14 anvendelsesmuligheder med tea tree oil

Måske har du hørt om tea tree oil, men uden helt at vide, hvad det er, eller hvad det skal bruges til? De australske dråber har nogle fantastiske egenskaber og kan klare lidt af hvert. Det kan eksempelvis bruges mod lus, som shampoo, mod acne og bumser eller svamp. I denne artikler lister vi 14 forskellige anvendelser, som du kan bruge Tee Tree Oil.

tea tree oil guide og anvendelse
Udgivet 18.07.2021 | Senest redigeret 19.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Tea tree oliens historie

Historien om de dyrebare dråber er lang, og strækker sig langt tilbage i tiden. Som det så ofte er tilfældet med naturmedicin, har tea tree oil også rødder tilbage til den oprindelige – her aboriginals – befolknings kultur. Således kan man ikke rigtig sætte tal på, hvornår det hele begyndte.

Den ældgamle viden om tea tree oils bakteriehæmmende egenskaber har muligvis flere tusinde år på nakken. Flere og flere bevidste forbrugere søger indad og bagud for at finde gammel viden, som er evigt aktuel og mindst lige så nyttig og brugbar nu, som da.

7 ud af 10 oplever forbedring efter at have brugt tea tree oil i mere end 30 dage

australien bodycare logo1

Australien Bodycare (mest populær)

Australien Bodycare producerer naturlig tea tree oil, og er klart den mest førende i Danmark på udvalg og pris (1 mio. kunder tager ikke fejl).  Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

Til forhandler
9.5score
Ad

Hvad indeholder tea tree oil?

Tea tree bladene har en kombination af 150 indholdsstoffer. Blandt de vigtigste hører eucalyptol og terpineol. Det er især terpineolen, der virker aktivt bakteriedræbende.

Olien fremstilles gennem dampdestillation, og fremgangsmåden indebærer, at man umiddelbart efter høst destillerer te træernes blade. Under højt damptryk blæser man bladene igennem med vanddamp, og når dampen igen bliver til vand, flyder olien ovenpå, klar til at høste.

Vandet kan så genbruges, og resterne af bladene kan blandt andet bruges til jordforbedring.

En olie – mange muligheder

Tea tree oil har utrolig mange anvendelsesmuligheder, heriblandt:

  • Ansigtscreme mod problemhud (acne og bumser)
  • Shampoo mod lus og skæl
  • Lindring og healing af svamp, forkølelsessår og rensning af piercings.

Der findes utallige gode produkter på markedet, med indhold af tea tree oil som den virksomme ingrediens. Der er både Australian tea tree oil shampoo, tea tree oil creme og alt derimellem.

Tea tree oil produkter lanceres til brug over hele kroppen – men må ikke bruges indvortes, da det kan udløse en række uhensigtsmæssige reaktioner. Det er blot at gå på opdagelse i mulighederne, for der er vitterlig noget for enhver, uanset om man vil behandle eller forebygge.

Hvordan anvendes Tea Tree Oil?

Man kan, udover specifikke færdige plejeprodukter, også købe den 100% rene æteriske olie til forskellige formål. Det er vigtigt at være opmærksom på, at olien da skal fortyndes inden den kan bruges. Læs indlægssedlen for anvisninger om blandingsforhold.

Tea tree oils anvendelsesmuligheder er virkelig mange, kun fantasien sætter grænser.

anvendelse af tea tree oil

Du kan for eksempel tilsætte nogle dråber til dine almindelige hudplejeprodukter for at tilføre den antiseptiske effekt, eller du kan komme nogle dråber i karbadet for en dejlig følelse af velvære i hele kroppen.

Prøv også at forkæle dine fødder med et par dråber tea tree oil i et fodbad efter en lang dag, og rund af med at smøre fødderne ind i Australian Bodycare fodcreme eller den særlige creme, heel repair, specielt udviklet til at reparere huden på hælene.

Matas fører også Australian Bodycare’s corn stick, for skånsom og effektiv behandling af ligtorne.

Anvendelse af tea tree oil på huden

Der er næsten ubegrænsede muligheder for brug af tea tree oil i dine daglige hud- og hårplejerutiner. Mest kendt er den australske olie nok for dens effektive behandling af problemhud. Men også dig, som har normal hud, vil kunne opleve mærkbare fordele ved regelmæssig brug af tea tree oil produkter.

Olien har eksklusive antiseptiske egenskaber, og hvad enten du vil forebygge eller behandle er der noget for dig og din hud.

Hvis du for eksempel vil sikre dig, at din hud bliver ved med at se ren og skinnende ud, eller hvis du blot har lyst til at gøre noget godt for dig selv, kan du med fordel prøve Australian Bodycare ansigtscreme, en nærende creme, som med sit indhold af macademia nut oil, tilfører fugt og holder din hud glat og skinnende.

Brug cremen hver dag, for at sikre at din hud forbliver sund at se på og blød at røre ved. Samme creme kan i øvrigt også anbefales at bruge til natten, så arbejder den blidt og skånsomt i huden, imedens du sover din velfortjente skønhedssøvn ovenpå en lang dag.

Det er vigtigt at lade kroppen hvile om natten, og med selvforkælende rutiner får du både en bedre nattesøvn og vågner mere veludhvilet næste dag. Egenkærlighed er fundamentet for, at vi kan gå ud i verden hver dag med en god følelse i både krop og sjæl.

En god og nærende kost er vigtig for helbredet, men skønhed kommer som bekendt også udefra, og her kan vi ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at elske og forkæle sin krop og sin hud.

Tea trea oil shampoo til hår

Der findes en lang række hårprodukter med den australske tea tree oil. I dette indlæg kårer vi bl.a. Australien Bodycare shampoo bedst mod skæl og tør hovedbund.

Til når man vil forkæle sig selv med lidt ekstra luksus, er der også en særlig hovedbundskur, som effektivt tilfører fugt til irriteret hovedbund. Her virker tea tree oil eksklusivt sammen med blandt andet mælkesyrebakterier på at modvirke skæl, der ofte skyldes svampe og bakterier.

Tea tree oil er på samme tid bakteriedræbende og hudvenlig. Så døjer du med kløende og irriteret hovedbund, kan dette produkt virkelig anbefales.

Tea trea oil til lus

De fleste forældre kender sikkert til, at tea tree oil har godt ry for at virke i kampen mod lus. Mange steder anbefales det at bruge balsam i håret for at kvæle lusene og for at gøre det sværere for dem at holde fast ved de fine hårstrå. Men Australian Bodycare går skridtet videre og har udviklet særlige produkter til grundig behandling af lus ved hjælp af tea tree oil.

Firmaet fører et specielt udviklet middel til lusebehandling, der fjerner de små bæster i løbet af blot 15 minutter. Men der er faktisk en hel serie, man kan bruge for også at forebygge, at lusene vender tilbage efter behandlingen.

Australian Bodycare har både en forebyggende shampoo til brug efter behandling og en forebyggende spray, som børnene garanteret synes er mere behagelig end hårvask. For ét er sikkert: Lus bryder sig ikke om tea tree oliens karakteristiske duft. Derfor er det trygt og effektivt at bruge tea tree oil mod lus. Midlet er skånsomt mod hovedbunden.

Anvendelse af tea tree oil til ansigtet

Produkter med tea tree oil er også utrolig gode til generel hudpleje på daglig basis. Men især er det værd at fremhæve tea tree oils gode egenskaber i kampen mod bumser og hudorme, som mange oplever især i teenageårene.

Når porerne i ansigtet bliver tilstoppede med døde hudceller, så er det at balladen opstår, og hudormene let går hen og bliver et trælst faktum.

Læs også: Tea tree oil virker mod skæl i ansigtet

Her kan man med fordel prøve følgende fremgangsmåde: start med at smøre ansigtet ind i Australian Bodycare ansigtsvask, tør det så forsigtigt af i et håndklæde, og påfør face tonic med hjælp af en vatrondel.

australien bodycare logo1

Australien Bodycare (mest populær)

Australien Bodycare producerer naturlig tea tree oil, og er klart den mest førende i Danmark på udvalg og pris (1 mio. kunder tager ikke fejl).  Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

Til forhandler
9.5score
Ad

Nu er du klar til at smøre huden med face cream for derefter at runde af med at påføre spot stick, hvor der er særligt udsatte steder. Er du i tvivl kan du altid spørge din forhandler eller finde information på nettet, hvor der blandt andet findes gode inspirationsvideoer.

Tea trea oil til acne og bumser

I tilfælde af at din hud virkelig trænger til en omgang kærlig egenomsorg, eller hvis du døjer meget med acne, anbefaler vi, at du bruger tea tree oil til din acne.

Der findes en række færdige pakkeløsninger med skånsomme produkter til dig som døjer med uren hud, og det er en god idé at vælge en pakke, der indeholder en ansigtsmaske. På den måde vil du opnå en dyb og effektiv, men samtidigt nænsom rensning af huden.

Begynd med at lægge den eksfolierende face mask, før du lader den tørre i 15 minutter. Skyl grundigt efter med rent vand, og tør så forsigtigt med et blødt håndklæde, hvorefter du bruger ansigtsvask efterfulgt af ansigtscremen.

Tea trea oil mod forkølelsessår

Har du prøvet at have et af de karakteristiske sår i mundvigen? Små ubehagelige blister eller blærer på læberne, som generer og derudover er pænt ærgerlige at se på? Så er det sandsynligvis, fordi du har virussen herpes labialis, i daglig tale forkølelsessår, i kroppen.

Denne virus ligger latent i kroppen hos cirka 80 % af befolkningen og kommer kun i udbrud, hvis du for eksempel er stresset, eller dit immunforsvar i perioder er udfordret på andre måder.

Som regel bliver man smittet af virussen allerede i løbet af sine første leveår. Den er desværre meget smitsom og svær at undgå at fange, men man skal selvfølgelig være opmærksom på ikke at kysse nogen, når man har et udbrud på læberne eller i munden.

Man kan ikke rigtig gøre så meget ved forkølelsessår andet end at forebygge og behandle, når der kommer udbrud. Her er tea tree oil en kærkommen hjælper, da olien med de antiseptiske egenskaber kan være med til at forebygge og mildne forløbet ved et udbrud.

Hvis det viser sig ikke at være nok, vil vi anbefale, at du spørger på apoteket eller hos din læge, da det ind imellem kan være nødvendigt at tage skrappere midler i brug.

Tea trea oil mod skæl

Døjer du ofte med kløe i hovedbunden, kan det skyldes overvækst af gærsvampen pityrosporum ovale, som så udvikler sig til skæl. I så fald kan det behandles med en tea tree oil hårkur, som er specielt udviklet til at genoprette balancen i hovedbunden.

Skæl kan godt være generende, og man kan synes, at man er den eneste lider af de dryssende, hvide flager på tøjet, men faktum er, at det er en ganske almindelig og udbredt lidelse. Men selvom det er almindeligt, kan det godt være meget irriterende.

Australian Bodycare scalp cure kan her varmt anbefales til at få bugt med problemet. Produktet påføres og masseres ind i hovedbunden, hvor det skal have lov at virke i mindst fem minutter. Bedste resultat opleves, hvis man lader produktet virke natten over.

Derefter vaskes håret med Australian Bodycare hair clean shampoo, hvorpå kuren fuldføres med hair care balsam. Proceduren er så mild og skånsom, at den kan gentages efter behov. Denne behandling virker godt især ved for eksempel psoriasis og andre typer eksem, men også ved tør eller øm hovedbund.

Forebyggelse og lindring af svamp i huden

Svamp kan vise sig mange steder på kroppen. Det kan for eksempel opstå som ringorm, som trods navnet ikke har noget med orm at gøre. Ringorm viser sig som rødlige ringformede udslet i huden og er meget smitsom.

Det kan være nødvendigt at spørge lægen om et effektivt middel til at slå udbruddet ned, men med tea tree oil body lotion kan du få en god, daglig rutine med at pleje huden på hele kroppen efter bad.

Lotionen er med til at vedligeholde og styrke en sund balance i huden, sådan at den er mindre modtagelig for svampeinfektioner og andre typiske hudlidelser, som man helst vil være foruden.

Tea trea oil mod neglesvamp

Svamp kan som bekendt også opstå på fødderne. Enten som fodsvamp eller neglesvamp. Begge dele er yderst ubehagelige, men der er heldigvis råd at få.

God hygiejne er naturligvis altid en grundpræmis for en sund krop. Sørg altid for at bruge strømper med stor andel naturmateriale for eksempel bomuld eller bambus, og vask altid strømperne på 60º for at slå de mindre gode bakterier ihjel.

Husk også at lade dine sko stå og tørre, når du ikke bruger dem. Skift gerne mellem to par sko, så du ikke har de samme på hver dag. Tag også gerne dagligt fodbad med et par dråber 100% ren æterisk tea tree oil, og smør fødderne ind bagefter i den gode fodcreme fra Australian Bodycare.

Lider du af misfarvede og usunde negle, kan vi anbefale at bruge Australian Bodycare nail repair, men rust dig med tålmodighed. Det tager tid at behandle negle, da neglen skal have lov at vokse helt ud, før man ser det endelige resultat. Midlet skal smøres på morgen og aften for bedste resultat.

Tea trea oil mod skimmelsvamp

Ja, du læste rigtigt! Tea tree oil kan også være et effektivt middel at bekæmpe mug med. Det er dog tilrådeligt at tage nogle forholdsregler, som altid når man har med mug at gøre, da nogle typer skimmel er ganske skadelige for helbredet, og indånding kan have kedelige konsekvenser.

Tea tree oil har naturlige desinficerende egenskaber, som er effektive, når du vil slippe af med mug. Sørg for at tage gode gummihandsker på, og overvej at dække næse og mund med for eksempel en bandana for ikke at få skimmelsporer ned i luftvejene.

Fremgangsmåde:

  • Kom 2 spsk ren tea tree olie i en tom sprayflaske.
  • Fyld op med 4 dl vand, og ryst flasken godt.
  • Spray blandingen på de udsatte steder.
  • Lad det virke i en halv times tid.
  • Tør efter med en fugtig, opvredet klud.
  • Lad tørre og luft godt ud.
  • For at forebygge nye angreb af skimmelsvamp er det vigtigt at sørge for god udluftning, gerne 2-3 gange om dagen.

Tea trea oil mod kløe og svien i underlivet

Mange kvinder genkender også de irriterende symptomer på svamp i underlivet. Kløe og svien er aldrig rart, og man skal selvfølgelig huske på god hygiejne og undgå syntetiske trusser, som kan genere det følsomme område.

Vi kan anbefale, at man altid har en tea tree oil gel i sit husapotek til hurtig lindring i tilfælde af at symptomerne pludselig skulle opstå.

Her kan et godt produkt være Femigel fra Australian Bodycare. Produktet er nemt at bruge og er samtidigt en hurtig måde til genopretning af den naturlige balance i underlivet. Femigel kan faktisk bruges dagligt, da det er et både mildt og skånsomt produkt, der ikke generer den følsomme hud. Hvis symptomerne varer ved, er der dog altid en god idé at opsøge sin læge.

Tea trea oil mod betændelse ved piercing

Tea tree oil er et rigtig godt middel at ty til, når du oplever gener i forbindelse med piercinger. Nogle gange opstår der betændelse omkring det piercede område, uanset om det er et almindeligt hul i øret eller andre steder på kroppen. Nogle gange kan irritation også opstå, selvom du allerede har haft din piercing i længere tid. Her kan det være en god idé at dyppe med tea tree oil på en vatpind for at desinficere området.

Eftersom tea tree oil ikke svier eller på anden måde generer huden, er den sikker at bruge. Desuden virker den æteriske olie lettere lokalbedøvende, så hvis du har smerter omkring din piercing, kan olien også hjælpe mod dette. Rådfør dig der, hvor du har fået din piercing lavet.

Oftest stille spørgsmål (FAQ)

Hvad er tea tree oil godt for?

Tea tree oil har utrolig mange anvendelsesområder. Kun fantasien sætter grænser. Blot må man ikke bruge produkter med tea tree oil indvortes.

Hvordan virker tea tree oil?

Tea tree oil virker antiseptisk / bakteriedræbende, og disse egenskaber kan kombineres med andre virksomme stoffer i forskellige produkter indenfor hud- og hårpleje.

Har tea tree oil slet ikke nogen skadelige bivirkninger?

Produkter med tea tree oil må aldrig indtages, men kun bruges udvortes. For en sikkerheds skyld kan man altid prøve nye produkter på et mindre område. Dette er generelt en god idé, hvis man har følsom hud, men der er ikke kendte alvorlige bivirkninger ved almindeligt brug af tea tree oil.

australien bodycare logo1

Australien Bodycare (mest populær)

Australien Bodycare producerer naturlig tea tree oil, og er klart den mest førende i Danmark på udvalg og pris (1 mio. kunder tager ikke fejl).  Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

Til forhandler
9.5score
Ad

Hvor kommer tea tree oil fra?

Olien udvindes ved skånsom dampdestillering af bladene fra det australske te træ melaleuca alternifolia. De bedste vækstbetingelser findes (ikke overraskende) i Australien, hvor træet har sin oprindelse.

Hvad med tea tree olie i tandpasta?

Det er rigtigt, at der også findes både tandpasta og mundskyl med tea tree oliens antibakterielle egenskaber. Tandpastaen bruges som alle andre tandpastaer, har et relativt lavt indhold af den æteriske olie, og det er naturligvis ikke meningen at man skal synke tandpastaen.

Kan man bruge tea tree oil i diffuser?

Ja, der er forskellige brands, der forhandler diffusere til æteriske olier. Vi anbefaler, at man altid følger producentens anvisninger ved brug af 100% rene æteriske olier.

Hvor kan jeg købe tea tree oil?

Produkter med tea tree oil forhandles mange steder, og der er forskellige brands at vælge mellem. Du finder dine produkter blandt andet hos Matas, The Bodyshop og i helsekostbutikker både online og i fysiske butikker.

Tea tree oil lugter lidt stærkt, er det så ikke for skarpt i produkter til intimpleje?

Nej, du kan roligt bruge de forskellige intimprodukter med tea tree olie. Produkterne er milde og skånsomme at bruge.

Hvordan ved jeg om der er allergener i produkterne?

Hvis man har tendens til allergi er det altid en god regel at tjekke indholdsfortegnelsen på nye produkter, da der er stor forskel på hvad forskellige mennesker kan tåle. Er du i tvivl, spørg din forhandler.

Hvordan kommer man i gang med at bruge tea tree oil?

Som med alt andet, prøv det! Hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte, så spørg en ekspedient til råds.

Matas

Matas er en af de butikker, hvor du finder tea tree oil fra Australian Bodycare. Der er utrolig mange produkter at vælge mellem på hylderne. Alt fra den 100% rene æteriske olie til mere gængse produkter indenfor hud- og hårpleje.

Matas forhandler sådan set tea tree oil produkter til hele kroppen. Man kan bogstavelig talt sige, at der er produkter til alt fra top til tå. I Matas kan du få tea tree oil ikke kun til hud og hår, men også til andre former for pleje, som for eksempel til intimvask, intimbarbering og som glidecreme.

Australian tea tree oil er fast sortiment på hylderne i Matas, og hvis du har spørgsmål til produkterne i butikken, kan du naturligvis altid spørge en ekspedient vedrørende råd og vejledning.

PriceRunner

PriceRunner er en pålidelig hjælp når du vil finde de bedste priser på hud- og hårpleje som produkter med australsk tea tree oil. Her kan du altid finde de bedste tilbud fra de mest almindelige forhandlere. Ved en simpel søgning kan man finde utallige produkter, der alle indeholder australsk tea tree oil.

Selvom Australian Bodycare måske er det mest kendte mærke indenfor tea tree oil produkter herhjemme, så findes der også en lang række andre, noget mindre kendte mærker. Her må man prøve sig frem og eventuelt kigge på anmeldelser af de forskellige mærker og produkter på nettet.

The Bodyshop

Hos The Bodyshop finder man brandets egen serie af tea tree oil produkter. Denne olie er høstet ved foden af Mount Kenya i Afrika, og om olien er lige så effektiv som den australske, må lade komme an på en prøve.

Tea tree oil sælges i The Bodyshop i de smukkeste grønne flasker, og bare synet af de pæne emballager vækker sanserne til live på badeværelset. Olien er samtidigt både økologisk og bæredygtig, og The Bodyshop oplyser at deres olie dampdestilleres senest 12 timer efter at høsten er i hus.

Den rene økologiske, æteriske olie kan bruges på alle problemfyldte områder, blandt andet til at reducere bumser.

Nova TTO

Dette brand fører et mindre antal, men ikke mindre interessante produkter, alle med indhold af tea tree oil. Her har vi fundet en olie med 4,99% æterisk olie med en base af vindruekerneolie. Den egner sig således til at påføre direkte på huden og indeholder desuden plejende aloe vera, samt vitaminerne E og C. Disse virker som antioxidanter for huden, og mindsker risikoen for oxidering.

Nova TTO 4,99% er effektivt ved smårifter, bumser eller insektbid. Den er også lindrende, hvis man er kommet i kontakt med brændenælder. Olien kan også fortyndes, især hvis den skal bruges på større hudområder. Her anbefaler vi at du læser den medfølgende brugsanvisning.

Nova TTO fører desuden, ligesom konkurrenterne, også en klassisk 100% ren æterisk tea tree oil samt derudover sæbe, shampoo og balsam. Der er også et andet innovativt produkt inden for håndhygiejne, da serien indeholder en sæbefri (sulfatfri) håndvask. Produktet er især godt, hvis man vasker hænder tit i løbet af dagen, eller hvis man dårligt tåler almindelig sæbe. Den sæbefri håndvask fra Nova TTO er mild og skånsom og indeholder, som seriens øvrige produkter, tea tree oil og vitamin E.

Tea tree oliens historie

Det firma, mange forbinder med tea tree oil, hedder Australian Bodycare, og er – som navnet antyder – australsk. Historien om de dyrebare dråber er lang, og strækker sig langt tilbage i tiden. Som det så ofte er tilfældet med naturmedicin, har tea tree oil også rødder tilbage til den oprindelige – her aboriginals – befolknings kultur.

Således kan man ikke rigtig sætte tal på, hvornår det hele begyndte. Den ældgamle viden om tea tree oils bakteriehæmmende egenskaber har muligvis flere tusinde år på nakken. Flere og flere bevidste forbrugere søger indad og bagud for at finde gammel viden, som er evigt aktuel og mindst lige så nyttig og brugbar nu, som da.

Anmeldelse på nettet

Er du stadigvæk i tvivl, om tea tree oil er noget for dig? I så fald kan vi blot anbefale, at du søger videre efter mere information om den gode olie med de mange helbredsfremmende egenskaber.

Der ligger meget information frit tilgængeligt på nettet, og der skulle være gode chancer for at finde troværdige anmeldelser om de forskellige produkter, der findes på markedet. Der udvikles hele tiden nye produkter til forskellige formål, så det er altid en god idé at holde sig up to date med den nyeste forskning og de nyeste testresultater indenfor hud- og hårpleje generelt.

Vi må heldigvis konstatere at tea tree oil er kommet for at blive. De dyrebare dråber er intet mindre end en gave til menneskeheden – måske skal vi takke de oprindelige australske guder for det! Vi kan i hvert fald kun anbefale dig at stifte bekendtskab med tea tree oil og håber, at du vil finde en plads til de nye yndlingsprodukter i dit hjem.

Når man først har fået er kommet i gang, finder man hurtigt nye måder at bruge denne fantastiske olie.

Hvor kommer tea tree oil fra?

Tea tree oil er udvundet af bladene fra de, australske te træer (tea trees). De vokser stort set kun i Australien og især i det område, der hedder New South Wales, nær byen Lismore, som ligger i det sydøstlige Australien. Man har forsøgt at dyrke træerne andre steder i verden, men uden større held – der er i hvert fald ikke lykkedes at frembringe olie i den rigtige kvalitet andre steder end her, hvis man skal tro firmaet Australian Bodycare.

De smukke træer hører hjemme netop i det sumpede subtropiske klima i New South Wales, og aboriginals kalder, med god grund, området for “healing ground”. Gamle legender fortæller også om, at blade og kviste faldt ned i søerne i området, og at det gav vandet særligt healende evner. Det oprindelige folk badede i vandet for at helbrede infektioner, sår og forbrændinger.

Således er tea tree oil ikke nogen ny opfindelse, men først i 1920’erne fik den øvrige australske befolkning øjnene op for tea tree oliens antiseptiske egenskaber. Herefter gik det stærkt med forskningen og med udviklingen af produktionen på den anden side af jordkloden. I 1940’erne oplevede man en midlertidig nedgang i efterspørgslen, da penicillinet for alvor gjorde sit indtog i sundhedsvæsenet. Men siden 1980’erne har interessen for mirakelolien været støt stigende, og det australske landbrugsministerium igangsatte da også et større program for at sikre at produktionen kunne leve op til efterspørgslen.

Tea tree oliens renæssance i nyere tid

Med så gode egenskaber, og mange anvendelsesmuligheder, som man ser hos tea tree oil, bør den være at finde på en hylde i ethvert medicinskab. Oliens antiseptiske egenskaber blev først beskrevet i 1920’erne i de videnskabelige kredse, men den oprindelige australske befolkning har kendt til oliens hemmeligheder længere end nogen kan gisne om. I gamle dage var tea tree oil det mest udbredte desinfektionsmiddel på hospitalerne. Dette skyldes det høje indhold af fenol, et stof som i øvrigt blev brugt helt tilbage i 1865 af Joseph Lister, som udførte en banebrydende indsats i forhold til hygiejne ved kirurgi.

I dag bruger man ikke længere tea tree oil på hospitalerne – den er skiftet ud med mere moderne opfindelser. Men flere og flere mennesker får øjnene op for gode gamle husråd og afprøvede midler, som har været ved at falde i glemmebogen. Tea tree oil er ganske vist aldrig blevet glemt, men den har fået en velfortjent renæssance, både når det kommer til plejeprodukter og til andre gode anvendelsesområder i hjemmet.

Kan jeg tåle det? – Dermatologisk testet

Tea tree oil produkter fra Australian Bodycare er dermatologisk testet, hvilket indebærer, at produkterne har gennemgået en særlig procedure, som skal sikre at de ikke virker generende på huden.

Testen er foretaget af et uafhængigt analyseinstitut og er forbrugerens garanti for at de godkendte produkter er klassificerede som hudvenlige.

Firmaet forsikrer, at alle deres produkter har bestået testen, og at den er udført ved hjælp af et hold frivillige forsøgspersoner, men pointerer samtidigt, at der ikke kan udelukkes hudreaktioner i ekstreme tilfælde. Overordnet kan man sige at tea tree oil er et skånsomt og sikkert produkt, som kan tåles af de fleste, også personer med sensitiv hud.

Allergi

Hvis man skal tro Australian Bodycare, er tea tree oil et sikkert produkt, som kan bruges af alle. Men skal man tro Miljøstyrelsen, forholder det sig anderledes, og anbefalingen hedder nu, at man aldrig må bruge olien på hud, der i forvejen er beskadiget.

Så spørgsmålet er: Hvad man skal tro? Hvordan ser det ud med tea tree oil og allergi?

Hvis man kigger hos forskellige forhandlere, kan der være lidt forskel i anbefalingerne. Nogle steder anbefales det at duppe olien direkte på huden, noget som Australian Bodycare bestemt fraråder.

Hos firmaet opfordrer man til altid at følge anvisningerne på produktets indlægsseddel og slet ikke at bruge produkter med tea tree oil, hvor der ikke følger nogen anvisning med. Og ellers lyder opfordringen fra firmaet altså, at den rene olie altid bør bruges fortyndet.

Brug altid nye produkter med omtanke

Vi kan kun opfordre til, at man altid er i kontakt med sin sunde fornuft, når man prøver et nyt produkt. Især hvis man har tendens til sart og ømtålig hud, er det altid en god regel at prøve på et lille og mindre udsat område til en begyndelse. Dette uanset produkt i øvrigt, men måske især, hvor der er kraftige æteriske olier involveret.

Miljøstyrelsen er gået ud med advarslen efter henvendelser fra brugere, der har erfaret gener ved brug af tea tree oil, men igen, brug olien med omtanke, så skulle du være dækket godt ind.

Det er altid bedst at gå forsigtigt frem når man prøver et nyt produkt. Det er vigtigt at understrege, at man aldrig må indtage tea tree oil, da det kan have nogle meget uhensigtsmæssige virkninger. Men bortset fra denne advarsel, vil vi mene at man roligt kan prøve produkter, der indeholder tea tree oil, som nu engang har så mange positive egenskaber, og en så lang og veldokumenteret historie bag sig. Måske skal man også lige huske på, at den oprindelige australske befolkning næppe har brugt 100% ren æterisk olie hverken direkte på huden eller indvortes.

Kilder

1. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923.

2. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924

3. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part III).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925

4. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of some Australian essential oils and their pure constituents, together with those for some essential oil components, and synthetic substances (Part IV).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926 

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5