Forkølelsessår smitte – Hvornår og hvor længe?

Er du bange for at smitte andre med dit forkølelsessår? Eller er du bange for selv at blive smittet? Så læs med her, og find ud af, hvordan du både kan undgå selv at blive smittet, og hvordan du kan undgå at smitte.

sådan smitter forkølelsessår
Udgivet 03.07.2021 | Senest redigeret 18.10.2021 | Artiklen indeholder reklamer

Forkølelsessår kan både smitte, når du har et sår, og når du ikke har. Det er dog kun meget lidt af tiden, hvor du ikke har et sår, at det smitter.

Forkølelsessår er en af de mest udbredte sygdomme i Danmark overhovedet. 90 % af alle voksne i Danmark har antistoffer mod sygdommen i blodet. Det betyder, at de på et eller andet tidspunkt i deres liv har haft sygdommen. De fleste får den, når de er børn, men der er også nogle, der først bliver smittet, når de er voksne.

De fleste af dem, der har haft sygdommen, 60 %, får kun et udbrud cirka tre uger efter, at de er blevet smittet. 40 % vil dog opleve, at de får udbrud af sygdommen igen. Nogle får mange om året, andre får bare et par stykker.

Selve forkølelsessåret går væk af sig selv

Udbrud af sygdommen viser sig som røde områder på læberne eller i mundvigene, hvor der kommer en blære. På et tidspunkt brister blæren, og der danner sig en sårskorpe.

Der går cirka syv til ti dage, fra forkølelsessåret er kommet frem, til det går væk igen af sig selv. Det går altid væk uden at efterlade et ar. Det behøver du derfor ikke at være bekymret for – lige meget hvor grimt det ser ud.

mod forkølelsessår

Mest effektive behandling af herpes/forkølelsessår

Aciclovir er et af de bedst sælgende produkter på markedet for forkølelsessår. Det findes både i form af en standard pille, en smeltetablet og som creme.

Læs mere
Ad

Det kan være ømt og irriterende at have et forkølelsessår, men hvis du går i gang med behandling af det, lige når det er kommet frem, vil det hele flere dage hurtigere, end hvis du ikke behandlede det.

En virus der aldrig går væk

Selvom selve forkølelsessåret er gået væk, har du stadig den smitte i kroppen, der har gjort, at du har fået såret til at starte med. Den hedder HSV-1, hvilket står for Herpes Simplex Virus. Der findes også en virus, der hedder HSV-2. Den viser sig typisk på kønsorganerne.

Efter et udbrud af HSV-1 søger virussen ned i nervernes rødder i underhuden, hvor den ligger inaktivt, indtil den ser sit snit til at dukke op til overfladen igen. Det vil typisk være, når dit immunforsvar er nede. Det kan være på grund af en anden sygdom, for eksempel forkølelse, som sygdommen er opkaldt efter. Det kan også være på grund af stress, depression eller lignende psykiske tilstande, der kan påvirke immunforsvaret.

Sådan smitter forkølelsessår

Forkølelsessår smitter ved hud til hud kontakt. Det kan være ved kys eller berøring. Har du forkølelsessår på kønsorganerne, kan de smitte ved sex.

I sjældne tilfælde kan HSV-2 smitte fra kønsorganerne til området omkring munden, eller HSV-1 kan smitte fra munden til kønsorganerne, ved oralsex. Det er dog ikke tit, da HSV-2 har en særlig forkærlighed for slimhinderne ved kønsorganerne, mens HSV-1 foretrækker området omkring munden. Du bør dog ikke få eller give oralsex, hvis du har et forkølelsessår enten oppe eller nede.

Hvornår smitter forkølelsessår?

Forkølelsessåret smitter, indtil der er kommet skorpe på det. I starten vil området være rødt og ømt, og der vil være en blære. Efter noget tid går der hul på blæren, og der begynder at komme skorpe på området. Når der er skorpe på hele såret, smitter forkølelsessåret ikke længere.

I den periode kan du derfor sikkert kysse nogen eller røre ved dit sår uden at være bange for at smitte. Det er dog altid en god ide, at du vasker hænder efter, at du har rørt ved dit sår – bare for en sikkerheds skyld.

Smitter forkølelsessår, når du ikke har et?

Det lumske ved forkølelsessår er, at de faktisk også smitter, selvom du ikke har et. 5 % af den tid, hvor du ikke har et sår, kan du også smitte andre. Du kan derfor ikke være sikker på, at du ikke kommer til at give sygdommen videre til en anden.

Heldigvis kan du trøste dig med, at langt de fleste allerede har sygdommen. Det vil derfor ikke komme til at betyde så meget for dem – selvom det selvfølgelig er en irriterende sygdom at få.

Sådan finder du ud af, om du er smittet

Hvis du aldrig har haft forkølelsessår før, og du får et sår ved munden, kan du gå til lægen, hvis du gerne vil være sikker på, at det er forkølelsessår. Lægen kan som regel ved at se på såret og finde ud af, om det er et forkølelsessår eller ej. Det er derfor ikke noget, der kræver en stor undersøgelse.

Mange vælger at behandle forkølelsessåret på egen hånd og ikke gå til lægen. Det kan du i de fleste tilfælde sagtens, da creme og plaster mod forkølelsessår kan købes i håndkøb, og du derfor ikke behøver at tage forbi lægen for at blive behandlet. Men det er kun noget, som du bør gøre, hvis du er helt sikker på, at det er et forkølelsessår, som du har fået.

Hvis dit sår ikke går væk efter de syv til ti dage, som det plejer at tage, bør du gå til lægen. Det kan nemlig være et tegn på, at du har dårligt blodomløb eller i værste fald, at du har hudkræft.

Lettere spil ved dårligt immunforsvar

Hvis du får mange forkølelsessår, er det dog vigtigt, at du tager forbi lægen og får det undersøgt. Det kan nemlig skyldes, at der er noget galt med dit immunforsvar. Det kan være en lungebetændelse, som du ikke har opdaget, og i sjældne tilfælde kan det være et tegn på HIV.

Har du bare et svagt immunforsvar, kan lægen give dig piller, der styrker dit immunforsvar og bekæmper virus i din krop. Det er med til at gøre, at du ikke får forkølelsessår lige så ofte.

Hvis du lider af tilbagevendende forkølelsessår, lige meget om det er på grund af svagt immunforsvar eller ej, er det en god ide for dig, at du tager multivitaminpiller. Det styrker dit immunforsvar, at du får de vitaminer og mineraler, som du har brug for. Det kan derfor gøre, at du bliver mindre syg og får færre forkølelsessår.

Om skribenten

Lea Christensen er til dagligt skribent på Doc24.dk og har mange års erfaring med tekstforfatning, research og sundhed. Lea har været fast skribent i flere år hos Doc24.dk og interesserer sig utrolig meget for sundhedsfaglige emner. Lea er en dygtig researcher og har igennem flere år skrevet nogle af de bedste og mest læste artikler på vores hjemmeside.

Find mere information her

Skriv en anmeldelse
5/5