Forkølelsessår – Symptomer og 8 gode husråd

Vil du slippe af med dit forkølelsessår hurtigst muligt, bør du læse med her. Der er nemlig mange forskellige former for behandlinger og forebyggende midler, du kan tage, så de grimme sår holder sig væk.

forkølelsessår
Udgivet 19.07.2021 | Senest redigeret 18.10.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Sygdommen forkølelsessår (Herpes labialis) skyldes en virus, som de fleste får ind i kroppen som børn. Du kan købe creme eller plaster i håndkøb til at behandle med eller prøve de husråd af, der findes til behandling.

Forkølelsessår er en meget almindelig lidelse. Undersøgelser viser, at 90 % af den voksne befolkning har antistoffer i blodet mod sygdommen, hvilket betyder, at de er smittede med den.

Det er dog langt fra sikkert, at du er generet af sygdommen, selvom du er smittet med den. Den kommer som regel først frem, når dit immunforsvar er svækket. Det kan være i forbindelse med en kraftig forkølelse, deraf navnet forkølelsessår.

Hvad er forkølelsessår?

Forkølelsessår skyldes viraene HSV-1 og HSV-2, der står for Herpes Simplex Virus. HSV-1 giver primært forkølelsessår omkring munden og læberne, mens HSV-2 primært giver forkølelsessår omkring kønsorganerne.

Virussen giver hævede, ømme, røde områder med væskeflydte blærer. Det er ubehageligt og ser ikke pænt ud, men det er ikke noget, der giver dig ar, og de går væk af sig selv.

Hvordan får du sygdommen?

Forkølelsessår smitter udelukkende ved direkte berøring med hud mod hud. Det vil sige, hvis du har kysset, haft sex med eller på anden måde rørt ved en andens forkølelsessår direkte mod din egen hud.

Cirka tre uger efter, at du første gang er blevet smittet med forkølelsessår, vil du få dit første sår. Det går væk af sig selv i løbet af et par uger, hvis du ikke behandler det. Hvis du behandler, inden det er kommet frem, eller lige når det kommer frem af huden, kan du minimere forkølelsessåret eller helt undgå, at det kommer frem.

mod forkølelsessår

Mest effektive behandling af herpes/forkølelsessår

Aciclovir er et af de bedst sælgende produkter på markedet for forkølelsessår. Det findes både i form af en standard pille, en smeltetablet og som creme.

Læs mere
Ad

Hvorfor får du lidelsen?

Når du først har fået HSV-1 eller HSV-2 ind i kroppen, vil den ligge der resten af dit liv. Når dit forkølelsessår er gået væk, vil virussen søge fra overhuden, hvor den har forårsaget en blære, ned i nervebanerne, hvor den ligger inaktivt ved nervernes rødder.

Det meste af tiden vil dit immunforsvar kunne holde sygdommen i skak, men der er også perioder, hvor det ikke kan. Det vil typisk være, når du er syg eller forkølet. Der arbejder dit immunforsvar på at bekæmpe den anden sygdom og har ikke også tid til at holde forkølelsessår nede.

Andre faktorer kan dog også være med til at stresse dit immunforsvar og gøre, at du får flere forkølelsessår. Det kan for eksempel være, hvis du er gravid. Der har din krop nok at gøre med at få dig og barnet sikkert igennem graviditeten. Du kan derfor opleve at få flere forkølelsessår, når du er gravid.

Vær særligt opmærksom på forkølelsessår hos børn

Mange får deres første forkølelsessår, når de er et til fem år gamle. Hvis du ikke selv har haft udbrud af forkølelsessår som voksen, skal du derfor være opmærksom på ikke at kysse dit barn på munden, hvis han eller hun får sygdommen. Da det kan være, at du er så heldig, at du ikke selv er blevet smittet.

Nogle børn får slet ikke symptomer på sygdommen, så du kan ikke altid vide dig sikker. Andre børn bliver decideret syge. Forkølelsessår kan hos dit barn vise sig som mundhulebetændelse eller give hovedpine, feber og generel utilpas. Dit barn kan komme i skole eller institution igen, når han eller hun er rask, og når der er kommet skorpe på såret, så det ikke smitter.

Har dit barn eksem, skal du også være opmærksom på, at forkølelsessår i sjældne tilfælde kan sprede sig til større områder af kroppen via eksemen. I det tilfælde er det vigtigt, at du hurtigt går til lægen, så I kan forhindre en yderligere spredning af det.

Hvor længe smitter forkølelsessår?

Når du gerne vil undgå at blive smittet med forkølelsessår af dine nærmeste, er det vigtigt, at du ved, hvornår de kan smitte dig, og hvornår de ikke kan. Et forkølelsessår smitter, indtil der er kommet skorpe på hele såret. Er der ikke det, kan det stadig smitte.

Det er dog også vigtigt, at du er opmærksom på, at bærere af sygdommen smitter cirka 5 % af tiden i de sårfrie perioder. Det gør, at du derfor ikke kan være sikker på ikke at blive smittet, selvom den anden person ikke har nogen synlige forkølelsessår.

Video: Hvor ofte får du forkølelsessår?

Når du er blevet smittet med forkølelsessår, er det meget forskelligt, hvor ofte du oplever at få dem. Kun omkring 40 % af dem, der er blevet smittet, får forkølelsessår efterfølgende, og som regel kun et par gange om året. 20 % af de smittede vil dog få regelmæssige udbrud af forkølelsessår livet igennem. Når du bliver ældre, vil hyppigheden af udbruddene som regel aftage.

Hvis du får et stort udbrud af forkølelsessår, kan det være et tegn på, at du har en anden sygdom, der svækker dit immunforsvar. Det kan være HIV eller lungebetændelse. I særligt svære tilfælde er det vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan blive undersøgt for, om der også er noget andet galt med dig.

Sådan kan du se, om du har et begyndende forkølelsessår

Faktisk kan du mærke, at der er et forkølelsessår på vej, inden du kan se det. De fleste får nemlig en prikkende eller stikkende fornemmelse i det område, hvor der snart vil bryde et forkølelsessår frem. Hvis du allerede på det tidspunkt begynder behandlingen, vil du i mange tilfælde helt kunne forhindre, at du får et forkølelsessår.

mod forkølelsessår

Mest effektive behandling af herpes/forkølelsessår

Aciclovir er et af de bedst sælgende produkter på markedet for forkølelsessår. Det findes både i form af en standard pille, en smeltetablet og som creme.

Læs mere
Ad

Få timer efter, at du har mærket, at det prikker eller stikker i huden, vil dit forkølelsessår begynde at dukke frem. Det er et rødt område på læberne eller ved munden, hvor der er en væskefyldt blære. Når såret er kommet frem, går der syv til ti dage, før det forsvinder af sig selv igen, hvis det ikke bliver behandlet.

Symptomer på forkølelsessår er nemme at opdage

Symptomerne på forkølelsessår er altså nemme at få øje på:

  • Prikken
  • Kløe
  • Svie
  • Røde områder
  • Væskefyldte blærer

Derudover er der også nogle, der oplever at have en generel utilpashed i kroppen, som om at de er ved at blive syge. Det er ikke alle, der har det på den måde.

Gå til lægen med forkølelsessår

Når du første gang får forkølelsessår, er det en god ide, at du går til lægen, så du kan være sikker på, at det er et forkølelsessår, der er tale om. Typisk skal lægen bare se såret og høre om din sygehistorie for at finde ud af, hvad det er. Det er altså ikke noget, der kræver en større undersøgelse.

Lægen kan fortælle dig om de gængse metoder til at behandle sygdommen. Det kan være med til at gøre dig mere rolig i forhold til at skulle forholde dig til forkølelsessår.

Læs også: Vores guide til alt om fnat symptomer

Hvis du har meget svære tilfælde af forkølelsessår, er det vigtigt, at du går til lægen, da der kan være problemer med dit immunforsvar. Er det ikke det, der er tilfældet, kan lægen give dig nogle piller, så du slipper for de voldsomme angreb.

Sådan får du dit forkølelsessår til at gå væk hurtigt

Det, de fleste gerne vil vide, når de har fået forkølelsessår, er, hvordan de kan få sygdommen til hurtigt at gå væk igen. Sårene heler af sig selv, hvis du lader dem være, men du kan få processen til at gå meget hurtigere, hvis du bruger creme eller på anden måde behandler dine forkølelsessår.

Den mest anerkendte måde til at behandle forkølelsessår på er ved at bruge creme eller tabletter, men der er også en lang række husråd, som du kan prøve af. Det er meget forskelligt fra person til person, hvad der virker bedst. Det handler derfor som regel om at prøve flere ting af, før du finder ud af, hvad der virker bedst til at få dit forkølelsessår til at gå hurtigt væk.

Cremer mod forkølelsessår

De fleste, der lider af forkølelsessår, bruger cremer med aciclovir, som du kan købe i håndkøb. Jo tidligere du kommer i gang med behandlingen af dit forkølelsessår, des hurtigere kan du forvente, at det går væk.

creme mod forkølelsessår

Det bedste er derfor at begynde at behandle med cremen allerede, når du kan mærke, at det begynder at prikke og stikke i huden, så du ved, at der er et forkølelsessår på vej. I nogle tilfælde kan det gøre, at forkølelsessåret slet ikke bryder frem.

Når du køber creme mod forkølelsessår, er det vigtigt, at der er mindst 5 % aciclovir i cremen. Mærket på cremen er lige gyldigt. Der kan du bruge den, som du foretrækker.

Brug plaster mod forkølelsessår

En anden meget populær form for behandling af forkølelsessår er plaster. Det kan bruges i alle stadier i forhold til dit sår. Du kan derfor sætte plasteret på med det samme, du mærker, at et forkølelsessår er på vej. Plastrene er typisk gennemsigtige, så det stort set ikke vil være muligt at se, at du har plaster på.

plaster mod herpes

De fleste plastre er lavet, så de bliver siddende i omkring 12 timer. Når plasteret begynder at gå løs, skal du med det samme sætte et nyt på. Du skal ikke lade såret være uden plaster, fordi du tænker, at det skal have luft. De plastre, der er udviklet til at forhindre forkølelsessår, giver dit sår de bedste betingelser for at hele, mens du har plasteret på.

Plasteret hjælper dig først og fremmest med at slippe af med dit forkølelsessår hurtigere, men kan også nedsætte prikken, svie, kløe og smerter i det. Det er derfor også med til at gøre det mere udholdeligt for dig at have et forkølelsessår. Når du har plaster på såret, vil du derudover ikke kunne smitte nogen.

Medicin mod forkølelsessår

I voldsomme tilfælde, eller når du oplever mange gentagne udbrud, kan det være nødvendigt for dig, at du får din læge til at udskrive medicin mod forkølelsessår. Det er tabletter med aciclovir eller valaciclovir. Det er med til at hjælpe din krop til at holde sygdommen nede.

medicin mod forkølelsessår

I nogle tilfælde kan det også være en hjælp for dig, at du får antivirale tabletter som et forebyggende middel. Det slår generelt virus ned og kan være en fordel, hvis du har et svagt immunforsvar.

Hvis du gerne vil tage medicin mod forkølelsessår, skal du altid tale med din læge om det først og få en recept af ham eller hende. Du skal også aftale med lægen, hvornår du kan begynde på din behandling, da det kan afhænge af, hvornår du har fået det seneste udbrud af forkølelsessår, hvor ofte du får dem, og lignende faktorer.

Video: Husråd mod forkølelsessår

Der findes et væld af husråd, der kan hjælpe dig til at slippe af med forkølelsessår. Det er ikke underligt, at man gennem tiden har forsøgt sig med en lang række forskellige behandlingsformer for at finde frem til den mest effektive.

En af de mest almindelige metoder er, at du bruger spiritus til at duppe på såret. Det skal være en spiritus med et højt indhold af alkohol, der er destilleret mange gange. Det er med til at sikre, at den er helt ren. Det kan for eksempel være gin, whisky, cognac eller vodka.

Når du kan mærke, at det begynder at prikke eller svie, som om, at der er et sår på vej, skal du duppe området med spiritus en gang i minuttet i 15 minutter. Det skulle være med til at gøre, at udbruddet ikke bliver så slemt.

Kom neglelak på dine forkølelsessår

Et andet husråd siger, at du skal komme neglelak på dit forkølelsessår. Det kan både være inden, at det er kommet frem af huden, men kan også være efter, at det er brudt frem. Neglelakken er med til at udtørre såret, så det hurtigere går væk.

neglelak mod forkølelsessår

Nogle steder kan du læse, at det hjælper dig til at få såret væk, hvis du sprænger blæren på forkølelsessåret og dupper neglelak direkte ned i det åbne sår. Du bør aldrig springe blæren på såret uden at have talt med din læge om det.

Lysterapi mod forkølelsessår (Virulite)

En behandlingsform, der bliver mere og mere populær, er behandling af forkølelsessår med lysterapi. Du kan købe et apparat, der udsender infrarødt lys. Det skal du holde op mod det sted, hvor du kan mærke, at der er et forkølelsessår på vej.

Det er en meget ny behandlingsform i Danmark, og der er derfor ikke så meget information om den. Behandlingen skulle kunne forkorte sårperioden med op til fire dage, og i nogle tilfælde vil du slet ikke få et sår. Derudover skulle det også kunne forebygge nye udbrud af sår, da det skulle styrke hudcellerne. Du kan købe apparatet på nettet.

Tea tree olie og arganolie

Hvis du leder efter en mere naturlig metode til at komme dine forkølelsessår til livs, kan du for eksempel bruge tea tree olie eller arganolie. Tea tree olien hjælper med at slå virus ihjel, så dit sår vil hele hurtigere, den har en all-round virksom effekt og kan blandt andre dulme symptomerne på svamp i munden.

tree tree oil herpes

Arganolie er også et populært valg. Det kan ikke i sig selv bekæmpe virus, men det kan være med til at hjælpe dit sår til at hele hurtigere.

Spis vitaminpiller og få et bedre immunforsvar

Som nævnt ovenfor får du forkølelsessår, fordi dit immunforsvar er svækket. En af grundene til, at det er svækket, kan være, at du ikke får de vitaminer og mineraler, du har brug for. For at forebygge, at du får forkølelsessår, kan du derfor begynde at tage multivitaminpiller dagligt. Det er med til at sørge for, at du får, hvad du skal bruge og kan dermed styrke dit immunforsvar, så du får færre sår.

Video: Sådan kan du skjule lidelsen hurtigt

Det skal du tænke over ved forkølelsessårhusråd

Hvis du vil bruge nogle af de mange husråd, der findes mod forkølelsessår, er det altid en god ide, at du overvejer dem grundigt, inden du kaster dig ud i dem. Det kan for eksempel være smertefuldt, hvis du dupper neglelak eller spiritus på dit sår, og det kan være svært at fjerne, når du først har gjort det. Vær derfor forsigtig med det.

Derudover er det altid en god ide, at du også tænker lidt økonomisk i forhold til det. Hvor mange penge er det værd for dig at prøve en metode af, der måske ikke virker? Lysterapi og behandling med arganolie er for eksempel ikke lige så billigt, som hvis du køber noget billig spiritus eller neglelakfjerner.

Gode råd til dig, der har forkølelsessår

Når du har forkølelsessår, er det vigtigt, at du vasker dine hænder hver gang, du har rørt ved såret. På den måde kan du sikre, at du ikke kommer til at overføre smitten til andre steder på din krop eller til andre mennesker, som du rører ved umiddelbart efter.

Hvis du bliver solbrændt på læberne eller området rundt om læberne, kan det være med til at udløse et udbrud af forkølelsessår. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at bruge en solcreme med en høj solfaktor i ansigtet, og at du bruger en læbepomade, der beskytter dine læber mod solen. Det kan være meget smertefuldt både at have forkølelsessår og være forbrændt på samme tid.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5