskæren. Andre forhold inkluderer en stiv nakke eller morgenhovedpine, spændingshovedpine eller migræne.

Vær dog opmærksom på, at disse tilstande også kan være forårsaget af andre sygdomme eller søvnforstyrrelser, fx en uregelmæssig og dårlig søvn eller lign.

Har du mistanke om, at du skærer tænder om natten, kan du også holde øje med:

 • Mærker eller ridser i kindslimhinden fra kindbidning
 • Slidte tyggeflader og/eller skærekanter på tænderne
 • Støj fra tænderskæren (bed din partner observere dig, mens du sover).

Igen er det vigtigt at understrege, at samtlige af symptomerne, der er oplistet her, udelukkende kan antyde tænderskæren, og det er derfor anbefalelsesværdigt under alle omstændigheder at tage fat i din tandlæge for at konkludere årsagen.

Her kan en professionel undersøge, hvorvidt der er tale om tænderskæren, og i så fald om der er tale om et tilfælde, hvor det er nødvendigt med en bideskinne eller anden behandling/forebyggende indsatser.

Ofte vil en bideskinne være den nemmeste og mest praktiske løsning for at skåne tandsættet i en kombination med en række forebyggende foranstaltninger, som vi har beskrevet i nedenstående afsnit.

Med alderen ser man dog, at tænderskæren har tendens til at aftage i omfang og intensitet, ligesom at man ved at arbejde med de eksterne forhold, der forårsager tilstanden, kan reducere det i et stort omfang.

Selv hvis du ikke har den fjerneste anelse om, at du skærer tænder, vil en erfaren tandlæge hurtigt kunne konstatere tænderskæren og stille en diagnose, fx i forbindelse med et helt almindelig tandeftersyn, som de fleste rutinemæssigt får foretaget en gang om året.

Hvis tandlægen her opdager skader eller uregelmæssigt slid på tænderne, vil vedkommende typisk notere dette og observere det over en række kontroller, inden der tages stilling til en eventuel behandling og dennes indhold.

I denne forbindelse vil din tandlæge også forsøge at kortlægge årsagen til den mulige tænderskæren, og om der kan være andre forhold, der har medvirket til de konstaterede skader, fx indtag af sodavand eller andre syreholdige fødevarer.

Du vil blandt andet blive spurgt ind til vaner, herunder hvilke medicintyper, du anvender, samt din psykiske tilstand og udefrakommende påvirkninger.

Afslutningsvist vil der for at kunne stille en diagnose også blive taget stilling til skadernes omfang og karakter, hvilket kan involvere røntgenbilleder af kæberne for at undersøge, om der kan konstateres forandringer her.

Er du i tvivl om fremgangsmåden for diagnosticering af eller symptomerne på tænderskæren, kan du selvfølgelig altid kontakte din tandlæge og bede om en tid til et eftersyn.

Du behøver ikke nødvendigvis at vente på det årlige tandeftersyn, hvis du eller din partner føler, at tilstanden er til så stor gene, at det er direkte forstyrrende for jeres søvn, eller at du oplever ikke-ubetydelige skader/komplikationer som et resultat af tænderskæren.

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge tænderskæren?

Det bedste råd, vi kan give i forbindelse med denne bideskinne-test, er naturligvis, at du indledningsvist kontakter din tandlæge for en gennemgang. Det er det første og nok vigtigste skridt, du selv kan tage for at forebygge og/eller komme din tænderskæren til livs.

Her kan du få syn for sagen, ligesom at din tandlæge kan tage stilling til en plan for behandlingen af din tilstand og anbefale de foranstaltninger, der skal til for at skåne dit tandsæt og din partners søvn.

Der er dog også en række ting, du selv kan gøre, hvis du ønsker at modvirke og forebygge tænderskæren, ligesom at du kan træffe flere foranstaltninger, hvis du vil forsøge at reducere omfanget og intensiteten af tænderskæren.

Vi anbefaler, at du drøfter nedenstående muligheder med din tandlæge og evt. læser op på anden medicinfaglig vejledning, så du er sikker på, at du får sammensat det rette ”behandlingsforløb” i lige netop din situation.

Tag derfor de følgende anbefalinger som et udtryk for generelle, overordnede omstændigheder, der kan indgå i en samlet plan for dit arbejde med at modvirke tænderskæren.

Indledningsvist kan nævnes, at din søvn spiller en stor rolle for omfanget af tænderskæren. Din søvnkvalitet, -mønster og -rytme er selve fundamentet for et godt helbred, og derfor er det alfa og omega, at du gør dit for at opnå et så stabilt og regelmæssigt ”søvnprogram” som overhovedet muligt.

Dette inkluderer meget gerne faste sengetider, foranstaltninger mod forstyrrende elementer, ingen elektronik før sengetid, generelle tiltag, der sikrer en god søvn (fx kost og motion), og lign.

Disse ting er ikke bare effektive i forbindelse med at modvirke tænderskæren, men gør rigtig meget godt for dig og dit helbred i mange andre sammenhænge, så hvis det ikke er forhold, du er opmærksom på i dag, kan du med fordel se, om det er noget, du kan tilpasse, så du i hvert fald har de bedste forudsætninger for, at din søvnkvalitet i hvert fald ikke er en katalysator for tænderskæren.

I tilfælde hvor stress formodes at spille en rolle, skal du naturligvis forsøge at afhjælpe de stressende elementer i din hverdag. Det kan være, at du skal kigge på dit nuværende arbejdssetup – er der ting her, du kan ændre eller tilpasse, så du ikke bliver unødigt stresset?

Måske kan du arbejde hjemme en dag eller to hver anden uge, eller måske kan du få længere deadlines, så du ikke føler, at du konstant er bagud.

Er det mere personlige forhold, der er skyld i din stress, kan det selvfølgelig være vanskeligere at ændre disse, men forsøg da at bearbejde og italesætte omstændighederne i stedet for at løbe fra dem og ignorere dem.

Det kan være en mulighed at afprøve forskellige afstresningsøvelser eller at søge professionel hjælp hos en psykolog. Vær heller ikke bange for at involvere de dele af dit liv, hvor roden til stressen ligger, herunder alt fra karriere til familien.

Din livsstil har naturligvis også en indflydelse på dit helbred og indirekte altså også på tænderskæren. Vi har tidligere nævnt, at centralnervesystemet, der er ansvarlig for tænderskæren, påvirkes af koffein, alkohol og nikotin.

Det er således typisk muligt at modvirke tænderskæren, hvis du er i stand til at skære ned på dit indhold af kaffe og alkohol eller måske kvitte smøgerne.

Det er de færreste, som har brug for flere gode grunde til at skære de dårlige vaner som alkohol og cigaretter væk, men oplever du voldsom tænderskæren, har du altså hermed endnu en grund til at hoppe af vognen.

Ingen bideskinne-test uden selvfølgelig at nævne bideskinner som et forebyggende initiativ. Selvom du naturligvis bør konsultere en tandlæge, inden du iværksætter nogen decideret behandling af din tilstand, kan du passende bruge en bideskinne, så du i hvert fald reducerer sliddet af og presset på dine tænder og dine kæbers overarbejde.

Herefter kan du i samråd med din tandlæge tage stilling til, hvad der skal gøres for at komme det til livs. Afslutningsvist bør nævnes, at regelmæssige besøg og eftersyn hos din tandlæge altid kan anbefales for at sikre et sundt tandsæt.

Her kan problemer konstateres og behandlinger heraf fastlægges, ligesom at du løbende får indsigt i din generelle mund- og tandhygiejne, hvilket aldrig er nogen dårlig idé.

Langt de fleste kan få kontrollerne dækket igennem en forsikringsordning, men uanset hvad er pengene godt givet ud, hvis du sætter pris på et sundt og flot tandsæt.

10 hurtige – ting, du skal være opmærksom på ved køb af din bideskinne

Inden vi når til vejs ende i vores bideskinne-test, er det relevant at samle op og give dig et par afsluttende råd med på vejen. Der er nemlig mange ting, du skal være opmærksom på, når du har besluttet dig for at købe en bideskinne, og denne test giver dig en række punkter, du med fordel kan have med i overvejelserne.

Hvis du har travlt og ikke kan nå at læse hele bideskinne-testen igennem, har vi i dette afsnit samlet 10 hurtige råd, anbefalinger og tips til, hvordan du ender med en bideskinne, der passer til lige netop dit behov.

Der er tale om både generelle råd i forhold til ting, du skal undersøge, inden du køber din foretrukne bideskinne, men også særlige anbefalinger, hvis du fx mistænker, at du skærer tænder, fordi du er stresset.

 1. Konsultér din tandlæge, inden du køber en bideskinne. Det er under alle omstændigheder en god idé løbende at svinge forbi din tandlæge, så du kan få taget et statustjek på dit tandsæt og dets helbred. Her vil du også kunne spørge ind til en vurdering af, hvorvidt det i det hele taget er nødvendigt med en bideskinne, og i så fald om dine tænder allerede har taget skade af tænderskæreren.
 2. Tandlægen vil muligvis anbefale en specialfremstillet bideskinne, der kan koste mange tusind kroner. Det kan være den rigtige løsning, men du kan passende forhøre dig om alternativer, fx de produkter, vi har inkluderet i testen her.
 3. Overvej de bagvedliggende årsager til din tænderskæreren. Der kan være mange grunde til, at du skærer tænder. Nogle er ganske harmløse og ikke mulige at gøre noget ved, mens andre kan udspringe af fx stress eller angst. Det kan være en fordel at konsultere din egen læge, hvis du har grund til at tro, at sidstnævnte kan være tilfældet.
 4. Gå ikke på kompromis med kvaliteten. Prisen for produkterne i vores test er væsentligt lavere end en specialfremstillet model, men det bør ikke alene være udslagsgivende i forhold til, hvad du vælger. Tænk først og fremmest på dit helbred og sundhed. Det må aldrig blive et spørgsmål om penge eller økonomi. Vælg en bideskinne fra en anerkendt producent eller forhandler, og lad være med at købe nogle billige alternativer i udlandet, der kan indeholde skadelige stoffer, fx PBA.
 5. Husk at tænke mundhygiejne ind i din hverdag. Ikke nok med at du skal skifte din bideskinne ca. hver 6. måned, du skal også huske jævnligt at rengøre den for madrester og bakterier, så det ikke bliver en beskidt bakteriebombe, der skader mere, end den gavner.
 6. Involver evt. din partner i dit køb af en bideskinne. Det vil ofte være ham eller hende, der ved, hvornår du skærer tænder, og hvad der potentielt udløser problemet. Vores partnere kender os ofte bedre, end vi selv gør, og de kan se situationen udefra. Derudover er det også dem, tænderskæren går udover, så det er naturligvis vigtigt, at din bideskinne sikrer, at deres nattesøvn ikke forstyrres.
 7. Få regelmæssige tjek hos din tandlæge – også efter du har købt en bideskinne. På denne måde kan du holde øje med, om bideskinnen har den ønskede virkning, men også sikre, at du ikke gør noget forkert, der skader dit tandsæt. Det kan også være relevant at svinge forbi tandklinikken, hvis du fx oplever smerter, når du bruger bideskinnen.
 8. Se vores liste med ting, du selv kan gøre for at reducere din tænderskæren. Der er mange små ting, du kan gøre i hverdagen, for at komme den værste bruksisme til livs, uden at du nødvendigvis skal ændre dit liv radikalt. Mange bække små – og hvis du kan gøre dit til, at det værste tænderskæren forsvinder, er du allerede et godt stykke mod en vedvarende løsning.
 9. Bestil evt. flere bideskinner pr. gang. Hos Antibite har du mulighed for at spare ret pæne beløb, hvis du køber flere bideskinner ad gangen i modsætning til blot at købe en enkelt. Det er ikke bare økonomisk en god idé, nej, du sikrer også, at hvis du mod forventning skulle lave en fejl i forbindelse med støbning af skinnen, ja, så har du stadig en eller flere backup-produkter.
 10. Brug din bideskinne. Det lyder måske som et banalt råd, men mange glemmer desværre at indsætte bideskinnen, inden de går i seng. Og så gør den i hvert fald ingen nytte. Det gælder især, hvis du skal uden for hjemmet i længere tid ad gangen.
  Hvis du fx skal på ferie og glemmer din bideskinne, så er gode råd dyre. En uge eller 14 dage uden en bideskinne kan slide meget på tænderne, og det kan betyde, at hele pointen med løsningen forsvinder. Sæt en alarm eller hav altid to bideskinner klar. En til hjemmebrug og en til rejser, overnatninger uden for hjemmet eller lign. På denne måde er du sikker på, at du også får brugt den bideskinne, du har betalt for.
 11. Følg altid vejledningerne og brugerinstruktionerne, som forhandleren vedlægger din ordre. Det er ikke raketvidenskab at støbe, tilpasse eller indsætte bideskinnen, men er du ikke opmærksom på, hvad du skal gøre i de forskellige trin, kan du ende med at stå med en ubrugelig bideskinne eller en pasform, der ikke er lige i skabet, hvilket kan forårsage smerte eller ubehag.
  Flere kunder beklager sig over, at bideskinnen ikke passer eller er vanskelig at støbe, men alt det, du skal vide, fremgår af vejledningerne, der er skrevet i et sprog, som er til at forstå. Har du brug for yderligere guides, kan du passende kigge på forhandlerens hjemmeside eller YouTube, hvor de fleste har lavet videoer, som beskriver selve processen.

 

Med ovenstående 10 hurtige anbefalinger er du hermed klædt på til at træffe den rette beslutning i forbindelse med valget af din nye bideskinne.

Vi håber, du har kunnet bruge vores bideskinne-test, og at du bliver glad for det produkt, du ender med at vælge.

Har du spørgsmål til hele eller dele af testen, skal du ikke tøve med at kontakte os. Så vender vi hurtigst muligt tilbage med svar på tiltale.

Sidder du inde med spørgsmål til selve produktet, kan du med fordel kontakte forhandleren eller producenten, der typisk vil være i stand til at besvare din forespørgsel hurtigt.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Jørgn

5/5

Jeg er meget tilfreds med Ekulf Nightguard bideskinne. Min kone er endnu mere tilfreds 🙂

Mathilde

4/5

At man kan betale 250 kr. for et produkt, som hjælper mod sådan et problem er ren luksus. Eneste kritik er, at produktet kan komme til at lugte.

Skriv en anmeldelse
5/5