Min hovedbund klør, hvad gør jeg?

Det er meget ubehageligt og stigmatiserende at have en kløende hovedbund. Derfor er det vigtigt at gøre noget ved det. Der kan dog være mange forskellige grunde til, at din hovedbund klør. Det kan for eksempel være sygdomme, sår eller lus.

kløe i hovedbund
Udgivet 07.05.2021 | Senest redigeret 20.07.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Der kan være mange forskellige årsager til, at ens hovedbund klør. Derfor kan det også være svært at finde frem til årsagen, og det er sjældent kun en enkelt ting der er årsagen. Herudover findes der flere forskellige sygdomme, som kan resultere i en kløende hovedbund.

En kløende hovedbund vil ofte være forbundet med stort ubehag, og kan i nogle tilfælde også lede til sår i hovedbunden. Det skyldes at hovedbunden er irriteret, hvilket også kan resultere i svie. Det kan både være hovedbund og nakke der klør samtidigt, typisk af samme årsag. Irritationen i hovedbunden vil i de fleste tilfælde også kunne ses ved en rødmen i huden.

Video: Hvor ofte skal du vaske dit hår?

Døjer du med en kløende hovedbund, så læs med her, hvor vi kommer nærmere ind på hvad de forskellige årsager kan være, og typiske sygdomme der kan resultere i det samt hvad man kan gøre ved det.

En tør hovedbund er ofte årsagen til at din hovedbund klør

Den mest almindelige årsag til en kløende hovedbund er, at ens hovedbund er for tør. En tør hovedbund kan medføre stort ubehag, kløe og irritation.

hovedbunden klør

Ofte vil der ved en tør hovedbund ofte være helt små hvide flager der kan drysse fra håret. Dette er ikke nødvendigvis det samme som skæl, hvilket vi kommer ind på senere. Hvis årsagen er en alt for tør hovedbund, vil det oftest kunne klares med simple hårprodukter og shampoos.

Nogle kan have svært ved at tåle shampoos med for mange unaturlige kemikalier, og et simpelt skifte til et mere naturligt produkt, vil i de fleste tilfælde have en positiv virkning.

eksem i hovedbunden produkter

Virker mod sår og kløe i hovedbunden

Serien er yderste effektiv hvis du ønsker at forebygge og modvirke sår og kløe i hovedbunden. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Andre årsager til en kløende hovedbund

Årsagerne til en at ens hovedbund klør, som vi allerede har været lidt inde på, kan være mange.

Grundet de mange forskellige årsager til kløe i hovedbunden og nakken, er det er vigtigt at bestemme årsagen, før man giver sig i kast med at behandle.

Tjek for lus

Som udgangspunkt er det en god ide først at tjekke for lus eller myggestik. Lus skal selvfølgelig behandles noget anderledes end andre mere alvorlige tilfælde som sygdomme eller lidelser, og kan fjernes ganske smertefrit. Her kæmmes håret og behandles med lusemidler, som en speciel luseshampoo.

Allergier og lignende

En anden almindelig årsag, kan være hvis man er kommet i kontakt med noget man ikke kan tåle. Det kan for eksempel være kemikalier i diverse hårprodukter, som nogle har svært ved at tåle, og som dermed skaber irritation og kløe.

Meget hyppig hårvaskning

Kløe i hovedbunden kan også komme hvis man vasker håret for ofte, da huden i hårbunden så tørrer ud.

Vinter og kold luft

Herudover ses det ofte, at folk oplever kløe i hovedbunden om vinteren, på grund af den tørre og kolde luft. så tørrer ud. dermed skaber irritation og

Kløende hovedbund og hårtab

tab af hår

I nogle tilfælde kan man opleve hårtab ved en kløende hovedbund. Dette er dog kun i sjældne tilfælde. Årsagen kan igen være mange, men af de mere almindelige findes: betændelse i hovedbunden omkring hårsækkene, skæl, psoriasis, svampeinfektion, samt stress, mangel på vitaminer, og nogle former for medicin.

Disse er alle ting der kan føre til kløe i hovedbunden og potentielt også hårtab.

Andre årsager til kløende hovedbund, der kan resultere i hårtab, er diverse hårprodukter. Det kan for eksempel være ved brug, af skrappe shampooer, og andre hårprodukter som blegning af håret, farvning, extensions og andre hårprodukter. Derudover kan et stort brug af hårtørrer og glattejern også medføre kløe og hårtab.

Eddike som kur mod kløende hovedbund

Et gammelt råd lyder at man kan putte eddike i håret efter man har været i bad, og at det hjælper på en kløende hårbund. Der er flere beretninger om folk der har haft succes med at bruge eddike, og så er det samtidig en langt billigere metode end diverse specialshampoos.

eksem i hovedbunden produkter

Virker mod sår og kløe i hovedbunden

Serien er yderste effektiv hvis du ønsker at forebygge og modvirke sår og kløe i hovedbunden. Brug rabatkoden “abc10f” og få 10% rabat.

10% rabat med "abc10f"
9.2score
Ad

Eddike kan være med til at behandle en kløende hovedbund og fjerner gamle rester fra hårsækkene. Du kan blande cirka 2 spiseskefulde eddike sammen med en kop vand, mixe blandingen i en sprayflaske og bruge det, når du skal i bad. Andre tilsætter eddike til håret efter at have været i bad, for at lade det sidde i håret i et par minutter, hvorefter det skylles ud.

Det er vigtigt at være lidt forsigtig med eddike, selvom det kan have gode resultater. Det er blandt andet vigtigt, at du undgår at få det i øjnene. Bliver irritationen værre, så skal du stoppe.

Skæl som årsag til en kløe i hovedbunden

Skæl er i sig selv en ret naturlig forekomst, eftersom at huden på alle mennesker fornys, og dermed adskiller døde hudceller som skæl. Når man taler om at have skæl, vil det dog ofte være i en slemmere grad, og for nogle en hudsygdom som kaldes for seboroisk dermatit, som er en slags eksem.

skæl i hovedbund

Mange tror, at når hovedbunden klør, at det så oftest er skæl, hvilket det ikke nødvendigvis behøver at være. Som vi var inde på tidligere, er den hyppigste årsag til en kløende hovedbund oftest for tør hud, hvilket meget sjældent skyldes skæl.

En af grundene til forvirringen er nok, at ligesom ved en tør hovedbund, så vil en af symptomerne på skæl være små hvide flager der drysser fra håret, samt irritation, rødme og kløe. Ofte vil skæl dog vil lidt større flager og typisk have en mere gullig farve.

Hvis man døjer med en kløende hovedbund og der er tale om skæl, vil man typisk kunne se det på håret, som vil være mere fedtet en normalt, som en modsætning til en for tør hovedbund. I værre tilfælde vil symptomerne, som irritation og rødme, også sprede sig til andre steder på kroppen, som i nakken, ansigtet, ører og overkroppen.

Fordi skæl kommer ved fedtet hår, og ikke fordi at hovedbunden er for tør, skal disse også behandles forskelligt. I de fleste tilfælde vil en skælshampoo være nok, og ellers kan man gå til hudlægen, som vil kunne henvise til medicinske produkter.

Der er også ting man selv kan gøre. For eksempel hjælper sollys ofte på skæl. Derudover kan skæl også blive værre når man er stresset, eller ved mere alvorlige sygdomme.

Video: der er forskel på skæl og tør hovedbund

Få tjekket for mere alvorlige sygdomme

Hvis du ikke lige umiddelbart selv kan finde årsagen til hvor din hovedbund klør, så er det en god ide at gå til lægen. Mange meget alvorlige sygdomme kan medføre kløen, som for eksempel nyresygdomme og hiv. Dog er dette meget sjældent.

Andre sygdomme som svamp, eksem og psoriasis, kan også være årsager til kløe i hovedbunden.

Svamp i hårbunden

Svamp i hårbunden, kan også være årsag til kløe i hårbunden. Hudsvamp i hovedbunden kaldes også for dermatophytosis capitis, og skyldes en infektion i hovedbunden.
Svamp i hovedbunden er en alvorlig hovedbundssygdom, som udover irritation og kløe, i meget slemme tilfælde også kan danne knuder med bylder.

svamp i hovedbund

Sygdommen ses næsten kun hos børn, og man smittes ofte af dyr. Der er også tilfælde hvor nogle landmænd er blevet smittet. Ofte vil man ikke kunne se på dyret at det har svamp, men derfor smitter det stadig. Andre mennesker kan så blive smittet af et barn med svamp.

Hvis man har svamp vil det ofte kunne ses på, at huden skæller med let kløe og irritation, samt knækkede hår. Herudover kan der også være tendens til dannelse af ringorm.

Det er vigtigt at man starter behandlingen så tidligt som muligt, da der kan være risiko for at smitte andre, og at sygdommen spreder sig. For at bekæmpe sygdommen bruges tabletter med svampemidler, som kan støttes af specielle shampoos. I nogle tilfælde suppleres behandlingen også med binyrebarkhormon.

Psoriasis

En anden alvorlig sygdom, der kan give kløe i hovedbunden, er psoriasis. Psoriasis er en sygdom, hvor de hvide blodlegemer har et øget signal om at bevæge sig ud mod huden. Dette gør at hudcellerne deler sig mere end normalt. Psoriasis er en ret almindelig hudsygdom, som rammer et sted mellem 2 og 3 procent af den danske befolkning. I nogle tilfælde kan sygdommen også medføre gigt.

psoriasis i hovedbunden

Psoriasis er arveligt, og er en kronisk sygdom, hvor symptomerne ofte kommer i perioder.

Psoriasis kan være til stor irritation medføre en meget kraftig kløe i hovedbunden. Det berørte område i huden vil kunne ses på fortykkede røde områder, der danner skæl.

Der findes flere forskellige former for psoriasis, samt stor variation i sværhedsgraden af sygdommen. En af de hyppigst berørte områder er i hovedbunden.

Hvis man har psoriasis vil man få en henvisning til en hudlæge, som starter en behandling. Behandlingens form varierer alt efter type og sværhedsgrad. Der er dog ting man selv kan gøre for at mindske udbruddenes forekomst. For eksempel oplever de fleste, at sygdommen bliver værre når man er stresset, indtager nogle typer af medicin, ryger, eller indtager for meget alkohol.

Disse ting kan også fremprovokere kløe i hovedbunde, blandt mennesker der ikke lider af psoriasis. Dernæst oplever mange en positiv virkning af solen. Herudover kan der købes forskellige cremer der kan være med til at lindre symptomerne.

Video: er du i tvivl om du har psoriasis? Se med her

Fagligt godkendt af Lea Christensen

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Skriv en anmeldelse
5/5