Sår i hovedbunden

Har du sår i hovedbunden, skyldes det ofte helt banalt, at du er kommet til at kradse hul. Der kan dog også være andre grunde til, at du får sår i hovedbunden. Derudover er det altid vigtigt, at du tjekker, om dine sår heler ordentligt.

sår i hovedbunden
Udgivet 06.07.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Sår i hovedbunden opstår typisk, fordi man har kløet hul i huden eller har fået en rift i hovedbunden.

Sår i hovedbunden er ofte helt ufarlige og heler igen, men det er en god idé at holde øje med, at der ikke går betændelse eller infektion i såret.

Video: Lider du af sår i hovedbunden kan du se denne korte video om behandlingsmuligheder

Symptomer på sår i hovedbunden

Det kan være svært at se, hvorvidt der er gået hul på hovedbunden, men er der kommet et sår kan man typisk mærke sig frem til det med fingrene. Sår i hovedbunden klør, når de heler, så har du et bestemt punkt i hovedbunden, der klør, bør du undersøge, om du har fået sår.

Sårene er ofte små, og dem lægger man knap mærke til. Men store sår, eller åbne og væskede sår, bør man holde øje med, for her er der risiko for, at der kan gå i betændelse eller infektion i såret, hvis ikke det holdes rent.

eksem i hovedbunden produkter

Virker mod sår og kløe i hovedbunden

Serien er yderste effektiv hvis du ønsker at forebygge og modvirke sår og kløe i hovedbunden. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Årsag til sår i hovedbunden

Den hyppigste årsag til sår i hovedbunden er en irriteret hovedbund, der klør, så man kan komme til at rive hul på huden og lave sår i hovedbunden. I sjældnere tilfælde kan det være hudsygdomme som psoriasis eller svamp, som skal behandles.

eksem i hovedbunden

Derfor er det altid en god idé at være opmærksom på, om man klør meget eller er meget irriteret i hovedbunden.

Herunder kan du læse om andre årsager til sår i hovedbunden:

1. Irriteret hovedbund

Irriteret hovedbund er den hyppigste årsag til, at man får sår i hovedbunden, fordi man klør hul på huden. Hvis hovedbunden er irriteret, rød og kløende, så er der sandsynligvis en bagvedliggende årsag, som man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil slippe af med sin irriterede hovedbund.

hovedbunden klør

En irriteret hovedbund kan være et symptom eller bivirkning på mange forskellige skader, sygdomme og følgende tilstande:

  • Meget tør hovedbund

Meget tør hovedbund kan fremkomme for mennesker med sensitiv hud, der befinder sig i et tørt klima som for eksempel vinteren. Her kan det være en god idé at give sin hovedbund en mild hovedbundsmassage, når man er i bad for at få blodcirkulationen i gang.

Man kan også købe en fugtgivende shampoo for at give huden i hovedbunden mere fugt og gøre den mere modstandsdygtig over for kolde og varme temperaturer. Man kan beskytte sin hovedbund mod ekstreme temperaturer og tørke ved at bruge hue eller hat, når man går uden for om vinteren og sommeren.

Video: så ofte bør du vaske dit hår

  • Meget fedtet hovedbund

Har man en hovedbund, der har tendens til at blive meget og hurtigt fedtet, kan dette også irritere huden. Har man meget fedtet hår, skyldes det sandsynligvis, at ens hud producerer for meget talg eller naturligt fedtstof for at beskytte hovedbunden.

En overproducering af talg kan forekomme, hvis man vænner sit hår til at blive vasket for ofte. Naturligt er det nok at vaske sit hår 2-3 gange om ugen.

  • Skæl i hovedbunden

Skæl forekommer ofte sammen med tør hud i hovedbunden, men kan også forekomme på grund af tendens til fedtet hår og hovedbund. De kan således både være små dryssende skæl, hvis man har en meget tør hovedbund, eller store klistrende skæl, hvis man har en meget fedtet hovedbund.

Skæl kan for det meste holdes på et minimum ved at bruge en god skæl-shampoo og ved at bruge en shampoo, der passer til ens hovedbund. Meget skæl kan være et symptom på en hudsygdom i hovedbunden og bør undersøges hos en læge.

  • Soleksem eller forbrændt hovedbund

Hovedbunden kan man ikke så let smøre med solcreme i de solrige måneder, derfor er det en god idé at bære en solhat eller kasket, der kan beskytte ens hovedbund mod solens stråler.

Det er især i hårets skillelinje, man har stor risiko for at få soleksem eller blive forbrændt. Derfor er det vigtigt at flytte rundt på sit hår og ændre sin skilling, så det ikke hele tiden, er det samme stykke hud, der bliver forbrændt. Solforbrændinger og soleksem kan i værste tilfælde lede til hudkræft

  • Kløe i hovedbunden

Kløe kan forårsage en irriteret hovedbund, hvis man kommer til at kradse hul på huden eller på anden vis beskadige den. Man skal være opmærksom på, hvorfor man klør i hovedbunden, for det kan skyldes årsager som stress, lus eller myggestik.

  • Eksem i hovedbunden

I mange tilfælde kan en irriteret hovedbund også spores tilbage til en allergisk reaktion, som man har haft, fordi huden har været i kontakt med noget, den ikke kan tåle. Eksem i hovedbunden er typisk forårsaget af stoffer og kemikalier i shampoo, balsam, hårfarve eller afblegningsmiddel.

Hvis man har meget sensitiv hud og hovedbund, er det som regel bedst at bruge hårprodukter uden parfume og parabener.

  • Extensions og hårfarvning

Extensions kan give en irriteret hovedbund, fordi det kan rykke i håret, så hårsækkene bliver stressede. Sætter man sit hår op for stramt, kan dette også forårsage en irriteret hovedbund af samme grund.

hår extension

En hårfarvning kan også irritere hovedbunden, fordi den her bliver udsat for mange kemikalier og slid. Man kan her overveje at bruge en naturlig hårfarve, som ikke skader lige så meget på håret og hovedbunden.

eksem i hovedbunden produkter

Virker mod sår og kløe i hovedbunden

Serien er yderste effektiv hvis du ønsker at forebygge og modvirke sår og kløe i hovedbunden. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

2. Svamp i hovedbunden

Svamp i hovedbunden forekommer oftest hos børn, men alle aldre kan rammes af hudsygdommen. Svamp i hovedbunden udbryder som små røde pletter, der klør og kan svie, i hovedbunden.

svamp i hovedbund

Svamp er smitsomt, og det er derfor vigtigt at blive behandlet, da det kan medføre hårtab og pletvis skaldethed, fordi de røde knopper beskadiger hårsækkene og håret. For at undgå hårtab, er det bedst at blive behandlet hurtigst muligt.

Hvis du oplever pludselig irritation og skæl i hovedbunden, men er i tvivl om, om det er svamp, er det bedst at søge læge, så din læge kan diagnosticere dig.

3. Psoriasis i hovedbunden

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, som kan sætte sig i hovedbunden som røde pletter med små hvide skælflager på. Psoriasis er en meget almen sygdom, som kan forekomme hos alle køn og i alle aldre, selv om den hyppigst rammer de yngre i alderen 5-30 år. 

psoriasis i nakken

Psoriasis smitter ikke, men den kan være arvelig. Den er ikke en farlig sygdom, men den kan være til stor gene for mange. Man kan ikke kurere psoriasis, men der er mange muligheder for at behandle og forebygge psoriasis ved en lokal smørebehandling, lysbehandling eller tabletbehandling, hvis der er tale om en svær grad af psoriasis.

Er du i tvivl om, om du har svamp, psoriasis eller bare almindelige skæl i hovedbunden, er det altid bedst at søge læge.

Behandling af sår i hovedbunden

De fleste små sår og rifter i hovedbunden læger sig selv, hvis de får luft og ikke bliver udsat for mere slid og bakterier i form af kløe, kemikalier eller snavs.

Skulle huden rundt om såret blive rødt og hæve op, eller er såret begyndt at væske, er der højst sandsynligt gået betændelse eller infektion i såret, og man bør søge læge. Man bør også søge læge med det samme, hvis man har slået hul i huden, og det ikke stopper med at bløde efter få minutter, hvor man har langt pres på det åbne sår.

Skyldes sårene i hovedbunden en hudsygdom, er det ligeledes vigtigt at søge læge for at komme i behandling. Der er oftest kun nødvendigt at blive behandlet med en speciel creme eller shampoo lokalt, men lys- og tabletbehandling kan også forekomme, hvis der for eksempel er tale om en svær grad af psoriasis

Forebyggelse af sår i hovedbunden

Vil man gerne undgå sår i hovedbunden, må man først finde ud af, hvorfor man har tendens til at få en irriteret hovedbund, der klør.

Er såret i hovedbunden forårsaget af kontakteksem, tør hud, fedtet hud eller skæl kan det være nok at skifte til en shampoo, der passer bedre til ens hovedbundstype.

Skyldes den kløende hovedbund stress, bør man ikke tage dette for givet. Hvis man oplever fysiske symptomer på stress, er det en advarsel fra kroppen om, at den ikke kan tage mere, og man bør søge behandling.

Hvis hårfarve eller afblegning er årsagen til irriteret hud i hovedbunden, bør du overveje, hvorvidt du vil fortsætte med at få farvet eller afbleget dit hår. Eventuelt kan du bruge en farve med naturlige farvestoffer for eksempel henna.

Mange har også succes med at kurere en irriteret hovedbund ved at masere hovedbunden blidt med fingrene med aloe vera eller mandel olie. På den måde får hovedbunden både fugt, og blodcirkulationen bliver aktiveret, så blodlegemerne bedre kan beskytte din hovedbund mod irritation og slid.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5