Arp – hvad er det og hvordan behandler jeg det?

Arp ser ikke pænt ud og kan være virkelig irriterende. Det er en form for skæleksem, der særligt rammer babyer og mindre børn. Heldigvis kan du både nemt forebygge det og behandle det.

arp
Udgivet 06.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Arp er en slags skæleksem, som oftest rammer babyer og småbørn, og som heldigvis er fuldstændig ufarligt. Så hvis du går rundt og tror, at dit barn har det, er der ikke noget at være bekymret for.

Det kan selvfølgelig være irriterende for den lille, men der er ingen sundhedsmæssige risici ved det. Det bedste af det hele er, at det både kan behandles og forebygges.

Vi har her samlet en række gode råd, informationer og anbefalinger, hvor vi starter med denne video af Dr.Dray som kommer med en del gode råd til håndtering af Arp :

Hvad er arp?

Arp, eller seboroisk dermatitis som det også hedder, er som sagt en type skæleksem, som oftest ses hos babyer. Selve udslettet består af døde hudceller og hudfedt, som samler sig i huden i stedet for – som normalt – at blive udstødt af kroppen.

Der er ikke umiddelbart en god, videnskabelig forklaring på, hvorfor nogle babyer og børn får arp mens andre ikke gør. Meget tyder på, at det har noget at gøre at barnets talgkirtler kan være påvirket at moderens hormoner.

Hvordan ser arp ud?

Arp viser sig som brunt, rødligt eller gulligt fedtet skæl, som sidder i barnets hovedbund. Nogle gange også i øjenbryn og helt ned til hårgrænsen. Hos nogle er det kun et lille område, der er ramt at det, mens det hos andre kan være mere omfattende og fylde hele hovedbunden.

scalp cure produkt

Effektivt mod arp

Scalp Cure fra Australien Bodycare er effektiv mod arp. Tee Tree Oil er antiseptisk og bekæmper sammen med mælkesyreestere de bakterier , som forårsager skæl, kløe og irritation. 

Til butik
9.1score
Ad

Der er ikke noget at være flov over!

Arp kommer ikke af dårlig hygiejne, så der er ikke noget at være flov over, hvis dit barn har fået arp. Det er meget normalt. Som sagt tidligere er det også helt ufarligt og heller ikke noget, der kan smitte andre børn.

Børn med børneeksem

Hvis dit barn lider af børneeksem, kan man også være uheldig at se kraftige tilfælde af arp. I så fald vil det fedtede skæl danne en tykkere skorpe, hvis man ikke får gjort noget ved det hurtigt.

baby med arp

Men igen, det er helt normalt, og så længe man er opmærksom på det og gør noget ved det, er der ikke noget at være bange for eller flov over.

Årsager til arp

Arp opstår der, hvor der er mange talgkirtler og hvor huden er fedtet. Og det gør sig netop gældende i hovedbunden. Kroppen afstøder normalt vores døde hudceller, men i enkelte tilfælde kan de i stedet ophobe sig og blive til det, vi kalder for arp.

Det samme kan være tilfældet hos voksne, men her hedder det noget andet, sebororisk eksem(skæleksem) selvom det fysiologisk er nogenlunde det samme.

Hos babyer opstår det højst sandsynligt på baggrund af nogle hormoner fra moderen, som påvirker babyens talgkirtler. Med det sagt, kender man ikke den præcise årsag til at babyer får det og yderligere, hvor nogle gør og andre ikke.

Læs også: Alt du bør vide om permanent fjerning

Det gode er, at det ikke er farligt og ikke smitter andre børn.

Der er som ikke noget at være flov over eller bange for, hvis dit barn har fået det. Desuden kan det heldigvis behandles relativt let.

Hvem får arp?

Arp er en relativt udbredt lidelse i Danmark. Det rammer både mænd og kvinder og alle aldersgrupper. Når små børn og babyer rammes af det, kalder man det arp og når voksne rammes af det, kaldes det skæleksem. Men det er i princippet det samme.

baby arp

Børn efter spædbarnsalderen får det dog ikke. Hvis de ikke har haft det som baby, kan de først få det i puberteten eller som voksne.

scalp cure produkt

Effektivt mod arp

Scalp Cure fra Australien Bodycare er effektiv mod arp. Tee Tree Oil er antiseptisk og bekæmper sammen med mælkesyreestere de bakterier , som forårsager skæl, kløe og irritation. 

Til butik
9.1score
Ad

Skæleksem eller arp?

Mere videnskabeligt, så kan man sige, at arp er en undertype af skæleksem som rammer babyer. Dermed er det en seboroisk eksem, som skyldes en gærsvamp, der hedder Pityrosporum Ovale.

Hormonknopper eller arp?

I forbindelse med, at din baby har udviklet arp, kan der også i samme alder komme noget, der hedder hormonknopper. Dem kan du ikke gøre noget ved og skal bare lade være. Ligesom vores egne kroppe, så udvikler babykroppen sig også hele tiden, omend endnu mere end vores.

Ligesom hormonknopper, så er arp også en fase, som nogle desværre skal igennem. Men du kan gøre det så let for din baby som muligt, hvis du følger nogle enkle behandlingsråd. Mere om det senere.

Hvad er symptomerne på arp?

Som beskrevet ovenover er symptomerne ret tydelige og genkendelige:

  • Fedtet skæl som er brunt, gulligt eller rødt
  • Opstår hos babyer op til 4-månedersalderen – ofte i de første leveuger
  • Kan dække mindre områder eller hele hovedbunden
  • Lugter en smule (nogle kalder lugten fad)
  • Forsvinder ikke af sig selv

Hvis du tror, at din baby har fået arp, er det vigtigt, at du får det fjernet. Hvis man lader det sidde ender det med at blive en tyk skorpe, som er ubehagelig for den lille. Desuden bliver det meget sværere at slippe af med og for det andet, kan det være yderst ubehageligt for barnet, da det holder på varmen og kan klø.

eksempel på arp

Symptomerne er altså ret genkendelige og du vil hurtigt opdage, hvis din baby har fået det. Og som sagt opstår det oftest i hovedbunden. Men det kan dog også forekomme andre steder:

Arp i panden

Det ser ud på samme måde, uanset hvor det sidder. Så hvis du opdager noget i babyens pande, der kunne være arp, er det meget sandsynligt det. Arp i panden er de samme fedtede skæl, som sidder godt fast.

Det bedste du kan gøre, hvis du opdager det i panden, er at behandle det med det samme. Du bør dog, hvis du er i tvivl, lade din sundhedsplejerske se på det, da det kan være anden eksem, som kræver en anden behandling.

Arp i ansigtet

I enkelte tilfælde kan skællet også sprede sig til ansigtet og til bag ørerne. Sker det, bør du kontakte din læge og lade ham eller hende se på det. Ikke fordi det er farligt, for arp i ansigtet er ligeså ufarligt som alt andet.

Det kan dog være nødvendigt at bruge en anden behandling, hvis der skulle være gået betændelse i det. I så fald er behandlingen anderledes og kan være i form af creme eller shampoo, som indeholder svampedræbende midler.

Arp andre steder

I sjældne tilfælde ser man også, at det opstår omkring øjnene, på øjenlågene eller endda på halsen.

Hvordan forebygger man arp?

En måde at forebygge det på er ved at behandle sin hovedbund med en hovedbundskur. Scalp Cure fra Australien Bodycare er et godt bud på sådan en. Denne kur indeholder det såkaldte Tea Tree Oil, som er kendt for sin evne til effektivt at modvirke bakterier samt irritation og kløe i huden.

Det gode ved Australian Bodycares Scalp Cure er, at du kan bruge den hver dag, da den kun indeholder naturlige aktiver. Mere traditionelle lægemidler skæleksem må man kun bruge i en begrænset periode, da det er hårdere ved huden.

Forebyggelse ved massage

Man kan også forebygge arp ved forsigtigt at massere babyens hovedbund dagligt. Det er faktisk en rigtig effektiv metode til at forebygge arp. Det øger blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket effektivt forebygger dannelsen af det.

massage arp

Du skal selvfølgelig sørge for at være forsigtig, når du gør det. Du kan med fordel bruge et håndklæde eller en babybørste til let at massere hovedbunden. Babyens hovedbund kan sagtens holde til let massage, så længe du er forsigtig omkring fontanellen (den bløde plet på babyers hoveder).

Har dit barn eller din baby mere lidt mere hår, er det en rigtig god ide at redde deres hår, helst hver dag, med en tættekam. Red den ene og den anden vej, så skulle du være godt sikret. Har barnet fået arp, kan man stadig blive ved at forebygge, så det ikke bliver værre.

Hvordan fjerner og behandler man arp?

Har du indset, at dit barn nok har arp, skal det selvfølgelig behandles. Og hvordan gør man så det? Det giver vi nogle råd til her.

Inden vi går i gang, skal det kort nævnes, at det altid, lige meget hvad, er en god idé at konsultere sin læge omkring de specifikke behandlingsmetoder og produkter, da der kan være forskel fra person til person.

#1 Behandling med kur

En kur mod arp behandler yderst effektivt uden at være alt for skrap mod huden. En behandlingskur mod de fedtede skæl finder du på apoteket. Spørg hvis du er i tvivl.

#2 Behandling med olie eller creme

Når du behandler med olie eller creme, benytter du dig af en af mest effektive måder at komme arp til livs på; at blødgøre huden. Hertil kan du fx bruge babyolie eller blot en almindelig blødgørende creme.

dermatologisk creme

Nogle siger, at man kan bruge madolie, men det vil vi ikke anbefale. Det skader ikke og kan også blødgøre huden, men det bliver hurtigt meget fedtet og ineffektivt. En af de svampe, der opstår i forbindelse med arp, kan nedbryde fx olivenolie, hvilket blot gør situationen værre. Sørg derfor for at bruge noget, der er beregnet til det.

#3 Behandling med tættekam eller børste

Vi har tidligere omtalt tættekam og børster som en god måde at forebygge arp på. Men de er faktisk også vigtige redskaber i behandlingen af det. Når huden er blødgjort med olie eller creme, kan du begynde forsigtigt at fjerne arpen med at babybørste eller tættekam.

Det kan selvfølgelig virke voldsomt at sidde og pille de døde hudflager af det lille menneske, som du har så kært. Men du skal bare huske, at de får de bedre af det. Og huden må også gerne blive lidt rød bagefter, det er meget normalt. Selvfølgelig må der ikke komme sår af det, så gør det stille og roligt. Og hvis det ikke kan komme let af, så lad det være.

#4 Behandling med shampoo

Hvis du har brugt olie eller creme i din baby hovedbund, skal det selvfølgelig vaskes ud igen, da det er fedtet. Som sagt tidligere, så er arp vandafvisende ligesom olie, hvorfor det er en rigtig god ide at vaske med shampoo, inden man skyller håret. Du kan enten bruge en almindelig baby shampoo eller en shampoo, der er egnet til skæl eller skæleksem.

Flere behandlinger

Rådene ovenover skal altså ses som en bestemt rækkefølge af ting man kan gøre, for at behandle arp. Og man skal nok regne med, at én ikke er nok. Det kan være, at du skal smøre ind i olie flere gange, gnubbe med børsten flere gange eller vaske efter flere gange.

behandling af arp

Føler du slet ikke der sker noget, skal du lade sundhedsplejersken eller lægen det på det (igen), for så kan det være, at der skal en anden slags behandling til.

Dette skal du undgå ved behandling

Det kan være fristende at kradse arpen af med en negl, men det skal man passe på med. Det kan virke som om, at man får fjernet det. Og det gør man nok også, men problemet er, at man ofte får for meget hud med, så huden bliver irriteret og kløende. Og det er ikke godt for den lille.

Grundet sin fedtede natur, så hjælper et simpelt bad desværre heller ikke. Det er vandafvisende og derfor vil vand ikke rigtig have nogen effekt.

Apotekets anbefaling

apotek_arp

Et af de midler, som man kan købe på apoteket for at behandle de fedtede skæl er Dermicin, som indeholder en serumspray, en kirurgisk engangsbørste og en kam.

Hvad hvis min behandling ikke virker?

Så skal du gå til lægen eller tale med sundhedsplejersken. I meget slemme tilfælde kan det være, at man skal bruge en mild creme med binyrebarkhormon. Der er nemlig risiko for, at de fedtede skæl kan gå i betændelse, og så er det ikke nok med en almindelig behandling.

Fjern arp med Australian Bodycare

Ved du ikke hvilke produkter, du skal gå efter i forbindelse med behandling af arp, kan du med fordel kigge på Australian Bodycare. Deres produkter er lavet til formålet og har en klinisk bevist effekt på skæl, kløe og tør hud.

Med Australian Bodycares Scalp Cure er du et skridt tættere på at komme af med dit barns arp. Smør hovedbunden ind om aftenen, lad det virke natten over og skyld det ud om morgenen, evt. med en shampoo.

Dit barn skal kun have det bedste. Derfor er Scalp Cure selvfølgelig dermatologisk testet du kan være sikker på, at produktet er mild ved huden – også hvis den er sensitiv.

Du kan hurtigt og nemt købe det online på nettet, men derudover også på apoteker, hos Matas og i helsekostforretninger.

Udover kuren Scalp Cure, kan du også få en shampoo i samme serie, som du kan bruge til at skylle kuren ud med. Og du kan selvfølgelig købe deres forskellige produkter i et sæt, så du får hele pakken og kan komme arpen til livs.

Arp hos voksne

Nu har vi talt meget om, at den irriterende hudreaktion oftest ses hos babyer og små børn. Men voksne kan faktisk også få det, så hedder det bare ikke arp men skæleksem eller seboroisk eksem.

arp hos voksne

Og det opstår på samme måde. Alle kan få skæl; det er blot den døde hud, som afvises af kroppen. Skæleksem skyldes en svamp, der lever naturligt i den fedtede og som – hvis den får de rette vækstbetingelser – skaber skæleksem og kløe.

Det ser ikke umiddelbart ud til, at dem der har haft det som barn har større risiko for at udvikle skæleksem som voksen. Alle voksne kan få det, mænd og kvinder, og det er ikke noget at være flov over.

I og med, at det er stort set samme lidelse, så er behandlingen også den samme: blødgør enten med en kur eller olier/cremer, gnub den døde hud væk og vask efter med en velegnet shampoo. Og gentag som nødvendigt.

FAQ

Hvorfor får man arp?

Man ved ikke præcist, hvorfor man får det. Man mener, at det skyldes fysiologi. Der er nogle hormoner, der kan påvirke babyen, så den døde hud ophobes i stedet for at blive afvist.

Er arp farligt?

Nej. Arp er ikke farligt og det kan ikke smitte. Dog kan det blive irriterende for din baby, hvis du ikke gør noget ved det. Lader du stå til kan det blive til en hård skorpe som er sværere at få væk og som gør det meget ubehageligt for babyen på grund af varme og kløe.

Hvordan fjerner man arp?

Man fjerner arp ved at bruge en kur, olie eller en creme, som er beregnet til formålet. Derudover kan man massere babyens hovedforsigtigt. Derefter skal man bruge en shampoo til at skylle det hele væk igen.

Hvordan forebygger man arp?

Man forebygger det på næsten samme måde som man fjerner det. Ved at massere hovedbunden ofte og ved at bruge olie eller cremer, som blødgør huden. En anden effektiv metode er at redde barnets hår hver dag med en tættekam.

Gå til lægen hvis du er i tvivl!

Det er altid et godt råd at søge lægehjælp, hvis du er det mindste i tvivl. Især når det handler om de helt små. Hvis behandlingerne ikke hjælper, skal der måske andre midler til.

Video: råd fra doktor Lucas Fustinoni (engelsk)

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5