Svamp på tungen

svamp på tungen
Udgivet 03.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Svamp på tungen er en svampeinfektion, som forekommer på tungen og kan have en række ubehagelige symptomer. Svamp på tungen kendes også under navnene Trøske og Candidiasis.

Svampen som rammer tungen er en gærsvamp ved navn Candida Albicans. At den findes i munden, er dog ikke roden til problemet, da den naturligt findes som en del af mundens bakterieflora i mundhulens slimhinder. Det som kan gøre svampen til et problem, og som kan lede til svampeinfektion er, hvis mundens forsvarssystemer er svækkede.

Læs med videre herunder, hvor vi ser nærmere på svamp på tungen, årsager og symptomer samt gode råd til behandling og forebyggelse heraf.

Video: Forklaring af oropharyngeal candidiasis

Hvorfor udvikler man svamp på tungen?

Overordnet skyldes svampeinfektion på tungen, at der er kommet ubalance mellem mundens svamp og bakterier. Den balance som hos de fleste fungerer som den skal, vil hos nogle mennesker komme i ubalance, og det er her, svamp kan forekomme på tungen.

Denne ubalance som kan udløse svampevækst på tungen forårsages af en ændring i kemien i munden, og den står vi ofte selv bag. Det kan skyldes medicin, dårlige vaner eller i nogle tilfælde helbredsmæssige ændringer.

billed af svamp i munden

Da der er en længere række af årsager til svamp på tungen, vil vi give en liste over de mest hyppige årsager her:

 • Antibiotika/penicillin
 • Inhalationsspray med binyrebarkhormon
 • Vitamin- og blodmangel
 • Nedsat spytdannelse
 • Brug af tandprotese
 • Stofskiftesygdomme eller immundefekter
 • Svækkelse eller nedsat immunforsvar hos kræftpatienter som behandles med kemoterapi eller strålebehandling
 • Svækkelse eller nedsat immunforsvar hos aids- eller hiv-patienter
 • Rygning
 • Stofmisbrug
 • Stress
 • Dårlige kostvaner
 • Piercing i tungen
 • Dårlig hygiejne i mund eller tandprotese.
 • Højt indtag af sukkerholdig mad og drikke

Antibiotika og penicillin

Har man af den ene eller anden årsag et nedsat immunforsvar, vil Candida Albicans kunne udvikles til en infektion på tungen. Nedsat immunforsvar kan som sagt forårsages af en række forskellige årsager, deriblandt medicin som antibiotika.

Antibiotika, heriblandt penicillin, har nemlig til formål at dræbe bakterier. Problemet ved antibiotikaindtagelse opstår, da medicinen dræber de bakterier som holder svampene i skak. Det vil kunne fjerne barrieren som beskytter tungen mod svamp.

svamp - antitobiotika

Nedsat immunforsvar af helbredsmæssige årsager

Har du af andre årsager nedsat immunforsvar, vitaminmangel, blodmangel eller andre sygdomme som eksempelvis diabetes, vil du også have større risiko for at kunne udvikle svamp på tungen, da bakterierne i munden kan være svækkede eller fåtallige.

Diabetes

Sukkersygepatienter kan være nødsaget til at indtage større mængder af blodsukkerregulerende mad, altså mad med højt sukker indhold som juice, honning eller druesukker. Det vil øge sukker mængden i mundens spyt, og vil kunne give grobund for svamp i munden. Du kan derfor med fordel skylle munden efter et måltid med sukkerholdig mad.

Inhalationsspray

Inhalationsspray har samme risiko som sukkerholdig mad for at påvirke mundens kemi. Da inhalationsspray indtages gennem munden, vil kemien i sprayen kunne vende op og ned på mundens balance. Også her vil det være klogt at skylle munden efter at have anvendt inhalationsspray.

Overbelastning

Stress, stofmisbrug, dårlige kostvaner og rygning lægger alle et pres på kroppen, og det kan gå ud over kroppens immunforsvar. Det bør derfor ikke komme som nogen overraskelse, at overbelastende vaner og livsstilssygdomme kan føre til udvikling af svamp på tungen.

Piercinger

Piercinger skaber risiko for infektion i såret på tungen, og vil kunne overbelaste bakterierne i munden. Derved øges chancen for at der opstår svamp på tungen både kort tid efter piercingen er foretaget, men også på længere sigt.

Er svamp på tungen farligt?

Hvor farligt svamp på tungen er, afhænger af dit overordnede helbred. Er man rask og generelt sund og har det godt, vil svamp på tungen typisk ikke være noget farligt. Svampens symptomer kan irritere, men det vil være ufarligt at have en svampeinfektion på tungen.

billede af svamp på mands tunge

Er du derimod ramt af svamp som følge af et andet sygdomsforløb, og er du ikke helbredsmæssigt på toppen, bør du opsøge læge og få afhjulpet tilstanden så hurtigt som muligt. Det skyldes blandt andet at svampeinfektionen kan sprede sig til andre dele af kroppen som fordøjelsessystemet og luftvejene.

Uanset om du er sund og rask eller er i risikogruppen, bør du opsøge læge snarest muligt, da svamp på tungen sjældent forsvinder af sig selv.

Hvad er symptomerne på svamp på tungen?

Ved udvikling af svamp på tungen kan det være svært at mærke til det. Det skyldes at symptomerne typisk ikke forekommer fra starten. Du vil dog kunne se og mærke symptomerne fra svampen, når tilstanden forværres.

Svamp på tungen har en række symptomer som kan skabe irritation og ubehag. Vi vil her give en liste over de hyppigste symptomer og give en forklaring af dem:

 • Hvide belægninger som forekommer på tungen, kinderne og ganen.
 • Smerter i munden.
 • Sprækker i mundvigene.
 • Brændende fornemmelse i munden samt svælget.
 • Metallisk smag i munden.
 • Nedsat smagssans.

Hvide belægninger

Der vil kunne opstå synlige, hvide belægninger, både på tungen, på indersiden af kinderne og helt op i ganen, hvis man er ramt af svamp på tungen og infektionen spreder sig rundt i hele mundhulen. Hvis infektionen spreder sig til hele munden, taler man ikke længere om svamp på tungen, men i stedet om mundsvamp.

Det kan sprede sig til både tandkødet, mandlerne og svælget, hvor det vil kunne mærkes som inflammation og rødme.

svamp på tungen

Disse hvide belægninger kan også have en gullig farve, og kan forekomme som hævede områder i munden. Forsøger man at skrabe dem bort, vil man kunne opleve sår som kan forårsage smerter og let blødning fra området.

Smerter og sprækker i mundvigene

Der kan ligeledes være smerter forbundet med svamp på tungen. Oplever man disse smerter vil det komme til udtryk gennem en ubehagelig, brændende fornemmelse i munden som forværres af mad og drikke med stærk smag.

Dertil vil man også kunne opleve, at mundvigene begynder at sprække. Det vil også kunne ledsages af smerter og en tørhed i munden.

Smagssans

Tungens smagsløg kan blive påvirket af svamp. Det kan ske i form af, at du kan miste en del af din smagssans, mens infektionen står på. Dertil vil du ligeledes kunne opleve en metallisk smag i munden som kan skabe ubehag for nogle.

Søg læge ved mistanke om svamp på tungen

Som grundregel bør du opsøge læge, så snart du har mistanke om, at du kan have svamp på tungen. Som sagt er det specielt vigtigt, at du får hjælp, hvis du er særligt svækket med henblik på nedsat immunforsvar eller anden sygdom, men det er altid smartest at forhøre sig med sin læge, hvis man er i tvivl.

Selvom svamp på tungen er en ufarlig lidelse hos de fleste mennesker ved godt helbred, er behandling nødvendigt i langt de fleste tilfælde, for at komme infektionen til livs.

lægehjælp

Med hjælp fra en læge vil du kunne få svar på, hvorvidt dine problemer stammer fra symptomer på svamp på tungen, eller om det kommer som følge af en anden sygdom. Eller måske er svampen følgesymptom på en anden sygdom, du ikke har fået konstateret.

Da symptomerne på svamp på tungen kan ligne symptomerne fra andre sygdomme, vil du gøre klogt i at blive undersøgt hurtigst muligt, så du kan blive sat i behandling. Det er også vigtigt at komme i behandling, inden tilstanden forværres og bliver kronisk.

Det er ikke blot en læge som vil kunne afhjælpe svamp på tungen. En tandlæge vil ligeledes kunne hjælpe dig af med infektionen, og vil kunne give dig midler til at hjælpe dig med på vejen.

Selve undersøgelsen består oftest af et skrab af svampen på tungen som så undersøges af lægen. Du kan også få foretaget en blodprøve i nogle tilfælde.

Det er også vigtigt at få opklaret, hvorfra svampeinfektionen stammer, så din læge eller tandlæge kan hjælpe dig med at afhjælpe et eventuelt underliggende problem.

Hvordan behandles svamp på tungen?

Opsøger du læge eller tandlæge og får bekræftet, at du har svamp på tungen, vil du kunne få behandling gennem forskellige midler. Du vil typisk få en recept på svampedræbende middel af din læge eller tandlæge. Det middel vil du efterfølgende kunne anvende til at komme svampeinfektionen helt og aldeles til livs.

Midler mod svamp på tungen

Medicin mod svamp

Der findes medicin som kan slå svampeinfektioner ihjel, og som samtidigt ikke er farlige for din munds helbred. Den medicin du vil få recept på, vil kunne have flere forskellige former. Du kan få medicin mod svamp på tungen som mikstur, creme, gel, salve, sugetabletter eller i specielt frembrudte tilfælde i form af svampedræbende tabletbehandling.

Tea Tree Oil

Man kan få en mundhulegel som har en kurerende effekt samtidig med, at den kan fungere præventivt. Australian Bodycare sælger en mundhulegel som indeholder Tea Tree Oil.

Egenskaberne, som findes i denne form for olie, har positiv effekt på patienter med svamp på tungen. Gelen kan nemlig nedsætte kløe og irritation samt have gavnlig effekt overfor bakterier.

Denne gel har en liste med positive egenskaber. Heriblandt indgår:

 • Rengøring af mundhulen.
 • Effektiv virkning mod irritation på tungen.
 • Bekæmpelse af dårlig ånde.
 • Renhold af tunge samt sund.
 • Modvirkning af bakterier i munden.
 • Modvirkning af sprækker i mundvigene.

oliebehandling

Daktarin af Parallelimport

Daktarin er en mundhulegel som anvendes ved svampeinfektion i munden. Daktarin anvendes specifikt mod svampe som kan bekæmpes med micozanol, da dette er det virksomme middel i Daktarin. Micozanolen i gelen bekæmper svamp ved at nedbryde svampenes cellevægge. Det er fatalt for svampen som vil dø af en sådan behandling.

Ved brug af anden medicin bør man være opmærksom på, at Daktarin forstærker effekten af blodfortyndende medicin. Dosér derfor din øvrige medicin herefter. Daktarin kan også øge virkningen af phenytoin, som er et epilepsimiddel, samt visse midler mod diabetes.

Ved anvendelse skal gelen holdes i mundhulen længst muligt for at få mest mulig effekt ud af medicinen. Ved behandling af spædbørn sørg da for, at barnet ikke får tilstoppet luftvejene af gelen.

Nystimex af Astimex Pharma

Nystimex er ligeledes et svampedræbende middel som ligesom micozanol nedbryder svampenes cellevægge. Nystimex er dog en væske som skal drikkes. Den kan avendes både mod svamp i munden, samt i mave- og tarmkanalen. Det virksomme middel i Nystimex er nystatin, som kan bekæmpe visse svampearter.

Vær opmærksom på, at anvendelse af Nystimex sammen med klorhexidrin vil opløse hinandens virkning. Anvend derfor ikke mundskyllemiddel samtidigt med denne medicintype.

Ved behandling af svamp på tungen skal medicinen holdes i munden så længe som muligt, før den synkes.

Dette kan du gøre, inden du får recept på medicin

Medicin uden behov for recept

Det kan være en god idé at skylle munden med atamon. Her anvender man en spiseskefuld atamon til et glas med lunkent vand. Atamon hæmmer svampe- og skimmelvækst, og anvendes derfor hyppigt til konservering af fødevarer.

Du kan også anvende klorhexidin-præparat, som er mundskyllemidler der renser munden, og derfor kan hjælpe mod svampeproblemer. Vær dog opmærksom på, at den vil ophæve effekten af visse andre typer af medicin, hvis begge præparater tages med kort mellemrum.

Man kan også anvende tandpasta som Zendium Biogum der har lindrende effekt overfor blødning og inflammation i munden. Man kan få tandpasta som indeholder de proteiner og enzymer som allerede findes i munden. Det kan have smertelindrende effekt, specielt hvis man har en kemisk ubalance i munden.

Husråd

Der går en myte om, at man kan skylle munden med danskvand for at dulme eller kurere svampeudbrud, især på babyer. Tanken er, at kulsyren skulle skade svampevæksten. Der er dog ikke lægelig overensstemmelse om, hvorvidt det har noget på sig.

Der er ikke tilstrækkeligt bevis for, at det skal fungere, til at det kan nedskrives som en faktisk kur. Vi anbefaler derfor, at du anvender medicin som har en videnskabeligt bevist virkning.

Video: eksempler på mundsvamp og behandling af dette

Anvend den rette medicin

Som med al anden medicin er det vigtigt, at man forhører sig med sin læge om, hvor frembrudt et tilfælde af svampeinfektion man har, så man kan tage en medicintype som passer efter behovet. Det er vigtigt, da man vil kunne undgå bivirkningerne fra de stærkere midler, hvis man har en svampeinfektion som ikke er meget frembrudt.

Forebyg svamp på tungen

Har du fået diagnosticeret en svampeinfektion på tungen, skal du naturligvis få den behandlet af en læge. Men det vil være en god idé i samme drag at blive klogere på, hvordan man kan undgå at svampen vender tilbage i fremtiden. Du får derfor en list over nogle gode tommelfingerregler, du kan anvende til at beskytte din mund mod fremtidige svampeangreb:

 • Oprethold en god mundhygiejne, og husk at supplere din tandbørstningsrutine ved at børste tungen med en blød tandbørste.
 • Undgå tobaksrygning så vidt muligt.
 • Nedsæt indtag af sukkerholdig mad og drikke.
 • Stimuler din spytproduktion, hvis du ikke danner tilstrækkeligt.
 • Skyl munden efter brug af inhalationsspray med binyrebark og indtag af sukkerholdig mad.

Kan babyer udvikle svamp på tungen?

Spædbørn kan være meget modtagelige overfor svamp på tungen. Får et spædbarn svamp på tungen kaldes det trøske, og ses som hvide belægninger på tungen, ved gummerne og/eller på indersiden af kinderne. Det vil kunne skabe irritation og besvær med spisning i nogle tilfælde, og bør derfor behandles.

baby svamp

Babyer er mere modtagelige overfor svampeinfektion i de tidlige stadier af livet, da immunforsvaret endnu ikke er veludviklet. Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn har trøske, fordi du ser hvide belægninger i barnets mund, kan du skrabe på belægningerne. Forsvinder de, er det blot mælkerester. Forbliver de siddende, er det med høj sandsynlighed trøske.

Er der smittefare ved svamp på tungen?

Svamp er smitsomt, og kan overføres fra person til person. Det er dog vigtigt at bemærke, at det ikke er meget smitsomt, da svamp oftest rammer personer med nedsat immunforsvar, eller kemisk ubalance eksempelvis i munden.

Svamp skal nemlig have gode vækstbetingelser for at kunne gro, og vores immunforsvar har blandt andet til opgave at give kroppen dårlige vækstbetingelser for svampeinfektioner. Derfor er smittefaren ved svamp på tungen ikke høj.

Du skal eksempelvis ikke være bange for smittefare ved almindelig fysisk kontakt eller kys, hvis du har svamp på tungen. Svamp kan dog videregives fra spædbørn til mødre ved amning. Det kan forårsage svamp på brystvorterne.

Svamp på tungen er som sagt ikke den mest smitsomme type af svampeinfektion, men har man et barn med trøske, er der stor sandsynlighed for, at det vil videregives gennem amning. Få derfor behandlet trøske hurtigst muligt.

Hvor hurtigt forsvinder svamp på tungen?

Behandling af svamp på tungen kan forløbe over en meget varierende periode. Behandlingsprocessen vil være påvirket af, hvor udbredt infektionen er, samt hvor længe du har haft den.

I nogle tilfælde vil du kunne mærke en bedring efter blot et par dages behandling med svampedræbende medicin. Du vil dog oftest skulle forblive i behandling i flere uger.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5