Svamp i huden

svamp på huden
Udgivet 13.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der kan være enormt generende at have svamp i huden. Dette gælder både ift. fysiske gener i form af mildere smerter, voldsom kløe og generel irritation på huden.

Samtidig kan svamp i huden også give dig store psykiske konsekvenser, hvor man som ramt af den synlige hudsvamp, ikke ønsker at omgås andre mennesker. Dette er en stor psykisk belastning og kan i yderste konsekvenser føre til social angst og depression.

For dit helbreds skyld gælder det derfor om at få bugt med svampen så hurtigt som overhovedet muligt, så du igen kan føle dig godt tilpas og udstråle selvtillid over din ikke-svampeinficerede hud.

Hvorfor får jeg svamp i huden?

Svamp i huden kan ramme såvel mænd som kvinder. Dette gælder, hvad enten du er ung eller gammel. Svampen bliver typisk til i det yderste hudlag på kroppen, hvorfor at den også bliver synlig for det blotte øje. Det er denne synlighed, der i høj grad skaber de psykiske gener.

tee trea oil

Tea Tree Oil mod svamp i huden

Dette produkt fungerer effektivt mod svamp i huden. Tee Trea Oil har en antiseptisk virkning. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Den hyppigste svamp, som man bliver inficeret med, er den såkaldte Candida-svamp. Det er en svampetype, som alle mennesker har iboende i huden i hele tiden. Problemet opstår, når svampen får for gode betingelser for vækst og dermed går i udbrud. Det er i dette tilfælde, at svamp i huden opstår som en generende hudlidelse.

Svamp trives godt i fugtige og bakterieholdige miljøer. Således er du generelt også lettere til at få svamp i skridtet, under armene eller mellem brysterne end andre steder på kroppen. Dette skyldes, at disse områder generelt er mere fugtige end f.eks. armene eller benene, der som regel er tørre steder.

Hvornår er jeg ekstra udsat for svamp i huden?

Når huden konstant bliver fugtet, hvilket f.eks. er tilfældet, hvis du er professionel sportsudøver e.l., er din hud særlig udsat for svamp. Den konstante sved og de mange bade skaber gode vækstbetingelser for, at den svamp, din hud allerede indeholder, kan formere sig i endnu højere grad og udvikle sig til en hudlidelse.

Læs også: Alt om neglesvamp

Ligeledes er du ekstra udsat for en svampeinfektion, såfremt du har dårlig hygiejne. Bakterier på/i huden er også med til at fodre svampen og gør det muligt for den at formere sig på kroppen.

Hvis du har en sygedom som HIV eller Lupus er din krops immunforsvar meget længere nede end normalt. Derfor er du også særligt udsat for en svampeinfektion på kroppen i disse tilfælde.

Hvor på kroppen kan svampeinfektionen opstå?

En svampeinfektion kan opstå overalt på din krop. Som nævnt ovenfor, er visse steder på din krop endnu mere udsat end andre.

svamp i lysken

Dette gælder bl.a. de mere fugtige områder som skridtet, armhulerne samt mellem og under brysterne. Alt sammen er det områder, hvor svedperler oftere danner sig end andre steder på kroppen. Det fugtige miljø skaber gode betingelser for en svampeinfektion, hvorfor god hygiejne disse steder er ekstra vigtig.

Det er dog også muligt at få en svampeinfektion andre steder på kroppen. Dette gælder bl.a. hovedbunden, fødderne og sågar ansigtet. Disse steder er ikke ligeså hyppige, men kan altså blive ramt.

Symptomer på, at du har svamp i huden

Når du skal vurdere, hvorvidt du har en svampeinfektion i huden, så er du som regel ikke i tvivl.

tegn på svamp i huden

Nedenfor er listet de symptomer op, som er stærke indikatorer på, at der er gået infektion i din krop:

  • Din hud er irriteret
  • Du oplever smerter (lette) på huden ved stederne for infektionen
  • Din hud klør rigtig meget
  • Det er synligt for øjet, at huden er rød og irriteret

Såfremt du oplever ovenstående symptomer, så er der stor sandsynlighed for, at du er blevet ramt af en svampeinfektion i huden. Sker dette, er det i første omgang en rigtig god idé at søge egen læge for at få konstateret infektionen én gang for alle.

Herefter kan du og din læge i fællesskab udforme en behandlingsplan, der effektivt vil gøre det af med svampeinfektionen.

tee trea oil

Tea Tree Oil mod svamp i huden

Dette produkt fungerer effektivt mod svamp i huden. Tee Trea Oil har en antiseptisk virkning. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg mærker symptomer?

Hvis du mærker nogle af de ovennævnte symptomer såsom irriteret hud, lette smerter og voldsom kløe, så er det en rigtig god idé at gå til lægen.

Lægen tager et skrab af din hud og indsender det herefter til et laboratorie for endelig undersøgelse. Herefter er det let at konkludere, hvorvidt du har en svampeinfektion i huden – dvs. om dine svampeceller er for mange ift. det antal, som huden plejer at indeholde.

Kontakt læse hvis….

Det er ganske vigtigt, at du kontakter din læge, med det samme, at du oplever ovennævnte symptomer. Ligesom med rigtig mange andre infektioner og sygdomme, så er det bedste, at infektionen bliver opdaget i god tid.

Jo tidligere, svampeinfektionen opdages, jo lettere er den også at behandle hurtigt og effektivt.

Går du i stedet med infektionen over en længere periode, vil svampen være blevet så ”stærk”, at den kan være svær at behandle. Hvis du derfor har den fjerneste mistanke om svamp i huden, er det langt det mest anbefalelsesværdige, at du søger faglig lægehjælp og -rådgivning så hurtigt som muligt.

Behandling

behandling af svamp

Når du har været ved lægen og har fået konstateret, at du er ramt af en svampeinfektion i huden, kan du tage det ganske roligt. Der findes en behandlingsstrategi, som kan afhjælpe dit problem.

Gel og creme er ofte nok

Typisk behøver du ikke nogen recept, når den rette behandling til infektionen skal findes. I langt de fleste tilfælde vil en creme/salve, som kan købes i håndkøb på apoteket eller i Matas være nok til at komme svampen til livs.

Har du dog gået med svampeinfektionen i længere tid, således at den er blevet ”stærk” og delvist resistent over for cremer og salver, så kan det være, at salvebehandlingen skal suppleres af piller. Sådanne piller kan din læge ordinere til dig. Pillerne vil ofte først blive udskrevet, når det er blevet konkluderet, at håndkøbssalver ikke kan løse dit problem 100 %.

Skal jeg være bekymret?

bekymret for svampeinfektion

Hvis du bliver ramt af en svampeinfektion i huden, skal du som nævnt søge læge for endelig konstatering. Herefter er der gode muligheder for behandling. Du skal derfor ikke bekymre dig mere end højest nødvendigt, hvis du bliver ramt.

Hvis du dog har et svækket immunforsvar i forvejen, skal du være ekstra opmærksom, både imens og efter, at svampeinfektionen er i huden. En sådan infektion kan være med til at forårsage en mere alvorlig følgesygdom.

Hvis du mærker uregelmæssigheder i kroppen efter en svampeinfektion, er det derfor rigtig vigtigt, at du søger læge med det samme for at få konstateret, om du evt. har fået en anden sygdom.

En svampeinfektion er således mest af alt farlig, såfremt du i forvejen har et svækket immunforsvar. I de fleste andre tilfælde, er infektionen ikke farlig for dig.

Imidlertid kan svamp i huden godt være et advarselstegn til dig om, at kroppen er ramt af en anden sygdom, som bare ikke er synlig for det blotte øje. I tilfælde, hvor der er mistanke herom, er det derfor vigtigt, at du hurtigt går til lægen, således at svampen bliver behandlet.

Jo før, at infektionen behandles, jo før kan det konstateres, hvorvidt en anden sygdom lurer i baggrunden. Det skal dog medføres, at en svampeinfektion kun fungerer som advarselstegn i ganske sjældne tilfælde.

Kan jeg småtte andre?

Det kan være rart at gøre sig bevidst om, hvorvidt man udgør en smitterisiko, når man er inficeret med svamp i huden.  Ved at gøre sig bevidst herom, kan man lettere træffe de nødvendige forhåndsregler, således at andre ikke modtager den infektion, som man er bærer af.

svamp i hud på fod

Ligesom at svamp i huden typisk opstår i fugtige miljøer, så er det også i selvsamme miljøer, at svampen smitter. For svamp i huden kan være smitsom, hvis man ikke er forsigtig.

Når din svampeinfektion får gode vækstbetingelser, f.eks. i forbindelse med bad, er det også her, at infektionen har størst risiko for at smitte andre mennesker. Dette gælder bl.a.:

  • I svømmehallen ved tæt fysisk kontakt
  • Det fugtige gulv på badeværelset eller i svømmehallen
  • Våde håndklæder, som bruges af den smittede og en anden

Er din hund eller kat ligeledes inficeret af svamp (eller har du mistanke herom), skal denne også behandles. I den forbindelse bør du undgå alt for meget nærkontakt med dyret, idet din hund eller kat også kan smitte dig og forårsage en svampeinfektion på din hud. Dette sker typisk, når du kommer i berøring med den skæl, som både hunde og katte gemmer på inde bag den pjuskede pels.

Hvad kan jeg gøre for at undgå svamp?

beskyttelse mod svamp

Der er visse ting, som du kan gøre, såfremt du ønsker at undgå en svampeinfektion. Det er dog ikke noget, man som sådan bare bliver ramt af, men det er rart at vide, hvad du kan gøre for at sikre dig bedst muligt mod svamp i huden.

Svampesporerne trives bedst i fugtige og bakteriefyldte miljøer. Det gælder derfor om at holde huden så tør og ren som muligt.

1. Tør sved og fugt væk fra kroppen

Gerne så hurtigt som muligt (f.eks. efter idrætsdyrkelse)

2. Brug badesandaler, når du går i offentlige bade

Gælder f.eks. i svømmehallen.

Det er på et fugtigt gulv som dette, at smitterisikoen for svamp er størst. Så ligesom at bruge badesandaler for at undgå fodvorter, skal du også bruge badesandaler for at undgå svamp.

3. Tør dig godt med håndklædet, når du har været i bad

Sørg især for grundig tørring de steder, man ikke altid tænker over. Det gælder f.eks. mellem tæerne, bag ørerne eller i navlen. Hvis fugten får lov at blive liggende, kan den udvikle sig til svamp.

4. Lad huden ånde

Dette gør du f.eks. ved at bruge løsere siddende tøj samt at undgå alt for fede cremer, der ”lukker huden inde”. Dette vil skabe et fugtigt miljø inden under tøjet/cremen, hvilket giver svampen for gode vækstbetingelser på kroppen.

5. Sørg for generel god hygiejne

Vask dine hænder og dit tøj, sørg for at gå i bad jævnligt og hold en generel god hygiejne.

hygiejne er vigtigt mod svamp

6. Brug gode cremer/olier, der modvirker bakteriedannelse

Hvis du har en tendens til svamp i huden e.l., så kan det være en rigtig god idé at benytte nogle gode cremer/olier til daglig, som kan modvirke bakteriedannelse og derfor virke forebyggende mod en evt. svampeinfektion.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5