Svamp på penis

svamp på penis
Udgivet 06.05.2021 | Senest redigeret 17.08.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Svamp på penis er en svampeinfektion, der forekommer, når den naturlige svamp candida-svampen får for gode leveforhold i skridtet. Dette skyldes typisk et nedsat immunforsvar i kroppen eller en for dårlig hygiejne omkring penis og skridtet.

Dette forekommer typisk, hvis man for eksempel træner meget og derved sveder i lange perioder, eller det er i de varmere måneder, hvor der dannes ekstra meget fugt i underlivet.

Video: Hvad er symptomerne?

Penissvamp

Svamp på penis er ikke lige så almindeligt som svamp i skeden, og det smitter ikke lige så meget, som skedesvamp gør. Svamp på penissen kan dog smitte ved oralsex og i nogle tilfælde også ved direkte eller indirekte berøring.

svamp på penis produkt

Effektivt mod svamp på penis

Disse to produkter virker godt mod svamp på penis. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Derfor er det altid en god idé at blive tjekket af en læge, hvis man har mistanke om, at man har fået svamp på penis, så man ikke smitter andre. Desuden kan infektionen sprede sig til lysken, penis, pungen og endetarmen, hvis ikke den bliver behandlet i rette tid.  

Behandlingen af svamp på penis kan oftest klares med en lokal smøre-behandling, men i svære tilfælde kan det være nødvendigt med en tablet-behandling. Udslættet vil i de fleste tilfælde allerede begynde at forsvinde efter et par dage i behandling, men det er vigtigt at fortsætte kuren, indtil den er til ende.

svamp på penis

Også selv om symptomerne er forsvundet. Svampen kan nemlig vende tilbage, hvis ikke den er blevet korrekt behandlet i rette tid.  

Hvad er svamp?

De fleste nautrlig fremkomne svampe lever i symbiose og balance med menneskets krop. Nogle gange sker der dog en overproduktion eller overfortætning af svamp, hvis den får lov at leve under ekstrem gode vilkår, der er meget fugtige og varme.

Svamp forekommer derfor ofte i de områder, der er varme og fugtige så som skridtet, armhulerne, under brysterne, lysken eller andre områder, hvor huden folder. Den kan også forkomme ved negle eller ved fødderne.

Svamp forekommer typisk, hvis kroppen og dermed svampens levevilkår har ændret sig. Hvis man for eksempel er begyndt at træne meget uden at vaske sig ordentligt efter, eller hvis man har vasket sig med en sæbe, der har ændret levevilkårene for svampen på kroppen.

svamp

Et eksempel herpå er, at man på grund af en for stærk og syntetisk sæbe er kommet til at udligne den naturlige ph-værdi i skeden, så svampen trives bedre og vokser uhæmmet.

Svamp kan også fremkomme, hvis man har nedsat immunforsvar, som man for eksempel har, når man er i gang med en pencilin-behandling. Desuden kan nogle former for svamp være smitsom, og man kan blive smittet med svamp ved direkte eller indirekte berøring.

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet, eller intimsvamp som det også hedder, skyldes, at svampen Candida albicans også kaldet candida-svampen får lov at reprducere sig for hurtigt til, at kroppen naturligt kan balancere dens forhold med svampen.

kløende lyske

Dette skyldes, at området i underlivet kan blive for varmt, indelukket og fugtigt, så svampen får lov at gro for hurtig til, at den er i balance med kroppen, og man udvikler svamp. Svamp kan også forekomme, hvis kroppens immunforsvar er nedsat, så kroppen ikke kan regulere svampens vækst.

svamp på penis produkt

Effektivt mod svamp på penis

Disse to produkter virker godt mod svamp på penis. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Svamp i underlivet forekommer som en irriteret og rødlig hud, der kan svie og kløe og være til stor gene både hos kvinder og mænd. Svamp er ikke en kønssygdom, men den kan smitte ved samleje og oralsex (svamp på tungen)

Svamp på penis er mere sjældent end svamp i skeden, som det fastslås, at alle kvinder vil få mindst én gang i livet.

Symptomer på svamp på penis

 • svie eller kløe ved penishovedet
 • rødlig eller irriteret hud ved penishovedet
 • fremkomst af en hvid og klumpet væske eller stof under forhuden
 • klumpet udflåd fra penis
 • besvær med at trække forhuden tilbage
 • afskallende hud på penishovedet
 • små prikker eller blære ved penishovedet
 • manglende lyst eller evne til sex
 • smertefuld vandladning og smertefuld sex

Symptomerne på svamp på penis er et irriteret og sviende penishoved eller glans, som det også hedder, der har rødlige prikker eller et hvidt stof under penishuden eller begge. Svamp på penis kan også give nedsat funktion i forhold til sex og vandladning, der begge kan smerte, hvis man lider af svamp.

Symptomerne på svamp er i udgangspunktet lette at genkende, men er man i tvivl, er det bedst at gå til en læge og få sit underliv undersøgt. Er der tale om en kønssygdom så som kønsvorter eller herpes, der kan have lignende symptomer, kan det være vigtigt, at det bliver behandlet i rette tid.

Har man mange af symptomerne på svamp for eksempel røde prikker på penishovedet, så er det dog sjældent, at det er et symptom på nogen farlig sygdom. Men det er altid bedst at gå til en læge, hvis man er i tvivl.

Svamp på penis forekommer typisk kun på penishovedet eller glans, men det kan sprede sig til penis, lysken, pungen og endetarmen, hvis ikke man bliver behandlet. Desuden er der en risiko for, at man smitter ens partner under samleje eller oralsex. Behandlingen er dog oftest meget let og kan gøres ved en lokal smørebehandling, der allerede formindsker irritationen efter et par dage med korrekt brug.

Årsager til svamp på penis

 • dårlig personlig hygiejne
 • langvarige træninger, hvor underlivet udsættes for meget varme og sved
 • stramtsiddende bukser eller undertøj af syntetisk materiale
 • dårlige kostvaner med for meget sukker- og fedtholdigt mad
 • nedsat immunforsvar, som kan forekomme ved for eksempel penicilinkur
 • stress
 • brug af parfumerende sæber i intimområdet
 • ved smitte fra en sexpartner med svamp i underlivet eller i munden
 • sukkersyge

sukkersyge penissvamp

Årsagerne til svamp kan være mange, men typisk får man svamp, fordi immunforsvaret er nede eller ikke fungerer optimalt, som det plejer. Ved et nedsat immunforsvar er candida-svampen ikke i balance med i immunforsvaret i kroppen, og der sker en overvækst af svampen.

Derefter er det mest typiske, at penishovedet eller skridtet ikke er blevet vasket og især tørret ordentligt af efter bad. Fugtighed og varme er nemlig de optimale tilstande for svampen, så den gror for meget og for hurtigt, indtil at kroppen ikke længere kan følge med, og man får svamp.

Mennesker, der har meget sukker i blodet, hvis de for eksempel lider af sukkersyge eller har en meget sukkerholdig kost, kan også være blandt de udsatte for svamp på penis. Svampen gror nemlig ekstra godt, hvis den bliver tilført sukker fra kroppen i form af sved, der udskiller det sukker, som kroppen ikke selv kan bruge.

svamp på penis produkt

Effektivt mod svamp på penis

Disse to produkter virker godt mod svamp på penis. Modvirker kløe og irritation med Tea Tree Oil. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Personer, der ikke er blevet omskåret, har størst risiko for at få svamp på penis, fordi svampen især har gode groomstændigheder under forhuden, når den er trukket ned om penishoved. Derfor er det vigtigt at vaske sig under forhuden ved at trække den op over penishoved hver gang, man er i bad.

Er svamp på penis en kønssygdom?

Svamp i underlivet, herunder svamp på penis og svamp i skeden, er ikke kønssygdomme, men derimod svampeinfektioner. I nogle tilfælde kan svampen smitte ved samleje og oralsex, men ikke altid. Derfor er det ikke en kønssygdom, men en hudsygdommen.

Selv om  man ikke har haft samleje eller oralsex, så kan svamp altså sagtens forekomme, hvis man i en periode har haft nedsat immunforsvar eller ikke har vasket sig på den korrekte måde i underlivet.

Smitter svamp på penis?

Svamp i underlivet er ikke en kønssygdom, men i nogle tilfælde kan infektionen smitte ved direkte eller indirekte berøring. Svamp i skeden er for det meste meget smitsomt ved samleje, mens svamp ved penis er mindre smitsomt ved samleje.

Man kan dog blive smittet med svamp fra penis ved oralsex, så ens partner kan få svamp i munden eller på tungen.

smittefare

For at være helt sikker, er det dog en god idé at bruge kondom eller afholde sig fra samleje og oralsex, hvis man selv eller ens partner lider af svamp i underlivet. Risikoen for, at man bliver smittet på den ene eller anden måde, er stor.

Derfor er det også en god idé at blive tjekket, hvis ens partner har fået konstateret svamp. Nogle gange kan svampen ikke ses i de tidlige stadier, men stadig godt smitte en anden ved direkte berøring.

Er det kun den ene af parterne, der går i behandling, så kan man blive ved med at smitte hinanden, hvis den anden også har svamp uden at vide det.

Det er stadig usikkert, hvrovidt man kan blive smittet ved indirekte berøring, for eksempel ved at tørre sig med det samme håndklæde i skridtet. Derfor er det som partner altid en god idé at blive undersøgt, hvis ens partner har fået konstateret svamp i underlivet. Og det gælder også selv om, man ikke har haft oralsex eller samleje

Hvordan behandler man svamp på penis?

Svamp på penis går meget sjældent væk af sig selv, derfor er det nødvendigt at blive behandlet for svampeinfektionen i underlivet.

Desuden er det altid en god idé at blive behandlet for svamp på penis, fordi den kan sprede sig til lysken, pungen, penis og endetarmen og udvikle sig til kløe, svie eller på anden vis irritere. Desuden kan man smitte andre med svamp ved samleje eller oralsex.

smittefare_penissvamp

Er man i tvivl om, om man har fået svamp, eller hvordan den skal behandles, er det altid bedst at søge læge. Som regel søger man læge, hvis det er første gang, man har svamp. Har man haft svamp før, så kender man bedre symptomerne, og man ved, hvordan det skal behandles.

Har behandlingen dog intet gjort ved symptomerne efter et par dage, så skal man søge læge igen. Bare fordi én slags behandlingscreme virker første gang, er det ikke sikkert, det virker igen næste gang, man får lignende symptomer.

Svampedræbende middel

Behandlingen af svamp på penis kan for det meste gøres let med en svampedræbende middel i form af en creme eller salve, man skal smøre på og omkring penishoved et par gange om dagen i en tid, som lægen fastsætter ud fra graden og området af infektionen.

Ved sværere tilfælde af svamp kan det være nødvendigt med en tabletbehandling, hvis ikke behandlingen med den svampedræbende creme har været nok.

Ofte vil man allerede kunne se, at udslættet på penis formindskes efter et par dage inde i behandlingen. Når behandlingen er overstået, vil man ikke længere kunne se udslættet på penis.

Det er vigtigt ikke at stoppe kuren før tid, da svampen stadig kan smitte og sprede sig, selv om den ikke er lige så synlig, som før. Derfor skal man altid bruge den creme, man har fået på recept, i de anbefalede dage, og ikke stoppe med behandlingen, hvis kun knopperne for eksempel er aftaget.

Så er der nemlig en risiko for, at svampen vil vende tilbage igen, eller man kan smitte andre med svamp, selv om man ikke længere har symptomerne på svamp.

Hvordan forebygger man svamp på penis?

Svamp på penis forekommer ofte, hvis ens immunforsvar er nede. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på forandringer i skridtet, hvis man for eksempel er på antibiotika, som nedsætter immunforsvaret.

Vask og tør dig ordentligt

Fordi svamp lever godt under varme og fugtige omstændigheder, kan hudinfektionen forebygges ved at vaske og tørre sig ordentligt. Især rundt om penishoved og under forhuden, hvor svamp har gode muligheder for at gro, fordi det er en hudfold.

Her kan man eventuelt forsøge sig med en god intimsæbe, hvis man har tendens til at udvikle svamp eller irriteret hud under forhuden. Under en god hygiejne bør også nævnes, at man bør skifte undertøj hver dag og være god til at vaske sit undertøj og krops-håndklæder også.

intimsæbe

Pas på at gå for meget i stramt tøj

Desuden skal man være varsom med at gå i alt for stramt tøj, hvis man gerne vil undgå svamp. Dette gælder især for de varmere måneder, hvor der hurtigt kan blive for varmt og fugtigt i skridtet, så svampen overgror.

Det samme gælder for syntetisk tøj, der kan holde på varmen og fugten, fordi det ikke har en god luftcirkulation.

Er din partner ramt af svamp på penis eller i skridtet?

Hvis ens partner har fået svamp i skridtet, er det altid en god idé at blive undersøgt, også selv om man endnu ikke kan se nogle symptomer. Man bør også undersøges selv om, man ikke har haft samleje eller oralsex, imens ens partner har haft symptomer på svamp.

For svamp kan også smitte, selv når man ikke har nogle symptomer på det. Det vil sige, at svampen også godt kan smitte den partner, der er i gang med en behandling for en svamp. Bliver man ikke tjekket, risikerer man altså at smitte og blive smittet af ens partner på skift.

Generelt er det vigtigt, at penis og området omkring penis får luft og en ordentlig hygiejne, så der for eksempel ikke altid er fugtigt. Det er dog vigtigt at understrege, at en god hygiejne ikke er ensbetydende med overdreven vask.

Det er derimod vigtigt at bruge en blid intimsæbe, der ikke er for mange parabener og parfumer ved, men er lavet til at opretholde det naturlige niveau af svampeceller i skridtet.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5