Hvordan fungerer en scanning (MR) af hjernen?

Scanningen foregår ved, at du lægger dig ind i scanneren, der er en stor magnet. I scanneren får du sat en sender over den del af kroppen, du skal have undersøgt. Du får en tilkaldeknap i hånden, så du hele tiden kan få fat i personalet.

mr scanning
Udgivet 18.06.2021 | Senest redigeret 24.10.2023 | Artiklen indeholder reklamer

En MR-scanning er en teknik til at undersøge kroppen ved hjælp af et magnetfelt og radiobølger. Det er nødvendigt med en henvisning fra en læge, hvis du skal have foretaget en scanning.

MR står for magnetisk resonans og anvendes generelt til at skabe detaljerede billeder af kroppens indre væv og organer uden at bruge røntgenstråler. Det kan for eksempel være en scanning af dit knæ eller din albue – men metoden bruges også til at vise en patients hjerte. Sidst, men ikke mindst er en MR-scanning ideel til at vise billeder af hjernen og benyttes ofte i forbindelse med behandling eller undersøgelse af en hjerneblødning eller en svulst i hjernen.

Uforpligtende møde hos Helkropsmr

Helkropsmr.dk er en af landets førende inden for MR-scanninger af din krop.

Læs mere
Ad

En MR-scanning varer i gennemsnit mellem 30-60 minutter. Alt afhængigt af hvilken del af kroppen, der skal scannes, kan man både blive ført ind i én stor MR-scanner med plads til hele kroppen, men der er også udviklet langt mindre MR-scannere, hvis det eksempelvis er et knæ eller en arm, der skal undersøges. Som patient får man også udleveret et par hovedtelefoner med musik i, da en MR-scanner larmer meget.

Læs også: Se priserne på MR scanninger

Det hjælper både patienten med at ignorere støjen fra MR-scanneren, men hjælper også med at slappe bedre af. Det er nemlig vigtigt, at man ligger så stille som muligt, da selv den mindste bevægelse kan skabe forstyrrelser i den endelige billedkvalitet. Hvis du på forhånd ved, at du har svært ved at ligge stille, måske på grund af smerter eller på grund af klaustrofobi, er det altid godt at snakke med din læge inden. Sammen kan I vurdere, hvordan du bedst forholder dig under selve undersøgelsen.

En MR-scanning er overordnet set en god og sikker undersøgelse, men som ved alt andet er der både fordele og ulemper at tage højde for.

Sådan foregår en MR-scanning

Før

Du bliver bedt om at udfylde et kontrolskema sammen med din læge. Det skal udfyldes inden undersøgelsen.

Inden undersøgelsen begynder, bliver du bedt om at fjerne alt metal fra din krop:

  • Smykker
  • Høreapparat
  • Telefon
  • Dankort

Du får tilbudt at få dine personlige ejendele låst inde.

Under

Når du lægger dig i scanneren, får du en sender over den del af kroppen, du skal have undersøgt.

Du får en tilkaldeknap i hånden, så du hele tiden kan komme i kontakt med personalet.

Under scanningen er du alene i rummet, men personalet kan hele tiden se dig.

Scanneren laver mange forskellige lyde. Du får tilbudt hovedtelefoner, der kan hjælpe med at dæmpe lyden.

Det er vigtigt, at du ligger helt stille under scanningen.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Rikke Eriksen er en anerkendt og dedikeret skribent hos Doc24.dk, hvor hun har bidraget med sin ekspertise i sundhed i over 4 år. Med en solid baggrund inden for sundhedsområdet har Rikke opbygget en stærk autoritet på vores website, hvilket gør hendes artikler og indlæg både informative og troværdige. Ud over at skrive dybdegående artikler, bruger hun også en betydelig mængde tid på at lave omfattende tests og detaljerede gennemgange af produkter. Dette sikrer, at læserne får så præcise og pålidelige oplysninger som muligt.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5