Sådan slipper du af med svamp i skridtet

Svamp i skridtet kan ramme alle. Døjer du med det, så læs med her. Selvom det er en irriterende sygdom, kan du nemlig sagtens slippe af med den med den rette behandling.

svamp i skridtet
Udgivet 16.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Svamp i skridtet er en rigtig ubehagelig og irriterende sygdom, som kan ramme både mænd og kvinder. Sygdommen er heldigvis ikke kronisk og kan derfor behandles relativt nemt, ved brug af de rigtige midler.

Se for eksempel denne korte video om hvordan svamp i skeden kan kureres ved hjælp af håndkøbsmedicin. Bemærk at videoen ikke er for sarte sjæle.

Hvis du læser med her, vil vi komme lidt nærmere ind på, hvad svamp i skridtet er, hvad symptomerne på dette er og hvordan du kan genkende dem. Samt hvad du kan gøre for at undgå sygdommen og hvordan du nemmest kan slippe af med sygdommen igen.

Hvad er svamp i skridtet?

Svamp i skridtet er en form for hudlidelse, som kan være yderst ubehagelig og irriterende. Svamp i skridtet kommer af en svampeinfektion fra hudsvampe, som også refereres til som dermatofytter. Svampeinfektioner som helhed er en ret almindelig hudsygdom, og kan heldigvis behandles.

Sygdommen går også under andre navne, så som lyskesvamp (eller svamp i lysken), skridtsvamp, og så er det de medicinske betegnelser for sygdommen, som Tinea Cruris, dermatophytosis inguinalis, eller dermatopytosis inguinioscratalis.

svamp på penis produkt

Effektivt mod svamp i skridtet

Disse to produkter virker godt mod svamp i skridtet. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Svampeinfektionen der kommer ved svamp i skridtet, er i familie med svampetyper som neglesvamp, fodsvamp, og svamp i hårbunden.

Hudsvamp inddeles i tre forskellige grupper, hvoraf den der ofte giver svamp i skridtet kaldes for antropofile. Grupperne er geofile (jord), zoofile (dyr) og antropofile (mennesker).

Der findes flere forskellige arter og typer for svamp, men de typer man ser oftest er tricophyton rubrum og epidermophyton floccosum.

Hvad er årsagen til svamp i skridtet?

Svampesporer er overalt på kroppen hos alle mennesker. Dette er ganske almindeligt og også ufarligt, så længe de ikke får mulighed for at formere sig mere end normalt.

Hudsvampe lever af døde hudceller, og de gør ikke skade, så længe de ikke får muligheden for at formere sig yderligere, og der dermed opretholdes en balance. Når man taler om at have svamp, taler man altså om de tilfælde, hvor svamp begynder at være generende, grundet for gode vækstbetingelser.

Vækstbetingelserne for svampespore, er de miljøer hvor svampen trives bedst, nemlig i fugtige og varme miljøer. Dette er også hvorfor det netop er i skridtet, at flere har tendens til at danne svampeinfektioner.

Derfor er det også vigtigt, at man sørger for at holde en god hygiejne og dermed bekæmper den fugtighed, som svampene trives i. Dette gøres ved at holde området rent og tørt, således at der er mindre grobund for at svampen kan vokse.

Hvem lider typisk af svamp i skridtet?

Svamp i skridtet hos folk der er meget aktive

Svamp i skridtet kan være årsag til stor irritation og kan ramme kvinder såvel som mænd. Sygdommen ses dog oftere hos mænd, end den gør ved kvinder.

Svamp trives generelt bedre i fugtige miljøer. Derfor forekommer svamp i skridtet også oftere, hvis svedproduktionen er høj, som den for eksempel er, hos folk der er meget aktive og dyrker meget sport. Da dette fugtige miljø er noget der kan give grobund for svampeinfektioner, er det meget vigtigt, at man, specielt hvis man er meget aktiv, er påpasselig med sin hygiejne.

En god hygiejne betyder, at du skal sørge for at vaske dig grundigt og dernæst tørre dig grundigt, så området ikke er nær så fugtigt.

Derudover er det en god ide, ikke at dele håndklæde med andre, hvis du har fået svamp i skridtet, da sygdommen på den måde kan sprede sig, og smitte den du deler håndklæde med.

Svamp i skridtet hos folk med dårlig hygiejne

Svamp i skridtet forekommer også hyppigt hos folk der har mangler i deres hygiejne. Som sagt trives svamp i meget fugtige og indelukkede miljøer. Som hos folk der er meget aktive, kan det også oftest forekomme hos folk der er svært overvægtige, da svedproduktionen oftest er højere, og fordi disse fugtige og indelukkede miljøer giver gode betingelser, for at svampeinfektionen kan gro.

Hvis man er svært overvægtig kan det for nogle være svært at holde sig selv helt ren, hvorfor svært overvægtige har højere risiko for at få sygdommen. Dette skyldes at der hos svært overvægtige er flere hudfolder på kroppen.

svamp på penis produkt

Effektivt mod svamp i skridtet

Disse to produkter virker godt mod svamp i skridtet. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Disse hudfolder danner et miljø, som er optimalt for hudsvampen. Disse områder er nemlig mere indelukkede, varme og fugtige. Dernæst så er der tendens til at overvægtige sveder mere end andre mennesker, hvilket altså giver bedre grobund og vækstbetingelser for svampen. Derfor er det vigtigt, ligesom der er for folk der dyrker meget sport og derfor også sveder meget, at sørge for at vaske og tørre sig grundigt.

Svamp i skridtet hos diabetikere

Udover et fugtigt, varmt og indelukket miljø, så trives svamp i skridtet også bedre hos folk der har et højere sukkerniveau, hvilket gør sig gældende hos diabetikere. Denne tendens gør sig også gældende for andre typer af svampeinfektioner, og diabetikere har altså derfor en højere risiko få at få svamp, end andre mennesker.

Svamp i skridtet hos mænd

Svamp i skridtet forekommer mere ofte hos mænd, end det gør hos kvinder. Specielt ses det ofte hos mænd, som er meget fysisk aktive og/eller dyrker meget sport. Dette er også årsagen til, at sygdommen på engelsk også har fået kaldenavnet ”jock itch”, altså kløe hos sportsfolk. Som vi allerede har været inde på, så har mænd med diabetes, og mænd der er svært overvægtige, også en øget risiko for at få svamp i skridtet.

Herudover er der en tendens til at mænd der går i meget stramtsiddende underbugser, og stramt tøj generelt, har en større risiko for at få en svampeinfektion. Dette skyldes at svampen trives bedre i disse mere indelukkede, varme og fugtige miljøer.

Herudover ses svamp i skridtet også oftere hos yngre mænd. Dette kan skyldes at mænd, når de er yngre ofte dyrker mere sport, og at flere unge mænd i højere grad bærer stramtsiddende underbukser og bukser, end ældre mænd.

Symptomer på svamp i skridtet hos mænd

Nogle af de mest hyppigst forekommende symptomer på svamp i skridtet hos mænd er et tydeligt udslæt på huden, i en rød eller rødbrun farve. Det berørte område kan ramme store dele af området omkring lysken.

Det kan stække sig fra lysken, ind mellem ballerne, hen til indersiden af lårene og ind på pungen. Området der er ramt af svampeinfektion vil ofte være meget tydeligt og skarpt afgrænset fra de områder der ikke er berørte.

Området vil typisk være meget irriteret, hvilket kan ses på huden, som kan ende med at skalle eller danne små sprækker. Herudover vil sygdom ofte være meget generende og give både svie og kløe.

Smittefare for svamp i skridtet hos mænd

Svamp i skridtet er også en smitsom sygdom. Svamp i skridtet kan smitte både ved direkte og indirekte kontakt med huden. En indirekte smittefare kan for eksempel være, hvis man deler håndklæde med en der har sygdommen. Fordi svamp kan smitte er det også vigtigt, at man søger behandling så hurtigt som muligt, så man ikke risikerer at smitte andre og give sygdommen videre.

Herudover så kan svamp også sprede sig fra nogle områder til andre, og man kan faktisk også ende med at smitte sig selv. Det kan for eksempel være hvis man har fodsvamp, som ikke er blevet behandlet. Derfor er der altså også god grund til at søge hjælp og behandling så hurtigt som muligt, efter man har opdaget symptomer på sygdommen. Ved at søge hjælp hurtigt, er der mindre fare for at du ender med at smitte andre, men hvis du kommer i behandling slipper du også selv for irritation, kløe og svie i skridtet, og sørger for at den ikke spreder sig til andre dele af kroppen.

Svamp i skridtet hos kvinder

Mænd bliver godt nok ramt oftere end kvinder, men kvinder kan også godt få svamp i skridtet. Som nævnt tidligere så trives svamp rigtig godt de steder hvor der er fugtigt og varmt, hvilket er hvorfor at lige netop skridtet er et sted hvor svamp forekommer. Det kommer specielt hvis man ikke sørger for at holde en god hygiejne.

Derfor er det vigtigt at vaske og tørre sig grundigt, således at svampen ikke har nær så gode muligheder for at vokse. Noget andet man kan gøre er hurtigt at skifte undertøj og sportstøj efter man har brugt det.

Specielt hvis det er meget svedigt tøj, er det en god ide at skifte til tørt tøj hurtigt. Ligesom hos mænd er der øget risiko, for at få svamp i skridtet, hvis man er meget aktiv. Så hvis du dyrker meget sport, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på hygiejnen.

Kvinder med diabetes er desværre særligt udsatte for at få svamp i skridtet. Det skyldes at svampe trives ekstra godt hos diabetikere, da der i blodet hos folk med diabetes er et højere sukkerniveau.

Herudover har svært overvægtige kvinder også en større risiko for at få svamp i skridtet. Det skyldes at hudfolder giver rigtig gode vækstmuligheder for svampe, da de er varme og fugtige. Derudover kan det også værre svære at holde en god hygiejne i hudfolderne.

Hvis man har problemer med svampeinfektioner, kan det også være en god ide at se nærmere på ens påklædning. Svampe har nemlig lettere ved at vokse hos folk der ofte går i meget stramtsiddende tøj og undertøj.

Det kan være grunden til en øget svampevækst, da det giver et mere indelukket miljø for svampe. Så hvis man har problemer med svamp i skridtet, kan man eventuelt skifte over til mere løstsiddende bukser og løsere underbukser, for ikke at give svampeinfektionen nær så gode muligheder for at vokse.

Symptomer på svamp i skridtet hos kvinder

Det er flere symptomer på svamp i skridtet for kvinder, som kan give stor irritation, få det til at klø, og give udslæt. Oftest vil der være et rødt eller rødbrunt område på huden, som også kan få huden til at skælle og danne små sprækker.

Hvis man har svamp i skridtet vil man opleve at huden svier og brænder. Fra det infektionsramte område op til det raske, vil grænsen være tydelig. Området med svamp kan være meget stort og strække sig fra lysken, til indersiden af lårene og til området mellem balderne.

Smittefare for svamp i skridtet hos kvinder

Svamp i skridtet er en smitsom sygdom, hvorfor det er vigtigt at gå til lægen, så snart der findes symptomer på svampeinfektion. Du kan både smitte andre, hvis du har svamp i skridtet; og også blive smittet af andre, hvis de har det.

Svamp i skridtet kan både smitte direkte og indirekte. Direkte smitte kan ske gennem samleje, hvor indirekte smitte kan ske, hvis man for eksempel deler håndklæde, hvor en af personerne har det. Derfor er det også generelt set bare en dårlig ide at dele håndklæde med andre.

Herudover er der også mulighed for at smitte dig selv, hvis du har et andet område med svamp, som du ikke har fået behandlet. Hvis man for eksempel har fodsvamp og ikke får det behandlet, er der en risiko for at give sig selv svamp i skridtet.

Dette giver udover faren for at smitte andre, endnu mere grund til, at få det behandlet så hurtigt som muligt efter det opdages.

Behandling af svamp i skridtet – hvad gør jeg?

Hos lægen

Hvis du oplever symptomer på svamp i skridtet, som kløe, svie og irritation, og du tror at det kan være svamp, så er det en god ide at gå til lægen og få det tjekket. Selv hvis det ikke er svamp, er det stadig en god ide at gå til lægen, hvis disse symptomer opstår.

Hvis du tager til lægen, vil lægen ofte være i stand til at kunne se om der er tale om svamp, blot ved at se på det, og dermed stille en diagnose. Lægen vælger måske også at skrabe lidt af huden af, der hvor der er mistanke om svampe, for at være helt sikker.

Det gør man for at teste for svamp, hvor man prøver at dyrke den, og dermed bliver helt sikker. Dette vil han eller hun måske gøre, da der er nogle former for psoriasis eller eksem, der godt kan ligne svamp på symptomerne.

Hvad kan man selv gøre hvis man har svamp i skridtet?

Hvis du er overbevist om, at det er svamp du har, for eksempel hvis du har haft det før, og dermed kan genkende symptomerne, så er der også ting du selv kan gøre. Hvis du er sikker, kan du derfor nøjes med at gå på apoteket eller i Matas, hvor du vil kunne købe creme, som kan bruges til behandlingen af svamp i skridtet.

Behandling af svamp i skridtet med creme eller tabletter

Selvom svamp i skridtet kan være til stor irritation, så er det heldigvis en ganske ufarlig lidelse. Derudover er det også relativt nemt at behandle svamp i skridtet. Den mest almindelige kur mod svampeinfektion er cremer, hvilket normalvis også er det lægen vil henvende til.

I nogle tilfælde vil denne type creme kunne fås i håndkøb, som skedesvampcreme.

Cremen er nem at bruge, da det bare skal smøres på huden. Hvis cremen ikke er nok, til at slippe af med infektionen, vil din læge kunne give dig receptpligtige tabletter.

Behandlingen af svamp i skridtet varer heldigvis ikke alt for længe, og lindringerne vil typisk komme hurtigt. Som regel vil svampeinfektionen blive bekæmpet, og være væk efter nogle uger. Symptomer som kløe, svie og irritation, vil de fleste kunne mærke en lindring af, meget hurtigt efter start på behandlingen.

Efter behandlingen og svampeinfektionen er forsvundet, er det vigtigt at tænke på det forebyggende, som at holde god hygiejne med grundig vask og tørring, således at infektionen ikke kommer tilbage igen.

Tea Tree Oil til brug mod kløe og irritation

Hvis du har problemer med irritation og kløe, findes der også naturlige midler, som kan være med til at lindre. Der findes for eksempel australsk Tea Tree Oil, som har et godt ry, for at være effektiv mod kløe og irritation.

Da Tea Tree Oil udelukkende indeholder naturlige aktiver, er der ikke en begrænsning på, hvor meget du må bruge det. Der er altså ikke et farligt middel selv at bruge, hvorfor det blandt andet også er blevet populært generelt med naturlige produkter.

Der findes forskellige produkter med Tea Tree Oil i, som du kan bruge. For eksempel kan man købe en gel der er beregnet til hud, på udsatte områder, som i skridtet. Cremen kan også effektivt bruges til at lindre kløe og irritation ved andre sygdomme og lidelser, som for eksempel ved psoriasis, eksem, eller tørre skinneben og fødder.

træolie

Hvis du vil købe en sådan gel, kan du få en hos Australian Bodycare der hedder Body Cream, som indeholder Tea Tree Oil. Denne kan også suppleres med andre produkter, som for eksempel Intim Wash, der ligeledes også indeholder Tea Tree Oil.

Hvis dette er produkter du vil bruge, så anbefales det at du bruger vaskecremen hver gang du er i bad. Cremen kan du så bruge to gange om dagen, på tør hud.

Et andet produkt der kan virke godt mod kløe og irritation er Femigel, som ligeledes kan købes gennem Australian Bodycare. Det er en gel der oprindeligt blev udviklet til kvinder til bekæmpelse af kløe og irritation, men den kan også sagtens bruges af mænd.

svamp på penis produkt

Effektivt mod svamp i skridtet

Disse to produkter virker godt mod svamp i skridtet. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Hvad skal du gøre ved en svampeinfektion – Apoteket.dk – https://www.apoteket.dk/sundhed/hud/medicin-mod-svampeinfektion-hvordan-virker-det

Forebyggelse og behandling af behandling af skedessvamp – Apoteket.dk – https://www.apoteket.dk/sundhed/hud/skedesvamp

Lyskesvamp – Behandling af lyskesvamp – https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/skaellende-udslaet-ekskl-eksem-og-psoriasis/lyskesvamp/

Skriv en anmeldelse
5/5