Forebyggelse og behandling af analkløe ved endetarmen

Kløe ved endetarmen er i behandlingsmæssige sammenhænge også kendt som analkløe. Det er en irriterende lidelse, som kan opstå af forskellige årsager. Hos 20% af alle tilfælde kendes den præcise årsag til kløen ikke. De generende og frustrerende symptomer griber ind i dagligdagen, og det er derfor forbundet med stor lettelse at få kløen i anus behandlet.

anal kløe og behandling af kløe i numsen
Udgivet 02.06.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Det er vigtigt at få kløe ved endetarmen behandlet så tidlig som muligt, så der ikke opstår følgereaktioner og flere symptomer. Heldigvis findes der effektive og skånsomme produkter, som er enkle at anvende til daglig, og som kan komme kløen til livs.

Hvorfor opstår kløe ved anus?

Der kan være forskellige årsager til, at du kan udvikle og opleve analkløe.

Herunder ses de mest hyppige grunde til lidelsen:

 • Enten for hyppig eller for lidt omfang af personlig hygiejne
 • Hæmorider
 • Svampeinfektion eller bakterieinfektion i kroppen
 • Rift(er) ved endetarmsåbningen
 • Tilbagevendende symptomer.

Særligt hygiejne er en hyppig udløser kløe i numsen, hvor både for ofte og lidt vask i det intime område kan forårsage sårbarhed og risiko for udvikling af kløe.

anakløe produkt

Virker mod analkløe

Brug eksempelvis denne analkløe creme, der fugter din hud tilstrækkeligt og hjælper med at opretholde hudens egen fugtbalance.

25% rabat med "ABC25F"
9.2score
Ad

For hyppig vask vil fjerne vigtige fedtstoffer i huden, som er med til at opretholde en naturlig balance omkring endetarmsåbningen. Omvendt vil en for vag intimvask være med til at danne grundlag for udvikling af dårlige og skadelige bakterier.

Video på engelsk: Årsager og hvordan du kan stoppe det

Analkløe er en tabubelagt lidelse som følge af det intime område. Af denne grund kendes det præcise antal for, hvor mange mennesker der er ramt af kløen, ikke. Alle mennesker i alle aldre har risiko for at udvikle kløe omkring endetarmsåbningen. Det er ikke muligt i alle tilfælde at påvise en direkte og udløsende årsag.

I sig selv er kløen ikke farlig. Dog er det vigtigt, at den bliver behandlet hurtigst muligt, så snart den opstår.

Kløe omkring endetarmsåbningen er for mange mennesker en kronisk lidelse. Det vil sige, at de irriterende symptomer vil vende tilbage med mellemrum. Her kan det være et nedsat immunforsvar eller en periode med stressbelastning på kroppen, som kan være den udløsende årsag.

2 ud af 5 personer kommer aldrig af med analkløe, hvis det ikke behandles ordentligt og i tide.

Symptomer på kløe i anus

De kløende symptomer vil opleves som en svigende, stikkende eller brændende fornemmelse i og omkring anus. Området ved være rødt og føles fugtigt.

Det frarådes at klø, selvom symptomer er generende. Når du klør på området, er du med til at forstærke symptomer, som herved kan blive forværret.

Der er tendens til, at kløen forværres om aftenen eller natten.

anakløe produkt

Virker mod analkløe

Brug eksempelvis denne analkløe creme, der fugter din hud tilstrækkeligt og hjælper med at opretholde hudens egen fugtbalance.

25% rabat med "ABC25F"
9.2score
Ad

Derfor kan kløen influerer negativt på din fysiske trivsel samt på din nattesøvn.

Video: Flere symptomer og årsager

Så længe analkløe ikke har yderligere symptomer, er det hos den ellers raske og sunde person ikke nødvendigt at opsøge læge. Det er vigtigt at behandle kløen hurtigt og skånsomt.

Hvis symptomerne ikke behandles i tide, eller hvis en person i forvejen har en lokal hudsygdom (såsom allergi, seboré, eksem eller psoriasis) kan det være nødvendigt at opsøge egen læge.

Hvis der opdages blod enten i afføring, urin eller i huden omkring endetarmsåbningen, skal læge kontaktes.

Det er karakteristisk for kløen, at den kan forsvinde i en række dage for derefter at vende tilbage igen. Derfor kan du ikke være sikker på, at kløen går væk af sig selv uden behov for skånsom behandling.

Sådan slipper du af med analkløe uden følgebivirkninger

Eftersom analkløe er en kronisk lidelse hos mange mennesker, er det vigtigt at behandle symptomer for at mindske risikoen for efterfølgende udbrud.

Selvom der findes forskellige, udløsende årsager til kløen, er det ikke muligt for alle at behandle årsagen. Og selvom du kender til årsagen, er det ikke altid muligt for dig at gøre noget ved denne årsag.

kløe i anus billede

Hvis det er første gang, du oplever kløen, kan den rettidige og rigtige behandling være med til at skåne dig for udbrud i fremtiden.

Endetarmsområdet er et sårbart område i og på kroppen. Derfor er det vigtigt, at du behandler kløen med skånsomme naturprodukter.

Modsat kemiske produkter vil der med et naturprodukt ikke opstå følgebivirkninger som følge af det naturlige indhold og milde ingredienser. Derfor kan du med fordel gå efter de produkter, som er mulige at købe i håndkøb.

Skånsom og effektiv behandling med naturprodukter

Når du anvender et naturprodukt, lokalbehandler du med kerneingredienser, som i sig har helende og lindrende virkning på kløe.

Der findes forskellige produktudgaver til behandling af kløe ved endetarmsåbningen:

 • Creme (gelbaseret form)
 • Intimsæbe
 • Salve

Det unikke ved cremen er, at den går ind og fugter huden omkring endetarmen optimalt og hjælper med til at opretholde en naturlig fugtbalance.

De brændende og svigende symptomer mindskes som følge af cremens eller gelens kølende effekt. Intimsæben er særlig udviklet til at blive anvendt i forbindelse med bad og vask og til behandling af kløen.

Én af årsagerne bag udvikling af analkløe er for hyppig vask med for skrappe intimprodukter. Den milde intimsæbe giver en optimal pleje og vask i intimområdet.

Afhængig af hvor generende et omfang af kløe du oplever, kan det være nødvendigt at bruge både creme, salve og sæbe kombineret i en periode.

Det er nødvendigt at bruge specialudviklede produkter til behandling af kløe ved endetarmen. Her kan du være sikker på, at produkterne er skabt i forhold til at genskabe den naturlige fugtbalance i intimområdet. Og du kan derudover sikre dig, at lugtgener fjernes eller mindskes.

Når du anvender pH-neutrale produkter med et naturligt indhold af aktive stoffer, kan du skabe den mest effektive behandling. Her kan du uden problemer anvende både creme, salve og intimsæbe i kombination og på dén måde gennemføre behandlingen mest effektivt.

Tea Tree Oil fra Australian Bodycare

Australian Bodycare er et dansk firma, som specialiserer sig i milde og hudvenlige produkter til skånsom behandling af fysiske gener og hudlidelser. Til førstegangsbehandling af analkløe findes der både en intimsæbe samt en gel, som er baseret på Tea Tree Oli.

Denne naturolie beroliger tør og irriteret hud, og de aktive ingredienser er med til at genskabe og styrke hudens eget immunforsvar.

Produkterne virker mest effektivt i kombination som en kur og er skånsomme produkter, der virker effektivt på alle fysiske symptomer:

 • Minimerer lugtgener
 • Hæmmer bakterieangreb
 • Nedsætter kløe og ubehag.

Produkterne kan købes i håndkøb og kan anvendes af alle hudtyper, da både gelen samt intimsæben er udviklet til sart hud.

Produkterne anbefales at bruges i opløbet med analkløe og virker mest effektivt på mild grad af kløe. Derfor kan du med fordel anvende produkterne, så snart du oplever kløe og ubehag i intimområdet og nær endetarmsåbningen.

Hos kvinder er det særlig oplagt at anvende intimsæben, da den er udviklet med hensyn til kvinders PH-værdi i underlivet. Her går sæben ind og minimerer risiko for kraftig lugt, som kan være et tegn på, at dit intimområde er ude af sin naturlige balance.

Sådan virker Tea Tree olie

Tea tree olie er et ofte anvendt naturmiddel, som anvendes til mange forskellige typer af produkter. Det findes i alt fra shampooer over massageolier til behandlende hudplejeprodukter.

Tea Tree olie har en bakteriehæmmende funktion og har været brugt som lægemiddel i gennem årtusinder.

anakløe produkt

Virker mod analkløe

Brug eksempelvis denne analkløe creme, der fugter din hud tilstrækkeligt og hjælper med at opretholde hudens egen fugtbalance.

25% rabat med "ABC25F"
9.2score
Ad

Oilen udvindes fra blade fra træet Melaleuca Alternifolia og kan bruges på alle typer af hud og af personer i alle aldersgrupper.

ren tee trea oile

Der er ingen bivirkninger forbundet med at bruge produkter med Tea Tree olie, og det er derfor et oplagt type af naturlægemiddel til behandling af kroniske hudgener.

Når du anvender et middel med olien, skal du altid følge den konkrete anvisning, som står påført produktet.

Olien anvendes til langt de fleste formål som et førstehjælpsmiddel, der er uden bivirkninger.

Der er masser af forskellige indholdsstoffer i Tea Tree Oil, som har forskellige egenskaber. Tilsammen er de op til 150 aktive stoffer i stand til at bekæmpe bakterier på huden og genskabe den naturlige bakterieflora.

Når du sørger for at bruge olie, som er udvundet fra det originale, australske træ, kan du være sikker på at få et hudplejeprodukt, som virker optimalt.

Den bedste olie med den højeste kvalitet bliver udvundet fra træer, der vokser i et lille område i New South Wales i Australien.

Hvordan skaber jeg den mest effektive behandling?

Når du sørger for at anvende skånsomme og milde produkter, som er udviklet med naturlige ingredienser og uden brug af kemikalier, kan du skabe den bedste kur mod analkløe.

Det er anbefalet både at anvende intimsæbe samt særlig udviklet creme til behandling af kløe nær endetarmsåbningen.

Det er vigtigt at anvende skånsomme produkter, der er udviklet med respekt for kroppens naturlige pH-værdi. Disse produkter kan du anvende uden problemer i forbindelse med flere udbrud af kløe.

Dog er det vigtigt at være opmærksom på de 2 forskellige produkttypers anvendelsesformer. Der er forskel på, hvor hyppigt du må anvende dem.

Anvendelse af intimsæbe

Intimsæbe er drøj i brug, og der skal ikke bruges mere end en lille mængde én gang om dagen. Det kan være en fordel at bruge sæben om aftenen før sengetid. Her får sæbens ingredienser lov til at virke optimalt, mens kroppen er i ro.

Desuden kan den supplerende behandling med gel være med til at dæmpe de generende og irriterende, svigende symptomer. Dette kan have en positiv indvirkning på din nattesøvn, når kløen omkring endetarmsområdet køles og lindres.

Vask kun udvortes med sæben, og vask ekstra grundigt nær endetarmsåbningen.

Anvendelse af creme og salbe til behandling af kløe i anus

Du kan med fordel have tuben med creme og salve med dig i løbet af din dagligdag. Du kan bruge den med størst effekt efter hvert toiletbesøg, hvor cremen får lov til at virke mest optimalt.

Her kan du sørge for hele dagen at have en naturlig fugtbalance og en sund hud. Derudover modvirker den særlige creme også lokaldannelsen af skadelige bakterier, som kan forårsage udbrud af analkløe.

Sørg for at vaske huden nær endetarmsåbningen efter hvert toilet besøg. Påfør en lille mængde creme, som du smører på det kløende område.

Behandl og forebyg analkløe ved hjælp af din kost

Langt de fleste af os vil opleve kløe og irritation omkring endetarmsåbningen på et tidspunkt i livet. Hos nogle mennesker er genen enkeltstående, mens det hos andre er en kronisk og tilbagevendende lidelse.

Det er en irritationstype, som vi ikke går og snakke om, da den er forbundet med et intim område.

Kroppen er én sammenhængende organisme, hvor vores organer bliver påvirket af vores fysiske tilstand, og vores hud (blandt andet) bliver påvirket af den indvendige tilstand.

Balancen i kroppen skabes blandt andet af den kost, vi spiser. Kosten og kvaliteten af de fødevarer vi indtager, influerer i høj grad på vores immunforsvar.

Kløen i og omkring endetarmen er forårsaget af ubalance i området og kan være udløst af en skadelig bakteriedannelse. Dette er tegn på, at kroppen er ude af sine naturlige balance, hvor immunforsvaret ikke er i stand til at nedkæmpe dannelsen af skadelige bakterier.

Oplever du gentagne udbrud af kløe nær anus, kan det være en god idé at gennemgå din kost og typen af dine fødevarer.

Undgå disse fødevarer, da de irriterer:

 • Laktoseprodukter
 • Chokolade
 • Nødder

Har du mistanke om, at én eller flere af disse fødevarer skaber eller forværrer irritation, skal du fjerne dem fra din kost. Det anbefales at bruges udelukkelsesmetoden for at finde frem til, om der er en særlig fødevare, du slår ud på, eller som forværrer din kløe.

Gode råd til forebyggelse af kløe i endetarmen

Der er flere praktiske råd, du kan gøre brug af for at forebygge udbrud af kløe ved endetarmen. Det er simple råd, som er nemme at indføre i dine daglige rutiner, og som kan have stor virkning på sundhedstilstanden i dit intimområde.

 • Undgå tætsiddende tøj
 • Gå med bomuldsundertøj, og undgå undertøj af syntetiske materialer
 • Undgå at bruge toiletpapir med parfume
 • Brug milde og skånsomme vaske- og hudplejeprodukter med naturlige ingredienser
 • Brug tampon fremfor trusseindlæg
 • Gennemgå din kost.

Generelt bliver den naturlige fugtighed i intimområdet påvirket negativt, når vi går i for tætsiddende tøj. Her kan området ikke ånde optimalt, og der vil være risiko for dannelse af skadelige bakterier.

På samme måde har vores intime dele ikke godt af syntetiske materialer. Derfor anbefales det at vælge trusser, boxershorts samt andet undertøj af bomuld, som er et åndbart og hudvenligt materiale.

Dyrker du meget sport, eller er du på anden vis meget fysisk aktiv, er det ekstra vigtigt at bære bomuldsundertøj. Dette materiale tillader sved at fordampe.

Det er en god idé at indføre brug af pH-neutrale vaske- og hudplejeprodukter, som er udviklet med respekt for kroppens naturlige fugtbalance. Ved at bruge disse milde produkter på daglig basis kan du sikre dig, at der skabes de rette fysiske betingelser for en sund hud i om omkring endetarmsåbningen.

Trusseindlæg kan være med til at skabe en ekstra høj fugtighed og indelukket tilstand omkring de intime dele. Derfor anbefales det at anvende tamponer.

Din kost og typen af dine fødevarer har generelt stor indvirkning på kroppens indre tilstand. Hvis du har allergi eller overfølsomhed overfor visse typer af fødevarer, kan disse være udslagsgivende for kløe og irritation på huden.

Betydningen af den optimale vask og hygiejne

Det er altid en god idé for både mænd og kvinder i alle aldre at være opmærksom på at følge de daglige råd, som kan være med til at forbygge den kløende hudirritation. Ét af de områder, du har størst mulighed for at forebygge risikoen for at få analkløe, er igennem din daglige vask og hygiejne.

Ligesom du ikke skal underdrive din vask, skal du heller ikke overdrive den. Det er ikke nødvendigt at bruge intimsæbe på daglig basis som forebyggelse. Sørg for at vaske intimområdet med vand og brug intimsæbe i forbindelse med bad efter sport eller anden fysisk aktivitet.

Den naturlige fugtbalance og bakterieflora ødelægges af både for lidt og for meget vask. Og dit intime område påvirkes ikke mindst af de produkter du anvender.

Parfumefrie produkter, der er fri for kemikalier og andre kunstige indholdsstoffer, er de bedste produkter til at sikre en sund flora i og omkring underlivet.

Når du oplever et udbrud af kløe ved endetarmen, kan du vælge at have intimservietter med dig, som du kan bruge for optimal vask efter toilet besøg.

Intimservietter fås som parfumefrie og allergivenlige produkter og er nemme at have med dig på farten. Med brug af dem kan du sørge for at skåne det kløende og sårbare endetarmsområde mod yderligere bakteriedannelse ved at fjerne rester af afføring.

Sørg for at området omkring endetarmsåbningen er tør, før du påfører creme til behandling af analkløe.

Er analkløe farligt?

Kløen ved og omkring endetarmsåbningen er i sig selv ikke farlig, og den smitter ikke.

Analkløe betragtes almindeligvis som en hudlidelse – og ikke en hudsygdom. Derfor er der som udgangspunkt ikke behov for akut, receptpligtig behandling.

Så længe kløen ikke følges af smerter, blod i afføring eller urin, febertilstand, progressivt udslæt eller lignende, er der ikke behov for at kontakte læge.

Det vigtigste er, at du får behandlet kløen hurtigt og med skånsomme og milde naturprodukter.

Når du sørger for at gøre brug af de mange forskellige praktiske råd til forebyggelse, vil du kunne påvirke forekomsten af efterfølgende udbrud. Med de rette forebyggende tiltag kan du udsætte et udbrud, og du kan mindske de fysiske gener, som opstår i forbindelse med et udbrud af kløe og irritation.

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5