Skedesvamp

svamp i skeden
Udgivet 04.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Skedesvamp er en ubehagelig og behandlingskrævende hudlidelse. Tilstanden forårsages af ubalance i miljøet omkring underlivet og har generende gener i form af kløe, irritation, svie og udslæt.

Smerter ved samleje er også en hyppig konsekvens af skedesvamp og svamp i lysken.

Video: Hvad er skedesvamp?

Lægen vil foretage en gynækologisk undersøgelse og tage en mikroskopi af kvindes udflåd. Diagnosen vil hurtigt kunne stilles, og behandling kan gå i gang.

Skedesvamp er udbredt, og det estimeres, at 75 % af alle kvinder på et tidspunkt i deres liv vil komme ud for at få skedesvamp.

Det er vigtigt at få slået inflammationen i kroppen ned og dermed behandle skedesvamp, så snart de første tegn viser sig. Hudlidelsen vil i mange tilfælde vende tilbage og blusse op igen. Men en effektiv behandling kan være medvirkende til at hindre svampen i at genopstå.

Skedesvamp omtales også som svamp i underlivet og vaginal svamp.

svamp i underlivet skeden

Effektivt mod svamp i skeden

Disse to produkter virker godt mod svamp i skeden. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.3score
Ad

Gærsvampe i kroppen

Det er vigtigt at vide, at forekomst af gærsvampe i kroppen er en nødvendig betingelse for bakteriefloraen og dens evne til at slå inflammation ned.
Det er først, hvis der sker en ændring i disse gærsvampebalancer, at risikoen for at udvikle svamp forekommer.

Svamp i skeden og svamp i skridtet skyldes en infektion af gærsvampen, Candida Albicans.

Candida Albicans
Gærsvampen eksisterer flere steder på kroppen, hvor der findes slimhinder – tarme, lunger, øjne, mave, skede m.fl.
Candida Albicans primære funktion i kroppen er at bekæmpe skadelige bakterier. Det forudsætter, at gærsvampen er i en naturlig balance.

Hvis gærsvampen pludseligt begynder at vækste i unaturligt omfang, skaber det kropslige uregelmæssigheder og her kan skedesvamp være én af følgevirkningerne.

Årsager til skedesvamp

Der kan ligger flere grunde bag, at underlivet hos en kvinde bliver forstyrret i sin naturlige balance.
Skeden er på naturlig vis udsat for bakterielle angreb. Den er i forbindelse med urinveje og ikke langt fra endetarmsåbningen.

skedeikon

PH-værdi

PH-værdien i kvindens underliv er en afgørende faktor for forekomsten af skedesvamp. Den optimale tilstand er en lav PH-værdi, som skaber et surt miljø.
PH-værdien er en kemisk skala som med tal fra 1-14 angiver, om et miljø er enten surt (1-6), neutralt (7) samt basisk (8-14).

Der findes mælkesyrebakterier i kvindes underliv som sørger for at slå virus ned og skabe et sundt miljø.

Der findes flere måder og årsager bag at miljøet i underlivet kommer ud af sin optimale tilstand og balance:

 • Medicinsk behandling
 • Samleje
 • Hormonelle forandringer
 • Menstruation
 • Sukkersyge
 • Mangeltilstande
 • Type af påklædning
 • Brug af trusseindlæg og tamponer
 • Overdreven vask/hygiejnebehov

Medicinsk behandling

Der findes en række medicinske medikamenter, som dræber de mælkesyrebakterier, der holder kvindens underliv sundt og skaber en naturlig balance.
Antibiotika, kortison og immundæmpende medicin (som blandt andet gives i forbindelse med kemo- og strålebehandling) kan kraftigt påvirke kroppens balancer og dræbe kroppens naturlige forsvarsmekanisme (mælkesyrebakterierne).

Piller mod svamp i skeden

svamp i underlivet skeden

Effektivt mod svamp i skeden

Disse to produkter virker godt mod svamp i skeden. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.3score
Ad

Samleje

Sædens basiske tilstand kan give kemiske forstyrrelser i skedens sure miljø og derved forstyrre den naturlige balance i kvindens underlig.

Hormonelle forandringer

Menstruation, graviditet og andre tilstande hvor kroppen gennemgår en hormonel forandring, kan give anledning til ændring i balancerne i underlivet og medføre udvikling af skedesvamp.

Menstruation

Hvor kvindens skede er et surt miljø med lav PH-værdi, er blod basisk (høj PH-værdi). I slutningen af en menstruationscyklus er hormonniveauet i underlivet højere end ellers. Derfor kan nogle kvinder opleve symptomer på skedesvamp i forbindelse med eller efter, at de har haft menstruation.

menstruation svamp i skeden

Sukkersyge

Sukkersyge (også betegnet diabetes), giver anledning til forhøjet mængde af sukker i blodet, som kan ophobes i slimhinderne i og omkring skeden. Denne ophobning kan øge risikoen for forekomsten og udviklingen af skedesvamp.

Mangeltilstande

Mangel på centrale vitaminer og mineraler kan nedsætte kroppens evne til at opbygge hud og slimhinder, og gøre miljøet i underlivet sårbart overfor infektioner.

Særligt jernmangel kan være medvirkende årsag til at kroppen er sårbar overfor infektioner.
Mange kvinder i den fødedygtige alder lider af jernmangel, enten fordi de ikke bliver dækket gennem kost eller som følge af blodtab i forbindelse med menstruation.

Type af påklædning

Tætsiddende trusser og bukser samt leggins, som ’kapsler’ kroppen ind, hindrer intimområdet i at ånde og skaber et konstant, fugtigt miljø i underlivet. En tilstand, som giver optimale vækstbetingelser for skedesvamp.

Video: Symptomer og behandling

Brug af trusseindlæg og tamponer

På trods af den periodevise nødvendighed af at anvende trusseindlæg eller tamponer, udgør disse hygiejneredskaber en risiko for at udvikle svamp. Trusseindlæg og tampon har samme effekt som tætsiddende tøj i forhold til at lukke intimområdet inde, hindrer underlivet i at ånde og skaber et fugtigt miljø.

Gynækologer fraråder at bruge trusseindlæg på daglig basis.

tampon

Overdreven vask/hygiejnebehov

Overdrevet vask omkring underlivet kan påvirke og ’provokere’ kroppens naturlige balance i underlivet.

Symptomerne på skedesvamp

De primære tegn på skedesvamp kan til forveksling minde om symptomerne på blærebetændelse. Derfor er det en god idé at få sin læge til at undersøge sig for at sikre den rette diagnose – og dermed den rigtige behandling.

Læs også om svamp på penis

Blærebetændelse kan dog opstå som en bivirkning ved skedesvamp.

De primære tegn på skedesvamp er:

 • Svie ved vandladning
 • Rødt udslæt ved skedeåbning
 • Voldsom kløe og irritation
 • Gullig og klumpet udflåd
 • Smerte under samleje

Symptombilledet indeholder invaliderende gener hos kvinden, og det gør hudlidelsen tydelig at opdage.

Skedesvamp og samleje

Samleje kan være forbundet med smerte og svige i underlivet, hvis kvinden har skedesvamp, men kan også være en smittevej.

Smitte

Mænd kan blive smittet med skedesvamp under samleje med kvinder.
Han skal herefter i behandling mod svampeinfektion, hvis han oplever symptomerne på svamp. Mænd kan ikke smitte kvinder med skedesvamp.

Skedesvamp er dermed ikke en kønssygdom. Og hudlidelsen er ikke farlig.

Efter samleje

Mænd kan som beskrevet ikke smitte kvinder med svampen, så det er ikke grunden til, at mange kvinder opdager symptomer på uregelmæssigheder i underlivet efter samleje. Svige, kløe og generel irritation i og omkring skeden er de primære, fysiske konsekvenser.

Det handler derimod om, at kvindes underliv påvirkes af manden sæd.

Sæd er basisk med en PH-værdi omkring 8. Kvindes underliv er surt med en PH-værdi, der ligger på 3,8 – 4,2.

De syrlige mælkesyrebakterier i skeden, og som skaber det sure miljø, medvirker dog til at opretholde en naturlig balance i underlivet.

Behandling af skedesvamp

Lægen vil foretage en gynækologisk undersøgelse ved at tage en mikroskopi af kvindens udflåd. Derefter vil det hurtigt kunne konstateres, om kvinden har skedesvamp.

Håndkøbsprodukter

I de fleste tilfælde vil det ikke være nødvendigt at udskrive receptpligtig medicin til bekæmpelse af skedesvamp. Håndkøbsprodukter, man kan købe på apoteket, vil være tilstrækkelige.

Den primære funktion, behandlingen går ud på, er at genoprette den naturlige, syrlige balance i skeden.

Dette kan gøres gennem:

 • Skedesvamp Creme

Der fås forskellige, medicinske varianter af creme til behandling af skedesvamp i håndkøb. Fælles for dem alle er, at cremen skal smøres direkte på området i og omkring skeden. Cremen skal bruges i ca. 14 dage og smøres på det angrebne område med symptomer ca. 2-3 gange dagligt.

 • Stikpiller

Stikpiller, som ligeledes kan fås i håndkøb, skal sættes op i skeden før sengetid og lade virke natten over.

For optimal behandling vil lægen i de fleste tilfælde anbefale kvinde at kombinere de to behandlingsformer.

De to behandlingsformer betragtes som ”engangsbehandling”. Det vil sige at 1 stikpille til lokalt brug er nok.

I mere end 8/10 tilfælde er engangsbehandlingen tilstrækkelig for at fjerne symptomerne.

Receptpligtig medicin

Til de tilfælde af skedesvamp, hvor de lettere behandlingsformer fra apotek ikke har haft en effekt eller hvor kvinden er voldsomt ramt af symptomer, er det nødvendigt med udskrivelse af lægemiddel i form af:

 • Tabletbehandling

Tabletter, som skal spises, vil kunne slå virus ned i kroppen indefra (modsat den mildere behandling med håndkøbsprodukter).

Denne mere omfattende tilstand af skedesvamp kræver en mere indgribende og længerevarende behandling. I disse tilfælde gives der medicin mod selve infektionen i underlivet i kombination med en forebyggende behandling mod tilbagevendende infektioner.

Behandlingsperioden trækker sig i gennemsnit over 6 måneder.

tabletbehandling af skedesvamp

Tilbagevendende skedesvamp

Hvis kvinden oplever udbrud af skedesvamp mere en 4 gange pr. år, vil tilstanden betegnes som tilbagevendende skedesvamp eller kompliceret skedesvamp.

Skedesvamp – hvornår skal jeg kontakte min læge?

Som udgangspunkt kan et udbrud af skedesvamp behandles uden kontakt til og hjælp af læge. Dog findes der er en række situationer, hvor det anbefales at kontakte læge, hvis man oplever symptomerne på skedesvamp:

 • Hvis der er fysisk smerter i mave og underliv forbundet
 • Hvis man er gravid
 • Hvis man har haft mere end 2 tilfælde med skedesvamp indenfor de seneste 6 måneder (tegn på tilbagevendende skedesvamp).
 • Har sukkersyge
 • Blodigt udflåd udenfor menstruationsperioden
 • Ildelugtende udflåd der pludseligt har ændret karakter

Skedesvamp og symptombehandling

Der findes naturlige midler som kan anvendes sideløbende med den anbefalede behandlingsform fra lægen.

Den alternative behandling med brug af naturprodukter må ikke erstatte det anbefalede behandlingsforløb, man har fået fra sin læge.
Og det anbefales kun at anvende metoderne ved mild grad af skedesvamp

Dog udmærker en række naturmidler sig til i forhold til at lindre symptomerne på skede svamp.

svamp i underlivet skeden

Effektivt mod svamp i skeden

Disse to produkter virker godt mod svamp i skeden. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.3score
Ad

Æblecidereddike

Et bad med æblecidereddike kan være medvirkende til at genskabe den naturlige PH-værdibalance i underlivet. Foruden at være antibakteriel har eddiken en dræbende effekt på svampeinfektioner.
Derudover er æblecidereddike symptombehandlende ved at lindre kløen i underlivet og mindske overproduktion af udflåd.

Der tilsættes 1 dl æblecidereddike til et karbad, hvor vandet skal have stuetemperatur for at lade eddiken have sin optimale effekter.

Ymer

De kropslige balancer er lige så forskellige og individuelle som mennesker.
I forsøget på at genoprette den naturlige mælkesyretilstand i underlivet oplever nogle kvinder, at brug af ymer har en gavnlig effekt.

Brugen heraf er ikke videnskabelig dokumenteret, men da der ingen bivirkninger er forbundet med at smøre underlivet ind i ymer, kan det være værd at give et forsøg.

Hvidløg

Hvidløg er et særligt ’vidundermiddel’ med en række sundhedsfremmende effekter. Med sine antibakterielle virkning kan hvidløg også bruges som alternativ behandling mod skedesvamp.

Pil et fed hvidløg og pak det ind i gaze (tyndt stof som primært bruges til forbinding) og sæt det op i skeden og lade det virke i løbet af en nat.

hvidløg mod skedevamp

Forebyggelse af skedesvamp

Det er umuligt at helgardere sig 100 % mod skedesvamp. Med ved at være opmærksom på kilder i dagligdagen, som kan være medvirkende til at skabe ubalance i kroppen og underlivet, kan risikoen for svamp nedsættes.

Menstruation

Tamponer og trusseindlæg kan udtørre slimhinderne i skeden og være medvirkende til udvikling af skedesvamp. De kan være påvirket af kemiske ingredienser (herunder parfume og lotion eller creme), som forstyrrer det naturlige miljø i underlivet.
Det kan derfor svare sig at gå efter økologiske hygiejneprodukter samt undgå at købe ”ekstraabsorberende” tamponer.

Samleje

Der findes flere metoder til at undgå at skabe ubalance i underlivet hos kvinden i forbindelse med samleje.

 • Kondom

Hvis man ønsker at beskytte underlivet helt kan det i en periode anbefales at anvende kondom. Herved forstyrres balancerne i underlivet ikke, og eventuelle ubalancer får ro til at blive reguleret af kroppens naturlige mekanismer til at genskabe balance.

Lykkes kroppen med selv at genskabe den naturlige og optimale balance i skeden kan en udvikling af skedesvamp undgås.

 • Intim Gel

Forstyrrelse i underlivet i form af tørhed og svige kan lindres ved hjælp af en Intim Gel som netop hindrer tørhed og modvirker intimubehag.

Gel med indhold af Tea Tree Olie er særlig anvendelig på grund af oliens antibakterielle og beroligende effekter.

intim gel mod skedesvamp

Vitamin- og kost tilskud
For at kompensere for mangeltilstande i kroppens systemer, kan den daglige kost suppleres af vitamin- og kost tilskud.

Man kan med fordel gå efter:

 • Jern tilskud

For at optimere kroppens evne til at angribe infektioner, kan jerntilskud hjælpe.
Jern har betydning for immunforsvaret

Kilder til jern kan blandt andet findes i kød og fisk, samt græskarkerner, frø, bønner og ikke mindst i fuldkorn.

Jerntilskud som tages i kombination med C-vitamin giver den bedste udnyttelse af begge dele i kroppen

 • C-vitamin

C-vitamin forebygger gener og uregelmæssigheder i forhold til kroppens slimhinder. Det styrker kroppens immunforsvar og modstandsdygtighed.

Mennesker kan ikke selv producere C-vitamin, så det er nødvendigt at få det gennem enten fødevarer eller som kosttilskud.

Vitaminet kan dæmpe sukkertrang. Hvidt sukker er blandt de største syndere i forhold til at skabe ubalance i kroppen, da den fremmer vækstbetingelser for gærsvampe.

C-vitamin findes i det meste frugt og grønt. Jo friskere fødevarerne er, des mere rig på indhold af vitaminet.

 • Ingefær

Ingefæren har i århundreder været et foretrukket naturprodukt blandt andet til bekæmpelse af betændelsestilstande i kroppen.
Ingefæren skal skrælles og snittes i små stykker, hvorefter det kommes i en gryde med vand.

Dette skal simrer i ca. 30 minutter og skal afslutningsvist hældes igennem en sigte. Man kan komme honning i væskemassen til sidst for at forsøde.Herved har man ingefærshot, som gerne skal tages morgen og aften.

ingefær mod skedesvamp

 • Citrusfrugter

Lime og citron har en kemisk påvirkning på miljøet, som svampe trives i. De er basiske i deres grundnatur og kan dermed hæmme det overdrevent sure miljø, som giver svampen ekstra gode vækstbetingelser.
Desuden indeholder citrusfrugter et lavt sukkerindhold, hvilket gør dem ekstra virksomme i kampen mod at slå bakterier ihjel i tarmsystemet.

 • Kanel og kokosolie

Såvel kanel og kokosolie har svampedræbende effekter som ingredienser i madlavning. De slår dårlige bakterier ihjel i tarmsystemet.
Kokosolien er blevet til et populært og alsidigt naturprodukt på det danske marked og bruges til flere sundheds- og skønhedsplejende formål.

Optimal funktion i tarmsystemet

Eftersom gærsvampen Candida Albicans også påvirker de indre systemer omkring slimhinderne, er det væsentligt at forholde sig til selve tarmsystemet som en medspiller i forhold til at bekæmpe betændelsestilstande.

En ikke ubetydelig del af immunforsvaret er lokaliseret i tarmene, hvor der findes et væld af forskellige typer mælkesyrebakterier (også kaldet probiotika).
Bakterierne har intet med mælk at gøre men har deres navn efter, at de omdanner blandt andet kulhydrater til netop mælkesyre.

Ligesom i skeden er mælkesyrebakterierne medvirkende til at skabe en sund flora og stabilisere PH-værdien, så skadelige bakterier nedkæmpes.

Probiotika (som mælkesyre kaldes, når det forhandles som kosttilskud) er blevet særligt populært på det danske sundhedsområde i takt med, at forskning omkring betydningen af tarmfloraens sundhedsmæssige funktion er kommet i fokus.
En mave i balance kodes sammen med kroppens generelle velvære og påvirker desuden den psykiske tilstand.

For at tarmsystemet er i stand til at optage og udnytte vitaminer og mineraler fra den mad der spises, er den afhængig af mælkesyre.

Kost

Kroppen er én stort vekselvirkende organisme, hvor de små mikrosystemer påvirker hinanden og bliver influeret af det fysisk miljø/omgivelser, samt de fødevarer man spiser.

ordentlig kost

Ligeså vel som der findes gunstige vitaminer og fødevarer for kroppens reguleringsevne, eksisterer der modsatvis også mad og ingredienser, der har en negativ effekt. Se denne guide til vægttab som samtidig sikrer du får en sund alsidig kost.

Gærsvampen Candida Albicans næres i kroppen af raffinerede kulhydrater (hvor kornet ikke længere er intakt i slutproduktet) samt hvidt sukker.

Skedesvamp og fremtidsudsigter

Hvis kvinden er ramt af tilbagevendende skedesvamp vil hun kunne forvente periodevise udbrud. Dog kan disse behandles effektivt med håndskøbsprodukter fra apoteket.

Der er ikke fare forbundet med at have haft skedesvamp (3/4 af alle kvinder oplever det før eller siden i deres voksne liv). Infektionen i skeden kan ikke gå i livmodermunden og dermed udsætte æggeleder og æggestokke for infektion. Der er således ingen risici forbundet med skedesvamp og graviditet.

Gode huskeregler

 • Undgå overdrevet brug af sæbe under intimvask.

ordentlig intimvask

På daglig basis er vand nok. Dog kan man anvende en mild og skånsom intimsæbe til anvendes et par gange om ugen.
Eventuelt kan man have skånsomme intim-vådservietter med sig på farten, hvis man har brug for løbende at føle sig ’frisk’. Hvilket kan være særlig belejligt i forbindelse med menstruation.

 • Undgå skumbade i stort omfang og brug af olier, da det påvirket den sårbare balance og PH-værdien i underlivet.
 • Undgå tætsiddende undertøj og bukser, da fugtigt miljø i og omkring underlivet fremmer vækstbetingelserne for svamp.
 • Undertøj lavet af bomuld er sundere end syntetisk materiale. Syntetisk materiale har samme ’indkapslende’ effekt som tætsiddende tøj.
 • Undgå at symptombehandle lugtende udflåd ved brug af kemikalierige hudplejeprodukter. Indholdet i disse produkter kan være både skadelige og fremmende for infektioner i og omkring skeden.
  Den naturlige og sunde mikroflora i underlivet påvirkes kraftigt af kemikalierige hudplejeprodukter og hæmmer mælkesyrernes funktion i forhold til at ville bekæmpe en ubalance.
 • Sørg for at vaske undertøj og sengetøj ved 60 grader for at sikre, at svampesporer slås ihjel.
 • Lav en kostplan som sigter mod at indeholde de gode, svampedræbende og antiinflammatoriske ingredienser. Og samtidig så vidt mulig gå uden om de skadelige fødevarer, der fremmer vækstbetingelser for gærsvampe i kroppen.

Det anbefales generelt imod uhensigtsmæssige svampetilstande i kroppen i en periode at fjerne fødevarer fra ens kost, som indeholde gærholdige ingredienser, hvidt mel samt sukker.

 • Stress af. Stress indvirker både fysisk og psykisk på kroppen og dens balancer. Immunforsvaret påvirkes negativt af stresstilstand og kan højne risikoen for at udvikle svamp. Et svækket immunforsvar er blandt årsagerne til udvikling af skedesvamp.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5