Sådan behandler du lugt fra skeden

Vi giver dig her et indblik i, hvad du skal vide, hvis du døjer med problemer med lugt fra skeden, og vi kommer rundt om årsager, behandling og hvordan du forebygger en ubehagelig luft fra din vagina.

lugt fra skeden informationer
Udgivet 01.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

En sund skede lugter ikke af blomster – sådan er det bare. De fleste skeder har deres specielle og unikke dufte, men går det derhen, hvor det begynder at lugte dårligt, skal du være opmærksom. For det kan der være en del grunde til, og dem skal du selvfølgelig have løst.

Vi har set tampon-reklamerne, og de giver et indtryk af, at ens skede dufter af blomster. Men de har vist ikke helt forstået, hvordan skeder hænger sammen.

svamp i underlivet skeden

Effektiv mod lugt i skeden

Denne pakke modvirker intim problemer og giver dig en hverdag uden kløe, tørhed og lugtgener.

25% rabat med "abc25f"
9.2score
Ad

Skeden er hjem for millioner af bakterier

Sandheden omkring skeder er, at de er hjem for intet mindre end millioner af bakterier. Og antallet af og indholdet af de her bakterier ændrer sig på daglig basis. Nogle gange tilmed timebasis.
Forandringer er normalt. Det er ikke noget, der skal tages ilde op. Ændringerne sker af mange grunde: menstruationscyklusser, din hygiejne og det, at du er, som du er.

Stærk eller fermenteret lugt

Produkter, der indeholder yoghurt kan forårsage, at der kommer en vis lugt i skeden. Yoghurten skaber en vis aroma, som er tydelig at lugte. Mange sammenligner lugten med gærede fødevareprodukter. Yoghurt, brød lavet af surdej og selv sur øl indeholder den samme type bakterie, som dominerer de fleste sunde skeder: lactobacilli.

Hvis din skede lugter på samme måde som nogle af ovenstående ting, er det ikke noget, der skal ødelægge din dag. Overhovedet. Det er nemlig vigtigt, at din skede er lidt sur i lugten. Det er det, fordi det sure er medvirkende til, at din skede holder alle de dårlige bakterier ude. Det er vigtigt, at skeden har en pH-værdi på mellem 3,8 og 4,5. Lactobacilli sikrer, at skeden er sur, og det beskytter skeden mod alle mulige dårlige bakterier, der kan være til gene for dig og din skedes bedste.

Metallignende lugt

Den metallignende lugt er ofte ikke noget, man behøver at bekymre sig om. Det er for det meste et udtryk for, at man har haft menstruation. Blodet gør, at man lugter, som man gør. Det er kun meget sjældent, at metallugten er et udtryk for et sundhedsmæssigt problem.

Hvis din skede har været i kontakt med sæd, kan det ændre din pH-værdi i skeden og skabe en anden lugt, end du er vant til: metallugten. Det, der også kan skabe lugten fra skeden, er, at man får rifter inde i skeden under samleje. Det er her, at det er en god ide enten at bruge glidecreme eller være mere våd, inden man påbegynder den seksuelle akt.

Hvis lugten varer ved og er et problem på den længere bane, er det smart, du ser en læge, uden det hermed betyder, at det på nogen måde er livstruende eller lignende.

Sød i dunsten

Og med ”sød i dunsten” mener vi selvfølgelig ikke, som var der lige blevet bagt cookies, brownies eller andre søde sager. Det, vi mener, er noget, der er mere robust og jordligt i sødhedslugten. Men der er ikke noget at være bekymret over: En sød lugt er ikke noget, der har en farlig betydning.

svamp i underlivet skeden

Effektiv mod lugt i skeden

Denne pakke modvirker intim problemer og giver dig en hverdag uden kløe, tørhed og lugtgener.

25% rabat med "abc25f"
9.2score
Ad

Årsagen til, at man kan have en sød lugt fra skeden, skyldes, at der kan ske ændringer fra skeden, som dagen skrider frem. Bakterierne ændrer sig hele tiden i løbet af dagen, og det gør, at lugten i skeden også er under konstant forandring.

Fiskelignende lugt

Der er to muligheder, hvis der er en fiskelignende lugt, som vi vil kigge lidt nærmere på.

Første årsag

Hvis det lugter, som om der lige er blevet vasket noget på et badeværelse eller vaskeri, er det ikke altid et godt tegn. Det kan af og til være noget, der gør, at man skal lægge et smut forbi lægen. Det kan nemlig være udtryk for, at man har bakteriel vaginose, som er en meget almindelig infektion.

Symptomerne omfatter: en fiskelignende lugt. Tynd grå, hvid eller grøn udledning. Vaginal kløe. En brændende følelse, mens man tisser.

Årsagen til, at man kan få den lugt, som altså ikke altid er farlig, er følgende: urin. Urin indeholder nemlig et biprodukt af ammoniak, som hedder urea. Det er muligt, at lugten af urin i dit undertøj eller omkring skeden stadig lugter af tis, og det gør, at der kan opstå en kemisk lugt. Det er vigtigt at understrege, at urin lugter stærkt af ammoniak, når man er dehydreret.

Bakteriel vaginose. Det er også en mulighed, at den kemiske lugt er et tegn på bakteriel vaginose. Den kemiske lugt kategoriseres ofte som en lugt, der er fiskelignende i det.

Anden årsag

Trimethylamine kan være det, der gør, at du lugter af fisk. Det er nemlig trimethylamine, der skaber lugten af fisk fra skeden. I særlige tilfælde er det noget, du skal få tjekket.

Hvad er det så, der gør, at man får trimethylamine-lugt dernede? Anaerobe bakterier, der forenes i din skede. Og det er bakterier, der har en vis lugt, som er meget iøjnefaldende. Trichomoniasis. Trichomoniasis er den mest udbredte seksuelt transportable infektion, og den kan heldigvis hurtigt kureres. Det kræver bare lidt antibiotika.

Trichomoniasis har en stærkere lugt end de andre fiskelignende bakterier, der skaber fiskelugt i skeden.

Røget urte eller jordlig lugt

Nej, det er ikke bare dig, der er noget galt med, når det kommer til bedømmelsen af lugt. For det er nemlig muligt, at man af og til lugter af noget, der minder om marihuana. Der er mange, der drager parallellen mellem kropslugt, skedelugt og ikke mindst marihuana-lugt.

Der er imidlertid ikke noget videnskabeligt svar på, hvorfor lugten opstår. Men som følge af svedkirtlerne, ved vi i hvert fald, hvorfor skeder og kropslugt kan lugte så identisk.

En af årsagerne til, at man kan lugte på den måde, er, at man er stresset. Stressymptomer skaber en speciel lugt, der til forveksling minder om noget, der kunne være lidt ligesom marihuana.

Din krop indeholder nemlig to typer svedkirtler:

  • Apokrine
  • Eccrine

Eccrine kirtler producerer sved ved at afkøle din krop, og apokrine kirtler reagerer på dine følelser. De apokrine kirtler er en del af dine armhuler og din lyske. Når du er stresset eller nervøs, producerer apokrine kirtler en mælkevæske. Væsken er i sig selv lugtfri, men når den kommer i kontakt med overfladen, kan den producere en skarp aroma.

Rådden lugt

En rådden lugt, der ikke er behagelig at lugte til, er ikke normen. Hvis lugten er lettere slidt og ”død” i det, som var det en død organisme, er der sandsynligvis ikke noget galt med din skede, men der er noget galt inde i den.

En af grundene til, at man kan have en rådden lugt, kan skyldes, at man har glemt at tage sin tampon ud. Flere læger beretter om, hvordan de utallige gange har taget gamle tamponer ud af deres klienter, som har glemt alt om, at de havde en tampon i sig.

Det sker for rigtig mange kvinder og er ikke noget, du skal flove dig over, hvis det er noget, du også har gjort af og til. For det er ikke så usædvanligt. Og der er ikke noget galt i at fjerne en tampon, der har været i skeden i lidt for lang tid, for det sker der ikke noget ved.

Hvornår skal man tage til lægen?

Det skal du, når lugten er allermest kraftig i negativ forstand og har været det i noget tid. Det kan være alle mulige ting, der gør, at du har følelsen af, at der er en rådden lugt i skeden som eksempelvis lugten af rådden fisk, døde organismer med flere – det er lugte, der på sin vis gør, at du føler stærk ubehag, når du lugter til skeden.

diagnose på lidelsen

Men der plejer at være seriøse symptomer, som ikke kun er forbundet med lugt, som vi her vil tage et kig på: Hvis du føler, at skeden klør eller er brændende, kan det være et tegn på, at du skal tage til lægen.

Hvis det gør ondt i skeden, er det ligeledes en indikator for, at det kan være på høje tid at se en læge.

Hvis du har smerter i skeden, når du dyrker sex, og der enten er blevet brugt våde midler som eksempelvis glidecreme, eller du føler dig tilpas våd, så er det også noget, der tyder på, at et lægevisit ikke er en dum ide. Hvis du bløder, selvom du ikke har menstruation, er det også et signal, der er værd at tage seriøst og tage hånd om.

Hvilke produkter kan du tage i brug?

Der er en del produkter, som kan være værd at tage i brug, hvis du ikke lige føler, at lugten er, som den burde være. Men det kan også bare være, at du føler, du skal ændre på lugten fra skeden. Vi har et par råd og fif til, hvad du kan gøre og købe af produkter, der vil hjælpe dig mod en bedre lugt.

Der findes mange produkter, der kan hjælpe mod intim kløe, tørhed og problemer med lugten.

Et godt middel mod lugtproblemer er at få fingrene i produktet produkterne fra Australien Bodycare. Det er et godt middel til at pleje intimområdet.

En af de helt store fordele ved at bruge Australian Bodycare er, at man har brugt Tea Tree Oil, som er en naturlig æterisk olie. Den modvirker bakterier, men samtidig formår den også at hjælpe med at genoprette den naturlige bakterieflora, som der skal være i skeden.

Australian Bodycares indeholder produkter til både den daglige pleje, og hvis der er gener, hvilket gør, at den har en naturlig balance mellem hverdagsbrug og brug, hvis der opstår situationer, der bliver lidt mere træls. Det er muligt at bruge produkterne til at skabe fugt i skeden eksempelvis efter endt samleje, som gør, at man ikke længere lugter efter endt samleje.

Der er over 75 % af danske kvinder, der ifølge Australian Bodycare har oplevet problemer med skeden på mange forskellige fronter – heriblandt særligt lugten. Og det er der heldigvis mange løsninger til.

Australian Bodycare indeholder en masse forskellige ting. Det er følgende ting: Intim Wash, Femigel og Femi Daily. Det er produkter, som hjælper på alle mulige ledder og kanter – irritation, kløe, tørhed og lugt.

Det er særligt Intim Wash med 200 ml, der formår at nedsætte lugtproblemerne. Sæben i Intim Wash er en hudvenlig intimsæbe, som effektivt og nænsomt renser din skede for bakterier. Intim Wash’ sæbe bevarer din huds frugtbalance, og det er med til at sikre, at den ikke tørrer ud og heller ikke på nogen måde føles stram eller det, der minder om at føles stram.

Femi Daily er et godt og supplerende middel til Intim Wash. Den hjælper mod fremtidige gener og er på den måde et fantastisk forebyggende middel at bruge mod lugt fra skeden.

Intim glide – Mod kløe, svie og tørhed under og efter sex (100ml) fra Australian Body Care. Endnu et produkt, der er rigtig fint til at nedsætte lugten. Og den har sin force i, at den er god, efter man har haft sex og på den måde hurtigt hjælper dig med ikke længere at have problemer med lugt fra skeden.

Det kan du også gøre for at bekæmpe stank fra skeden

Der er en række ting, man kan gøre, hvis man gerne vil forebygge stank fra skeden, som er gratis og ikke koster noget. Vi tager et kig på dem én for én.

Tøj påvirker lugten

Det er de færreste, der ved det, men stramt tøj har i den grad en påvirkning af og effekt på lugten fra skeden. Det værende både stramme bukser og stramtsiddende undertøj. Stramt tøj kan nemlig gøre, så der kommer sved på skeden, der på den måde absorberer en lugt, der ikke altid er lige fantastisk.

Maden påvirker lugten

Spiser du meget sukker, kan det påvirke lugten fra skeden. Andre stærke lugte kan også påvirke skedens lugt. Det kan være alt fra løg, kaffe og andet stærk mad, som ændrer lugten af sved og andre kropsvæsker. Der er ikke meget i videnskabens verden, der viser nogen kausaleffekt af, at særlig mad ændre lugten på ens skede.

Nogle forskere har med undersøgelser vist, at sød mad som vandmelon og æbler kan påvirke lugten fra skeden. Det er også vigtigt at drikke en masse vand. At være velhydreret forhindrer alt for mange bakterier i at vokse sig for store og mange i skeden.

Sex påvirker lugten

Som vi tidligere kom lidt ind på, påvirker sex i allerhøjeste grad lugten fra skeden. Efter sex har skeden for det meste en ret fisket lugt, hvilket er udtryk for ændring i bakterierne, der kommer fra mandens sæd. Det er nemlig sådan, at af og til sker der noget, når sædbakterier blander sig med skedebakterier.

Hvis man gerne vil undgå for megen lugt efter endt samleje, er der her nogle råd, man kan tage i brug: Brug et kondom, mens I har sex. Rens skeden med rent vand efter endt samleje. Det hjælper ikke at tage et helt bad og grundigt forsøge at vaske skeden med sæbe, som mange ellers fejlagtigt tror.

Og slutteligt er det vigtigt at undgå at bruge duft- eller smagsstoffer.

Der er mange ting, man selv kan gøre for at undgå lugt fra skeden. At tisse lige efter sex plejer at være en god ting mod lugten. At bruge en neutral sæbe uden for skeden hjælper. Det hjælper ikke at vaske inde i skeden, da det skaber problemer.

At skifte undertøj dagligt efter man har svedt er noget, ikke alle gør, men som hjælper. At vaske undertøj i sæbeneutrale produkter. At tage et bad, efter man har svedt. Vaske vulva uden sæbe, men kun med vand. Det hjælper altid at tage hånd om skeden, uden man bruger sæbefyldte produkter.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5