Overaktiv blære – Tisser du også meget?

Det er på ingen måde sjovt for dig at lide af en overaktiv blære. Som regel ligger der en anden grund bag din enorme trang til at tisse. Derfor er det vigtigt, at du går til lægen.

overaktiv blære
Udgivet 19.10.2022 | Senest redigeret 22.11.2022 | Artiklen indeholder reklamer

Lidelsen overaktiv blære skyldes ofte, at du lider af en anden sygdom. Du skal derfor både have behandlet den fysiske problem og den bagvedliggende sygdom for at slippe for at være en af dem som tisser meget i løbet af natten.

Overaktiv blære er en utrolig irriterende lidelse at have. Den betyder, at du skal på toilettet langt flere gange end normalt i dagtimerne, og at du som regel også skal op at tisse flere gange i løbet ad natten. Sidstnævnte kan føre til en meget dårlig søvn. I nogle tilfælde kan du få så svært ved at holde på vandet, at du tisser i bukserne. Det kalder man trang- inkontinens.

Det at tisse meget rammer både mænd og kvinder og nogenlunde lige ofte for begge køn. Lidelsen ses oftere og oftere, jo ældre personen er, men kan også sagtens ramme børn og unge. Dog som regel ikke små børn. Cirka 17 % af personer over 40 år lider af overaktiv blære.

Lidelsen skyldes ofte en anden sygdom. Det vil derfor som regel være nødvendigt både at behandle den bagvedliggende sygdom og den overaktive blære.

Video: Sådan behandler du det

Symptomer på overaktiv blære

Der er flere forskellige symptomer på overaktiv blære. Har du et af dem, vil du have lagt mærke til det. Symptomerne kan være:

 • Trang-inkontinens, hvor du fra det ene øjeblik til det andet skal tisse så meget, at du ikke kan holde dig og derfor tisser i bukserne.
 • Du tisser rigtig meget i løbet af dagen, ofte 10-12 gange på en dag.
 • Du vågner flere gange i løbet ad natten, fordi du skal tisse.
 • Blod i urinen.
avodart forstørret prostata

Behandling mod forstørret prostata

Avodart, Finasteride og Proscar er de mest anvendte medicinske produkter mod overaktiv blære/forstørret prostata. Via dette link kan du få din recept online.

Bestil, modtag i morgen
Ad

Hvis du oplever et eller flere af symptomerne, er det vigtigt, at du søger læge. Det er lige meget, om det er symptomer, der er blevet sådan over tid, eller om det er symptomer, der er kommet fra den ene dag til den anden.

Derfor får du overaktiv blære

Der er en række sygdomme, der kan føre til, at du får overaktiv blære. Det kan både være sygdomme i nyrerne, i selve blæren eller i nervesystemet. De mest almindelige sygdomme, der kan forårsage overaktiv blære er:

 • Nervesygdomme som Parkinsons, Dissemineret sklerose og hjerneblødning. Grunden til, at de kan påvirke blæren, er, at blæren er styret af hjernen. Hvis der er et problem med hjernen, kan det føre til, at den åbner for blæren.
 • Nyresygdomme kan få nyrerne til at producere mere væske end normalt. Hvis du drikker store mængder væske eller tager vanddrivende medicin, kan det også give overaktiv blære.
 • Blæresygdomme, hvor blærens slimhinde er blevet påvirket, kan føre til overaktiv blære. Det er for eksempel blærebetændelse, mangel på østrogen efter klimakteriet hos kvinder og gener på grund af strålebehandling.
 • Lidelser, hvor urinrøret er delvist stoppet, kan også føre til en overaktiv blære. Det kan være på grund af en forstørret prostata hos mænd eller efter urininkontinensoperationer hos kvinder.
 • I nogle tilfælde kan lægen ikke finde en årsag til, at du har overaktiv blære, men det betyder ikke, at du ikke kan få hjælp alligevel.

Følelsen af, at du ikke kan tømme blæren

Når du lider af overaktiv blære, vil du som regel ikke have noget problem med at tømme din blære. Det kan snarere tværtimod gå så hurtigt, at du ikke kan følge med.

tisser du meget
Følelsen af at tisse meget eller ikke at kunne tømme blæren er ulidelig for de fleste mennesker

Hvis du har følelsen af, at du ikke tømmer din blære helt, når du tisser, vil det derfor som regel være noget andet, der er galt med dig. Lige meget hvad er det dog en god idé, at du kontakter din læge, så du kan blive undersøgt og finde ud af, hvad det er.

Kan børn have overaktiv blære?

Små børn tisser ofte i løbet af dagen, når de føler, at deres blære er fuld. Det er først, når børn er mellem tre og seks år, at de begynder at have kontrol over deres egen blære og være opmærksom på, hvornår de skal på toilettet. Der er altså ikke noget underligt i, at små børn tisser meget.

Hvis du oplever, at det ændrer sig, hvor meget dit lille barn tisser, eller at det begynder at tisse i bukserne efter, at det er blevet renligt, er det vigtigt, at du kontakter lægen for en sikkerheds skyld for at finde ud af, hvad der er galt. Læs mere om børn og overaktiv blære hos Rigshospitalet.

Sådan finder lægen ud af, om du har overaktiv blære

Når du henvender dig til lægen, fordi du tror, at du har overaktiv blære, vil du som regel blive bedt om at udfylde et skema over, hvor meget du drikker, og hvor meget du tisser. Som regel skal du også notere, hvor meget urin du tissede ud, da du var på toilettet, og om du har tisset i bukserne eller har kunnet nå på toilettet.

Skemaet hjælper lægen til at vurdere, om du har overaktiv blære. Når det er fastslået, kan I begynde at tale om, hvordan du skal behandles.

Yderligere undersøgelser

Din samtale hos lægen tager udgangspunkt i det skema, du har udfyldt over, hvor meget du tisser. Ud over at I taler sammen, tager lægen også blodprøver for at teste nyrefunktionen og urinprøver for at teste for bakterier.

Hvis du er mand, vil lægen også mærke, om du har forstørret prostata. Det gør lægen ved at stikke en finger op i endetarmen og mærke på prostata den vej fra. Hvis du er kvinde, vil lægen lave en gynækologisk undersøgelse af dig.

avodart forstørret prostata

Behandling mod forstørret prostata

Avodart, Finasteride og Proscar er de mest anvendte medicinske produkter mod overaktiv blære/forstørret prostata. Via dette link kan du få din recept online.

Bestil, modtag i morgen
Ad

Det mest almindelige er, at du bliver undersøgt af din praktiserende læge. Du kan dog også blive undersøgt af en urolog, en læge der er specialiseret i urinvejene. Du behøver ikke at tage på sygehuset for at blive undersøgt.

Behandling af overaktiv blære

Behandlingen af overaktiv blære (eller forstørret prostata) kommer selvfølgelig helt an på, hvad der er grunden til, at du har fået overaktiv blære til at starte med.Neurologisk sygdom: Er en neurologisk sygdom skyld i din overaktive blære, vil lægen dels behandle den neurologiske sygdom og give dig noget medicin, der hæmmer overaktiv blære.

 • Nyresygdomme: Her bliver din nyresygdom behandlet så godt som muligt. Hvis det er vanddrivende medicin, der er skyld i, at du har overaktiv blære, vil lægen forklare dig, hvordan du kan tilrettelægge din dag, så du er mindst muligt generet af det.
 • Blærebetændelse: Er det en almindelig blærebetændelse, bliver den behandlet. Skyldes din overaktive blære strålebehandling, kan du få medicin eller få skyllet blæren. Mangler du østrogen som kvinde, kan du få et tilskud med mere østrogen.
 • Delvist stoppet urinrør: Skyldes den overaktive blære forstørret prostata, kan du blive opereret eller få medicin, der mindsker prostata.

Behandlinger for svære tilfælde

I nogle tilfælde er der ingen af de ovenstående behandlinger, der virker. Der er det nødvendigt at tage nogle andre metoder i brug, for at du kan få et normalt liv igen, hvor du har styr på din blære. Det kan være at give blæren elektrostimulation.

Det kan også være at sprøjte botox ind i blæren. Botox lammer musklerne i blæren en lille smule, så den ikke er overaktiv.

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at udvide blæren med en operation. Det gør man med et stykke af tyktarmen.

Det kan du selv gøre, hvis du tisser meget på grund af overaktiv blære

Hvis du lider af overaktiv blære, er det en god ide, at du prøver at træne din blære til at rumme mere og mere. Det kan du gøre ved hele tiden at udsætte det en lille smule, når du skal på toilettet. Når du tisser ofte, skrumper din blære ind, fordi den vænner sig til at blive tømt ofte og derfor ikke har brug for at være så stor for at holde på urinen.

Du kan også træne dine bækkenbundsmuskler, så du får nemmere ved at holde på vandet. Du kan eventuelt gøre det i samarbejde med en fysioterapeut, så du er sikker på at få fat i de rigtige muskler i bækkenet. Hvis du tager medicin mod overaktiv blære, kan du sagtens kombinere det med bækkenbundstræning.

Hjælpemidler til at forhindre, at du tisser i bukserne

Det er meget stigmatiserende som voksen, hvis du ikke kan holde på vandet. Lider du af overaktiv blære, kan det være rart for dig at gå med bind eller ble, så du har noget, der kan opsamle urinen, hvis det går galt.

Er du mand, kan du gå med et såkaldt uridom, en slags urinkondom. Det bliver sat udenpå penis lige som et almindeligt kondom. Det kan tømmes ved at åbne for det, så du ikke behøver at tage det af og på. Det er lavet af silikone, så det ikke kommer til at lugte. Se mere om Uridom hos Coloplast her.

Du skal ikke finde dig i at have et problem

Det er et stort tabu for mange, at de ikke kan holde på vandet. Derfor er der en del, der udskyder det at gå til lægen. Nogle tænker, at det er noget, der kommer med alderen, og at det derfor bare er noget, som de må lære at leve med. Det er dog langt fra tilfældet. Din læge kan ofte gøre meget for at hjælpe dig, både ved at behandle den sygdom, der er skyld i lidelsen og ved at behandle den overaktive blære.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5