den store fiskeolie test

Den store fiskeolie test

Den store fiskeolie test

Uanset om du har tænkt dig, at gå i gang med at tage fiskeolie som kosttilskud, eller allerede har gjort det et stykke tid, er du sikkert interesseret i at finde ud af, hvilken fiskeolie er den bedste og hvilket mærke giver mest Omega-3 for pengene?

Denne artikel er blevet opdateret d. 13 august 2017 og indeholder nu de mest populære tests af eksisterende fiskeolier på markedet. Generelt er markedet herhjemme delt mellem de tre største mærker Pikasol, Eskimo-3 og Eye Q og en række mindre producenter, som f.eks. danske PurePharma, Pure Max, Lekaform, Futura og Nordic Naturals, samt proteinpulverproducenten BodyLab – der sælger nogle af de billigste fiskeoliekapsler på markedet – Matas og andre kæder, der ikke selv producerer, men videresælger andres fiskeolieprodukter under eget navn.

Bodylab fiskeoliekapsler

bodylab fiskeolie kapslerDen suverænt billigste pris pr. gram Omega-3 får du ved at købe Bodylab’s fiskeoliekapsler fra 59 DKK. De forhandles på nettet hos proteinpulverproducenten Bodylab, der dog ikke producerer fiskeoliekapslerne selv ifølge vores oplysninger.

Desværre fremgår det ikke, hvorvidt produktet har nogle certificeringer eller hvorvidt fisken stammer fra bæredygtige bestande. Fiskeolien er udvundet fra sardiner og ansjoser, som alle andre fiskeolieprodukter i testen, men vi ved ikke andet om den end det.

Kapslerne er på 500 mg, så de er væsentlig nemmere at synke end de store 1000 mg kapsler, der anvendes af mange andre produkter. Til gengæld er koncentrationen af fiskeolie ikke meget højere end Eskimo-3, så du skal spise flere kapsler, for at få den daglige anbefalede mængde Omega-3 fedtsyrer i kosten.

PurePharma O3

PurePharma er en nyere dansk producent af kosttilskud, der lægger stor vægt på at fremstille produkter i høj kvalitet efter de seneste teknologiske og videnskablige landvindinger.

PurePharma O3Deres fiskeolieprodukt ligger prismæssigt i midten af feltet til 219 DKK og stammer fra bæredygtige bestande af vildtfangede ansjoser og sardiner. De er FOS-certificerede og deres produktion er GMP-certificeret, hvilket betyder at den foregår efter de samme strenge krav, som der stilles til produktionen af lægemidler.

På testsiden anvender de det meget skrappe IFOS-laboratorium, hvilket betyder, at du kan forvente et produkt i høj kvalitet og renhed.

Prismæssigt ligger PurePharma O3 i midten af feltet og har den højeste koncentration af fiskeolie i kapslerne. Til gengæld hører kapslerne på 900 mg til i den større ende af skalaen.

PurePharma O3 kan købes online på producentens egen webshop, samt på hos en række andre webshops, der sælger helsekost og kosttilskud online.

Pikasol Premium

pikasol premium

Pikasol koster fra 249 DKK og er den gamle kending inden for fiskeolie og dem, der kan tage æren for, at fiskeolie er så udbredt herhjemme. Med start i 1990 var det de første til at sælge fiskeolie i Danmark.

I dag kan du kun købe Pikasol på apoteket og prismæssigt ligger de lidt under midten. Til gengæld skal du sluge testens største fiskeoliekapsler på 1000 mg, hvilket gør det muligt at få det daglige kosttilskud Omega-3 med bare en enkelt kapsel, hvis du også spiser fisk i hverdagen – ellers skal der 3 til.

På trods af at Pikasol er så kendt og udbredt herhjemme, anvender de kun egentest og ikke certificeret på nogen måde.

Eye Q fiskeoliekapsler

flydende fiskeolie eye q

Næstdyrest i test er fiskeoliekapslerne fra Eye Q, som koster fra 149 DKK Det særlige ved disse fiskeoliekapsler er, at de ud over de gavnlige Omega-3 fedtsyrer EPA og DHA også indeholder Omega-6 fedtsyren, der menes at mindske eksem, fordi den hjælper med at opretholde hudens væskebalance.

Ligesom Eksimo-3 og Bodylabs fiskeoliekapsler kommer Eye Q fiskeoliekapsler i slugevenlige 500 mg størrelser og kan købes på nettet, hos helsekostbutikker og dagligvarebutikker med egen helsekostafdeling.

Eskimo-3 Pure

Eskimo-3 Pure er fås både som kapsler og på flydende form, men er her kun testet som kapsler. Fiskeolien er ikke koncentreret på samme de andre fiskeolier i testen. Det gør sammensætningen af Omega-3 fedtsyrer mere naturlig og nedbringer risikoen for harskning. Til gengæld skal du indtage lidt flere kapsler, for at få daglige anbefalede mængde fiskeolie.

Køb Eskimo 3 Pure fiskeolie her

billede af eskimo 3 pureEskimo-3 Pure har et tilpas højt indhold af de vigtige Omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, har både miljø- og procescertificeringer og kan købes online på nettet, på apoteket, i Matas, helsekostbutikker og i velassorterede dagligvarebutikker med egen helsekostafdeling.

Kapslerne er slugevenlige 500 mg kapsler, men på grund af den lave koncentration af fiskeolie og dermed Omega-3 pr. kapsel, har Eskimo-3 Pure testens højeste pris pr. gram Omega-3 i varen.

Til gengæld har Eskimo-3 Pure vundet masser af priser for kvaliteten af deres fiskeolie, der udover ISO-9001 og ISO-14001 certificering, også er certificeret efter den særlige GMP-certificering for lægemidler.

Og vinderen er?

Går vi udelukkende efter prisen, vinder Bodylab’s fiskeoliekapsler. Problemet er blot, at de tilsyneladende ikke er certificeret på nogen måde og at koncentrationen af fiskeolie er så lav, at du skal spile flere kapsler for at opnå det nødvendige mængde Omega-3 tilskud i hverdagen, end du skal med de andre produkter.

Det samme gælder Eskimo-3, der til gengæld er bedst i test på naturligheden af den fiskeolie, der anvendes. De er også det produkt, der har de fleste certificeringer. Så går du efter høj kvalitet og naturlighed, er det dem, du skal vælge.

Hvad angår certificeringer er danske PurePharma med helt i front og med en pris på 2,84 pr. gram Omega-3 synes det at være det bedste valg af fiskeolieprodukt i forhold til prisen.

Går du til gengæld ikke så meget op i det med certificering og uafhængig kontrol, er Pikasol Premium klart den producent, der har det bedste produkt til prisen. Her skal du til gengæld sluge testens største fiskeoliekapslen, men kan så nøjes med en enkelt, hvis fisk indgår mere regelmæssigt i din kost end andre danskere.

Så hvilket produkt der er det bedste for dig, afgøres udelukkende af dine personlige præferencer og ønsker til kvaliteten af produktet. For overskuelighedens skyld bringer vi en sammenligning herunder med links til de billigste webshops på nettet.

Hvad kigger vi på, når vi bedømmer?

  • Hvilke fiskearter, fiskeolien er udvundet af
  • Hvordan fiskeolien er raffineret
  • Hvor ren fiskeolien er
  • Hvor frisk er fiskeolien
  • Hvilke Omega-3 og andre n-3 fedtsyrer, fiskeolien indeholder
  • Hvilken stor en del af produktet, der er fiskeolie
  • Om fiskeolien er testet og hvem der har testet den
  • Hvilke miljø- og produktionscertificeringer producenten har
  • Prisen på fiskeolien

Test af fiskeolie

Nu ved du, hvad det er vi har set efter på de produkter vi har testet – og det er i princippet nøjagtigt de samme ting, du selv skal kigge efter, når du undersøger et nyt fiskeolieprodukt. Så vores test går udelukkende på, hvor meget og hvilken kvalitet fiskeolie, du får for pengene. Vi har ikke testet, om vi har opnået nogle af de gavnlige virkninger, som fiskeolie siges at have. Det vil være for svært at måle, uden at vi skulle have brugt et stort antal testpersoner.

Hvilke fiskearter, fiskeolien er udvundet af

Generelt skal du gå efter fiskeolier, der er produceret af fisk, der ligger så tidligt i havets fødekæde som muligt. Jo tidligere i fødekæden, fisken befinder sig, jo mindre er indholdet af tungmetaller og andre skadelige stoffer. Så det er bedre at købe fiskeolie, der er produceret af ansjoser og sardiner end af laks og makrel.

Hvordan er fiskeolien blevet raffineret

Det meste fiskeolie koncentreres gennem en kemisk proces. Processen denaturerer fiskeolien en smule, men har ingen indflydelse på smagen. Ved at bruge koncentreret fiskeolie kan der stoppes en større procentdel fiskeolie i det færdige fiskeolieprodukt. Derved slipper du for at skulle tage nær så meget, som hvis fiskeolien ikke var koncentreret.

Video: Hvor ren er fiskeolien?

Det meste fiskeolie bliver renset for tungmetaller og andre skadelige stoffer, ligesom den naturlige forekomst af A- og D-vitamin fjernes, fordi en overdosis af disse vitaminer har skadelige virkninger på din organisme. Det forværres af, at vitaminerne kan ophobes i kroppen, så de skadelige virkninger ikke fortager sig lige med det samme.

Hvor frisk er fiskeolien?

Jo friskere fiskeolien er og jo mere skånsomt den er behandlet under produktionen, jo mindre harsk er den. Forharskningen sker gennem en oxidationsproces og måles med det såkaldte TOTOX-tal. Jo lavere tal, jo friskere og bedre behandlet fiskeolie.

Hvilke Omega-3 og andre n-3 fedtsyrer indeholder fiskeolien?

Som minimum skal fiskeolien indeholde de to Omega-3 fedtsyrer EPA og DHA i rimelig høje mængder. Det er de to mest gavnlige fedtsyrer, der giver de gavnlige virkninger, som fiskeolie menes af have. Eventuelt tilstedeværelse af Omega-6 fedtsyren GLA, samt den plantebaserede ALA (f.eks. gennem hørfrøolie) er også anbefalelsesværdigt, men ikke et must.

Hvilken stor en del af produktet, der er fiskeolie?

Jo mere koncentreret fiskeolie er, jo færre kapsler eller portioner fiskeolie skal du indtage, for at få de gavnlige virkninger af fiskeolien. Så jo højre procentdel af Omega-3, der er pr. kapsel eller milliliter fiskeolie, jo mere fiskeolie får du per portion – og for pengene.

Er fiskeolien testet og hvem har testet den

Siden DR1’s Kontant bragte sin opsigtsvækkende test af kvaliteten af fiskeolie – som de godt nok senere måtte trække tilbage – har der været ekstra opmærksomhed på, om fiskeolien er blevet testet undervejs i produktionen og af hvem.

billede af den bedste fiskeolieEn producent som danske Pikasol tester selv deres produkter internt og offentliggør løbende de senste TOTOX-målinger på deres hjemmeside for at dokumentere, at deres fiskeolie er i orden. Andre producenter som f.eks. Eskimo-3 har eksterne laboratorer, der tester og garanterer fiskeoliens kvalitet.

Producenter der vælger at lade deres fiskeolie teste af en uvildig tredjepart må siges at være de mest troværdige og den højeste garanti for frisk fiskeolie er de producenter, der kan fremvise en pletfri IFOS-test. IFOS står for International Fish Oil Standards og har branchens strengeste krav til kvaliteten af fiskeolien.

Hvilke miljø- og produktionscertificeringer producenten har?

Det er også rart at vide, hvorvidt fiskeolien stammer fra bæredygtige fiskebestande og produktionen er sket uden nævneværdige miljømæssig belastning og efter certificerede standarder. Jo flere miljø- og produktionscertificeringer producenten kan fremvise, jo mere seriøs er de – og jo højere kvalitet må du forvente af deres fiskeolie.

En FOS (FriendOfSea) certificering garanterer bæredygtigt fiskeri under acceptable vilkår for fisk og hygiejne og ISO-9001 og ISO-14001 certificeringer garanterer ordentlige forhold i produktionen og minimal belastning af miljøet.

Prisen på fiskeolien

I den sidste ende er det jo – hånden på hjertet – nok prisen på fiskeolien, der afgør, hvilken fiskeolie du vælger. Selvfølgelig går du nok ikke efter det allerbilligste produkt, men det der giver dig mest kvalitet for det beløb, du synes er rimeligt at betale.

Vi har brugt Suplab.dk som kilde til vores test. De har selv lavet en lignende fiskeolie test, som du kan finde via linket.

den store fiskeolie test

Thorbjørn Petersen

doc24.dk

5 9
Rating 5,00 / 9
5 9

Om skribenten

Thorbjørn Petersen

Thorbjørn er uddannet fysioterapeut, men har i de seneste år fokuseret mere på sind og krop. Thorbjørn elsker at hjælpe vores mange læsere med at få besvaret nogle af deres spørgsmål via brevkassen.