Alt du bør vide om permanent hårfjerning

Permanent hårfjerning med laser er i de seneste år blevet en yderst populær behandling. Mange bruger unødig tid på f.eks. barbering eller waxing, og oplever måske røde knopper og indgroede hår som følger.

permanent hårfjerning guide
Udgivet 10.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Hårvækst er naturligt hos alle individer, da det oprindeligt tjener vigtige formål. Blandt andet er hår med til at beskytte huden mod solen, varmeisolerende, optage sved eller virke som en barriere mod snavs og bakterier.

Mange oplever imidlertid uønsket hårvækst og selve hårfjerningen kan være anstrengende og tidskrævede. Der findes sjældent en praktisk forklaring på hvorfor vi fjerner vores hår. Det skyldes ofte en række faktorer såsom kulturelle leveregler og modefænomener som indirekte påvirker hvordan vi bør se ud.

Læs også: Test af bakblade 2 (skraber til mænd)

Der findes mange kortsigtede hårfjerningsmetoder efterhånden, men ønsker man et mere permanent resultat kan hårfjerning med laser være løsningen.

Som udgangspunkt kan alle kvinder og mænd over 18 år med mørke kropshår blive laserbehandlet for uønsket hårvækst. Dette vil vi uddybe nærmere i følgende.

Video: Eksempel på behandling

Hvem kan få behandlingen?

Som regel kræver klinikker i Danmark, at man er 18 år før, at man kan få foretaget kosmetiske behandlinger herunder permanent hårfjerning. Både mænd og kvinder kan få foretaget permanent hårfjerning. Det er helt normalt at begge køn kan opleve uønsket hårvækst.

cerix logo

Mest populære klinik 2020

Cerix ligger i København, Aalborg og Odense og er en af de mest populære klinikker, som tilbyder permanent hårfjerning med det avancerede Icon laserteknologi.

Læs mere
9.1score
Ad

Hovedreglen er dog, at laseren, som bruges til behandlingen, kun virker på mørke hår, hvorfor at personer med lyse hår ikke kan behandles.

Grunden til dette skyldes, at mørke hår indeholder pigmentet melanin, som er det laseren opfanger og destruerer. Det optimale resultat ses som ofte på personer med mørkt hår og lys hud.

Resultatet varierer fra person til person alt efter hår- samt hudtype, men som udgangspunkt kan man forvente, at op mod 80% af hårene på det behandlede område forsvinder permanent.

Nogle oplever at de stadig har enkelte små lyse hår tilbage, men det generer de færreste. Som mand skal man dog være indforstået med, at man aldrig kan blive 100% hårfri grundet testosteronproduktionen.

Hvilke områder kan behandles?

Permanent hårfjerning kan som udgangspunkt foretages på de fleste områder af kroppen. De mest populære steder er dog følgende:

 • Overlæbe
 • Hage
 • Bikinilinje
 • Armhuler
 • Ryg
 • Intimområder

Laserteknologi

IPL står for Intens Pulseret Lys og er laserteknologi, som anvender lyskilder fra en xenonplasmalampe.

Teknisk set udsender laseren små hurtige impulser af intenst lys på det udvalgte område.

Farven i hårstrået (melanin) optager lyset fra laseren og omdanner det med det samme til varmeenergi. Den varme som optages i hårstrået gør, at hårsækken ødelægges (chromophorer) og frastødes permanent. Der er delte meninger om hvorvidt, at det gør ondt at blive behandlet med laser.

Helt lavpraktisk føles laseren som små smæld på huden hver gang den ”skyder” lys ned på området. Ydermere kan huden føles ophedet og rød umiddelbart efter behandlingen. Nogle klinikker anvender en cooling gel under behandlingen, da det kan lindre ubehaget.

cerix logo

Mest populære klinik 2020

Cerix ligger i København, Aalborg og Odense og er en af de mest populære klinikker, som tilbyder permanent hårfjerning med det avancerede Icon laserteknologi.

Læs mere
9.1score
Ad

Selvfølgelig må man medtænke at mere intime områder kan medføre øget ubehag. Det er derfor ikke en behandling som kræver bedøvelse, da det er kortvarige prikken i huden, som kan opleves i forbindelse med behandlingen.

Hvordan foregår behandlingen?

Med den nyeste teknologi inden for laserapparater er det muligt at fjerne uønsket hårvækst permanent.

Selve hårets livscyklus består af tre faser:

 • Vækstfasen
 • Hvilefasen
 • Afstødningsfasen.

Hårsækkene følger ikke hinanden i disse faser, og derfor kræver det flere behandlinger, da det kun er hår i vækstfasen, som laseren kan nedbryde.

Laseren skader ikke den omkringliggende hud og behandlingen kræver derfor ingen restitutionstid, hvilket betyder at man f.eks. kan blive behandlet i sin frokostpause og tage direkte tilbage på job.

En behandling varer typisk kun 10-20 minutter alt efter hvor stort område der behandles. En permanent hårfjerning kræver derfor ofte 6-8 behandlinger med 4-6 ugers mellemrum. Hårene vil blive tyndere og finere i takt med antallet af behandlinger. Selve behandlingsforløbet varer som regel 9-12 måneder indtil alle hårsække er behandlet under vækstfasen.

Sygdomme som giver uønsket hårvækst

Man behandler som udgangspunkt med laser på alle områder af kroppen, da det er meget individuelt hvor på man oplever den uønskede hårvækst. Der findes også flere sygdomme, hvor symptomerne kan være uønsket hårvækst.

Dette kan for patienten give anledning til at overveje behandlingen, da det er med til at forringe deres livskvalitet og føles decideret invaliderende.

Eksempler på sådanne sygdomme kan være:

 • Polycystisk ovariesyndrom (PCO)
 • Hirsutisme

PCO

En kvindelig hormonforstyrrelse, som påvirker menstruationerne og kan gøre det vanskeligt at blive gravid. Ydermere oplever 70% af kvinderne med PCO uønsket hårvækst. Det viser sig ofte på henholdsvis overlæben, hagen, brystet, lår, og den nedre del af maven.

Hirsutisme

Skal forstås som unormal hårvækst, der medfører øget behåring af mandig karakter hos en kvinde. Grunden til dette skyldes at nogle kvinder producerer en smule mere af det mandige kønshormon testosteron, hvilket kan føre til uønsket behåring.

Det mest invaliderende er som ofte den øget hårvækst i ansigtet. Det kan være svært at sætte diagnosen, da det er et skøn hvornår at en kvinde har mere hårvækst end hvad gennemsnittet anslår. Man vurderer imidlertid at op mod 10% af alle kvinder lider af Hirsutisme.

I Danmark er det kun muligt at søge om vederlagsfri behandling, hvis den øgede hårvækst skyldes medicinbehandling, og dette gælder kun ved hårvækst i ansigtet.

Hvad er effekten på laser?

Det er svært at vurdere resultatet umiddelbart efter den første behandling. Derfor skal man først regne med at kunne se forandringer efter 2-3 måneder. Ofte anbefaler kosmetiske klinikker at man foretager 6-8 behandlinger med 4-6 ugers mellemrum, for at få det mest optimale permanente resultat.

Umiddelbart efter en behandling skal man forvente, at huden vil være rød og selve hårsækkene kan være hævet. Det er en naturlig reaktion fra kroppens side, som aftager efter få timer, og ikke noget som skal give anledning til bekymring. Undlad dog at provokere det behandlede område med f.eks. en skraber i de efterfølgende 24 timer, da det irriterer huden yderligere.

Hårsækkene vil inden for 10-14 dage afstøde hårstråene, hvilket du vil kunne opleve når de begynder at falde af. Grunden til at behandlingen bør gentages skyldes, at det som tidligere nævnt kun er hårsækkene i vækstfasen, som reagerer på laseren.

Hvad er forholdsreglerne?

I modsætning til en voksbehandling må man gerne fjerne de uønskede hår med en barberskraber inden og imellem behandlingerne. Dette er ofte en fordel da det er lettere at arbejde med laseren på et glat område. Dog må man hverken vokse, bruge pincet eller blege hårene forinden da det kan forringe resultatet.

Desuden tåler det behandlede område ikke direkte sollys uden høj UV-beskyttelse i 2 uger efter behandlingen. Uden beskyttelse kan man opleve forbrændinger eller pigmentering da huden er ekstra sårbar efter den har været udsat for laserbehandling. Er man bosiddende i Danmark, kan man med fordel opstarte sin behandling i efteråret og få behandlinger over vinteren.

En anden afgørende grund til at huden ikke må være solbrun eller udsat for selvbruner er, at laseren ikke fungerer optimalt hvis huden er mørkere end hårene, da det er farven i håret (pigmentet/melanin) som laseren skal reagere på frem for pigmentet i huden. Som tidligere nævnt er det altså derfor mest optimalt at behandle mørke hår på lys hud.

Hvis man imidlertid ikke kan undgå at opholde sig i solen, så er det altid muligt at udsætte din behandlingen uden at det påvirker det endelige resultat. I Danmark behandler man ikke gravide og personer under 18 år.

I de følgende punkter finder du kravene opsummeret:

 • Minimumsalder 18 år
 • Du må ikke være gravid
 • Behandler kun mørke hår
 • Ingen voksbehandlinger før/under behandling
 • Udfordrende at behandle på pigmenteret solbrun hud

Læs mere om reglerne hos Sundhed.dk

Hvor kan man booke?

Fælles for alle som ønsker permanent hårfjerning er, at det kræver en gratis obligatorisk konsultation på en klinik forud for behandlingen. Dette gøres for at opnå det grundigste og bedste resultat, da fagfolk skal vurdere den konkrete problemstilling hos klienten.

Til konsultationen er det altså muligt at planlægge forløbet i henhold til f.eks. antallet af behandlinger set ud fra størrelsen af klientens problem. Dette er med til at stille en sikkerhed for både behandler og kunde således, at arbejdet udføres korrekt i den specifikke situation.

Til slut står du måske tilbage med spørgsmålet om hvor man kan få foretaget permanent hårfjerning. Der findes efterhånden mange klinikker i den æstetiske branche, som tilbyder behandlingen. København er stadig den by, som er førende inden for antallet af klinikker. Dog findes der en masse små klinikker rundt i landet, som udfører behandlingen.

Den stigende popularitet skyldes bl.a. at kosmetiske behandlinger er til at betale og giver hurtige resultater uden komplikationer. Teknologien har nemlig medført, at man kan opnå fantastiske resultater uden at foretage et decideret kosmetisk indgreb. Det appellerer til manges fornuft at man hurtigt kan få foretaget en behandling i sin frokostpause eller lignende.

Afrundingsvis er det vigtigt at påpege, at kosmetiske behandlinger i højere grad er blevet socialt accepteret; – det er okay at få foretaget ændringer ved sit udseende, hvis det er med til at give én en øget selvtillid og bringe éns krop tilbage i balance.

De mest populære klinikker:

 • Inviocare (København)
 • CeriX – (Aalborg, Odense og København)
 • Nygart (København, Aarhus og Lyngby)
 • Aleris Hamlet (København, Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Herning og Ringsted)
Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5