Ultimative guide til vægttab

Drømmer du om at tabe dig, kan du finde masser af råd og inspiration i guiden herunder. For selvom vi alle ved, at det handler om at spise sundt og dyrke motion, er der jo lidt mere i et vægttab end som så.

effektiv og nemt
Udgivet 18.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Et vægttab er den proces, hvor man går fra at veje en bestemt vægt, til at veje mindre end dette. Den tabte vægt vil ofte være i form af forbrændte fedtdepoter, som vil kunne sidde på hele kroppen, men oftest vil sidde omkring maven, lårene og overarmene.

Grunden til at man opbygger disse fedtdepoter skal findes i, at man indtager mere energi fra mad og drikkelse, end man forbrænder, hvilket medfører, at kroppen omdanner overskuddet af energi til fedtdepoter, som man kan forbrænde i en tid, hvor man har et underskud af energi.

Forbrænding af fedtdepoterne er dog for kroppen en nødressource, og man kan derfor ikke bare lade være med at spise, da kroppen ikke kan forbrænde fedtet hurtigt nok til at dække kroppens energibehov, og fuldstændig faste er derfor sundhedsskadeligt. Derfor vil man under et vægttab forsøge at forbrænde de ekstra kilo over en længere periode, hvor man indtager lidt mindre energi, end kroppen har brug for, hvorfor den forbrænder fedtet for at få denne.

Hvis man ønsker at tabe sig, skal man derfor forvente følgende:

  • Det bliver en længere og hård proces
  • Man skal være klar over, at man hurtigt kan tage på igen, hvis man ikke forsætter med at leve sundt
  • Et vægttabs succes afhænger hovedsageligt af, hvordan man spiser

Det er ikke lige til at omlægge sine spise- og levevaner, og man skal være klar til at kæmpe for at vedligeholde vægttabet.

Hvornår er man overvægttig

Graden af overvægt klassificeres ud fra ens BMI-tal, der står for body mass index, hvilket oversat til dansk betyder kropsmasseindeks. Tallet skal forstås som en sammenligning af højde og vægt, og altså hvor meget man vejer i forhold til, hvor høj man er. Måden hvorpå man udregner sit BMI-tal er simpelt, man tager sin vægt og dividerer den med sin højde i meter, i anden. Et eksempel kunne være en dreng på 72 kg, med en højde på 1,80 meter. Hans BMI ville være 72/ 1,802 =22,2, hvilket er normalt.

Efter man har udregnet sit BMI, kan man finde ud af, hvor man ligger i følgende skala:

Et BMI-tal under 18,5 betyder, at man er undervægtig
Et BMI-tal mellem 18,5-24,9 betyder, at man har en normal vægt
Et BMI-tal mellem 25-29,9 betyder, at man er overvægtig
Et BMI-tal mellem 30-39,9 betyder, at man i kategorien fedme
Et BMI-tal over 40 betyder, at man lider af svær fedme

Altså skal man for at have en normal og sund vægt have et BMI-tal mellem 18,5 og 25, og særligt hvis man ligger over 30, skal man kraftigt overveje at tabe sig.

Gode grunde til at gå ned i vægt

Der er mange gode grunde til at gå ned i vægt, hvis man er overvægtigt, særligt hvis man er svært overvægtigt. Fordelene ved at tabe sig kan overordnes findes under 4 kategorier:

  1. De sundhedsmæssige fordele
  2. De kosmetiske fordele
  3. De praktiske fordele
  4. De psykiske og sociale fordele

Som svært overvægtig vil man have en større risiko for at blive ramt af farlige og til tider dødelige sygdomme/lidelser. Eksempler på disse er:

  • Type 2 diabetis
  • Hjertekarsygdomme
  • Blodpropper i hjerte og hjerne
  • Kræft, herunder brystkræft, æggestokskræft, livmoderkræft og tyktarmskræft
  • Smerter og problemer i ryg, knæ og hofter

At man ønsker at minimere sandsynligheden for, at man får sygdomme som disse, er en selvfølge, men det er ikke kun fysiske sygdomme, man mindsker sandsynligheden for at få ved at tabe sig. Ligeledes vil mange opleve psykiske problemer, hvis de er svært overvægtige. De vil ikke finde sig selv attraktive, og pga. manglende selvværd, vil overvægten kunne ødelægge en stor del af livsglæden. Man får derfor lettere depressioner, som fører til en kraftigt forringelse af livskvaliteten hos den enkelte.

Der kan altså findes enorme fordele i at presse sig selv gennem et vægttab, og ved målet vil man med sikkerhed være lykkeligere, end man længe har været. Ikke nok med, at man vil være gladere og sundere, så vil man ligeledes have en masse muligheder for at udtrykke sig fysisk, lege med sine børn, eller dyrke de sportsgrene og hobbyer man altid har ønsket sig. Man vil ikke længere blive holdt tilbage af sin overvægt, man vil have en langt bedre selvtillid, og den store investering, man gjorde i at tabe sig, vil have været det hele værd.

Effektivt vægttab

Når man snakker om effektivitet ift. vægt tab, bliver vægttabet bedømt ud fra forskellige parameter:

  1. Hvor hurtigt man tabte sig, sammenlignet med hvilken type diæt, eller hvilket træningsprogram man gennemførte
  2. Om man tog kilo på efter man f.eks. var færdig med diæten
  3. Hvorvidt om man tabte kilo i form af fedt, eller det var muskler og væske, man tabte

Det er indlysende, at man ønsker at tabe sig hurtigt, og nogle metoder er mere effektive end andre. Et effektivt vægttab vil dog være, hvor man har tabt sig flere kilo månedligt over et par måneder med sund kost og daglig bevægelse eller træning. Efter denne periode er gået, skal man yderligere ikke tage kiloene på hurtigt igen, da dette henviser til, at man enten er vendt tilbage til en usund levestil, eller at man har presset sig til at tabe sig så meget, at man har tabt muskelmasse eller væske. Her vil man særligt igen tage væsken på hurtigt.

Varigt vægttab

Når først man har tabt sig den ønskede mængde, går man ind i en ny fase, hvor målet er at vedligeholde den nye livsstil og derfor sunde vægt. Det er også denne proces, der for mange bliver for svær, og de derfor tager på igen, når de ryger tilbage i gamle usunde vaner.

Der er flere gode råd til, hvordan man opnår et stabilt og længevarende vægttab, deriblandt følgende:

  • Få støtte af familie og venner til at vedligeholde vægten
  • Oprethold en stærk motivation ved at gøre en masse ting, som du nu kan, fordi du ikke lider af overvægt
  • Bliv ved med at variere din sunde mad og bevægelse, så du ikke kører træt i det

Mange falder tilbage i den usunde livsstil, fordi de møder modstand i deres arbejdsliv eller sociale liv. Eksempler på dette er, hvis man mister en man har kært, eller man slår op med sin kæreste. Her er det vigtigt, at man får hjælp fra sit sociale netværk, og at man ikke søger trøst ved at overspise. En anden stor problemstilling, mange oplever efter de har tabt sig, er at de ikke føler sig motiveret til at leve sundt. Den eneste måde at løse dette på er at sætte sig nye mål og variere sin kost, så man ikke kører død i sin nye sunde livstil.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5