P-piller og risiko for blodprop: Hvad siger den nyeste forskning?

p-piller og blodprop
Udgivet 17.04.2023 | Senest redigeret 24.04.2023 | Artiklen indeholder reklamer

P-piller er en populær form for prævention, men deres sikkerhed har været genstand for debat i årevis. En af de største bekymringer ved brug af p-piller er risikoen for at udvikle blodpropper. Men hvad siger den nyeste forskning om denne risiko?

Vi har samlet nogle af de vigtigste opdagelser og konklusioner fra danske sundhedsmyndigheder og forskere.

Nyeste viden om p-pillers sikkerhed

En rapport fra Sundhedsstyrelsen fra februar 2012 gennemgik den væsentligste viden i forhold til brug af p-piller og risikoen for blodpropper. Rapporten konkluderede, at den nyeste viden viser, at risikoen for blodpropper er lavest for p-piller af 2. generations typen. Samtidig viste data imidlertid, at danske kvinder oftest anvendte p-piller af 3. generations typen, som oftest blev ordineret til nye brugere.

Hvordan øger p-piller risikoen for blodprop?

Østrogenet i p-piller kan forårsage en øget koagulationsfaktor i blodet, hvilket kan føre til dannelse af blodpropper. Dette gælder især for p-piller med højere østrogendosis. Dog er den samlede risiko for blodpropper stadig lav hos de fleste kvinder, der tager p-piller. En række studier har vist, at risikoen for blodpropper hos kvinder, der tager p-piller, er lidt højere end hos kvinder, der ikke tager p-piller, men stadig betydeligt lavere end risikoen for blodpropper under graviditet og fødsel. Det er vigtigt at bemærke, at risikoen for blodpropper varierer afhængigt af den specifikke type p-pille og den enkelte kvindes risikofaktorer.

Risikofaktorer

Blodpropper kan opdeles afhængig af, hvorvidt de opstår i en pulsåre (arterie) eller en returåre (vene). Den absolutte risiko for blodpropper hos yngre kvinder er generelt meget lav. Således er risikoen for venøse blodpropper 5-10 ud af 100.000 kvinder, der ikke anvender p-piller.

Til sammenligning er risikoen for venøse blodpropper hos gravide kvinder 60 tilfælde per 100.000 graviditeter. Venøse blodpropper er omkring dobbelt så hyppige som arterielle blodpropper hos kvinder indtil 30-årsalderen.

Video: P-piller ændrede Elisabeths liv

Hvordan kan man minimere risikoen?

Selvom risikoen for blodpropper ved brug af p-piller er lav, kan der stadig være måder at minimere denne risiko på. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder, der bruger p-piller, bør være opmærksomme på deres egen sundhed og tale med deres læge om eventuelle risikofaktorer.

Nogle af de faktorer, der kan øge risikoen for blodpropper ved brug af p-piller, inkluderer:

  • Alder over 35 år
  • Overvægt eller fedme
  • Rygning
  • Tidligere blodpropper eller hjerteanfald
  • Familiær disposition for blodpropper

Hvis du bruger p-piller og har en eller flere af disse risikofaktorer, kan det være en god idé at tale med din læge om alternative former for prævention.

Er der andre former for prævention med lavere risiko?

Der er flere andre former for prævention, der har en lavere risiko for blodpropper end p-piller.

Disse inkluderer:

  • Hormonspiral: En lille plastikstav med hormoner indsættes i livmoderen og kan beskytte mod graviditet i op til fem år.
  • Kobberspiral: En lille plastikstav uden hormoner indsættes i livmoderen og kan beskytte mod graviditet i op til 10 år.
  • P-stav: En lille stav med hormoner indsættes under huden på overarmen og kan beskytte mod graviditet i op til tre år.
  • Kondomer: En barriereform for prævention, der også beskytter mod seksuelt overførte infektioner.

Ændring i brugsmønstret

Ifølge rapporten fra Sundhedsstyrelsen fra februar 2012 har der været ændringer i forbrugsmønstret af p-piller i Danmark.

De nyeste opgørelser over forbruget af p-piller viser, at der er sket en ændring i forbrugsmønsteret siden rapporten blev offentliggjort. Således er der sket en betydelig stigning i forbruget af 2. generations p-piller sammenlignet med et tilsvarende fald i forbruget af 3. og 4. generations p-piller.

Video: P-piller kan ændre din hjerne

Ifølge rapporten var det tidligere sådan, at danske kvinder oftest anvendte p-piller af 3. generations typen, som oftest blev ordineret til nye brugere. Men ændringerne viser, at de seneste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om at bruge p-piller af 2. generations typen er blevet fulgt af læger og patienter.

De nyeste opgørelser viser også, at der har været en betydelig stigning i antallet af kvinder, der bruger hormonspiral som præventionsmetode. I perioden fra 2011 til 2012 steg antallet af kvinder, der bruger hormonspiral, med mere end 50%.

Ændringerne i forbrugsmønstret kan skyldes de seneste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om at anvende den lavest mulige dosis hormoner og den type p-pille med den laveste risiko for blodpropper.

Det er vigtigt at bemærke, at selvom der har været en stigning i brugen af 2. generations p-piller og hormonspiral, anvender danske kvinder stadig oftest p-piller af 3. generations typen, som ifølge rapporten har en højere risiko for blodpropper end 2. generations p-piller.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at kvinder taler med deres læge om den bedste form for prævention til deres individuelle behov og risikofaktorer og tager hensyn til de seneste anbefalinger ved valg af præventionsmetode.

Det er også vigtigt at bemærke, at selvom p-piller stadig er en populær form for prævention, er der flere andre former for prævention med lavere risiko for blodpropper, såsom hormonspiral, kobberspiral, P-stav og kondomer.

Risikoen for blodpropper er en af de største bekymringer ved brug af p-piller. Ifølge rapporten fra Sundhedsstyrelsen fra februar 2012 er risikoen for blodpropper lavest for p-piller af 2. generations typen.

Den absolutte risiko for blodpropper hos yngre kvinder generelt er dog meget lav. Således er risikoen for venøse blodpropper 5-10 ud af 100.000 kvinder, der ikke anvender p-piller. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at kvinder, der bruger p-piller eller andre former for hormonel prævention, bør være opmærksomme på deres egen sundhed og tale med deres læge om eventuelle risikofaktorer.

Nogle af de faktorer, der kan øge risikoen for blodpropper ved brug af p-piller inkluderer alder over 35 år, overvægt eller fedme, rygning og tidligere blodpropper eller hjerteanfald i familien.

FAQ

Q: Er det sikkert at bruge p-piller?
A: Ja, p-piller er generelt sikre at bruge. Risikoen for blodpropper er lav, især for p-piller af 2. generations typen.


Q: Hvordan kan jeg minimere risikoen for blodpropper, hvis jeg bruger p-piller?
A: Tal med din læge om eventuelle risikofaktorer og alternative former for prævention.

Q: Er der andre former for prævention med lavere risiko end p-piller?
A: Ja, hormonspiral, kobberspiral, P-stav og kondomer er alle former for prævention med en lav

Kilder

  • Lidegaard, Ø., Løkkegaard, E., Svendsen, A. L., & Agger, C. (2009). Hormonal contraception and risk of venous thromboembolism: national follow-up study. BMJ, 339, b2890.
  • Vinogradova, Y., Coupland, C., & Hippisley-Cox, J. (2015). Use of combined oral contraceptives and risk of venous thromboembolism: nested case-control studies using the QResearch and CPRD databases. BMJ, 350, h2135.
Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Rikke Eriksen er en anerkendt og dedikeret skribent hos Doc24.dk, hvor hun har bidraget med sin ekspertise i sundhed i over 4 år. Med en solid baggrund inden for sundhedsområdet har Rikke opbygget en stærk autoritet på vores website, hvilket gør hendes artikler og indlæg både informative og troværdige. Ud over at skrive dybdegående artikler, bruger hun også en betydelig mængde tid på at lave omfattende tests og detaljerede gennemgange af produkter. Dette sikrer, at læserne får så præcise og pålidelige oplysninger som muligt.

Skriv en anmeldelse
5/5