Alt du skal vide om skæl

Lider du af skæl, vil du helt sikkert gerne slippe af med dem hurtigst muligt. Skæl kan både forårsage kløe i hovedbunden og ser ikke pæne ud. Heldigvis findes der en række nemme kure til at slippe af med skæl.

skæl
Udgivet 27.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Skæl er en irriterende lidelse som kan ramme os alle sammen. Dette gælder både børn og voksne, mænd og kvinder. Først og fremmest er det irriterende, da det fører til kløe og irritation, som kan være svær at se bort fra i hverdagen.

Ligeledes er skæl synligt, hvis man har meget af det, og ses specielt i mørkere hår. Det kan derfor også være problematisk rent udseendemæssigt, da mange synes, at det kan se usoigneret eller usundt ud, med de hvide flager i håret.

Selvom nogle mennensker har lettere til lidelsen end andre, og det kan føles som en kamp at slippe af med det igen, er der heldigvis råd for dette. Der findes et væld at nemme kurer, produkter og gode råd, som kan hjælpe dig med at komme af med dit skælproblem hurtigt.

Hvordan kan man kende skæl?

Hvis man døjer med skæl i håret, er der ikke nogen tvivl. Det er let at kende, og er, desværre, let synligt for både dig og folk du omgås med.

Lidelsen viser sig som små hvide hudflager, der sætter sig fast i håret oppe ved hovedbunden. Skællet er i virkeligheden små hudflager, døde hudceller, der drosler af. I stedet for at falde helt af, bliver det ofte grebet af håret, og ses derfor nemt.

skæleksem produkter ansigtet

Pakke mod skæleksem i ansigtet og hovedbund

Indeholder lerbaseret Face Mask, den nænsomme Face Wash, den dybderensende face tonic og den beskyttende Face Cream. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Skæl og milder grad af skæleksem. Sidst nævnte kan ramme dig over alt på kroppen og ikke bare i håret/hovedbunden.

Lider man af meget tør hovedbund, kan dette også ses på tøjet, da det vil falde af og lande på skuldrene. Selvom mange danskere gennem deres liv vil komme til at opleve en skællet hovedbund, er det langt fra for alle, det er så stort et problem, at det tydeligt kan ses.

Nogle vil blot have en lille smule, som kan klø lidt hovedbunden, og som formentlig let kan behandles.

Skæl i hovedbunden

Selvom skæl i hovedbunden er både irriterede og generende, er det ikke noget, man skal være bekymret for. Det er ikke andet end døde hudceller du taber, ligesom man gør på resten af kroppen. Har du tør hud på benene, kan dette dog virke mindre generende, da det hos de fleste kan behandles med creme og ikke er meget synligt.

Derimod kan en skællet hovedbunden være en større problem. Først og fremmest er det de færreste, der ønsker at smøre den fedtede creme i hovedbunden.

Dernæst er den tørre hud i hovedbunden langt mere synlig end på resten af kroppen, da de døde hudceller sætter sig fast i håret, når de falder af.

Får man skæl i hovedbunden, er det dog vigtigt at huske på, at dette er meget almindeligt. En tør og skællet hovedbund kan forekomme hos hvem som helst af mange forskellige årsager og er en ganske naturlig folkesygdom.

Heldigvis kan det let, hurtigt og billigt behandles ved forskellige metoder.

Hvorfor får man skæl?

Lidelsen kan forekomme af mange forskellige årsager. Mest almindeligt er det, at der opstår en gærsvamp i hovedbunden, kaldet Pityrosporum Ovale. Dette er ikke en farlig type svamp, og findes i hårbunden hos de fleste voksne mennesker.

Det er først når svampen begynder at vokse mere end almindeligt, at dette kan føre til skæl. Dette skyldes, at der i hårbunden begynder at blive dannet hudceller hurtigere end normalt, og at de derfor også skal udskiftes hurtigere. Denne udskiftning af døde hudceller, er det vi ser som skæl.

Der findes også andre grunde til, at der kan opstå en tør og skællet hovedbund.

Dette kan være ting som:

 • Psoriasis
 • Ringorm
 • Seboroisk eksem
 • Kontakteksem

Disse grunde forekommer ikke lige så ofte, og kan kræve speciel behandling og eventuel kontakt med egen læge. Dog skal man med kontakteksemen være opmærksom på, at denne kan opstå, hvis man farver sit hår eller benytter syntetiske produkter. Undgår du farvning og produkter, er du dermed et skridt tættere på at undgå skæl i din hovedbund.

skæleksem produkter ansigtet

Pakke mod skæleksem i ansigtet og hovedbund

Indeholder lerbaseret Face Mask, den nænsomme Face Wash, den dybderensende face tonic og den beskyttende Face Cream. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Hvem er hårdest ramt?

Selvom skæl kan være et vedvarende problem gennem hele livet, er det typisk i starten af teenageårene, at problemerne viser sig, hvis det er forsaget af gærsvampen Pityrosporum Ovale. Ligeledes er mænd også, oftere end kvinder, ramt af lidelsen.

Dette skyldes at det mandlige kønshormon testosteron fremmer talgproduktionen i kroppen, og dermed giver gærsvampen større mulighed for at leve i hårbunden.

Kur mod skæl

Der findes mange forskellige former for behandling af skæl. Mest udbredt er det at købe en shampoo, der er behjælpelig mod skælsymptomerne.

Disse kan altid købes på apoteket, men er også ofte til at få i ganske almindelige supermarkeder til billige penge. Antiskælshampooer kan være behjælpelige, hvis skæl i hovedbunden skyldes den førnævnte svamp Pityrosporum Ovale.

Da hovedbunden ofte er meget tør, når man har skæl, vil shampooer mod lidelsen også ofte være fedtede.

Her skal man være opmærksom på, at disse typer af shampoo kan gå ind og fedte håret, når de skal udrydde skællen. Det kan derfor være en fordel at snakke med en apoteker om, hvilken type shampoo du bør benytte, hvis du både vil undgå skæl og fedtet hår.

Lider man af andre årsager af problemet, er det ikke sikkert, en shampoo kan være til meget hjælp. Her er det i stedet en god idé at opsøge din læge, der kan diagnosticere din grund til skæl, og derefter vejlede dig til den rigtige form for behandling.

Nogle af grundende, eksempelvis psoriasis, kan kræve en stærkere og mere effektiv form for behandling, som kræver en recept fra lægen, da det ikke kan købes i håndkøb på apoteket eller i dit supermarked.

Hvis du ikke går ud fra, du har psoriasis, eksem eller ringorm, kan du altid starte ud med at prøve en shampoo, der modvirker skæl. Hvis dette efterfølgende viser sig ikke at virke, bør du da gå til lægen, og finde ud af, hvad årsagen til dit skælproblem kan være.

skæleksem produkter ansigtet

Pakke mod skæleksem i ansigtet og hovedbund

Indeholder lerbaseret Face Mask, den nænsomme Face Wash, den dybderensende face tonic og den beskyttende Face Cream. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Kokosolie mod skæl

Hvis du ønsker at fjerne skæl på en naturlig og sund måde, findes der også en mirakelkur for dig. Her er der tale om kokosolie. Kokosolie er et produkt, som mange af os i forvejen har stående inden for hjemmets vægge. Mens nogle bruger det til madlavning, bruger andre det til at fjerne makeup med eller som badeolie, hvor nogle helt tredje benytter det som massageolie.

Dette produkt er mildest talt et vidunder i mange situationer – også når det kommer til at bekæmpe skæl.

Det gode ved at benytte kokosolie frem for diverse produkter du kan ellers kan købe, er, at det kan fås 100% naturligt og økologisk. På den måde undgår du at proppe ting og sager i din hovedbund, som ikke nødvendigvis er sunde for kroppen.

Ligesom mange mennesker bruger kokosolie som badeolie, hvis de har tør hud, kan det også benyttes som kur mod skæl hvis man har tør hovedbund. Kokosolien indeholder nemlig en syre kaldet Laurinsyre, som først og fremmest er bakteriedræbende, men også er svampedræbende.

Dermed kan den gå ind og modvirke, at gærsvampen Pityrosporum Ovale fører til skæl i din hovedbund.

Fremgangsmåden ved brug af kokosolie er:

 • Nøjes med at tage en lille smule kokosolie ud i din hånd – dog nok til, at det kan fordeles i hele din hovedbund
 • Massér forsigtigt olien ind i din hovedbund, og sørg for, du kommer vidt omkring
 • Lad olien sidde i håret minimum en time, og gerne længere tid
 • Vask håret grundigt med shampoo, for at få al olien ud, så ikke du ender med fedtet hår. Her kan du eventuelt benytte en antiskælshampoo.

Kan man komme af med det?

Hvis man vil bekæmpe skæl i hovedbunden, er der en del ting, du selv kan gøre i hverdagen, ud over at bruge en antiskælshampoo eller finde en god kur. Der er en del forbehold du kan tage og en del småting du let kan gøre i din hverdag. Bekæmp eller undgå skæl med et par lette hverdagstips

Har man skæl i hovedbunden, kan dette være irritabelt og give en del kløe. Her er det dog vigtigt, at du ikke begynder at klø i det, da dette blot kan forværre problemet.

Dette præcis på samme måde, som hvis du har tør hud eller svamp andre steder på kroppen.

Et andet godt tip, for ikke at forværre skælsituationen, er at give hovedbunden så meget luft som muligt. Opstår din skæl grundet svamp, gør du det sværere for den at ”leve”, hvis du giver luft til hovedbunden.

Således undgår du, at der bliver varmt og fugtigt i din hovedbund. Det bedste du kan gøre, for at give luft til din hovedbund er, at du undgår at tildække den med hatte, huer eller lignende. Ligeledes bør du ikke sætte dit hår op, hvis det stadig er vådt. Sætter du håret op mens det er vådt, fører det til, at der bliver mere fugtigt i din hovedbund, og skællen vil lettere leve videre.

Behandling af skæl

Der findes et væld af forskellige behandlinger til, hvordan du fjerner skæl i hovedbunden af den ene eller anden slags. Behandlingerne afhænger dog meget af, hvad årsagen til din skæl er.

De fleste typer af skæl kan som nævnt behandles med en shampoo eller en kur. Dog kan du i nogle tilfælde blive nødt til at søge læge, hvis problemet bliver ved med at fortsætte, selvom du allerede har prøvet diverse kurer. Her kan din læge udskrive stærkere midler, som kan hjælpe med at bekæmpe årsagen til den type skæl, du døjer med. Dette kan eksempelvis være en stærkere type for salve.

et billede af skæl behandling

I nogle tilfælde skal man være opmærksom på, at behandlingen kan være nødsaget til at fortsætte i lang tid – hvis ikke resten af livet. Dette gælder eksempelvis med en sygdom som psoriasis, hvor behandlingen blot vil hjælpe med at holde udbruddene nede.

Hvis man lider af en mildere årsag til skæl, findes der også mange alternative typer for behandling. Blandt andet kan der her bruges ting, som mange af os i forvejen har i hjemmet. Dette kan for eksempel være kokosolie eller eddike.

Benytter man naturlige produkter som disse, kan man undgå at proppe unaturlige og halvgiftige ting i hovedbunden på sig selv. ligeledes er disse produkter også ofte til at få til en billig pris i et ganske almindeligt supermarked.

Eddike mod skæl

Vil du prøve en naturlig form for behandling mod skæl, kan du forsøge dig med en sammenblanding af æblecidereddike og vand.

Denne kur bør hjælpe allerede efter ganske få behandlinger. Fremgangsmåden for kuren bør foregå på følgende måde:

 • Bland vand og eddike sammen. Forholdet skal være cirka 50/50
 • Påfør blandingen i hele hovedbunden. Hvis det er svært at fordele væsken, kan dette let gøres med en sprayflaske. Få eventuelt en anden til at hjælpe dig med at få det ordenligt fordelt i håret
 • Lad kuren sidde i håret i 1-3 timer, for at lade den virke
 • Skyl håret godt igennem, så hele eddikeblandingen kommer ud. Vær opmærksom på at få vasket dit hår ordenligt, da eddikelugten let hænger ved
 • Gentag kuren 3-5 gange i løbet af en uge, og du vil allerede her opleve resultater

Eddikekuren er god, da der blot skal benyttes et produkt, som mange af os i forvejen har i hjemmet. Den er både let at lave og let at føre til livs.

Sådan kan du forebygge skæl i hovedbunden

Måske er du heldig, og lever allerede et liv uden skæl. Skæl er dog et problem, som kan ramme alle og enhver, og det kan derfor være en god ide at have en opmærksomhed på det, selvom du ikke er ramt på nuværende tidspunkt. Heldigvis findes der en masse gode råd for, hvad du kan gøre for at undgå, at du pludselig døjer med skæl.

Først og fremmest er der nogle sundhedsfaktorer, du kan prøve at have i orden, for at modvirke, at du får skæl. Hvis du i forvejen har en vis balance i din krop, lever sundt hvad angår kost og motion, uden en stresset hverdag, kan dette være med til at problematikken nede.

Spis sundt og undgå skæl

Generelt er den rette kost med til at sørge for, at du undgår diverse sygdomme. Dette gælder også, når der er tale om skæl. Hvis du ønsker at komme af med skæl eller forebygge mod det, er det vigtigt, at du spiser både sundt og varieret.

Først og fremmest skal du, så vidt muligt, prøve at undgå usund mad med et højt sukker- og fedtindhold. Her er blandt andet tale om fastfood og generelt søde sager. Undgå helt generelt, at spise for meget mad, der er tilberedt ved almindelig stegning eller friturestegning.

Din kost bør generelt være varieret, hvis du vil undgå skæl, og have den korrekte sammensætning af vitaminer. Om ikke andet, kan det altid være en god ide at supplere din daglige kost med vitaminpiller, for at være sikker på, du får nok af de rette vitaminer.

Her er det også vigtigt, at du får indtaget mad der indeholder omega 3-fedtsyrer, zink og vitamin B.

skæleksem produkter ansigtet

Pakke mod skæleksem i ansigtet og hovedbund

Indeholder lerbaseret Face Mask, den nænsomme Face Wash, den dybderensende face tonic og den beskyttende Face Cream. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.5score
Ad

Dyrk motion og undgå skæl

Der findes ikke en specifik form for motion, der kan modvirke, at du får skæl. Dog er motion, ligesom en varieret kost, med til at holde din krop i balance, og sørge for, at den er sund. Gør derfor din krop en tjeneste, og dyrk den dagligt anbefalede mængde motion.

Her er det lige meget, om du spiller håndbold, løber en tur et par gange om ugen, eller har en helt tredje form for motion, du fortrækker.

Vigtigst af alt er blot, at du holder din krop sund og i form. På den måde mindsker du risikoen for diverse sygdomme og irritationer. Her gælder naturligvis også skæl.

Lev en stressfri hverdag

En tredje faktor i hverdagen, der kan øge skæl i din hovedbund, er stress. Stress er noget, der i højere eller lavere grad rammer rigtig mange danskere i alle aldersgrupper, og er derfor vigtigt at have en opmærksomhed på.

Nogle mennesker vil opleve, at skæl kommer i perioder af ens liv. Dette kan skyldes, at man er inde i en stresset periode. Stress har ikke kun en psykisk, men også en fysisk, indvirkning på kroppen, og man kan derfor opleve mange forskellige former for fysiske irritationer eller lidelser, hvis man har stress. Heriblandt skællet hovedbund.

Oplever du skæl i kortere perioder, kan du derfor tage til overvejelse, om du i disse perioder føler dig mere stresset end ellers. Sørg da for at sætte tempoet ned i din hverdag, og tænk over, om der er nogle steder, du kan skrue ned, og fokusere på at slappe af. Måske vil du da opleve, at dit skælproblem vil forbedres.

Nej tak til fede cremer

Der findes, som nævnt, en masse forskellige behandlinger, hvis man gerne vil undgå skæl. Hvis man har prøvet lidt af hvert, og stadig ikke føler, det har været til den store hjælp, kan man let begynde at tænke i alternative ideer. Man skal dog være opmærksom på, at flere produkter kan være med til at forværre et skælproblem.

Hvis man har tør hud på kroppen, vil langt de fleste menenkser ty til en fed creme, da dette er fugtgivende og dermed modvirker den tørre hud. Dette bør man dog ikke gøre, hvis man har tør hud, i form af skæl, i sin hovedbund.

Hvis problemet er opstået grundet en eksemtilstand, kan de fede cremer være med til at forværre situationen. I stedet findes der en del produkter, som eksempelvis naturlige olier, der er fremstillet specifikt til problemer med eksem.

Mange af olierne kan købes uden recept, men ellers er det altid en god idé at søge egen læge, der kan hjælpe dig med at finde den kur, der er bedst for netop dig.

Undgå kemikalier

I dag findes der en masse produkter til håret, som har forskellige formål. Det kan være man har en hårspray, der skal holde på frisuren, en shampoo der skal give ekstra glans eller en mousse, der skal give fylde. Mange af disse produkter er lavet til, at håret skal se godt ud, men sørger ikke nødvendigvis for et godt klima i din hovedbund.

Rigtig mange skønhedsprodukter til håret er proppet med kemikalier og parfumer, der kan være med til at udtørre din hovedbund.

Har du et skælproblem skyldes det ofte, af den ene eller den anden årsag, at der ikke bliver produceret en tilstrækkelig mængde af talg, som er et natuligt fedtstof, i din hovedbund. Udtørringen af din hovedbund vil da føre til, at du begynder at skalle.

Naturligvis er hårprodukter langt fra den eneste kilde til tør hovedbund, men det kan være en god idé at kigge efter naturlige produkter, som ikke er tilsat diverse kemikalier, parfumer eller farvestoffer, for bedst muligt at undgå den udtørrede hovedbund.

Døjer du med skælproblemer, kan du derfor, først og fremmest, prøve at udskifte din shampoo, eller andre hårprodukter, du bruger i din dagligdag.

Hvorfor får jeg pludselig skæl i perioder?

Som nævnt findes der et væld af grunde til, hvorfor du pludselig kan opleve en hovedbund med skæl. Måske undrer du dig over, hvorfor det kommer og går i perioder. Der kan være mange grunde til, at du har en periode med tør hovedbund, og efterfølgende en periode uden problemer.

Nævnt er allerede kost, motion, stress i hverdagen og ikke mindst valget af hårprodukter, du benytter. Har du ændret på nogle af disse vaner, kan dette medvirke, at problemet opstår.

Der findes dog også andre grunde til problemet, som du ikke selv kan være herrer over.

Dette gælder eksempelvis, hvis en kold vinterperiode indtræffer. Problemet kan opstå, hvis din hovedbund er udsat for en del temperaturskift i løbet af dagen. Opholder du dig i vintertiden udenfor i det kolde vejr, og kommer senere ind i huset, hvor radiatoren er skruet op på max, vil din hovedbund blive udsat for nogle ekstreme temperaturskift.

Dette kan medføre at man i vinterperioden kan komme til at døje med de tørre flager i hovedbunden. Det kan være svært at undgå, med mindre man vælger at holde sig indendørs i de kolde vintermåneder. Her skal man dog huske, at problemet, sandsynligvis, vil forbedres, når det varmere vejr indtræffer igen.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5