Behandling af forstørret prostata

Forstørret prostata er ubehageligt og fører en lang række gener med sig. Der er forskellige måder at behandle lidelsen på, hvilket gør, at du nemt kan finde en behandlingsform, der passer til dig.

behandling af forstørret prostata
Udgivet 29.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Forstørret prostata kan føre til, at du tisser mere, får problemer med potensen og en række andre irriterende komplikationer. Der findes forskellige former for behandling. Det er både med medicin, operation, alternativ behandling eller du kan tage naturmedicin eller andre naturmidler mod forstørret prostata.

Prostata er en kirtel, som mænd har, der sidder under blæren rundt om urinrøret. Den producerer sædvæske, der bliver blandet med sæd fra testiklerne ved udløsning.

Fra mænd er 40 år og opefter, kan deres prostata begynde at vokse. Så får de det, der hedder forstørret prostata. Det er som regel ikke farligt, men kan være meget generende.

Symptomer

Der er en række generende symptomer i forbindelse med forstørret prostata. Hvis du oplever en eller flere af dem, bør du altid gå til lægen for at blive undersøgt. Det er:

  • Øget trang til at tisse – ofte om natten.
  • Besvær med at tømme blæren helt.
  • Blod i sæd eller urin.
  • Besvær med at få og opretholde erektion.
  • Svie og smerte, når du tisser.
  • Slap urinstråle.
  • At der drypper urin fra penis, når du har tisset.

Vent og se, hvad der sker

Hvis du ikke er så generet af din forstørrede prostata, kan det være, at du i samarbejde med lægen finder ud af, at den bedste strategi vil være, at I venter og ser, hvad der sker. Lægen fortæller dig, hvilke symptomer du skal være opmærksom på. Hvis du får nogle af de symptomer, skal du gå til lægen.

avodart forstørret prostata

Behandling mod forstørret prostata

Avodart, Finasteride og Proscar er de mest anvendte medicinske produkter mod overaktiv blære/forstørret prostata. Via dette link kan du få din recept online.

Bestil, modtag i morgen
Ad

Får du ikke nogle af symptomerne, går du til regelmæssige tjek hos lægen for at finde ud af, om din prostata er vokset yderligere.

Behandling af forstørret prostata

Hvis du er meget generet af, at du ofte skal på toilettet, eller du har problemer med nyrerne på grund af din forstørrede prostata, vil du altid skulle have behandling. Det kan være medicin, operation eller en anden form for behandling. Lider du af forstørret prostata, findes der også nogle alternative behandlinger og naturlige midler, der virker mod forstørret prostata.

Hvilken behandling du får, kommer helt an på, hvad du aftaler med din læge. Operation virker i løbet af få uger, mens medicinen kan være op til seks uger om at virke. Begge behandlingsformer har forskellige bivirkninger eller komplikationer, som du kan blive ramt af efterfølgende.

Behandling med medicin

Når du tager medicin mod forstørret prostata, vil du typisk tage to forskellige former for medicin. Det er alfablokkere og alfa-5-reduktase-hæmmere. Alfablokkerne får de små celler i musklerne til at slappe af, mens alfa-5-reduktase-hæmmere forhindrer prostata i at vokse. Du får den bedste effekt ved at tage begge former for medicin samtidig.

Medicinen er lang tid om at virke i forhold til, hvis du får en operation. Der kan gå helt op til seks måneder, før din prostata er tilbage til normal størrelse, og du ikke er generet af den længere. Har du først haft forstørret prostata, skal du tage medicinen resten af dit liv, så din prostata ikke vokser sig stor igen.

De hyppigste bivirkninger ved alfablokkere er, at du kan blive svimmel, når du rejser dig, fordi der samles mere blod i dine ben. Under 10 % af de mænd, der tager alfa-5-reduktase-hæmmere får problemer med potensen eller oplever, at deres brystvæv begynder at vokse. En anden ”bivirkning” ved medicinen er, at den nedsætter din risiko for prostatakræft markant.

Behandling med operation

En anden mulighed er, at du skal opereres for din forstørrede prostata. Her fjerner lægerne en del af din prostata. Du vil derfor i løbet af meget kort tid mærke en forbedring af dine symptomer.

Der findes forskellige former for operationer. Ved de fleste vil lægen ved en kikkertoperation gå ind gennem dit urinrør og skære noget af prostata. I svære tilfælde kan det være nødvendigt, at du bliver opereret gennem maven, mens det i lettere tilfælde kan være nok, at der bliver lagt et snit ned gennem prostata uden, at der bliver fjernet noget.

Når du bliver opereret, skal du have et kateter, som du skal tisse igennem i noget tid. For nogle operationer er det bare et par timer, mens det ved andre operationer kan være i flere dage.

Komplikationer efter operation af forstørret prostata

Ved alle former for operationer kan der opstå komplikationer efterfølgende. Det kan der også ved operation af forstørret prostata.

Den hyppigste komplikation er, at sæden skyder bagud op i blæren frem for ud af penis, når du får udløsning. Det sker for mellem 60 og 80 % af dem, der bliver opereret. Det er ikke farligt, da du tisser sæden ud, næste gang du er på toilettet.

Mellem 5 og 10 % af dem, der bliver opereret, får en forsnævring af urinrøret på grund af arvæv. Det kan være med til at gøre det svært for dig at tisse. Du kan få fjernet arvævet ved en ny operation.

Problemer med potensen og at holde på vandet

I sjældne tilfælde kan du få problemer med potensen eller med at holde på vandet. Mindre end 10 % af alle mænd, der bliver opereret, får problemer med at få eller opretholde rejsning.

Omkring 1 % af dem, der bliver opereret mod forstørret prostata, får urinvejsinkontinens, hvilket vil sige, at de får svært ved at holde på vandet.

For de fleste er det nok, at de får én operation af forstørret prostata. Undersøgelser viser dog, at 2 ud af 10 mænd havde fået en operation mere 10 år efter den første.

Andre former for behandling

Der findes andre former for behandlinger af forstørret prostata, der ikke er lige så udbredte som medicin og operation, men som stadig er meget almindelige. Den ene er termoterapi, hvor vævet i prostata bliver opvarmet med laserlys eller mikrobølger, så en del af det dør. Behandlingen kræver, at du går med kateter i en til to uger, hvilket er meget længere end ved en operation.

En anden mulighed er laser-resektion, hvor en del af prostata bliver skåret væk med laserlys. Ved denne behandling går lægerne også ind via urinrøret lige som ved en operation.

En tredje form for behandling er stents, der bliver sat op i urinrøret for at give bedre passage. De holder ikke evigt, men skal skiftes med jævne mellemrum. De bliver derfor som regel brugt til folk, der ikke kan tåle at blive opereret og til dem, der har meget store problemer med at tisse.

Naturmedicin mod forstørret prostata

Hvis du lige nu venter og ser, hvad der sker med din prostata i samarbejde med din læge, eller du ikke har fået forstørret prostata endnu, kan du tage naturmedicin, der mindsker eller forebygger, at du får forstørret prostata.

avodart forstørret prostata

Behandling mod forstørret prostata

Avodart, Finasteride og Proscar er de mest anvendte medicinske produkter mod overaktiv blære/forstørret prostata. Via dette link kan du få din recept online.

Bestil, modtag i morgen
Ad

Hvis du tager medicin eller er blevet opereret, er det en god idé, at du taler med din læge om at tage naturmedicin. På den måde er du på den sikre side.

Midler mod forstørret prostata

Du skal altid vælge en naturmedicin, der indeholder ekstrakt fra savpalmen. Det har vist sig ved flere undersøgelser at være meget effektivt til at mindske og forebygge forstørret prostata. Den danske Lægemiddelstyrelse mener, at effekten er sandsynliggjort gennem undersøgelserne, så de anbefaler også, at du tager det frem for andre naturmidler.

Nogle steder kan du læse, at det skulle hjælpe på vandladningsbesvær, at du spiser græskarkerner. Det er ikke noget, som den danske Lægemiddelstyrelse anbefaler, men det skader jo ikke at komme en ekstra håndfuld græskarkerner på salaten.

Alternativ behandling

Der findes en række former for alternativ behandling af forstørret prostata, som du kan prøve. Det bliver mere og mere almindeligt, at du i samarbejde med din læge venter og ser, hvordan din forstørrede prostata udvikler sig. I den periode kan du sagtens prøve forskellige alternative behandlinger af.

En populær form for alternativ behandling er, at du får masseret din prostata. Det har ikke noget med sex at gøre, men er noget, der kan udføres af en professionel behandler. I nogle tilfælde skyldes din forstørrede prostata, at der er ophobet væske i den. Ved massagen kan den blive masseret ud, så du får en prostata, der er normal størrelse igen.

Akupunktur og zoneterapi

En anden form for alternativ behandling af prostata er, at du får akupunktur. Her bliver der sat nåle ind i kroppen på dig på udvalgte steder. Nålene skal være med til at sikre en bedre gennemstrømning i din prostata, så du ikke længere har problemer med den.

En tredje form for alternativ behandling er zoneterapi, hvor du får masseret forskellige punkter i fødderne, som man mener har forbindelse til din prostata, blære, nyrer og andre vigtige organer.

Tab dig, og drik mindre øl for at slippe af med forstørret prostata

Hvis du vil forebygge eller mindske forstørret prostata, er det vigtigt, at du taber dig, hvis du er overvægtig. Vejer du for meget, presser det på blæren og prostata og kan være med til at gøre, at den bliver større.

Drikker du meget øl, kan du forebygge forstørret prostata ved at stoppe med det. Humlen i øllet kan være med til at hæve prolactin-niveauet, hvilket sætter gang i en kædereaktion, der kan føre til forstørret prostata.

 

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5