Eksem i hovedbunden

For mange er det ekstremt pinligt at lide af skæl, og når det skyldes eksem i hovedbunden, der er en kronisk sygdom, bliver det kun endnu værre. Der er dog heldigvis noget, som du kan gøre for at mildne dine symptomer.

eksem i hovedbunden
Udgivet 22.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Denne form for eksem kaldes også skæleksem og forekommer oftest i hovedbunden samt ansigtet, hvor der er mange talgkirtler i huden. Tilstanden kan dog også brede sig eller findes på andre steder af kroppen.

Har du røde og tørre plamager i ansigtet og på kroppen? En hovedbund, der er irriteret og klør? Har du eksem i hovedbunden eller mistanke om, at du kunne have det, er disse symptomer sikkert kendte for dig.

Skæleksem i hovedbunden kan gøre din hovedbund øm og hævet. Det kan svie og gøre ondt, når du vasker håret og de hvide, dryssende flager bliver ved med at komme, lige meget hvad du gør.

Skæleksem er en kronisk sygdom, der kommer og går livet igennem. Mange vil ikke opdage den, nogen vil forveksle den med skæl mens andre rammes hårdere og på flere steder.

Skæleksem er en meget normal forekommende sygdom i Danmark – faktisk er der så mange som 5% af voksne mennesker, der har det i højere eller lavere grad. Symptomerne ses som ofte i den unge teenagealder, men forekommer også hos spædbørn og ældre mennesker. Du er altså ikke alene og der er mange måder, du kan forsøge at dæmpe de irriterende symptomer.

Hos spædbørn kender man sygdommen som de gullige flager i hovedbunden, kendt som arp.

Hos voksne er det de samme gullige plamager af fedtet hud, der fra hovedbunden drysser som hvide flager ned på tøjet. I mange tilfælde kan det forveksles med skæl og i langt de fleste tilfælde vil behandlingen for skæl også være effektiv mod eksem i hovedbunden.

eksem i hovedbunden produkter

#1 mod eksem/skæleksem

Indeholder shampoo, balsam og hovedbundskur. Tea Tree Oil modvirkerskæl, irriteret, kløende og tør hovedbund. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Fakta om eksem i hovedbunden

Rigtig mange danskere vil opleve skæleksem i meget mild grad i perioder, mens andre vil opleve en opblusning med svære og generende symptomer. Som oftest sidder eksemen i hovedbunden som fedtede gule plamager, der giver skæl i håret.

I nogen tilfælde spreder eksemen sig til flere steder på kroppen. Først og fremmest i ansigtet, hvor det vil vise sig som røde plamager langs hårgrænsen, i næsefløjene, langs øjenvipperne og i øjenbrynene. Plamagerne vil være dækket af fedtede gule eller tørre nærmest sølvfarvedes skæl.

Får du sygdommen som voksen vil den ofte være kronisk og derfor kræve behandling i nogle perioder gennem livet, hvor den blusser op og generer. Hos langt de fleste er sygdommens forløb dog meget mildt og fredeligt. Hos spædbørn på den anden side vil sygdommen forsvinde efterhånden som de bliver større.

Den generelle årsag til eksem i hovedbunden er en svamp, der lever og trives i den let fedtede hud omkring talgkirtlerne. Derfor vil eksemen bryde ud i områder på kroppen og i ansigtet, hvor der er mange talgkirtler den kan trives i.

Heldigvis findes der en række behandlinger og præparater, der hurtigt og effektivt fjerner svampen og de medfølgende gener. Mange vil opleve, at denne form for eksem blusser op i de varme måneder om sommeren og falder til ro om vinteren, hvor vejret er køligere.

Endnu kender man ikke årsagen til skæleksem og eksem i hovedbunden. Dog er tendensen til denne form for eksem familiær, altså forbundet med det genetiske ophav.

Giver eksem i hovedbunden hårtab?

Det sker meget sjældent, men i svære tilfælde kan eksem i hovedbunden give hårtab. Hovedbunden kan blive så irriteret, hævet og ramt af eksem, at håret falder af.

Heldigvis er hårtabet som oftest midlertidigt og nyt hår vil vokse ud igen i løbet af 1-6 måneder. Oplever man hårtab i forbindelse med eksem i hovedbunden bør man dog straks opsøge læge.

Hvilken shampoo er bedst?

skæleksem og shampooSom oftest er en shampoo med svampedræbende middel den mest effektive kur mod skæleksem i hovedbunden. På markedet i dag, findes der en lang række af disse præparater udviklet til præcis det formål – og de fleste af dem virker utroligt hurtigt. Det er dog utroligt vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken shampoo du bruger til hverdag også.

Mange at de shampooer der normalt bruges, indeholder nemlig både hårde tilsætningsstoffer, parfume og andre ting, der kan være med til at forværre tilstanden. Generelt er det en fordel at bruge en mild, neutral og parfumefri shampoo og samtidig passe på med at vaske håret for ofte.

I forhold til brugen af shampoo er det værd at nævne, at der findes en række produkter indeholdende Tea Tree Oil, lavet specifikt til folk, der har forskellige problemer med hovedbunden.

Er du interesseret i at prøve noget andet inden du rækker ud efter de receptpligtige produkter er disse helt sikkert et kig værd.

eksem i hovedbunden produkter

#1 mod eksem/skæleksem

Indeholder shampoo, balsam og hovedbundskur. Tea Tree Oil modvirkerskæl, irriteret, kløende og tør hovedbund. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Hvad kan du selv gøre?

tea tree oil skælI langt de fleste tilfælde vil de kure, der er beskrevet her, eller det du får udskrevet af lægen, virke hurtigt og fjerne generne. Der er dog stadig en række ting du selv kan gøre.

For det første skal du prøve at undgå fed creme, for selv om huden virker tør, kan brugen af fede cremer medvirke til en forværring af tilstanden frem for at afhjælpe den.

I stedet kan du vælge at smøre de ramte områder med en olie, der indeholder Tea Tree Oil, der har en beroligende og antibakteriel virkning. Er du hårdt ramt i ansigtet mener nogen, at en forbedret ansigtshygiejne kan virke dæmpende på udbrud. Forsigtig vaks og brug af neutrale, duftfrie produkter.

At sætte ind mod skæleksem via kosten er omdiskuteret men mange oplever dog, at en sund og varieret kost uden sukker og gær kan have en gavnlig virkning på eksem i hovedbunden og andre steder på kroppen.

Sidst men ikke mindst har stress en afgørende rolle i opblussende udbrud af skæleksem. Eftersom huden er kroppens største organ, mærker den også, når du er under pres og reagerer derefter. Og har du først haft det en gang er der stor chance for, at det kommer igen senere i livet. Det er dog som før nævnt som oftest milde udbrud, der kan behandles hurtigt og effektivt.

Eksem i hovedbunden – behandling

Som nævnt tidligere er behandlingen for eksem i hovedbunden og skæleksem både effektiv og hurtigtvirkende. Der findes en lang række shampookure, der er specielt udviklet til at afhjælpe netop denne tilstand, generelt med et rigtig godt resultat.

Her er en liste over de mest anvendte:

  • Den mest kendte shampoo er Nizoral, der anvendes, fordi den er yderst effektiv og fordi bivirkningerne er få. Shampooen findes i 3 forskellige varianter, sørg for at finde den, der passer bedst til dig.
  • Tjæreshampoo. Denne form for shampoo findes i en lang række forskellige varianter men kan også fås gennem din egen læge. Den virker ved at hjælpe hovedbunden med at løsne skællene og blødgøre den nye, fine hud under.
  • Der findes ligeledes shampoo med skiferolie, der har den samme virkning som tjæreshampooerne. Den løsner den tørre hud og har en blødgørende effekt på hovedbunden.

Har eksemen bredt sig til andre steder end hovedbunden findes der udover shampookurene, som også har en vis effekt på ansigtet og overkroppen, en række forskellige svampedræbende salver og tjærecremer.

Det er dog vigtigt at sætte sig ind i, hvilke cremer, der anbefales til brug i ansigtet og hvilke, der ikke gør, da den tynde og udsatte hud her kræver en anden pleje end huden på resten af kroppen.

De ovennævnte har vist sig at have en meget gavnlig virkning på eksem andre steder end i hovedbunden, givet de anvendes korrekt. Husk under alle omstændigheder at læse indlægssedlen grundigt inden brug – både på receptpligtig og håndkøbsmedicin.

Hvad kan det også være?

Hvis ikke der er tale om skæleksem kan eksem i hovedbunden skyldes noget andet. Her er lidt fakta om de to mest sandsynlige tilstande, hvis din eksem ikke skyldes skæleksem.

  • Der kan i stedet være tale om en allergisk reaktion også kendt som kontakteksem. Her er ikke tale om en kronisk tilstand med en betændelse i hudens øverste lag, der skyldes allergi overfor et allergen. Symptomerne på kontakt eksem er de samme som på skæleksem men der vil ofte også fremkomme hævelse omkring øjnene.
  • Psoriasis er en anden sygdom, der ofte angriber hovenbunden. Her ses symptomerne dog også ofte på albuer og knæ. De røde plamager på huden kan ligne dem, forårsaget af skæleksem men i tilfælde af psoriasis vil skællene sidde bedre fast og kan give sår i hovedbunden, hvis de fjernes.

Er du i tvivl om, hvad eksemen skyldes bør du opsøge din læge, således at der kan findes frem til den rigtige og mest effektive behandling. Heldigvis er der ikke nogen af de ovenstående behandlinger eller kure, der er farlige, men når de fleste af symptomerne og generne kan afhjælpes hurtigt med den rigtige behandling, er der ingen grund til at vente.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5