Hvilken skælshampoo er bedst?

Skæl i hovedbunden er en ubehagelig lidelse, som mange lider af. Heldigvis kan du selv forebygge den ved at bruge en god skælshampoo. Men hvilken er egentlig den bedste? Få svaret i den store guide her.

bedste skælshampoo som virker
Udgivet 17.05.2021 | Senest redigeret 29.11.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Rigtig mange danskere døjer med skæl, der sætter sig fast i hovedbunden eller drysser ned på tøjet. Skæl er ufarligt, men det kan være en stor gene for mange.

Skæl fremkommer, når der sker en overproduktion af en naturlig gærsvamp eller et naturligt fedtstof, man har i hovedbunden. Det er altså døde hudceller, som huden forsøger at komme af med.

Find 7 skælshampooer her

Vi har lavet en guide til de 7 bedste skælshampooer på markedet og sammenlignet på pris og kvalitet. Alle 7 produkter er blevet testet minimum 8 gange af personer, som lider af kronisk skæl i hår og hovedbund.

Konklusionen i testet er, at Hair Clean fra Australien Bodycare er den bedste til at bekæmpe problemet. Det er samtidig også det produkt som er “bedst til prisen”, da produktet kun koster 89 kr. for 250 ml.

  • #1 Hair Clean fra Australien Bodycare – Score 9.1
  • #2 Neccin shampoo  – Score 8.9
  • #3 Paul Mitchell Tea Tree Oil – Score 8.7
  • #4 Maria Nila Head & Hair – Score 8.4
  • #5 Zenz Therapy Scalp Relieve Shampoo – Score 8.1
  • #6 System Oil Cure Hair Mask – Score 7.5
  • #7 Trevor Sorbie MG Anti Dandruff – Score 6.6
Shampoo-Hair-Clean-Tea-Tree-Oil-500-ml-1

#1 mod skæl (Hair Clean med Tee Trea Oil)

Den naturlige Tea Tree Oil virker antiseptisk, renser hår og hovedbund og virker hæmmende på bakterier. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Video: Sådan bruger du Hair Clean

Hvilken skælshampoo virker?

I de fleste tilfælde kan man selv behandle skæl, hvis man køber den rigtige skælshampoo, der sørger for, at man får en sundere og mere tilpas hovedbund. For at købe en skælshampoo, der virker, kan det være nødvendigt at finde ud af, hvorfor man døjer med skæl.

De mest effekive shampooer i vores test af fra Australien Bodycare og Neccin.

Oftest skyldes det en for fedtet eller for tør hovedbund, der resulterer i en irriteret hovedbund, der klør. Den bedste skælshampoo til ens hovedbund afhænger af, hvilken type hovedbund, man har.

Har man en normal hovedbund vil det typisk være nok at købe en almindelig skælshampoo, man kan supplere sin egen shampoo med hver eller hver anden gang, man vasker hår.

Skæl i tør hovedbund

Ved meget tør hovedbund vil skællen være lille og kan drysse ned. Her opstår skællet, fordi huden i hovedbunden producerer for lidt at et naturligt fedtstof, talg. For det meste regulerer kroppen selv produktionen af talg og svampe i huden, så en tør hovedbund hænger typisk sammen med et svagt immunforsvar eller en hormon-ubalance, man for eksempel kan opleve i puberteten eller overgangsalderen.

Behandling og forebyggelse

I en tør hovedbund er skællene ofte små og tørre, og det kan være nok at bruge en almindelig skælshampoo for at slippe af med sine skæl.

Vil man gerne forebygge skæl i tør hovedbund, er det bedst at købe en skælshampoo, der ikke er for hård mod huden. Det vil sige, at det er bedst at købe en skælshampoo uden for mange parabener, kemikalier eller parfume.

Hvis man døjer med tør hovedbund kan det også hjælpe at massere sin hovedbund med en god olie et par gange om ugen for at fugtiggøre huden og sætte blodcirkulationen i gang.

Selv om man har skæl i tør hovedbund, skal man ikke vaske sit hår mindre, så den bliver mere fedtet. En overproduktion af talg og fedt kan nemlig også være årsagen til, at man får skæl.

Skæl i fedtet hovedbund

Er hovedbunden meget fedtet, er skællet ofte større og klistrer fast på hovedbunden eller på hårene. Skæl i fedtet hovedbund skyldes, at huden producerer for meget naturlig fedtstof og talg. Den typiske årsag til dette er, at man vasker sit hår for ofte. Hver gang man vasker sit hår, vasker man de naturlige fedtlag, som huden producerer for at beskytte sig selv, væk. Vasker man sit hår for ofte, så producerer huden altså mere og hurtigere talg, der kan blive til skæl.

Behandling og forebyggelse

Man kan altså ikke vaske sine skæl væk, fordi det får huden til at producere mere talg, der sætter sig som skæl. I stedet må man vænne sit hår tilbage til ikke at blive vasket så ofte og dermed genoprette den naturlige balance i sin hovedbund. Det gøres simpelt ved at vaske sit hår mindre.

Det betyder, at man må gå rundt med fedtet hår i nogle dage, men efter nogle uger, skulle huden gerne regulere sin talg- og fedtproduktion ned, så man slipper for skæl i hovedbunden. Døjer man med fedtet hår, kan man bruge en tørshampoo, der suger fedtet op. Det er nok at vaske sit hår to til tre gange om ugen.

Man forebygger altså skæl i fedtet hår ved at vaske det mindre. Er man stadig ikke sluppet af med sine skæl, kan man supplere med en mild skælshampoo, når man vasker sit hår. Det er bedst at bruge en skælshampoo, der ikke er for hård mod huden, så man ikke ødelægger hudens naturlige fedtbalance i hovedbunden.

Virker skælshampooen ikke?

Hvis skælshampooen ikke virker, kan det som sagt skyldes, at ens hovedbund også har brug for, at man vasker sit hår mindre. Desuden har hovedbunden brug for frisk luft og en behagelig lufttemperatur, så går man hele tiden med hat eller hue, kan dette også give en irriteret hovedbund, der producerer skæl.

Shampoo-Hair-Clean-Tea-Tree-Oil-500-ml-1

#1 mod skæl (Hair Clean med Tee Trea Oil)

Den naturlige Tea Tree Oil virker antiseptisk, renser hår og hovedbund og virker hæmmende på bakterier. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Beskytter man tværtimod aldrig sin hovedbund mod solens stråler eller vinterens lave temperature, kan dette også irritere hovedbunden. Er man blevet solbrændt i hovedbunden, kan man godt begynde at skalle af i hovedbunden. Dette skal blot fjernes, og hovedbunden skal have lov til hele igen.

Lykkes man ikke selv med at undgå at få skæl, kan det være nødvendigt at gå til lægen for at få en salve mod overproduktionen af gærsvamp i hovedbunden eller en medicinsk shampoo mod skæl.

Døjer man med meget skæl eller gullige skæl, er det bedst at opsøge læge. Hudsygdommen psoriasis kan sætte sig som hvide skæl på røde knopper i hovedbunden og skal behandles væk. Her er det ikke nok at bruge en skælshampoo

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Jacob Sylvest

5/5

Jeg elsker Australien Bodycare produkter. Hair Clean har været eminent til at bekæmpe mine hårproblemer.

Skriv en anmeldelse
5/5