Alt om myggestik, kløe og behandling

Eksisterer der et effektivt middel mod myggestik? Hvordan undgår man at blive stukket? Og hvad er det bedste middel mod kløe fra stik? Uanset om du er tilhænger af apotekets varer, naturens midler eller familiens gamle husråd som middel mod stik fra myg, så findes der mere end én ting, du kan gøre i kampen mod de glubske blodsugere.

mygstik_guide
Udgivet 13.07.2021 | Senest redigeret 13.08.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Video: Sådan ser et myggebid ud

Sådan undgår du kløe ved myggestik

Den bedste måde at undgå myggestik kløe på er naturligvis helt at undgå myggestik, men det er hverken særlig realistisk eller holdbart, hvis du er typen, der plejer at være populære blandt de små blodsugende bæster. Helt konkret kan du gøre en del for at mindske risikoen for at blive stukket:

1. Undgå fugtige, varme områder

Myg tiltrækkes af fugtig varme, så når du sveder, virker du ekstra tiltrækkende, ligesom der ofte vil være flere myg omkring stillestående vand som søer og åer.

spot stick mod mygstik

#1 mod myggestik

Vores klare anbefaling til hurtig lindring og behandling af mygstik er Australian Bodycares Spot Stick.

Læs mere
9.2score
Ad

2. Sov i kølige og ventilerede soveværelser

For at minimere din sveden om natten og dermed at tiltrække myg, er det en god ide at lufte godt ud, inden du sover og sørge for god ventilation omkring din seng.

3. Dæk arme og ben om aftenen

Går du ud om aftenen i perioder eller lande med myg, så dæk altid både arme og ben med bukser og lange ærmer. Myg kan sagtens stikke andre steder, men elsker steder på kroppen med tynd hud som ved anklerne og på skuldrene.

4. Brug myggemidler

Sidst, men ikke mindst er forskellige midler mod myg en rigtig god idé – både forebyggende og behandlende. Myggespray inden du går ud i myggesværmen og myggestift, når du har været så uheldig at få et stik.

De fire råd er universale og gælder alle steder i verden – også herhjemme i myggeperioden.

Allergi over for myg

Når et myggestik klør, er det i princippet en form for allergisk reaktion fra kroppen – den forsøger at danne antistoffer mod myggens spyt, og huden hæver og klør i den forbindelse. Der er dog kun tale om en egentlig allergi, hvis reaktionen på stik bliver værre med eksempelvis blå mærker, nældefeber eller i værste fald åndenød.

Læs også: Lider du af analkløe? Kom det til livs nu.

Heldigvis er det de færreste, der er allergiske, og du kan selv gøre meget for at undgå myggestik. Ved du, at du reagerer voldsomt med eksempelvis nældefeber, kan du sørge for at have antihistamin ved hånden, både hjemme og på ferie, så du mindsker udbruddet.

Video: Alvorlig allergisk reaktion

Kroppens allergiske reaktion på noget, den ikke kan tåle – som myg – er i sig selv en fornuftig og gavnlig ting, men ofte ikke særlig behagelig, og for nogle mennesker direkte farlig.

Med Tea Tree olie kan du både skræmme myg væk og behandle myggestik. Myg bryder sig tilsyneladende ikke om den stærke duft fra naturmidlet, og du kan derfor med fordel placere noget strategiske steder som vinduet eller den åbne terrassedør om natten for at undgå myggeangreb, mens du ligger og sover. Har du allerede fået de irriterende stik, kan du også lindre kløe med olie eller en stick af det kraftigt duftende naturolie.

spot stick mod mygstik

#1 mod myggestik

Vores klare anbefaling til hurtig lindring og behandling af mygstik er Australian Bodycares Spot Stick.

Læs mere
9.2score
Ad

Behandling af myggestik

Desværre er der ikke én enkel og effektiv behandling mod myggestik, som virker på alle. Der er et utal af forskellige måder at håndtere sine stik på, og forskellige midler ser ud til at have forskellig effekt på forskellige mennesker.

Generelt er det dog altid en god idé at undlade at klø på stik fra myg – men det er næsten umuligt. Du kan vælge at bruge medicinske midler eller naturmidler, der er kløestillende og ofte antibakterielle.

Du kan også vælge at foretage en behandling, inden du bliver udsat for myg ved at indtage B-vitaminer i tiden op til eksempelvis en ferie i varme lande eller sørge for at spise og drikke særlige ting, som siges at være forebyggende mod stik:

  • Gin og Tonic
  • hvidløg
  • persille

Alt sammen noget, der ikke er videnskabeligt bevist, så det er op til dig selv at afprøve virkningen på din krop.

Skal du rejse til lande med såkaldte malaria-myg, er behandlingen selvklart en vaccination hjemmefra, og skulle skaden ske, at du får malaria, er der helt andre behandlinger på programmet. Det er vigtigt at nævne, at der endnu aldrig er påvist malariabærende myg i Danmark, så herhjemme er myggene højst irriterende.

Husråd mod myggestik

Husråd mod både myg og myggestik eksisterer i hobetal. Oftest handler forebyggelse om at indtage bestemte ting i myggesæsoner eller -steder eller efterfølgende at smøre noget på de ramte områder på huden som lindring.

spot stick mod mygstik

#1 mod myggestik

Vores klare anbefaling til hurtig lindring og behandling af mygstik er Australian Bodycares Spot Stick.

Læs mere
9.2score
Ad

Der eksisterer også mange myter omkring, hvorfor nogle mennesker bliver oftere stukket end andre. Det er op til dig selv, hvad du vælger at tro på eller ikke tro på, og om du har lyst til at afprøve forskellige råd fra tidligere tider eller gå på apoteket efter medicinske præparater.

Video: Argan olie mod myggestik

Hvis du ikke har haft mulighed for at forebygge med råd om at spise eller drikke bestemte ting på forhånd, inden du kommer ind i et myggeområde eller en myggeperiode, så er det som regel rådene om, hvordan du behandler stik efterfølgende, der er interessante.

Næsten alle råd indebærer at smøre dine stik for lindring af kløe, og midlerne er mangfoldige: Spyt, løg, eddike, varmt vand, tandpasta, honning og så videre og så videre.

Det er alle simple tips, der hurtigt kan afprøves og straks giver dig svar på, om det lindrer kløen eller ej. Fælles for mange af rådene samt de mere etablerede medicinske præparater og naturmidler mod stik fra myg ser dog ud til at handle om to ting:

  • Fugt
  • Antibakteriel

Stik har en tendens til at kløe mere i tør luft end fugtig luft – det er måske derfor, at alle stikkene klør ekstra meget i flyet på vej hjem fra rejsen i Asien. Og det antibakterielle, som man også kan finde i eksempelvis eddike og løg, synes at være relevant i forhold til at undgå betændelse.

Myggestik kan give betændelse

Klør du for meget på dine myggestik, kan der gå hul på stikket, og bakterier kan komme ind. Det kan i sidste ende medføre betændelse og små sår og ar, hvor stikkene har været. Selv helt nyvaskede fingre og renskurede negle kan overføre bakterier til stik, når du klør, og det er ofte ad den vej, at der opstår betændelse i stik.

Hvorfor rammes nogle og ikke andre?

Der eksisterer til gengæld mange videnskabelige modbeviste myter omkring, hvorfor myg ser ud til at stikke nogle mennesker mere end andre mennesker. Det er myter som, at myg foretrækker bestemte blodtyper; at mennesker med særlig ’sødt’-smagende blod virker mere tiltrækkende på myg end andre mennesker med mindre sødt blod; og at børn bliver oftere stukket end voksne.

Alle disse myter bunder i de fleste af de undersøgte tilfælde i, at de personer, der menes at blive stukket oftere, ganske enkelt er mere tilgængelige for myg, idet de opholder sig i mere fugtige områder, ikke dækker udsatte områder på kroppen, opholder sig udendørs uden myggebeskyttelse om aftenen og i rigtig mange tilfælde afgiver mere varme fra kroppen i form af eksempelvis sved.

Når der er gået hul på et stik og kommet betændelse i det, er det ikke længere et stik fra myg, der behøver behandling, men et egentligt sår. Det er vigtigt at holde såret rent og tørt, så det kan hele og lukke som et almindeligt sår. Har du kløet længe på et stik, og måske fået kradset hul på det gentagende gange, er det næsten umuligt at undgå ar, efter at såret er helet og forsvundet. At undgå at klø i et myggestik handler derfor ikke kun om, at det ofte gør kløen værre, men om at stikket helst ikke skal ende som et grimt ar, der aldrig forsvinder.

På rejser i varme lande med malariamyg og andre smittebærende myg, der kan være farlige for helbredet, er det ekstra vigtigt både at forebygge at blive stukket af en myg, men også at forsøge at undgå at klø i stikkene. Fremmede bakterier kan indebære en særlig stor risiko for betændelse i et stik, hvis der er kradset hul på det.

Sørg for at medbringe alle nødvendige myggemidler på rejsen – både forebyggende og kløelindrende – tal eventuelt med de lokale om de mest effektive myggemidler i området, som de selv anvender, og brug antibakterielle midler til at holde hænder og negle ekstra rene. Dæk eventuelt særligt udsatte stik med plaster, så der ikke bliver ufrivilligt revet hul på stik.

Tag piller mod myg

mygomax mod mygstikFindes der piller mod myg? Ja og nej. Der findes ikke egentlig medicin mod myg, selv en malariavaccination vaccinerer ikke mod myggestik, men kun mod eventuel malariasmitte fra en myg.

Der findes dom naturmidler i pilleform, som hjælper nogle i forebyggelse mod stik fra myg.

Det er i al sin enkelthed B-vitamin kompleks, det vil sige, piller med forskellige typer B-vitamin samlet i én pille, som siges at hjælpe mod at blive stukket af myg.

Et eksempel er Mygomax.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5