Skæleksem

Lider du af den irriterende og uhelbredelige sygdom skæleksem? Eller er du bange for, at du gør? Så læs med her om, hvordan du kan mindske symptomerne, så du ikke er så generet af de irriterende skæl.

skaeleksem
Udgivet 25.05.2021 | Senest redigeret 18.10.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Skæleksem forveksles ofte med ’almindeligt’ skæl, som periodevis kan stamme fra en irriteret og sensitiv hovedbund eller brug af forkert shampoo.

Men skæleksem skiller sig ud herfra og er en kronisk og behandlingskrævende hudsygdom, som ca. hver 20. dansker i aldersgruppen 20 – 40 år oplever.

Selvom videnskaben endnu ikke præcist kan afdække, hvorfor en person udvikler skæleksem, foreligger der dog en masse viden om, hvad man kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle hudsygdommen.

Der er ingen fysiske smerter forbundet med at have skæleksem, men hudsygdommen har udseendemæssige konsekvenser og betragtes derfor også som et kosmetisk problem.

Skæleksem er en kronisk hudlidelse. Med andre ord: har man først udviklet skæl og været i behandling herfor, vil det i fremtiden kræve vedligeholdelsesbehandling. Man vil da altid have forøget risiko og sårbarhed overfor flere udbrud.

Behandlingsforløbene mod skæleksem er ikke omfattende, og metoderne til at bekæmpe og holde eksemet nede er milde.

eksem i hovedbunden produkter

#1 mod eksem/skæleksem

Indeholder shampoo, balsam og hovedbundskur. Tea Tree Oil modvirkerskæl, irriteret, kløende og tør hovedbund. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Seboroisk Dermatitis

Seboroisk Dermatitis (Se borrhoeic dermatitis) er det latinske navn for skæleksem og vil være den ’diagnose-betegnelse’, lægen stiller.

Skæleksem opstår i de fleste tilfælde på grund af ubalance i hudens talgkirtler. Talgkirtler sikrer, at huden på kroppen ikke udtørrer ved at tilføre og producere fedtstof.

Der er forskel på, hvor på kroppen forekomsten af talgkirtler er mest intensiv. Disse områder er udsat for at udvikle skæleksem.

Ubalance hos talgkirtlerne medfører, at kroppen reagerer unormalt på hudsvampen pityrosporum ovale (en hudsvamp, der naturligt findes i kroppen). Ved tørhed vil talgkirtlerne producere ekstra fedtstof.

Der findes flere betegnelser for skæleksem – herunder seborisk eksem, seborroisk eksem og seborrhoisk dermatitis.

Fælles for dem alle er det gennemgående ord sebum, som betyder talg og referer til hudlidelsens kerneårsag.

Seboroisk eksem

En person kan have og udvikle skæleksem i varierende omfang, grad og intensitet. Der findes en sammenhæng imellem kroppens immunforsvar samt modstandsdygtighed og forekomst og udbrud af skæleksem. Ved nedsat eller svækket immunforsvar er risikoen for at udvikle skæleksem større.

Sårbare områder for udbrud

De typiske steder, hvor skæleksem bryder ud, er:

 • Bryst
 • Hårbund
 • Ansigt
 • Armhuler

Fælles for områderne er, at der findes mange talgkirtler her. Alle uanset alder har risiko for at udvikle skæleksem. Dog er forekomsten størst i målgruppen omkring 20-årsalderen, hvor den hormonelle udvikling influerer på kroppens naturlige balance.

Det er overvejende mænd, der rammes af hudlidelsen.

Tegn på skæleksem

De overordnede gener og fysiske tegn på skæleksem er:

 • Røde pletter/plamager
 • Kløende og irriteret hud
 • Hævelser

Afhængig af omfanget og intensiteten af skæleksemudbrud er der flere naturlige tiltag, man med fordel selv kan iværksætter og afprøve for at afhjælpe hudproblemet.

Er man voldsomt ramt af skæleksem, kan det være nødvendigt med anvendelse af receptpligtige hormoncreme.

eksem i hovedbunden produkter

#1 mod eksem/skæleksem

Indeholder shampoo, balsam og hovedbundskur. Tea Tree Oil modvirkerskæl, irriteret, kløende og tør hovedbund. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Årsager til skæleksem

Overvækst af den naturlige hudsvamp, Pityrosporum Ovale, vil medføre forøget produktion af hudceller. Og dermed ekstraordinær stor udskillelse af døde hudceller.

Der findes 3 overordnede årsager (som også indbyrdes påvirker hinanden) bag, at en person udvikler skæleksem:

Talgproduktion

Det er de talg-producerende steder på kroppen, som er udsat for skæleksem. Produktionen øges ved udbrud af skæl. Forekomsten af denne type skæleksem kan være hormonelt forbundet, da det oftest er unge mænd i senpuberteten, som rammes heraf. Dette hænger sammen med, at talgproduktion stimuleres af det mandlige kønshormon, testosteron.

Hudsvamp

Hudsvampen, Pityrosporum Ovale, kan vækste i unaturlig grad på bestemte steder af kroppen, hvor der så vil ske en øget produktion af hudceller. Og deraf forekomst af skæl. Denne tilstand kan blandt andet forårsages af kroppens psykiske tilstand. Stress kan have en udløsende effekt på en kropslig sårbarhed.

Læs også: Alt du skal vide om fnat

Immunforsvar

Et svækket immunforsvar vil ikke være modstandsdygtig nok til at slå pludseligt opståede ubalancer i kroppen ned. Dette kan resultere i udbrud af skæleksem.

Et svækket immunforsvar kan forekomme hos særligt den ældre aldersgruppe men også af alle andre personer, som i en periode er ramt af stress.

Skæleksem behandling

I behandlingen af skæleksem sondres der mellem, om man er ramt i let og/eller middel grad af skæleksem eller i svær grad.

I de tilfælde hvor kroppen er svært ramt af skæleksemudbrud er det nødvendigt at anvende produkter, som er specialproduceret til at komme hudproblemet til livs.

I disse tilfælde vil lægen ofte henvise videre til en hudlæge (dermatolog) så patienten kan få specialiseret behandling.

Konsultation hos lægen

Det anbefales at få ens læge til at undersøge udbrud af skæleksem for at kunne iværksætte og vejlede patienten til den rigtige behandling.
I svære tilfælde af skæleksem vil lægen have kompetence til at viderehenvise til dermatolog (hudlæge).

Skæleksem kan have lignende symptomer som andre hudrelaterede sygdomme – herunder psoriasis.

Shampooer og cremer

Et er vigtigt at gå efter de rigtige produkter i kampen mod skæleksem. Almindelige skælshampooer er kun symptombehandlende.

Hår- og hudplejeprodukter der indeholder enten tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol bruges til at hæmme udviklingen og væksten af svamp. Zinkpyrithion er en antibakteriel svovlforbindelse, der opløser skæl.

skæleksem og shampoo

De særlige, svampehæmmende produkter kan fås i håndkøb. Man skal dog være opmærksom på den anbefalede periode at anvende produkterne i.

De kan indeholde ingredienser, som kan skabe f.eks. fedtet hovedbund ved brug i længere tid.

Ved brug af tjæreshampoo (der ikke har tjære-lugt) skal den anvendes i 1-2 uger (vurderet efter omfanget af skæleksem i hovedbunden). Herefter vedligeholdes behandlingen med brug af tjæreshampoo ca. 1 gang om ugen.

For optimal virkning anbefales det at bruge en svampehæmmende shampoo i kombination med en lindrende creme.

Skulle man være angrebet af skæleksem andre steder på koppen, vil shampooen også have en gavnlig effekt på disse områder.

Lægemiddelprodukter

Cremer og Shampooer tilsat binyrebarkhormon og som fås som receptpligtige produkter på apotek, er nødvendige i de omfattende tilfælde af skæleksem. Disse præparater anvendes i en bestem periode for at slå inflammationen ihjel i kroppen.

Binyrebarkhormon er et effektivt og yndet middel til bekæmpelse af inflammatoriske tilstande i kroppen. Det slår betændelsestilstande ned og er et stof, kroppen selv producerer.

Det anbefales, at man ikke benytter lægemiddelprodukter med binyrebarkhormon i mere end 3 måneder ad gangen.

Alternativ behandling

Alternative behandlingsmuligheder skal ses som et supplement til den behandling og det forløb, en læge har anvist. De alternative metoder er en inspirationskilde til at søge efter skånsomme produkter og tiltag fra naturens side til at lindre udbrud af skæleksem.

Den alternative behandling skal derfor ikke erstatte de anvisninger, som man måtte have fået fra egen læge.

Når det er sagt, kan der dog være sunde inspirationskilder at få fra naturlige produkter samt alternative behandlingsmuligheder for at stimulere velvære i kroppen.

Tea Tree Olie

tea tree oil skælDer findes en række naturlige olier, som kan lindre de fysiske gener med kløe og irritation. Tea Tree Olie er særlig fremhævet i forbindelse med behandling af skæleksem i hovedbunden.

Olien er bakteriedræbende og har sit navn fra det australske ’stamtræ’, Tea Tree, hvor olien udvindes fra bladene. Den grund, hvor træplantagen befinder sig i Australien, kaldes ”Healing ground” (helende/lindrende jord).

Tea Tree Olien er et 100 % naturprodukt. Olien bruges til at smøre på de symptomramte steder med skæleksem på kroppen og vil have en lindrende effekt herpå.

Den rene Tea Tree Olie skal fortyndes før anvendelse. Dette kan gøres med de husplejeprodukter, man i forvejen anvender. I relation til skæleksem anbefales det at bruge allergivenlige produkter for at opnå den optimale effekt af olien og samtidig undgå allergiske følgegener.

eksem i hovedbunden produkter

#1 mod eksem/skæleksem

Indeholder shampoo, balsam og hovedbundskur. Tea Tree Oil modvirkerskæl, irriteret, kløende og tør hovedbund. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Zoneterapi

Den alternative behandlingsform har vundet indpas i det danske sundheds-’landkort’ og bruges til at stimulere og iværksætte kroppens naturlige mekanismer til at skabe et godt helbred.
Zoneterapi helbreder ikke men styrker kroppens fysiske og psykiske balancer.

Behandlingsformen er helhedsorienteret og ser kroppen som én stor, vekselvirkende organisme, hvor delene og systemerne (både indre og ydre) påvirker hinanden.

Fodzoneterapi er den mest udbredte behandlingsform i denne kategori i Danmark.

Terapeuten trykbehandler klienten ved fødderne, hvor netop foden anses for at være ’nervecenteret’ bag kroppens øvrige dele. Zonerne i fødderne anskues at hænge sammen med punkter på resten af kroppen. Så ved lokal trykbehandling kan kroppen regulere ømme og sårbare punkter andre steder på kroppen.

Terapeuten foretager en individuel vurdering af patientens aktuelle sygdomsbillede og tilrettelægger behandlingen herefter.

Der findes 3 brancheforeninger i forhold til zoneterapi i Danmark, som er medvirkende til at sikre den professionelle kvalitet af behandlingen.

Der er ingen risici forbundet med at få zoneterapi.

Skæleksem og hårtab

Som udgangspunkt medfører skæleksem i hovedbunden ikke hårtab. Hårtab og skaldede pletter i hovedbunden vil dog kunne opstå i de tilfælde, hvor en person er voldsomt ramt af eksemet. Efter succesfuld og gennemført behandlingsforløb vil håret vokse ud igen – såfremt der tages handling i forhold til at igangsætte behandling, så snart skæleksemet opdages.

Prognose i forhold til hårtab

Skulle en person have haft et forløb, hvor skæleksemen har medført skaldede pletter i hovedbunden, vil håret på disse steder gro ud igen.

Man vil kunne forvente en periode på mellem 1-6 måneder for håret til at vokse ud igen.

Vigtige vitaminer

Specifikt i forhold til problematikken om hårtab kan der nævnes en række vitaminer og mineraler, som kan øge risiko for hårtab, hvis de er i mangel i kroppen.

 • Vitamin A, B og C
 • Jern
 • Zink
 • Magnesium

Skæleksem hos en baby

Skæleksem hos babyer forårsages overvejende af påvirkningen fra morens hormoner. Skællene vil ofte befinde sig i hovedbunden i form af fedtede skæl. Tilstanden er ufarlig og forekommer hos mange nyfødte indenfor de første par måneder efter fødslen.

skæleksem hos små babyer

Skæleksem i hovedbunden hos babyer kaldes og omtales også som ”arp”. Oftest fortager skæleksemet sig igen.

Behandling hos babyer

Til at behandle skæleksem i mild grad i hovedbunden hos babyer kan der anvendes en blid børste til at rede babyens hår i. Der kan evt. tilføres lidt olie på børsten og gerne lade olien sidde i længere tid. Derefter skal skællene fjernes.

Hvis skæleksemen breder sig til andre dele af kroppen hos babyen, skal der opsøges læge for undersøgelse og korrekt behandling.

Til behandling af eksem på kroppen kan der anvendes en mild creme samt shampoo – begge dele med lavt indhold af svampedræbende ingredienser.

Skæleksem hos børn

Hvis der forekommer skæl i forbindelse med en rød og irriteret hovedbund, kan det være tegn på skæleksem. Tilstanden er i sig selv harmløs og ikke sjælden. Det kan være væsentlig at vide, at skæleksem i hovedbunden ikke er smitsom og ikke forårsages af en dårlig hygiejne hos barnet.

Der er sammenhæng imellem forekomsten af skæleksem og så den hormonelle udvikling. Skæleksem der opstår i løbet af de første levemåneder hos babyer samt udbrud af hudlidelsen i sen puberteten er begge alderstrin med høj forekomst.

Den hormonelle udvikling

Forekomsten af skæleksem hos børn er mindre udbredt sammenlignet med hhv. babyer og unge mennesker.
Talgproduktionen hos børn er lavere men vil med tiden (og i takt med at puberteten indtræder) give øget risiko for udvikling af skæleksem.

Har barnet haft arp (skæleksem) som spæd, er der forhøjet risiko for at udvikle skæleksem senere i livet og være mere sårbar heroverfor.

Forekomst af skæleksem hos børn sættes ofte i forbindelse med immunsvigt eller som led i den generelle trivsel hos barnet.

Skæleksem i hovedbunden

Skæl i mild grad er en hudlidelse, som mange børn oplever. Det kan skyldes flere parametre – at barnet f.eks. er genetisk disponeret for at være særlig sårbar i forhold til udviklingen af skæl eller, at hudsvampen pityrosporum ovale har skabt ubalance.

Desuden kan de klimatiske forhold have en indflydelse på sårbarheden i forhold til at fremme skæleksem.

Overordnet findes der 2 typer skæl – hhv. tør og fedtet.

Tør skæl

Den tørre skæl, der ofte ses som meget små, ’dryssende’ flager, kan hænge sammen med en tør hovedbund. Dette kan være tegn på talgmangel – hudens naturlige fedtstof.

Fedtet skæl

Den fedtede skæl ses ofte i relation til skæleksem, da en fedtet hovedbund kan forårsages af en overproduktion af talg i området – et af symptomerne på skæleksem.

Sociale gener

Trods den harmløse tilstand og de milde og effektive behandlingsmuligheder kan der være forbundet en pinlighed med at have skæleksem i hovedbunden for også de større børn.
Sorte trøjer kan være trælse at have på, da skællene bliver synlige. Og lysten til at gå til frisør mindskes, da det kan være pinlig at vise den skælplagede hovedbund frem.

Det kan derfor godt svare sig at igangsætte behandling med det samme for at hindre forværring af skæludbrud – også selvom skæludbruddet kun er af mild grad, og at tilstanden måske er forbigående.

Skæleksem husråd

Når det handler om at ville bekæmpe det generende hudproblem på hjemlig basis, kan det være en god idé at kende til forskellige redskaber – og deres virkning.

Cremer

I forsøget på at genoprette balancen i huden udadtil tyr mange til i første omgang at påføre fede cremer på de angrebne skæleksemområder. Dog kan dette forværre tilstanden.

Produkttyper

Om man er plaget af skæleksem eller ej, er det altid en god og fornuftig retningssnor at gå udenom produkter med parfume og parabener. Bliver kroppen udsat for allergiske reaktioner kommer immunforsvaret på overarbejde – og sårbarheden for skæleksem intensiveres.

Omgivelser

Kroppen er i høj grad påvirket af det miljø, den befinder sig i. Derfor er det ligeså vigtigt at forholde sig til ydre faktorer i samspillet med forekomsten af skæleksem. Både for at forebygge men også til at hæmme en udvikling af skæleksem.

 • Luft ud i boligen ca. 3 gange dagligt á 5-10 minutter (uanset årstid).
 • Gør rent 1 gang pr. uge.
 • Støv indeholder virus og bakterier.
 • Gå efter allergivenlige produkter til både rengøring samt personlig hygiejne
 • Kogevask sengetøj før og efter en anden person bruger det. Dette mindre risikoen for husstøvmider i at sprede sig.

Skæl i hovedbunden – gode husråd

Der findes et hav af husråd mod skæl, hvis virkninger varierer fra person til person. Midlerne er, som betegnelsen også antyder, gængse produkter og fødevarer, som de fleste har i deres husholdning.

Der findes en række retningslinjer, man i sin daglige rutine kan rette sig efter for at forebygge og hæmme udviklingen af skæl.

Plusliste

 • Anvende kokosolie på de angrebne skælområder. Kokosolie har vundet indpas i den kosmetiske praksis som populært produkt på grund af sin sundhedsfremmende natur. Olien er et rent naturprodukt og bruges i forhold til mange hudplejende indsatser. Olien har antibakteriel virkning og er fugtgivende.
 • Giv hår og hud mest mulig luft. I små mængder er sollys gavnlig mod eksemudbrud.
 • Anvend en shampoo der er tilpasset kroppen og håret.
  Og massér gerne hår og hovedbund i badet for at stimulere blodcirkulationen.
 • Sørg for at holde diverse hårrelaterede redskaber rene (kam, flade- eller krøllejern mv.), så de ikke har fedtede efterladenskaber på sig af hårprodukter.
 • De gamle husråd om at komme æg i håret og skylle det i eddike findes også i denne sammenhæng.
  Hvis man ikke er til 100 % at erstatte sin shampoo med disse naturprodukter, kan der laves en hårkur af dem.Særligt for personer med sart hovedbund kan det være værd at afprøve brugen af æg og eddike i en periode. Almindelige shampooer er tung på brugen af kemi, og dette kan fremprovokere skæl i hovedbunden.
 • Implementer Ingefærshot morgen og aften, da det har gavnlig effekt på betændelsestilstande i kroppen.
  Det er nemt at lave selv ved at skrælle, skære og koge ingefæren i en gryde med vand og lade det simre i 30 minutter. Tilsæt citron og afslutningsvist forsøde væsken med honning.
 • At undgå skæludbrud kan være en sund undskyldning for at slappe af. Stresstilstand i kroppen har både fysisk og psykisk påvirkning på kroppens balancer og velvære.

Minusliste

 • Undgå at føntørre håret helt tørt, da det vil udtørre både hovedbund og hår. Dette vil få kroppen til at forsøge at kompensere for tørheden ved at sætte en overproduktion af talg (fedtstof) i gang i hovedbundsområdet. Og risikoen for skæl forøges.
 • Undgå at ’kapsle’ håret ind i diverse styling-produkter, hvorved hverken hår eller hovedbund kan ånde. Kasket og tillukket hue samt voks er de største ’syndere’ i denne forbindelse
 • Undgå at bruge fede cremer på daglig basis

Skæleksem og din kost kost

Omfanget af skæleksem på kroppen bliver influeret af den mad, man spiser. Derfor kan det være en rigtig god idé at forholde sig den type mad, man spiser til daglig.

De daglige kostvaner kan nemlig være medvirkende til at enten af hæmme eller forværre skæleksem.

stenalderkost-billede

Hvidt sukker, fed mad med høj grad af mættede fedtsyrer samt hvidt mel er de største syndere i kampen mod at lindre eksemudbrud.

Der findes specifikke kostplaner og livsstilsguider, som råder mennesker med svær grad af skæleksem til i en periode helt at undgå mad indeholdende kunstigt, hvidt sukker samt gær. Disse fødevarer kan være ekstra svampefremkaldende.

Anbefalede vitaminer og mineraler

Kroppen kan være medvirkende til at lindre udbrud af skæleksem, hvis den får de rette vitaminer og mineraler at arbejde med i dens indre systemer.

C-vitamin

Dette vitamin betragtes som den vigtigste på grund af sine hudvenlige egenskaber. Det stimulerer cellefornyelse og er rig på antioxidanter. I forhold til generelle hudpleje-anbefalinger er C-vitamin også på top-3 listen over vigtige vitaminer. Frugt og grønt er rig på C-vitamin.

Zink

Det er vigtigt at være opmærksom på, at optagelse af zink i kroppen kan hæmmes af stort sukkerindtag samt af p-piller. Zink findes i kød, frugt, nødder, frø, kerner.

Silicium

Silicium er et vigtigt grundstof, som findes flere steder i kroppen. Mineralet styrker hår, hud, negle og stimulerer sårdannelse. Silicium findes i flere kornprodukter, samt nødder, bønner, frugt og grønt. Brændenælde og mælkebøtte er særligt rige på indehold af Silicium.

Omega-3 fedtsyre

De umættede fedtsyrer har afgørende indflydelse på kroppens generelle sundhed. Eftersom kroppen ikke selv kan producere Omega-3, er det nødvendigt at få det igennem enten kost eller i form af kosttilskud.

Omega-3 har en anti-inflammatorisk effekt på kroppens systemer og kan hæmme og forebygge indre sygdomstilstande og ubalancer. Omega-3 findes i blandt andet fisk, hørfrø, hampefrø samt fiskeolie.

C-vitamin samt Omega-3 kan fås som kosttilskud, som man kan supplere en i forvejen sund og varieret kost med.

Kostplan

For at undersøge hvilken rolle, den kost man spiser, har i forhold til skæleksem, kan man i en periode tilrettelægge en kostplan ud fra ens blodtype. Dette tiltag er et vejledende redskab. Blodtypekost kan hjælpe til med at afdække, om der er visse fødevarer, man ikke tåler, eller som har en negativ effekt på skæleksem.

Blodtypekost kan blandt andet hjælpe på svampesygdomme samt fordøjelses- og tarmproblematikker.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5